Tolokminda belajar…

Perspektifku Mengenai Islam

Puasa adalah Mengecualikan diri

with 100 comments

Tidak berapa lama lagi orang Islam akan menyambut bulan puasa. Entri kali ini sekali lagi tentang “puasa” tetapi bukanlah kerana saya berasa tidak sabar mahu berlapar dan dahaga di siang hari selama sebulan. Sebaliknya saya hanya mahu berkongsi pemahaman baru saya terhadap perkataan saum atau puasa. Sebelum ini saya menterjemah atau mentafsirkan saum atau puasa sebagai membendung diri dari berinteraksi atau bercakap dengan orang lain. Bagaimanapun sekarang saya yakin telah menemui perkataan yang lebih baik untuk menterjemah atau mentafsirkan saum atau puasa.

Perkataannya adalah “mengecualikan diri”. Saya tidak akan menulis artikel baru bagi menjelaskan terjemahan atau tafsiran ini kerana berpendapat artikel saya mengenainya sebelum ini sudah cukup sesuai untuk menjelaskan apakah saum/puasa dan bagaimanakah ia harus diaplikasikan dalam kehidupan seseorang manusia.

Klik link artikel yang dimaksudkan untuk ulangkaji. Dan berikut adalah kemaskini artikel berkenaan berdasarkan terjemahan atau tafsiran saum/puasa kepada mengecualikan diri. Para pembaca budiman akan melihat pembaikan terhadap isikandungan artikel dan terjemahan ayat-ayat Al-Quran selaras dengan kefahaman yang lebih baik tentang saum/puasa.

TAJUK: PUASA – MENGECUALIKAN DIRI – ADALAH HAK INDIVIDU DEMI KESEJAHTERAAN SEMUA

Saya ada menulis tentang puasa sebelum ini. Artikel dan perbincangan mengenainya boleh di baca di sini. Artikel lain yang berkaitan boleh dibaca di sini. Pada dasarnya puasa menurut petunjuk Al-Quran adalah satu praktis mengecualikan diri – dan bukannya tentang tidak makan dan minum di waktu siang.

Seperti yang telah diperbincangkan sebelum ini, puasa tidak bersifat ritual dan ia juga tidak ada kena mengena dengan bulan atau hari yang khusus. Oleh itu, selepas kita memahami apakah yang sebenarnya dimaksudkan dengan puasa maka wajarlah kita fahami pula apakah sebenarnya fungsi atau peranan puasa kepada seseorang.

Saya berpendapat puasa sebagaimana yang dianjurkan Al-Quran – iaitu mengecualikan diri – dapat membantu seseorang manusia sekurang-kurangnya dalam tiga situasi. Ketiga-tiga situasi ini sebenarnya telah dijelaskan di dalam Al-Quran. Situasi pertama boleh kita fahami dari puasa yang perintahkan oleh Isa ke atas Maryam.

Situasi 1 : Situasi Maryam – Mengecualikan Diri Sebagai Mekanisma Untuk Mengatasi Ketegangan Emosi

19:22  Jadi dia melahirkannya; kemudian dia membawanya ke suatu tempat yang tersorok.

19:23 Dan kesakitan memaksanya (Maryam) berehat di bawah sepohon kurma; dia berkata: Oh, kalaulah aku mati sebelum ini, tentulah ia akan dilupakan!

19:24 Kemudian bersuara dari bawahnya: Janganlah bersedih, sesungguhnya Tuhanmu telah menyediakan air yang mengalir di bawahmu;

19:25 Dan goncangkanlah pohon kurma ini, ia akan menjatuhkan buah-buah kurma segar;

19:26 Jadi makan dan minum dan segarkan diri. Kemudian jika kamu bertemu dengan seseorang, kata; Sesungguhnya aku sedang “mengecualikan diri” untuk Tuhan yang Pemurah, jadi aku tidak akan bercakap dengan sesiapa pada hari ini.

19:27 Dan dia kembali kepada kaumnya, membawa bersama bayinya. Mereka berkata; Wahai Maryam! Sesungguhnya kamu telah membuat sesuatu yang pelik.

19:28 Wahai adik Harun, ayah kamu bukan seorang yang jahat dan bukan pula ibu kamu seorang yang kotor.

19:29 Tetapi dia (Maryam) menuding kepada bayinya. Mereka berkata: Bagaimana kami nak bercakap dengan seorang bayi di dalam buaian?

19:30 Dia (iaitu bayinya, Isa) berkata; Sesungguhnya aku adalah hamba Allah; Dia telah memberikan aku Al-Kitab dan menjadikan aku seorang nabi;

Dari kisah Maryam yang diceritakan dalam ayat-ayat di atas, Maryam tidak disuruh berpuasa kerana ketika itu “bulan puasa”. Maryam juga tidak disuruh mulakan puasanya dari waktu sebelum subuh sehingga ke senja. Maryam juga tidak disuruh berlapar malah disuruh makan, minum dan segarkan diri. Tetapi apa yang disuruh Isa kepada Maryam adalah supaya ibunya mengecualikan diri dari berinteraksi dengan orang lain.

Saya berpendapat tujuan Maryam disuruh mengecualikan diri adalah untuk membendung tekanan emosi yang sedang dihadapi oleh beliau pada ketika itu. Ayat 19:22-24 memberikan kita satu gambaran jelas tentang keadaan emosi Maryam seperti sedih, bingung, takut sehingga merasakan lebih baik mati dari menghadapi masyarakat. Dengan mengecualikan diri dari sebarang interaksi dengan orang ramai, Maryam dapat meredakan segala kebimbangannya dan seterusnya membina kekuatan diri untuk menghadapi kenyataan sebagai persediaan untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

Oleh itu jika kita menghadapi tekanan emosi, sepertimana yang telah dialami oleh Maryam, dan tidak kiralah apa sebabnya, maka eloklah kita mengecualikan diri. Bendung interaksi dengan orang lain dan ambil masa untuk menyembuh dan membina kekuatan diri. Dengan kata lain, mengecualikan diri boleh menjadi satu mekanisme pemulihan kepada seseorang yang berada dalam tekanan. Jadi selepas ini, jika kita mendengar seseorang mengatakan bahawa dia sedang mengecualikan diri, maka kita harus memahami dan menghormati bahawa beliau memerlukan masa untuk diri sendiri dan wajarlah kita berikan haknya itu dengan tidak mengganggu sehinggalah dia bersedia untuk kembali berinteraksi seperti biasa.

Situasi 2: Situasi Menyelidik Atau Belajar – Mengecualikan Diri Sebagai Mekanisma Untuk Memperkukuhkan Minda Dan Memberi Sepenuh Tumpuan

Di dalam Al-Quran, pengecualian diri turut disarankan dalam usaha menyelidik dan membangunkan penyelidikan.

2:183 Wahai kamu yang percaya! Pengecualian diri ditetapkan ke atas kamu, sebagaimana ia telah ditetapkan kepada mereka sebelum kamu, supaya kamu menumpukan perhatian.

2:184 Untuk beberapa hari yang tertentu, tetapi bagi yang sakit atau dalam perjalanan, gantikannya dengan hari-hari lain. Dan bagi sesiapa yang tidak dapat melakukannya, gantikan dengan memberi makan seorang fakir, yang demikian sesiapa yang berbuat baik, ia mendatangkan kebaikan kepadanya dan mengecualikan diri adalah lebih baik jika kamu faham.

2:185 Berbulan-bulan beraspirasi yang diinspirasikan di dalamnya Al-Quran, Petunjuk kepada manusia, Penjelasan-Penjelasan kepada Petunjuk, dan Pembeza. Oleh itu, sesiapa di kalangan kamu yang menyaksikan aspirasi itu wajar mengecualikan diri. Dan bagi yang sakit di antara kamu, atau sedang dalam perjalanan, gantikan dengan hari yang lain, Allah mahu memudahkan kamu, dan Dia tidak mahu menyukarkan kamu, dan supaya kamu dapat memenuhinya, dan supaya kamu mengagungkan Tuhan kerana memberi kamu pedoman, supaya kamu menghargai.

2:186 Dan jika hamba-hambaKu bertanya tentang Aku, Aku sentiasa hampir, Aku menerima panggilan dari sesiapa yang memanggilKu. Oleh itu, mereka harus menerima Aku, dan patuh kepadaKu, semoga mereka mendapat pedoman.

2:187 Pada malam pengecualian diri, kamu dibenarkan bermesra dengan isteri-isteri kamu. Mereka adalah pakaian kamu dan kamu adalah pakaian mereka. Tuhan tahu kamu juga membuat kesilapan, dan Dia telah menebus kamu dan mengampunkan kamu; sekarang khabarkan kepada mereka berita baik ini dan teruskan mendalami apa yang Tuhan telah tuliskan (kataba Allahu) untuk kamu dan cernakanlah ia sehingga jelas kepada kamu sebagaimana benang putih boleh dibezakan dengan benang hitam di waktu subuh, kemudian teruskan mengecualikan diri sehingga ke malam. Dan jangan kamu bergaul dengan mereka (isteri-isteri) ketika kamu sedang mengerjakan ketetapan yang telah dipersetujui ke atas kamu. Inilah batasan-batasan Tuhan, jadi jangan dekati mereka. Begitulah Tuhan menjelaskan wahyu-wahyuNya kepada manusia supaya mereka memberi perhatian.

Melalui ayat 2:184-187 Tuhan mengajar kita secara khusus supaya mengecualikan diri untuk beberapa hari tertentu apabila kita menyaksikan sebarang aspirasi yang diinspirasikan di dalamnya Al-Quran, seperti yang Tuhan nyatakan dalam ayat 2:184. Walaupun begitu pengecualian diri itu bukanlah satu pengasingan penuh. Sebaliknya kita dibenarkan mengauli pasangan pada waktu malam – 2:187. Kita cuma perlu mengecualikan diri dari mereka sewaktu kita sedang giat melakukan penyelidikan (haj) terhadap sesuatu bahan yang mungkin telah dihasilkan melalui proses pemikiran selama berbulan-bulan oleh seseorang atau mungkin juga sekumpulan orang.

Ini bermakna apa yang perlu kita selidik itu tidak semestinya Al-Quran per se. Bahkan ia adalah apa saja bahan yang pada dasarnya lahir dari aspirasi seseorang atau diri kita sendiri yang boleh dirujuk kembali kepada Al-Quran – samada dalam bentuk buku, artikel, jurnal, idea dan sebagainya. Sebagai contoh, sebelum menulis artikel ini saya telah memikirkan tentang maksud puasa selama berbulan-bulan malah sehingga mencapai bertahun-tahun dan akhirnya saya mendapat inspirasi bahawa perkataan “saum” bermaksud “mengecualikan diri”. Maka sesiapa yang menyaksikan aspirasi saya maka wajar melakukan penyelidikan dengan bersungguh-sungguh dan kalau perlu, lakukan pengecualian diri buat beberapa hari untuk menentukan samada ia benar atau tidak.

Perkara yang sama berlaku apabila saya diperkenalkan kepada buku Mental Bondage oleh Aidid Safar dulu, saya terus menyemak ayat-ayat Al-Quran yang diperbincangkan dalam buku tersebut untuk melihat sendiri samada segala aspirasi Aidid Safar berasas. Saya amat kurang berinteraksi dengan anggota keluarga pada waktu itu. Syukur kerana sekarang saya dapat melihat maksud 2:184-187 dengan kefahaman yang jelas.

2:185 Berbulan-bulan beraspirasi yang diinspirasikan di dalamnya Al-Quran, Petunjuk kepada manusia, Penjelasan-Penjelasan kepada Petunjuk, dan Pembeza. Oleh itu, sesiapa di kalangan kamu yang menyaksikan aspirasi itu wajar mengecualikan diri…

Pendek kata, mesej Tuhan dalam ayat-ayat itu adalah, setiap kali kita menyaksikan atau mendapat tahu aspirasi seseorang atau mungkin aspirasi yang datang dari diri kita sendiri yang di dalamnya boleh dirujuk kepada Al-Quran, maka kita harus menyelidiki aspirasi-aspirasi itu dan melihat samada ia selaras dengan petunjuk dan penjelasan Al-Quran supaya kita dapat membezakan samada ia benar atau salah. Mesej ini kelihatan begitu relevan dan indah apabila di akhir ayat 2:187 Tuhan menyatakan – “Begitulah Tuhan menjelaskan wahyu-wahyuNya kepada manusia supaya mereka beroleh kebenaran”.

Membangunkan Penyelidikan Masing-Masing

Saya berpendapat amatlah penting kita semua faham dan setuju bahawa penyelidikan (haj) dan pembangunan (umra) merupakan dua aktiviti yang disuruhkan oleh Tuhan. Sebagai permulaan setiap orang harus membangunkan penyelidikan mereka sendiri. Bagi golongan yang cepat belajar atau cepat faham atau telah sedia berada dalam masyarakat yang maju dalam aspek ilmu dan budaya tersebut, usaha mereka mungkin lebih mudah dan pantas.

Bagaimanapun bagi golongan yang serba kekurangan, Tuhan ajar bagaimana caranya mereka harus membangunkan penyelidikan mereka. Tuhan kata, mulakannya dengan petunjuk yang mudah sehinggalah ia diterimapakai – maknanya sehingga ia dapat diperjelaskan dan diterima kebenarannya oleh masyarakat.

Bagi golongan yang lebih teruk dari itu pula, iaitu golongan yang tidak mampu atau tidak mempunyai asas pengetahuan yang tersusun – slow learner – Tuhan nasihatkan supaya mereka memperkukuhkan diri mereka dengan melakukan pengecualikan diri atau membuat sumbangan atau pengorbanan lain. Dan apabila mereka sudah mempunyai keyakinan, maka seperti golongan yang kedua tadi, Tuhan nasihatkan supaya mereka mula membangunkan penyelidikan mereka dari petunjuk yang mudah.

Dan akhir sekali, bagi golongan yang gagal dan berada dalam masyarakat yang tidak menekankan kepada masjidilharam atau ketetapan-ketetapan dipersetujui yang direstui – iaitu golongan tidak berada dalam komuniti Muslim yang sebenar, contohnya masyarakat kita sekarang – Tuhan ajar secara spesifik bagaimana mereka harus mengaplikasikan pengecualian diri dalam membangunkan penyelidikan mereka. Tuhan suruh mulakan dengan 3 hari dan jika tempoh itu tidak mencukupi mereka boleh mulakan sekali lagi untuk tempoh 7 hari. Maknanya – menurut Tuhan – jika kita benar-benar mahu berusaha untuk membangunkan penyelidikan sambil memperkukuhkannya dengan mengecualikan diri, paling-paling lambat pun 10 hari kita akan mencapai sesuatu.

Semua ini dijelaskan oleh Tuhan melalui ayat 2:196.

2:196 Dan lakukan penyelidikan (alhajja) dan pembangunan (waalAAumrata) untuk Allah. Dan jika kamu serba kekurangan, mulakan dengan yang mudah dari petunjuk dan jangan terlepas yang asas sehingga petunjuk itu diterimapakai. Maka jika sesiapa dari kamu tidak mampu atau tidak tersusun pengetahuan asasnya maka perkukuhkan diri kamu dengan mengecualikan diri, atau membuat sumbangan atau pengorbanan. Maka, sebaik saja kamu berkeyakinan – kepada yang berminat membangunkan penyelidikan ambillah mana-mana yang mudah dari petunjuk . Bagaimanapun bagi sesiapa yang gagal – kecualikanlah diri selama 3 hari semasa membuat penyelidikan dan 7 (hari) apabila kamu mula sekali lagi. Itu bermakna 10 (hari) secara keseluruhannya. Ini adalah untuk mereka yang tiada ahli menekankan ketetapan-ketetapan dipersetujui yang direstui. Dan beri perhatian kepada Tuhan dan kamu akan tahu bahawa sesungguhnya Tuhan sangat berat hukumanNya.

Saya berpendapat, amalan mengecualikan diri merupakan satu kebiasaan kepada para penyelidik dan ilmuan dalam pelbagai bidang secara universal. Kebanyakan para saintis yang tersohor dunia tanpa mengira bangsa dan zaman, sememangnya diketahui sebagai orang-orang yang sangat fokus dan lebih banyak menghabiskan masa mengecualikan diri untuk membangunkan penyelidikan yang mereka usahakan.

Situasi 3:  Sebagai Hukuman – Mengecualikan Diri Sebagai Mekanisma Untuk Menimbulkan Keinsafan Dalam Diri

Sebagaimana yang kita tahu pengecualian diri juga merupakan salah satu pilihan hukuman kepada beberapa kesalahan tertentu seperti kesalahan membunuh seseorang yang percaya- 4:92, melanggar sumpah – 5:89 dan membunuh haiwan yang dilarang – 5:95.

4:92  Jangan sekali-kali seorang yang percaya membunuh seorang yang percaya kecuali kerana tidak sengaja. Dan sesiapa yang membunuh seorang yang percaya tanpa sengaja maka dia wajar membebaskan seorang hamba dan memberi gantirugi kepada keluarganya kecuali mereka menolaknya secara sukarela. Jika dia seorang dari musuh kamu dan dia seorang yang percaya, maka kamu harus membebaskan seorang hamba yang percaya. Dan jika dia dari mereka yang mempunyai hubungan dengan kamu, maka beri gantirugi kepada keluarganya dan bebaskan seorang hamba. Sesiapa yang tidak mampu, maka kecualikanlah diri selama 2 bulan terus menerus sebagai jalan keampunan kepada Tuhan; sesungguhnya Tuhan Mengetahui, Bijaksana.

5:89  Tuhan tidak akan mengambilkira apa yang tidak berguna dalam janji kamu, tetapi Dia akan mempertanggungjawabkan  kamu ke atas janji yang kamu nyatakan; sebagai penebusnya beri makan sepuluh orang miskin, pada kadar purata makanan untuk keluarga kamu atau beri mereka pakaian atau bebaskan seorang hamba. Jika ia di luar kemampuan kamu, kecualikanlah diri tiga hari. Itulah penebus-penebus kepada janji-janji yang telah kamu sumpahkan. Tetapi teruskanlah janji kamu. Maka Tuhan menjelaskan kepada kamu ayat-ayatNya, supaya kamu bersyukur.

5:95  Wahai kamu yang percaya! Jangan membunuh hidupan liar yang telah dilarang kepada kamu. Jika sesiapa membunuh dengan sengaja, dia perlu menebus dengan haiwan yang setara dihakimi dua orang yang adil di kalangan kamu untuk memastikan kematangan buku lali (haiwan yang dibunuh). Atau tebus dengan memberi makan orang miskin atau mengecualikan diri, supaya dia merasai akibat dari perbuatannya. Tuhan telah memaafkan kesalahan terdahulu (sebelum peraturan ini ditetapkan). Barang sesiapa mengulangi kesalahannya, Tuhan akan menghukumnya. Tuhan Berkuasa, Pemberi Hukuman.

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya, jika kita lihat dari petunjuk Al-Quran “puasa” bukanlah suatu ritual yang berteraskan lapar dan dahaga. Ia juga bukanlah amalan common yang perlu dilakukan oleh setiap orang dalam satu masa. “Puasa” yang sebenarnya adalah satu mekanisme yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa saja, pada bila-bila masa jika wujud keadaan di mana beliau memerlukan ruang untuk diri sendiri seperti ketika dalam keadaan emosi yang tertekan atau sedang giat dalam sesuatu penyelidikan atau apabila beliau memerlukannya untuk merenung kembali kesalahan dan seterusnya membangkitkan penyesalan atau penginsafan diri.

Tuhan yang mencipta kita. Tentulah Dia lebih tahu mengapa mekanisma “puasa” – iaitu pengecualian diri dari berinteraksi dengan orang lain ditetapkan kepada manusia dalam situasi-situasi yang tersebut. Ia adalah hak yang telah Tuhan berikan kepada setiap individu.

Saya percaya jika kita faham mesej Tuhan mengenai puasa/pengecualian diri, banyak kes melibatkan tekanan emosi sehingga ada yang membawa kepada gila, membunuh diri dan sebagainya dapat dikurangkan dalam masyarakat kita. Hak untuk mengecualikan diri merupakan suatu mekanisme unik yang dapat membantu proses penyembuhan emosi dan memperkukuhkan diri. Jika hak ini kita gunakan dengan bijak dan dalam masa yang sama kita dapat menghormati hak orang lain apabila mereka berada dalam situasi yang serupa, kesejahteraan jiwa dan hidup setiap anggota masyarakat tentu akan menjadi lebih terjamin.

Dalam pada itu aplikasi ,engecualikan diri (puasa) juga akan menjadi pemangkin yang berkesan untuk menjadikan manusia membangunkan budaya penyelidikan. Dengan aktiviti penyelidikan yang aktif tentulah lebih banyak manfaat dapat dijana dalam pembangunan tamadun manusia supaya mereka dapat merasai kurniaan Tuhan yang tidak terkira banyaknya. Dan semoga dengan itu mereka akan menjadi manusia yang tahu bersyukur kepada Pemelihara mereka.

Nota: Pemahaman baru saya mengenai puasa sebagai “mengecualikan diri diperolehi ketika berusaha menterjemahkan ayat berikut:

22:40 Mereka yang telah dihalau dari rumah mereka secara tidak adil hanya kerana mereka berkata: Pemelihara kami adalah Tuhan. Dan jika tidak kerana Tuhan menghapuskan sebahagian manusia melalui yang lain, pengecualian-pengecualian dan urusan-urusan perniagaan dan jamiman-jaminan (salawatun) dan ketetapan-ketetapan yang dipersetujui di mana nama Tuhan sering disebut di dalamnya tentu tidak berguna. Tuhan akan memberi kemenangan kepada mereka yang menyokongNya. Tuhan Berkuasa, Terhormat.

Written by tolokminda

July 13, 2011 at 1:11 am

100 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salam Tuan Tolokminda

  Saya setuju ayat-ayat yang dikemukakan memberi kefahaman secara konklusif bahawa saum bukan melibatkan menahan lapar dan dahaga pada waktu dan bulan tertentu. Saya cuma ingin mengutarakan kefahaman saya tentang 2:185 iaitu dari segi susunan ayatnya maka saya dapati orang yang dikatakan “wajar” berpuasa (saum) itu adalah orang yang mulai menyedari/menerima bahawa Al Quran itu adalah petunjuk (alhuda), penjelas (Albayyinat) dan pembeza (Alfurqan), ketiga-tiga attribute yang dapat memandu manusia ke jalan yang lurus. Tujuannya supaya kita menghargai nikmat yang dikurnia oleh Allah dengan pengetahuan sedemikian lalu kita teruskan usaha kita untuk satu jangkamasa bagi meneruskan mengkaji ayat-ayatnya berdasarkan kefahaman kita itu, yang merupakan rahmatNya kepada hambanya. Selepas itu saum dapat dibuat pada bila-bila masa termasuk bila kita melaksanakannya sebagai hukuman.

  Gertim

  Gertim Telabgetie

  July 13, 2011 at 10:33 am

 2. Salam GT,

  Ya. Saya melihat perkara yang sama seperti tuan. Saya harap lebih ramai akan sudi menyumbang pendapat dalam perbincangan kerana ia boleh membuka lebih banyak perspektif walapun intipati yang disampaikan yang mungkin serupa. Ia boleh membantu melengkapkan kefahaman kita mengenai sesuatu.

  Terima masih tuan GT dan berharap sentiasa sudi berkongsi di laman ini.

  tolokminda

  July 13, 2011 at 10:51 am

 3. Salam TM,

  Saya berpendapat ‘saum’ atau puasa bukan sekadar mengecualikan diri daripada orang lain tetapi juga dari segala bentuk media seperti TV, suratkhabar, majalah, blog, dan sebagainya.

  Media-media ini menyebarkan banyak berita yang membuatkan kita runsing seperti kes bunuh, rogol, politik, perhimpunan haram dan seumpamanya. Boleh menganggu emosi kita sama ada sedang meredakan stress, buat R&D atau dalam proses menjalani hukuman.

  Kali terakhir saya beli suratkhabar ialah lebih kurang 3 tahun lepas. Itu pun saya baca The Star. Tak pernah beli Kosmo, Harian Metro, Sinar yang banyak menyiarkan berita-berita tak baik. Disebabkan orang2 kita suka berita-berita tak baik seperti kes rogol, bunuh diri, rompak, ragut dan sebagainya, kebanyakan mereka mempunyai peribadi yang kurang baik.

  Cuba jangan beli dan baca suratkhabar, jangan tengok berita di TV, jangan baca blog2 politik, majalah misteri seperti Mastika dan sbg., dan jangan ambil tahu apa pun pasal apa yang berlaku di luar sana selama seminggu. Pasti anda semua akan berasa happy.

  -Mat Guyver-

  Mat Guyver

  July 13, 2011 at 11:11 am

 4. Salam MG,

  Ya. Sudah tentu. Bukan sahaja mengecualikan diri dari berinteraksi dengan manusia. Malah semua bentuk media dan aktiviti yang boleh menggangu fokus kita perlu dihindari. Saya juga tidak beli akhbar seperti Metro yang saya anggap sangat mengerikan. Dari muka depan sampai belakang hanya kisah tentang orang mati, kemalangan, kecenderaan, perut terburai dan sebagainya.

  tolokminda

  July 13, 2011 at 11:22 am

 5. Salam,

  Dengan mengecualikan diri, kita dapat menjauhkan diri daripada mengumpat-keji, menghasut dan memfitnah. Ini kerana mengumpat, menghasut dan memfitnah bermula apabila ada lebih daripada satu orang.

  Dengan cara kita menjauhkan diri daripada kelompok yang suka mengumpat dan memfitnah, sebenarnya kita telah menunaikan puasa (saum).

  juangv9

  July 14, 2011 at 12:51 am

 6. Salam Juang,

  Ya benar. Mengecualikan diri ni macam minta diri. Maknanya taknak join – excusing ourselves. Kita minta diri untuk fokus kepada apa yang kita hendak lakukan.

  tolokminda

  July 14, 2011 at 10:34 am

 7. Tujuan saum ini untuk kita mendapat pengalaman “menggetarkan kulit” seperti yang diterangkan dalam ayat Ahsanal hadithi maknanya seperti “goose bumps” setelah menyedari kebenaran dalam Al Quran lalu selepas itu barulah hati kita dilembutkan untuk mengingati Allah. Ini hanya boleh tercapai jika kita faham apa yang dibaca (melalui terjemahan jika memerlukannya). Kalau setakat melagu-lagukan saja dalam bahasa yang tidak difahami, tak dapat kesan sedemikian. Mungkin ini hanya kesan sampingan sepertimana saya alami tetapi berlainan keadaannya bagi orang lain.

  Gertim Telabgetir

  July 14, 2011 at 2:42 pm

 8. Salam,

  Katakan anak Cina dan India diajar melafazkan rukun negara dalam keadaan mereka tidak faham apa maknanya. Walau selancar mana pun sebutan rukun negara dalam bahasa Melayu itu dibacakan, tetapi jika anak Cina dan India itu tidak menghormati raja, pelembagaan dan undang-undang kerana mereka tidak faham apa yang mereka sebut, sudah tentu itu menjadi kesalahan bagi orang yang mengajar mereka itu.

  Begitulah perumpamaannya jika anak Melayu hanya diajar melafazkan Al Quran dalam bahasa Arab secara berlagu sedangkan maknanya tidak diperjelaskan dengan jujur, maka jika anak Melayu itu membesar sebagai pemberontak, maka itu menjadi kesalahan kepada mereka yang diamanahkan untuk menyampaikan Al Quran.

  Apabila kita berkesedaran di atas kesilapan terdahulu (kerana melagu-lagukan Al Quran) dan kita mengecualikan diri daripada membuat aktiviti yang tidak bermanfaat itu, bermakna kita sedang melakukan puasa.

  Juang

  July 14, 2011 at 10:47 pm

 9. Al-Quran sememangnya kebal dari sebarang bentuk penyelewengan seolah-olah Al-Quran itu mempunyai satu sistem anti-virus. Beruntunglah kepada sesiapa yang berasa gentar ketika kali pertama cuba memahaminya. Saya pun dah alaminya dan selepas itu menjadi tenang setiap kali cuba memahami terjemahannya.

  Mat Guyver

  July 14, 2011 at 11:28 pm

 10. Salam,

  Ya. Saya pasti sesiapa sahaja akan dapat merasai “kejutan” pada pertama kali mereka nampak kebenaran Al-Quran. Itulah maksud ramadhan yang sebenar. Saya juga telah mengalaminya.

  tolokminda

  July 14, 2011 at 11:45 pm

 11. Kalau diperhatikan, perbuatan melakukan ritual secara beramai-ramai (katanya menunjukkan ukhwah) itu tujuannya hanya untuk menunjuk-nunjuk pada orang lain golongan mereka ramai dan eksklusif. Tidak ada ajaran sedemikian dalam addeen. Malah diperingatkan kalau ikut kebanyakan orang, akan sesat jauh dari jalan. Realitinya itulah keutamaan umat Islam kini, dengan ritual sembahyang jemaah, haji, sambutan hari kebesaran dan lain-lain sehinggakan puasa ditentukan masa dan bulan tertentu supaya nampak ramai yang menunaikannya dan dengan itu boleh berbangga diri mencaci golongan/agama lain tidak melakukannya. Inilah senjata syaitan sebenarnya memecahbelahkan manusia bergolongan dan saling berbunuhan.

  Gertim Telabgetir

  July 15, 2011 at 11:30 am

 12. Salam,

  Benar Gertim. Dulu ada malaikat merasakan diri mereka bagus daripada manusia kerana rajin bertasbih dan memuji Tuhan. Mereka sangka dengan amalan mereka itu, merekalah sepatutnya dinobatkan sebagai khalifah di muka bumi. Mereka merasa bangga dengan apa yang mereka lakukan.

  Akhirnya setelah Allah uji ilmu pengetahuan mereka berbanding Adam, barulah mereka sedar yang banyak perkara mereka tidak tahu selain yang Allah telah ajar pada mereka. Namun ada yang sombong dan bongkak yang telah menjadi golongan Api (iaitu iblis).

  Atas sebab itulah bagi sesiapa yang tajam mata hatinya, mereka pasti akan nampak kesan buruk daripada amalan-amalan ritual tersebut iaitu ia adalah alat untuk berbangga diri kononnya merekalah kaum yang mulia dan lebih baik daripada kaum yang tidak beritual macam mereka.

  Hanya orang yang bersifat merendah diri sahaja yang akan nampak keburukan budaya suka menunjuk-nunjuk itu.

  Juang

  July 15, 2011 at 8:41 pm

 13. Salam TM,

  Sawm buat pendapat saya lebih tepat pada retreat/abstain/ seclusion…Apakah mengecualikan diri sama makna nya saperti apa yang saya fahamkan?

  nujumpabelalang

  July 21, 2011 at 2:37 pm

 14. Salam NPB,

  Lebih kurang. Tapi saya lebih suka perkataan excuse.

  tolokminda

  July 21, 2011 at 8:44 pm

 15. Salam TM.

  Apa Excuse atau mengecualikan diri itu berbentuk sukarela atau berbentuk perintah/hukuman ?…tetapi retreat dan seclusion bisa berbentuk perintah ataupun hukuman……

  nujumpabelalang

  July 21, 2011 at 10:13 pm

 16. Salam NPB,

  Excusing oneself atau mengecualikan diri ini jelas diperintahkan kalau dilihat dari ayat 2:183 sehingga jika kita tidak dapat melakukannya atas sebab-sebab yang dinyatakan kita perlu menggantikannya sepertimana disebut dalam 2:184. Maknanya apabila wujud situasi tertentu yang disebut – dalam artikel di atas saya beri 3 contoh situasi – maka mengecualikan diri adalah diperintahkan supaya dilakukan. Semuanya adalah demi kebaikan orang yang berkenaan.

  Bagaimanapun saya berpendapat jika kita sendiri merasakan perlu atau baik melakukan pengecualian diri dalam mencapai sesuatu matlamat walaupun ia bukan dalam situasi yang Tuhan sebut secara spesifik – kita boleh melakukannya secara sukarela.

  tolokminda

  July 21, 2011 at 11:01 pm

 17. TM,boleh saya tanya.Setiap bulan ramadhan,bagaimana cara TM berpuasa?
  Jika menurut sahabat saya jahamy, dia namakan puasa yg dilakukan oleh umum sbg puasa melayu ( tak makan n minum).

  TM bagaimana?

  niasarah

  July 27, 2011 at 9:45 pm

 18. Sejahtera,

  Semasa saya kecil dan beberapa tahun yang lalu, apabila tiba bulan puasa saya berasa susah hati dan sering merungut. Ini kerana sepanjang bulan tersebut saya tidak dapat makan dan minum pada waktu siang dan terpaksa menahan lapar dan dahaga.

  Saya terfikir dan tertanya-tanya, mengapa Allah membebani umat islam dengan cara begitu? Lalu jawapan kepada persoalan itu kini saya temui apabila puasa menurut Al-Quran bukanlah dengan cara tersebut.

  Pendapat TM tentang puasa adalah pilihan pendapat terbaik saya setakat ini.

  syurgaminda

  July 28, 2011 at 12:52 am

 19. Kini, saya tidak lagi susah hati dan merungut apabila tiba bulan tersebut. Malah, dada saya berasa lapang.

  syurgaminda

  July 28, 2011 at 12:55 am

 20. TM,boleh saya tanya.Setiap bulan ramadhan,bagaimana cara TM berpuasa?
  Jika menurut sahabat saya jahamy, dia namakan puasa yg dilakukan oleh umum sbg puasa melayu ( tak makan n minum).

  TM bagaimana?

  Salam Niasarah,

  Dalam bulan ramadan saya tidak suka beli makanan di bazar ramadan. Biasanya tak sedap dan kadang-kala basi. Dah serik beli makanan di bazar ramadan. Mungkin lebih baik beli di drive thru KFC atau Mc Donald aje. Atau masak kat rumah pun baik.

  tolokminda

  July 28, 2011 at 1:23 am

 21. Salam Niasarah,

  Dalam bulan ramadan saya tidak suka beli makanan di bazar ramadan. Biasanya tak sedap dan kadang-kala basi. Dah serik beli makanan di bazar ramadan. Mungkin lebih baik beli di drive thru KFC atau Mc Donald aje. Atau masak kat rumah pun baik.

  iskkkk…TM ni,saya bukan tanya fasal makan. Okey lah saya tanya direct lah.TM sendiri makan minum tak waktu siang? Walau saya baca dan faham diskusi mengenai saum,tetap juga saya ingin tahu adakah TM benar2 tak puasa mcm kami semua?Sahabat saya pun tak puasa cara melayu tapi saya tengok dia pun selalu tak makan waktu siang,walaupun berniat nak makan tapi selalu terhalang niatnya.

  TM bagaimana pula?

  niasarah

  July 28, 2011 at 10:31 am

 22. Salam Niasarah,

  Kan saya dah bagi hint tu. Baiklah. Biasanya saya makan. Dan selepas saya memahami erti sebenar saum menurut Al-Quran saya akan terus makan seperti biasa tanpa ragu-ragu. Tapi untuk mengelak mendapat susah, saya tidak akan makan secara terbuka.

  tolokminda

  July 28, 2011 at 1:02 pm

 23. muahahahaaaa!!!Best jawapan TM.

  Ok puas ati dah…tengkiu…hehe!

  niasarah

  July 28, 2011 at 1:09 pm

 24. Salam Niasarah,

  Saya berpendapat sebaik saja kita sedar atau faham sesuatu perkara kita perlu terbuka mengenainya. Tidak perlu simpan-simpan. Kita buat apa yang wajar dan tidak perlu malu atau takut dengan apa yang kita percaya. Jika ada orang tidak bersetuju mereka boleh kemukakan pandangan. Kalau benar kita terima. Tapi kalau rasa tidak benar maka tak wajarlah kita terima.

  Setiap orang telah diberi hak oleh Tuhan untuk memikirkan sendiri makna kehidupan mereka di sisi Tuhan. Kita tidak perlu risau kepercayaan orang dan orang tidak perlu risau kepercayaan kita walaupun di antara ahli keluarga. Misalnya, melalui ayat-ayat Al-Quran kita dapati tidak sebarang gambaran bahawa ada mana-mana nabi yang taksub untuk memaksa ahli keluarga mereka percaya kepada apa yang mereka percaya.

  tolokminda

  July 28, 2011 at 1:31 pm

 25. Sejahtera,

  Tidak ada gunanya kita menahan lapar dan dahaga di siang hari semata-mata mengikut cakap-cakap para pembesar agama. Apa saja yang kita buat adalah atas apa yang kita usahakan. Itu yang Tuhan beritahu pada kita.

  Yang peliknya, orang yang ditangkap kerana makan/ minum pada bulan puasa akan di denda. Tapi, orang yang tak sembahyang tak ada tindakan.

  Sebenarnya, mereka suka jaga tepi kain orang yang tak puasa.

  syurgaminda

  July 29, 2011 at 12:06 am

 26. Salam

  Walaupun office mate tau kami berbeza pendapat. Saya prefer lunch makan di rumah.
  Nak elak dapat susah dan menghormati orang “tidak-makan”. 🙂

  nazzri

  July 29, 2011 at 1:01 am

 27. Sejahtera,

  Jarak rumah dan office saya jauh. Nak balik rumah itu memang payah. Restoran2 mamak yang dibuka adalah tempat yang sesuai bagi saya. Namun kenalah berwaspada daripada mendapat susah.

  syurgaminda

  July 29, 2011 at 9:30 am

 28. Salam Ramadhan untuk TM,Juang,Jebon,Syurgaminda dan semua dengan ucapan ” MAKAN SIANG PANDANG-PANDANG” 😛

  Cik Bunge NiaSarah

  July 31, 2011 at 10:58 pm

 29. Salam,

  6:14. Katakanlah, “Adakah aku akan mengambil untukku sebagai wali (pelindung), selain daripada Allah, Pemula langit dan bumi, dan Dia yang memberi makan, dan tidak diberi makan?” Katakanlah, “Aku diperintah supaya menjadi yang terawal orang yang sejahtera: ‘Janganlah kamu menjadi daripada orang-orang yang menyekutukan.’

  Orang yang sejahtera hatinya, mereka tidak suka menjaga tepi kain orang lain. 🙂

  Juang

  August 1, 2011 at 6:05 am

 30. Salam,

  + Tajuk yg menarik. Cuma perbahasan masih subjektif.
  + Ada tak ayat Quran larang manusia berpuasa?
  + Kerana mereka juga bebas atas apa yg mereka percaya.
  + Ayat yg Juang berikan seolah tidak kena.(6:14)
  + Kerana Allah beri mereka makan dimalam hari bulan ramadhan.
  + Jadi tidak kena juga ayat tersebut utk digunakan di sini.
  + Jgn jadi macam umat terdahulu.

  Morismo

  August 1, 2011 at 9:44 am

 31. Salam Morismo,

  Persoalan yang perlu difikirkan bukan samada Tuhan larang kalau manusia taknak makan dan minum selama sebulan di waktu siang. Tetapi benarkah ia satu perintah Tuhan? Kalau ia bukan perintah Tuhan, maka tidak ada asas untuk kita menyandarkannya kepada Tuhan sebaliknya ia perlu disandarkan kepada pihak mana yang membawa kepercayaan sedemikian. Maknanya kita bukan patuh kepada Tuhan tetapi kepada pihak berkenaan. Jika dilihat dari konteks ini maka ayat 6:14 yang tuan Juang bawa adalah relevan.

  6:14 Katakan: Adakah selain dari Tuhan yang aku ambil sebagai penaung (wali)? Pencipta langit dan bumi sedangkan Dia yang memberi makan dan bukan Dia yang diberi makan. Katakan: Sesungguhnya aku telah diperintahkan supaya aku menjadi yang pertama yang “aslama” dan bukan menjadi dari kalangan yang menyekutukan.

  Dari ayat di atas, pendek kata jika kita ambil suruhan atau perintah orang lain dan bukannya perintah Tuhan yang sebenar walaupun ia disandarkan kepada Tuhan, maka kita sebenarnya akan menjadi orang yang menyekutukan Tuhan. Itulah yang kita perlu jaga. Tuhan kata satu-satunya kesalahan yang Dia tidak akan ampunkan adalah menyekutukan Dia dengan sesuatu apa pun.

  tolokminda

  August 1, 2011 at 7:48 pm

 32. Salam,

  Melalui ayat 6:14 itu, kita diberitahu bahawa Allah memberi kita makan. Namun, ada perkara-perkara yang diharamkan untuk kita memakannya seperti yang dijelaskan oleh dua ayat iaitu 16:115 dan 2:173. Jadi, jika benar adanya larangan Allah agar kita tidak makan di siang hari pada bulan tertentu, pasti wujudnya ayat Al Quran yang menjelaskan larangan itu seperti dua ayat tersebut.

  Jika tiada, maka sudah pasti larangan itu diada-adakan oleh pembesar agama semata-mata. Dan jika larangan makan di siang hari itu diletakkan atas nama Tuhan sedangkan tiada ayat-ayat Tuhan sebagai sokongan, maka sudah pasti itu satu pendustaan.

  68:8. Maka janganlah kamu mentaati orang-orang yang mendustakan.

  Dan sebagai orang-orang yang komited berkhidmat kepada Tuhan, sudah pasti ayat di atas harus dipegang biarpun terpaksa menentang arus kepercayaan tradisi kaum sendiri. Bukankah para nabi dan rasul itu adalah orang-orang yang berani menentang arus kepercayaan tradisi kaumnya sendiri?

  Semua manusia ada hak untuk tidak mentaati orang-orang yang berdusta apatah lagi berdusta atas nama Tuhan.

  Juang

  August 2, 2011 at 1:11 am

 33. Salam,

  Mengecualikan diri daripada terlibat dengan amalan-amalan dusta adalah sebenar-benarnya puasa yang mendatangkan manfaat. Ini kerana apabila kita menjauhi sebarang bentuk pendustaan, bermakna kita mendekati kebenaran. Bila dekat dengan perkara-perkara yang benar dan ada faktanya, maka dekatlah kita kepada Tuhan yang mencipta langit dan bumi ini secara benar.

  Samalah seperti bila kita mengecualikan diri daripada memakan sesuatu yang kotor dan memudaratkan, bermakna kita mendekati makanan yang bersih. Bila makan sesuatu yang bersih, sudah pasti mendatangkan manfaat. Tetapi orang-orang yang main telan sahaja makanan tanpa mengira bersih atau kotor, sudah pasti lebih mudah mendapat kemudaratan berbanding orang yang peka untuk membezakan makanan bersih dan kotor.

  Jadi kita tidak hairan mengapa banyak musibah-musibah berlaku kepada umat Islam hari ini di merata dunia gara-gara sikap tidak suka menyelidik sesuatu ajaran sama ada benar atau dusta. Bila mereka taksub pada seseorang tok guru, habis mereka telan kata-kata tok guru yang mereka puja itu tanpa mahu berfikir lagi. Bila orang Melayu taksub dengan orang Arab, habis tabiat buruk orang Arab pun mereka ikut sama walaupun Rasulullah yang berbangsa Arab itu tidak malu untuk mengatakan bangsa Arab itu terkenal dengan kekafiran dan kemunafikannya.

  Patutnya bila Nabi sudah bagi amaran macam itu, lagi-lagilah kita kena berhati-hati bila datang sesuatu ajaran daripada bangsa Arab. Bukan main telan sahaja lahwal-lahwal hadis yang diperdagangkan oleh orang-orang Arab itu.

  Juang

  August 2, 2011 at 1:25 am

 34. hari ni saya mula berpuasa( tak makan minum siang hari),tapi hati rasa tak best 😦

  Puasa yg saya kenal dan faham,puasa itu yg jadi amalan tradisi.Benarlah,bukan mudah sebenarnya nak menolak dan mengubah tradisi.Biarpun akal mengatakan ya pada fahaman TM,Juang,SyurgaMinda mengenai pengertian puasa sebenar,hati masih tidak mantap.

  kata morismo manusia sering meminta bukti,dan terdapat banyak bukti di dalam quran yang Allah berulang kali memberi bukti2 apabila diminta oleh hambanya dan juga golongan yang tidak percaya spt mana dlm al baqarah:260.

  Saya juga mencari bukti,soalan yang sering saya tanya pd diri…benar tradisi ini salah takkan sedikit sangat manusia dan golongan ulama yang tahu ianya salah.Bila Cik Bunge bercerita dgn sahabat ulamak yg kita rasakan lebih berilmu mrk pantas mengatakan ianya fahaman golongan yg menolak sunnah.

  Dalam satu ayat quran,jelas mengatakan kita dipandu oleh quran dan sunnah.Namun dalam perbincangan,saya tidak nampak bukti yg berasaskan dari sunnah.

  Sunnah menjadi sukar bila banyak hadith dipalsukan,utk membuktikan kesahihan adalah melalui disiplin tertentu.Permasalahan utama masyarakat ialah,rata2 apa yg difahami adalah di acu dari hadith.

  Jadi,bolehkah dalam perbincangan kita turut membahaskan hadith ,sunnah juga?

  Tak best lah bila hati dalam keadaan ragu2 ,tak best…tak best.Betul2 dan tersangatlah tak best berpuasa ( x makan minum siang hari) dgn hati yg tidak mantap.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 3, 2011 at 6:18 am

 35. Salam Niasarah,

  Melalui Al-Quran Tuhan memberitahu kita bahawa sunnahNya tidak pernah berubah. Tidak pula Dia menyebut tentang sunnah selain dari sunnahNya. Tentang hadis pula Tuhan sudah memberitahu kita bahawa Dia sudah menurunkan kepada kita hadis-hadis yang terbaik melalui Al-Quran.

  39:23 Tuhan telah menurunkan yang terbaik, hadis-hadis/cerita-cerita/kisah-kisah yang ditulis secara konsisten, berulang-ulang. Kulit mereka yang takut kepada Pemelihara mereka bergetar terhadapnya, kemudian kulit dan hati mereka menjadi lembut meraikan puji-pujian terhadap Tuhan. Begitulah peringatan Tuhan. Dia memberi pedoman kepada sesiapa yang dikehendaki, tetapi sesiapa yang Tuhan biarkan sesat tiada siapa boleh memberi petunjuk.

  Maka puan Niasarah mahu kita turut membincangkan tentang hadis atau sunnah siapa lagi selain dari sunnah dan hadis Tuhan?

  77:47 Celakalah pada hari itu mereka yang tidak percaya!
  77:48 Dan apabila mereka disuruh merendah diri mereka tidak merendah diri.
  77:49 Celakalah pada hari itu kepada mereka yang mendustakan!
  77:50 Jadi dengan hadis-hadis/cerita-cerita/kisah-kisah manakah selepas ini, mereka akan percaya?

  BTW, boleh puan kemukakan ayat yang mengatakan kita dipandu oleh Quran & Sunnah tu untuk kita sama-sama semak.

  tolokminda

  August 3, 2011 at 2:07 pm

 36. Salam,

  Apa jua amalan yang kita lakukan, jika tiada objektif yang realistik, memang kita tidak akan rasa best dan puas. Cuba bayangkan, kita adalah seorang pemain bolasepak. Namun kita lalai dengan amalan dan latihan sebenar sebagai seorang pemain bolasepak. Kita hanya sibuk bergambar dengan artis2 di majalah dan di dalam kolam. Kemudian banyak menghabiskan masa di kelab-kelab malam berhibur. Bila tiba waktu pertandingan, pasukan kita sentiasa kalah kerana kelemahan kita sendiri. Apakah kita akan rasa best atau puas? Kita boleh merasa bangga diri kononnya seorang pemain yang hebat. Tetapi kalau asyik kalah dan gagal dalam pertandingan, apalah erti amalan bergambar dengan artis dan di kolam renang itu? Apakah dakwaan kita kononnya seorang pemain bolasepak yang hebat itu bernilai?

  Tetapi kalau kita berlatih menguatkan mental dan fizikal (sudah pasti ia perlukan pengorbanan dan semangat yang tinggi) seterusnya kita berjaya menaikkan martabat pasukan bolasepak kita, pasti kita akan merasai kepuasan dan keseronokannya, kerana amalan kita itu menghasilkan sesuatu yang realistik.

  Begitulah dalam kehidupan kita di dunia ini. Kalau kita buat amalan karut-marut yang tiada kaitan langsung dengan matlamat kita dijadikan khalifah muka bumi yang dikurniakan otak superkomputer, pasti kita tidak dapat rasai apa-apa kepuasan. Ia sekadar buat kerana kepercayaan tradisi semata-mata.

  Tetapi kalau kita buat amalan yang menjadikan kita insan yang produktif, menyumbangkan banyak kebaikan kepada tamadun manusia, pasti kita akan rasa satu kepuasan di atas kejayaan tersebut.

  Juang

  August 3, 2011 at 10:55 pm

 37. perghhh!!!Sikit lagi cik bunge hampir termasuk dlm golongan yg dicelakakan 😀

  Ooo…kalau macam tu salah lah fahaman saya ttg terjemahan

  2:231 Ingatlah nikmat Allah kpd kamu,dan apa yg telah diturunkan Allah kepada kamu iaitu kitab(al quran) dan hikmah(sunnah) untuk memberi pengajaran kepadamu.

  Penulis meletakkan sunnah di dalam tanda kurungan.

  Pengertian sunnah membawa maksud perkataan,perbuatan,larangan mengikut seperti apa yg dipraktikan oleh Rasulullah.

  Soalan cik bunge :

  1.Adakah terjemahan penulis bagi 2:231 salah atau saya yang salah faham maksudnya?

  2.Jika benar maksudnya sunnah,dan makna sunnah itu ialah seperti yang saya nyatakan di atas adakah ini bermakna Allah memandu manusia menerusi ayatnya di dalam quran dan juga menerusi perlakuan rasulnya?

  3.Jika terjemahan itu salah,adakah lebih tepat perkataan hikmah itu diterjemahkan sebagai wisdom/ kebijaksanaan?Jika demikian,ini bermakna panduan kita adalah Quran,hanya Quran.

  Seterusnya,

  Yang cik bunge tahu,apa yg dipraktikkan,diucap dan dilarang Rasul,disampaikan melalui apa yg dinamakan hadith.Juga kita mengetahui adanya hadith sahih dan palsu.

  Apabila berbicara tentang agama dgn kebanyakkan,bila diberitahu tiada perintah tersebut di dalam quran,mereka akan menyanggah dan mengatakan ianya sunnah dan ada hadith sbg nas.

  Mengenai hadith berkisar puasa bleh lah pi kat link di bawah:

  http://navedz.wordpress.com/2009/07/29/ramadan-fasting-in-the-hadith/

  http://www.freewebs.com/alhadith/bab_puasa.htm

  dan banyak lagi….

  Berkisar golongan Quranist yang menolak sunnah/ hadith,bleh gak klik link di bawah

  http://www.islamtomorrow.com/sunnah.asp

  dan banyak lagi….

  ————————————————————————————————————————————
  Ada lagi sikit soalan,

  Quran 3:7

  It is He who has sent down to you, [O Muhammad], the Book; in it are verses [that are] precise – they are the foundation of the Book – and others unspecific. As for those in whose hearts is deviation [from truth], they will follow that of it which is unspecific, seeking discord and seeking an interpretation [suitable to them]. And no one knows its [true] interpretation except Allah . But those firm in knowledge say, “We believe in it. All [of it] is from our Lord.” And no one will be reminded except those of understanding.

  Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) – adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.

  Cuba perhati kedua terjemahan yg bersumber dari ayat yang sama,Al Imran ayat 7.

  Cik Bunge rasa ayat ni menarik,kerana ianya jelas mengatakan hanya Allah yang sebenar benar mengetahui.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 4, 2011 at 1:24 am

 38. eh…silap…bukan soalan,tapi lebih kepada kenyataan.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 4, 2011 at 1:27 am

 39. betullah Juang,sakiiiiiiit….. jiwa betullah malam tu,dgn harimau malaya.rasa nak tumbuk tumbuk!!!

  Cik Bunge NiaSarah

  August 4, 2011 at 1:29 am

 40. “Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.”

  Ada penambahan “dalam ilmu-ilmu agama” berbanding terjemahan bahasa inggeris “those firm in knowledge”. Yang ini tiada diletakkan kurungan, seolah dalam ayat Al Quran memang terkandung sedemikian. Ini bahaya, menambah-nambah apa yang tiada. Sedangkan “ulama” pun tidak merujuk kepada yang hanya berpengetahuan dalam soal agama sebaliknya para saintis. Kita mesti precise tentang hal ini. Tidak boleh main ikut sahaja terjemahan yang mengandungi intepretasi yang salah. Tapi ini hanya method sahaja, yang lebih penting lagi ialah kita mengambil pelajaran dan peringatan dari Al Quran menggunakan akal kita sepertimana dianjurkan dipenghujung ayat berkenaan.

  Gertim

  August 4, 2011 at 4:28 pm

 41. Salam,

  Niasarah: betullah Juang,sakiiiiiiit….. jiwa betullah malam tu,dgn harimau malaya.rasa nak tumbuk tumbuk!!!

  Kita meletakkan harapan kepada sebuah pasukan bolasepak. Kita melihat mereka beraksi di tengah padang. Jika mereka bermain secara karut-marut dan membuat hantaran-hantaran bodoh, hati siapa tak sakit dan marah?

  Cuba tempatkan perasaan itu pada Pencipta kita. Dia meletakkan harapan kepada kita umat manusia sebagai khalifah. Dia melihat kita beraksi di atas muka bumi. Jika kita hidup dengan perbuatan karut-marut dan membuat amalan-amalan bodoh, tidakkah itu akan menyakitiNya dan menjadikan Dia murka pada kita?

  33:57. Orang-orang yang menyakiti Allah dan rasul-Nya, merekalah yang Allah melaknatkan di dunia dan akhirat, dan menyediakan bagi mereka azab yang hina.

  Juang

  August 5, 2011 at 12:07 am

 42. Saya sendiri sudah meneliti dan mengkaji hal-hal puasa ini beberapa tahun.

  Ada beberapa perkara pelik dalam minda umat Islam berkenaan puasa :

  1. Dalam bulan inilah mereka rasa sibuk nak beramal ibadat kononnya. Saya tidak nak menidakkan keihlasan hari mereka nak bersekah atau beramal. Tapi kenapa hanya bulan puasa/Ramadhan? Kenapa pada bulan lain, seolah-olah hati mereka sudah macam keluar dari jail dan ha…ha…saya boleh buat ini dan saya boleh buat itu… Yang pihak agensi ini, agensi itu sibuk beri makan anak yatim dan orang tua-tua. Dalam 11 bulan yang lain, tak ujud apa-apa berkenaan kerja kebajikankah? Orang Islam heboh-heboh nak tolong anak yatim hanya pada bulan puasa, walhal orang bukan Islam buat perkara kebajikan sepanjang tahun.

  2. Kata berpuasa, tapi kenapa bulan puasa inilah sibuk di sana-sini samada dalam masyarakat dan TV heboh dengan acara masak-memasak dan juadah-juadah makanan. Mana ertinya puasa dan mana ertinya sibuk-sibuk hal makanan? Ini yang peliknya. Pada hari pertama berpuasa, TV sudah iklan barang-barang nak berhari Raya….Hal Hari Raya ini pula, tukar baju baru, tukar langsir baru, mananya kata sudah berjaya ujian berpuasa jadi orang beriman, tapi bila menjelang Hari Raya, sibuk nak belanja sakan…..

  3. Pak ustaz/ustazah yang bekerja dalam bilik hawa dingin, senang-senanglah suruh orang bersabar ketika berpuasa. Macamana orang yang kerja buruh kasar, kais pagi makan pagi, angkat batu waktu siang tengahari panas terik….pun di suruh bersabar berpuasa????? Tak adillah macam ni… Bagaimana kalau pak ustaz/ustazah, kita suruh mereka buat kerja buruh kasar angat besi dan batu di bawah panas terik ….tengok tahankah tidak….

  4. Kata iblis/syaitan dibelenggu dalam bulan puasa….tapi masih ada umat Islam yang buat maksiat, merempit sana sini….dll…. Apa hal pulak syaitan/iblis kena jail???

  5. Kalau orang Islam sekarang heboh pasal puasa, orang bukan Islampun ada hal-hal puasa jugak.

  6. Yang dok kata puasa ni jaga kesihatan…..banyak juga pak Haji yang berpuasa penuh wajip sunat pun menghadapi penyakit-penyakit kronik.

  7.Hal solat terawih…..ada yang penuh 21 rokaat, ada yang 8 rokaat,….. yang 21 rokaat tuduh yang kerja 8 rokaat tu malas beribadah….nahh… ini sudah mengejek orang lain…..

  8. Secara kesimpulannya, puasa yang umat Islam buat hari ini, sudah jauh menyimpang dari apa yang Quran kata. Kita lihat beberapa sebab di ataslah sebagai contoh….

  9. Apa yang TM kaji itu, ada sinar kebenarannya.

  10. ha…ha berkenaan Harimau Malaya, betul kata Juang, kalaulah bermain tu masih cara takuk lama bagaimana nak meningkat ke tahap yang lebih tinggi. Wak ima apa pun Harimau Malaya harus bukan hanya kaut mengaum tapi juga bijak menggigit pihak lawan dan bijak menangkis taktik kotor pihak lawan. Sokong Harimau-harimau Malaya dan Harimau Muda kita…. tak apa, Piala Asia menanti. Tak tahulah Singa Tua yang kalahkan kita tempoh hari tu sejauh mana boleh perginya. Bukan senang nak jumpa Samurai dan Unta Timur tengah nanti…he…he… hanya sembang ringan saja bolasepak…

  message114

  August 6, 2011 at 7:23 pm

 43. Matchday, I met a few friends who were on their way to the stadium and told them that we would either lose or draw the game. That prediction was based on two things. Firstly (from the first game in Singapore) the Malaysian defense was always guilty of ballwatching, sometimes letting the ball bounce twice in the penalty box. The Singapore coach would have been very wise if he’d advised his strikers “Just hang around in the penalty area and you’ll be gifted some favourable bounces”
  Secondly, and this has been from my observation for a long time, the Malaysian team lack the basic skill. In modern football, players “play” the ball around to get pass obstacles in “triangles”. Good teams use these triangles with precision and discipline either to get out of trouble or to advance the ball to attack. Excellent teams uses even more intricate triangles to run rings around the whole opposition team. Barcelona springs to mind. Arsenal kinda overdo it sometimes.
  Looking at Malaysian team, it is as if the triangles are not employed per se. It is either the players don’t understand the concept or instruction or they use some other method. Of course to employ the system, players need good ball control skills especially to shield the ball, put it under control immediately with deft touches or parts of the body like the chest, the thigh etc and to execute inch-perfect passes to teammates. These are the things coaches need to look for when selecting players or to teach them players if they don’t have it. Lain lah kalau team kampung yang coach nya pak Amin posmen. Itulah pasal dalam team tu kalau terdesak sikit mula la clearance bola main belasah jer kuat-kuat. Tak tau nanti bola diberi kepada lawan untuk lancar satu lagi serangan. Aaah cakap melayu la senang.
  Berbalik pada game malam tu, saya tengok benda yang saya predict jadi kenyataan.yang sedihnya kita ada striker yang baik dalam Safee Sali tapi tak ada orang nak feed dia. Ada satu saja decent feed dari Kunahlan yang hasilkan gol. Dey thambi, sapuloh kali feed ta bole kah? Lain orang ada ka bole kasi feed itu Supermokh incarnate?

  Gertim

  August 6, 2011 at 9:59 pm

 44. PUASA/SYIAM-Bahagian 1
  oleh Rizki Akbar

  38 : 29
  Ini adalah sebuah Kitab yang kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatNya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai fikiran.

  “PUASA” menurut Ulama Fikih adalah “menahan diri dari segala perbuatan yang membatalkan yang dilakukan oleh orang mukallaf pada siang hari sejak terbit fajar sampai terbenam matahari”.

  Adapun “RASUL SAKTI” mempunyai pengertian tentang puasa sebagai berikut : “ Puasa adalah menahan diri untuk tidak makan dan tidak minum dan berhubungan seksual sejak fajar sampai dengan datangnya malam.

  selama puluhan tahun, yakni bahwa “shiyam” itu identik atau sama dengan “puasa”. Namun bila kamu benar-benar ingin tahu tentang shiyam, maka ada beberapa syarat yang harus dipenuhi:

  PERTAMA: kita harus yakin bahwa hanya Al-Our’an yang Al-Haq (pasti benarnya). Bila ada pendapat (dari manusia) lain yang bertentangan dengan Al-Qur’an, maka yang dimenangkan haruslah Al-Qur’an karena hanya Al-Qur’an lah yang disebut Al-Haq. Tidak boleh ada keraguan sedikitpun pada kebenaran yang dibawa oleh Al-Qur’an.

  2:2
  Kitab (Al Quran) itu tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertaqwa.

  KEDUA: Kita harus mau mendayagunakan akal dan pikiran kita dalam membahas Al-Qur’an, karena apa yang terdapat pada Al-Qur’an itu semuanya logis. Kalau tidak logis, pasti bukan dari Al-Qur’an, walaupun tidak semua yang logis itu dari Al-Qur’an.

  KETIGA: kita harus jujur bila kita mengkaji Al-Qur’an Kita tidak boleh membengkokkan arti dan makna Al-Qur’an itu demi untuk mencari pembenaran dari kebenaran yang sudah sangat lama tertancap dihati kita. Kita tidak boleh debat kusir.

  KEEMPAT: Kita harus mau berubah, bila kita menemukan kebenaran pada Al-Qur’an yang tidak sama dengan kebenaran yang selama ini kita yakini yang kita peroleh dari Ustadz, Kiai, Bapak, Nenek, Kakek; buku-buku karangan manusia (selain Allah) dan tentunya juga dengan yang dipahami oleh “RASUL SAKTI”

  ————————————————————————————
  PERTAMA, dari sudut Bahasa.
  Kata shiyam ( ﺻﯿﺎﻡ )berbentuk mashdar dari fi’il madly tsulatsi mazid showama

  ( ﺻﺎﻮﻡ )atau shoyama (ﺻﺎﻳﻡ )

  Tashrifnya adalah :
  Showama ( ﺻﺎﻮﻡ ) yushowimu ( ﯿﺻﺎﻮﻡ ) mushowamatan ( ﻣﺻﺎﻮﻣﺔ ) shiyaman ( ﺻﯿﺎﻣﺎ )
  atau
  Shoyama (ﺻﺎﻳﻡ ) yushoyimu ( ﻳﺻﺎﯿﻡ ) mushowamatan ( ﻣﺻﺎﻮﻣﺔ ) shiyaman ( ﺻﯿﺎﻣﺎ )

  Adapun artinya jika berasal dari :
  Showama ( ﺻﺎﻮﻡ ) berarti : bertahan atau menahan diri.
  Shoyama (ﺻﺎﻳﻡ ) berarti : sungguh-sungguh mencari.

  Jadi arti shiyam apabila dipandang dari sudut bahasa (Arab) adalah :

  “Bertahan atau menahan diri dalam rangka sungguh-sungguh mencari”

  KEDUA, dari Al-Qur’an
  “Karena kata shiyam itu ( ﺻﯿﺎﻡ ) terdapat dalam Al-Qur’an dan yang juga merupakan term Qur’an, maka pengertiannya harus kita cari didalam Al-Qur’an itu sendiri.

  Sekarang buka, baca dan simak baik-baik Surah Al-Baqarah (2) ayat 183 yang

  menjadi dasar diwajibkannya puasa bagi orang-orang yang mengaku telah beriman.

  Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu shiyam sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa, (2:183)

  Pelajaran yang dapat diambil dari ayat tersebut adalah sebagai berikut :

  1 . Shiyam hanya diwajibkan kepada orang-orangyang mengaku telah beriman
  2 Shiyam yang diperintahkan Allah adalah shiyam seperti yang dilakukan oleh orang-orang sebelum kita.
  3 . Shiyam adalah sarana agar kita menjadi taqwa / muttaqin

  Pada titik 1 , tidak ada masalah. Bukankah kita semuanya telah mengaku beriman ? Karena itu laksanakan SHIYAM sesuai perintah Allah. Tetapi bagaimana Shiyam yang diperintahkan Allah itu ? Jawabnya adalah pada titik 2 yakni shiyam seperti yang dilakukan oleh orang beriman terdahulu sebelum kita. Lha, siapa orang beriman sebelum kita ? Pastilah bukan bapakmu, bapakku, atau kakeknya nenekku.
  Kalau yang menerima wahyu ini adalah Rasul Muhammad, maka shiyam yang harus ditiru dan dilaksanakan pastilah bukan puasa made in Muhammad, tetapi shiyam seperti yang dilakukan oleh orang beriman sebelum Nabi Muhammad .

  researcher1987

  August 6, 2011 at 10:43 pm

 45. PUASA/SYIAM-Bahagian 2 oleh Rizki Akbar

  Siapa orang beriman sebelum Muhammad ? “Mmbooh (tidak tahu)” kata saya. “Kalau tidak tahu maka bukalah Al-Qur’an. Pasti disitu akan ada jawabnya, dan jangan bertanya kepada manusia atau mencari dibuku sejarah bu…atan manusia, karena sejarah buatan manusia itu belum pasti kebenarannya”. Al-Qur’an menyatakan dirinya lengkap, sempurna ,rinci serinci-rincinya, dan pasti benarnya (Al-Haq).

  Surah Al-An’aam (6) ayat 114 – 115 – 116

  Maka patutkah Aku mencari hakim selain daripada Allah, padahal dialah yang Telah menurunkan Kitab (Al Quran) kepadamu dengan terperinci (dijelaskan serinci-rincinya)? orang-orang yang Telah kami datangkan Kitab kepada mereka, mereka mengetahui bahwa Al Quran itu diturunkan dari Tuhanmu dengan sebenarnya Al-Haq (kepastian) . Maka janganlah kamu sekali-kali termasuk orang yang ragu-ragu.(114)

  Telah sempurnalah kalimat Tuhanmu (Al-Quran) sebagai kalimat yang benar dan adil. tidak ada yang dapat merobah robah kalimat-kalimat-Nya dan dia lah yang Maha Mendenyar lagi Maha Mengetahui.(115)

  Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini, niscaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. mereka tidak lain hanyalah mengikuti persangkaan belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah) (116)

  Sekarang bukalah Suroh At-Tahrim (66) ayat 11 – 12

  Dan Allah membuat isteri Fir’aun perumpamaan bagi orang-orang yang beriman, ketika ia berkata: “Ya Rabbku, bangunkanlah untukku sebuah rumah di sisi-Mu[1488] dalam firdaus, dan selamatkanlah Aku dari Fir’aun dan perbuatannya, dan selamatkanlah Aku dari kaum yang zhalim.(11)

  Dan Maryam binti Imran yang memelihara kehormatannya, Maka kami tiupkan ke dalam rahimnya sebagian dari ruh (ciptaan) kami, dan dia membenarkan kalimat Rabbnya dan Kitab-KitabNya, dan dia adalah termasuk orang-orang yang taat. (12)

  Sebetulnya, seperti kita ketahui banyak sekali orang-orang yang beriman sebelum Muhammad misalnya Nabi Ibrohim, Nuh, Musa, Isa dll, tetapi Allah hanya memberikan 2 (dua) contoh orang beriman seperti tertera pada ayat-ayat diatas.

  Dari kedua orang contoh orang-orang yang beriman (isteri Fir’aun dan Maryam) tersebut siapakah gerangan yang melaksanakan shiyam ? Untuk mengetahuinya, buka / tanya lagi Al-Qur’an. Pasti Al-Qur’an akan menjawabnya.

  Suroh Maryam (19) ayat 26

  26. Maka makan, minum dan bersenang hatilah kamu. jika kamu melihat seorang manusia, Maka Katakanlah: “Sesungguhnya Aku Telah bernazar shiyam untuk Tuhan yang Maha pemurah, Maka Aku tidak akan berbicara dengan seorang manusiapun pada hari ini”.

  Dari kedua contoh orang beriman tersebut, ternyata Maryam lah yang menjadi contoh dalam hubungannya dengan Shiyam. Pada ayat tersebut diatas, kita dapat mengetahui bahwa cara Maryam melaksanakan shiyam adalah : Makan, Minum dan bersenang hati, serta tidak berbicara dengan seorang manusiapun.

  Jadi, shiyam itu dilaksanakan dalam keadaan kita tidak lapar (sudah makan dan minum) dan dalam situasi hati yang senang. Atau dengan kata lain, jangan melaksanakan shiyam bila kamu lapar, dan hati sedang galau / susah.

  Kalau Maryam tidak berbicara dengan seorang manusiapun, berarti dia hanya akan berbicara dengan yang selain manusia yaitu yang menciptakan manusia (Allah). Lalu bagaimana caranya berbicara / berkomunikasi dengan Allah??.

  Buka lagi Al-Qur’an Suroh Asy – Syuro (42) ayat 51

  Dan tidak mungkin bagi seorang manusiapun bahwa Allah berkata-kata dengan dia kecuali dengan perantaraan wahyu atau dibelakang tabir[1347] atau dengan mengutus seorang utusan (malaikat) lalu diwahyukan kepadanya dengan seizin-Nya apa yang dia kehendaki. Sesungguhnya dia Maha Tinggi lagi Maha Bijaksana.

  WAHYU itulah sarana untuk berkomunikasi dengan Allah. Jadi pengertian Shiyam adalah berkomunikasi / berbicara dengan Allah dengan membaca dan mengerti wahyu-Nya (bukan membunyikan dan melafaskan saja). Karena wahyu terdapat pada Al-Qur’an maka pengertian shiyam / shoum adalah :

  MENAHAN DIRI DARI BERBICARA KEPADA MANUSIA DALAM RANGKA SUNGGUH-SUNGGUH MENCARI MAKNA PESAN-PESAN ALLAH YANG TERMUAT DALAM KITAB SUCI Al-QUR’AN, SEBAGAI WUJUD BEKOMUNIKASI DENGAN ALLAH.

  Dengan shiyam, kita akan mengetahui pesan-pesan Allah yang termaktub dalam Al-Qur’an, sehingga dapat kita jadikan petunjuk dalam mengharungi hidup kita, yang kemudiannya dapat menjadikan kita muttaqin (sesuai dengan tujuan Shiyam pada titik 3).

  Namun perlu diingat bahwa tidak otomatis seseorang yang melaksanakan shiyam itu , langsung menjadi muttaqin. Perhatikan baik-baik kalimatnya لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ fi’il mudhoreh yang artinya akan menjadikan kamu muttaqin. Jadi “shiyam” hanya akan menjadikan kita muttaqin. Lha kapan, muttaqinnya ? Yaa, kalau sudah melaksanakan semua yang kita dapat dari Shiyam.

  Bersambung…

  researcher1987

  August 6, 2011 at 10:44 pm

 46. PUASA/SYIAM-Bahagian 3
  oleh Rizki Akbar
  “Kapan shiyam dilaksanakan”

  Mari kita tanya / buka lagi Al-Qur’an, Surah Al-Baqarah (2) ayat 185 :

  (beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, Maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. (Depag)

  catatan : berpuasa hendaknya dibaca >>> men-shiyaminya.

  Dari ayat diatas, pertanyaan tentang “kapan kita melaksanakan shiyam”, terjawab yaitu pada bulan Ramadhan. Pada bulan Ramadhan itu pulalah Al-Qur’an mulai diturunkan. Jadi Shiyam sangat erat kaitannya dengan Al-Qur’an. Kita diperintahkan untuk menshiyami Al-Qur’an pada bulan Ramadhan.

  “Berapa lama , bagaimana kalau kita sakit, dalam perjalanan atau kita tidak dapat melaksanakan shyiam karena sesuatu keperluan yang mendesak ?”

  Tanya / buka lagilah Al-Qur’an pada ayat sebelumnya Al-Baqrah(2) ayat 184

  (yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan[114], Maka Itulah yang lebih baik baginya. dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu Mengetahui.

  Untuk menjawab pertanyaan “Berapa lama”, ayat tersebut diatas menjawabnya yaitu ” أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ >>>>> hari-hari tertentu / pada hari-hari yang dihitung dan bukan 1(satu) bulan. Menurut kawan saya, seorang pakar bahasa Arab, kata “ayyaman” = berkuantitas jamak (plural), sehingga pengertiannya 3 (tiga) hari atau lebih.
  Kemudian kata “ayyaman” diberi “na’at” (sifat) yaitu “ma’dudat yang juga berkuantitas jamak, maka yang 3(tiga) hari itu harus dilipatkan minimal 3 (tiga) kali . Dengan demikian pengertian أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ
  adalah minimal 3 x 3 hari = 9 hari. Jadi Shiyam harus / wajib dilaksanakan minimal 9 (sembilan) hari dibulan Ramadhan.

  Lalu berapa maksimalnya ? Buka / Tanya lagilah pada Al-Qur’an.
  Mari kita simak dahulu Suroh Al-Jumuah (62) ayat 9

  Hai orang-orang yang mengaku telah beriman, jika saling diseru terhadap ash-sholah dari hari Jum’at (hari berkumpul), maka bergegaslah kepada peringatan Allah (Al-Qur’an) dan tinggalkanlah prinsip untung rugi (dagang) ! Itulah yang lebih baik bagimu jika kamu berilmu.

  Ket :
  Ayat tersebut diatas mengajarkan kepada kita bahwa fungsi hari Jum’at (hari berkumpul) adalah untuk “Ash-Sholah” dan tidak boleh digunakan untuk keperluan lain termasuk “shiyam”.
  Karena dalam satu bulan, terdapat 4 (empat) atau 5 (lima) hari Jum’at / hari berkumpul, maka jumlah hari dalam satu bulan yang dapat dipakai untuk shiyam adalah 30 hari dikurangi 4 atau 5 hari = 26 atau 25 hari. Jadi kita diperintahkan untuk melaksanakan shiyam minimal 9 (sembilan) hari dan maksimal 26 (dua puluhenam) hari.

  Bila kita sakit atau dalam perjalanan atau ada keperluan yang sangat mendesak, pastilah kita tidak dapat melaksanakan shiyam. Ingat, shiyam hanya dapat dilaksanakan dalam keadaan, kita tidak lapar (sudah makan minum) , hati kita sedang happy / senang, tidak ada beban, tidak sakit dan tidak dalam perjalanan.

  Jadi bila kita sedang sakit, dalam perjalanan, ada beban pekerjaan yang tidak bisa ditunda, atau hati sedang susah (misalnya habis bertengkar dengan pacar, suami , isteri), ada kontrak yang harus ditanda tangani, maka jangan, ulangi jangan paksakan untuk shiyam, karena pasti tidak akan ada hasilnya.

  Sebagai gantinya, Allah memerintahkan kita untuk melaksanakan shiyam pengganti (bila kita belum memenuhi target minimal 9 hari) pada hari-hari lain dalam bulan Ramadhan (yang sedang dijalani) dan bukan pada bulan-bulan lain (sesudah bulan Ramadhan). Adapun yang dimaksud dengan hari-hari lain adalah selisih antara 26 hari (maksimal) dan 9 hari (minimal) yaitu 17 (tujuh belas) hari. Jadi Allah memberi kita waktu cadangan selama 17 hari, yang dapat digunakan untuk mengganti shiyam yang tidak bisa kita laksanakan karena kita sedang sakit, dalam perjalanan atau ada keperluan lain yang tidak bisa ditunda.

  Bersambung….

  researcher1987

  August 6, 2011 at 10:45 pm

 47. PUASA/SYIAM-Bahagian 4
  oleh Rizki Akbar

  “Masih ada lagi pertanyaan yang mengganggu hati saya yaitu : kenapa kita tidak boleh berbicara dengan manusia pada waktu kita sedang shiyam, padahal pada Suroh Maryam (19) ayat 26 , Maryam justru disuruh u…ntuk mengatakan pada orang yang melihatnya …………. Bukankah itu juga berbicara pada manusia?”

  “Yang dimaksud dengan tidak berbicara dengan manusia, adalah tidak bertanya, dan tidak mendiskusikan, apa-apa yang kita baca / dapat dari Al-Qur’an kepada orang lain. Coba buka, baca dan simak dengan baik

  Suroh Al-Baqarah (2) ayat 186.”

  Dan ketika hamba-hambaku bertanya kepada engkau tentang Aku, sungguh Aku amat dekat. Aku akan menjawab seruan penyeru bila ia menyeru kepadaKu.Maka hendaklah mereka memohon jawaban kepada-Ku dan beriman dengan-Ku supaya mereka kokoh dijalan haq

  Ayat tersebut diatas mengajarkan dan lebih menegaskan lagi, bahwa “shiyam” adalah “upaya memahami Al-Qur’an seorang diri dengan sungguh-sungguh”. Bila kita mengalami kesulitan dalam memahami ayat-ayat Al-Qur’an, kita tidak boleh bertanya kepada siapapun, kecuali hanya kepada Robb. Dengan demikian, pengertian shiyam secara lengkap sbb :

  “Shiyam adalah menghayati isi kandungan Al-Qur’an (seorang diri), dengan mengikuti secara konsisten penjelasan-penjelasan yang datang dari kitab suci itu sendiri”

  Seorang sho’im (yang sedang melaksanakan shiyam), harus menahan diri dari berbicara kepada manusia, dan bukan menahan diri dari tidak makan dan tidak minum.
  Dengan memberdayakan Al-Qur’an sebagai petunjuk, penjelasan dari petunjuk, dan penjelasan pembedaan, maka seorang “Shoim” akan mendapatkan pemahaman Din yang pure (bersih), yang tidak terkontaminasi dari pihak manapun.
  Persoalannya adalah ; “Imankah kita pada ayat-ayat Al-Qur’an (wahyu Allah) tersebut diatas, atau kita lebih mempercayai kitab-kitab karangan manusia???

  Pertanyaan terakhir : “Bagaimana bila kita sakitnya lama dan belum sembuh selama bulan Ramadhan itu, atau kita punya keperluan yang mendesak selama bulan Ramadhan tersebut, sehingga kita sama sekali tidak dapat melaksanakan shiyam, atau karena kita tidak punya pengetahuan tentang Al-Qur’an, sehingga tidak memungkinkan kita melaksanakan shiyam ?”

  KESIMPULAN…………

  Apabila kita membaca dengan tenang dan menyimak dengan baik Surah Al-Baqarah (2) ayat 183, 184, 185 dan 186, maka kita mendapatkan pelajaran bahwa dihadapkan kepada kewajiban shiyam dibulan Ramadhan, kita bisa memilih salah satu dari 4 (empat) alternatif yaitu :

  a . S h o ‘ i m yaitu orang yang melaksanakan shiyam sendiri, karena pempunyai waktu yang lowong, punya dana yang cukup (minimal untuk dimakan sendiri bersama keluarga), serta memiliki pengetahuan / ilmu yang cukup (minimal bisa baca tulis).

  b . M u t h i q yaitu orang yang tidak sempat / tidak bisa melaksanakan shiyam sendiri, sehingga terpaksa menguasakan / meminta orang lain melaksanakan shiyam untuk dirinya. Untuk itu seorang Muthiq harus memberi / menjamin (minimal makan dan minum selama dia mel;aksanakan shiyam) kehidupan orang dan keluarga yang diberinya kuasa tersebut.

  c . M i s k i n yaitu orang yang melaksanakan shiyam berdasarkan permintaan dari seorang atau lebih Muthiq. Syaratnya tentu saja si Miskin itu harus mempunyai kemampuan untuk memahami dan menghayati isi kandungan Al-Qur’an dengan baik. Untuk itu si Miskin, berhak mendapatkan imbalan financial yang cukup dari si Muthiq.

  Si Miskin, mempunyai kewajiban untuk menyampaikan hasil shiyamnya kepada si Muthiq pada hari Jum’at (hari berkumpul) yang harinya ditentukan oleh si Muthiq.

  d . ‘A l i m yaitu orang yang mampu membiayai seorang atau lebih Miskin, disamping itu dia sendiripun melaksanakan shiyam. Dengan demikian dia akan memperoleh ilmu dari hasil shiyamnya sendiri, dan akan mendapat ilmu tambahan dari si Miskin yang dibiayainya. Itulah sebabnya maka didalam Surah Al-Baqarah (2) : 184 dinyatakan bahwa alternatif terbaik adalah menjadi “Alim” .

  Demikianlah penjelasan yang cukup rinci dari Al-Qur’an tentang Shiyam. Oleh karena itu anda hendaknya tidak terlalu cepat menvonnis (ikut koor para Ahli Kitab, para Kiai dan para Da’i), bahwa Al-Qur’an (buatan Allah) itu hanya berisi hal-hal yang pokok-pokok saja, sehingga teknis pelaksanaannya harus dijelaskan oleh oleh buku lain karangan manusia (Ayatullah di Iran dengan Risalahnya, para Kiai dengan buku kuningnya, Bukhari, Muslim, dan kawan-kawan dengan Haditsnya). Yakinlah bahwa Allah yang Maha segala-galanya mampu membuat aturan yang sempurna, lengkap, terperinci dan menjelaskan.

  Semoga bermanfaat bagi orang2 bertaqwa. Salam Damai

  researcher1987

  August 6, 2011 at 10:45 pm

 48. Artikel adalah pengkosian sumber dari negara Indonesia yang juga mengkaji Quran sepert di blog ini.. Salam..

  researcher1987

  August 6, 2011 at 10:52 pm

 49. Salam,

  Seumur hidup, tak pernah saya “berpuasa” penuh sebulan. Paling terrer pun 15 hari tapi selang seli satu hari “puasa” dan satu hari tak “puasa”. Tetapi disebabkan di bulan “Ramadhan” ada banyak bazar-bazar menjual makanan, saya turut “berpuasa” tetapi di waktu tengahari sahaja.

  Kerana di waktu petang ada banyak juadah makanan dijual di bazar-bazar yang saya beli untuk melepaskan rasa lapar dek tidak makan di waktu tengahari. Percaya atau tidak, bulan “Ramadhan” la membuatkan berat badan saya bertambah kerana banyak makan. Bulan “Ramadhan” boleh juga kita namakan sebagai bulan PUAS MAKAN sebab banyak pilihan lauk-pauk dan makanan dijual untuk dibeli dan makan.

  Paling best ialah kepak ayam, kebab daging, nasi beriani, gulai kambing, air tebu dan kuih tepung pelita. Sejak dulu lagi saya terfikir kenapa pada bulan “Ramadhan” sahaja umat “Islam” nak berbuat baik tetapi 11 bulan lagi boleh berbuat tak baik. Mengarut sungguh.

  Tapi saya tetap menyambut Hari Raya Aidilfitri kerana saya anggap ianya sebagai perayaan tahunan bangsa Melayu. Tapi yang tak bestnya ialah saya tak dapat duit raya seperti zaman kanak-kanak dulu.

  -Mat Guyver-

  Mat Guyver

  August 7, 2011 at 11:23 am

 50. soalan yg saya sering tanya pd diri ” kalau benar tradisi saum yang rata2 masyarakat muslim lakukan bukan menurut quran takkan sedikit sangat bilangan yang tahu erti sebenarnya.Jika jumlah muslim seluruh dunia dianggarkan lebih kurang 2 billion,jadi mengapa segelintir sahaja yang tahu bahawa saum itu bukan menahan diri dari makan minum di siang hari???

  Pada komen yg lepas saya menyentuh ttg ayat 2:231.Cik Bunge benar2 mahu tahu apa makna sebenar hikmah itu.

  Jika benar Allah mengatakan quran itu hanya satu satunya panduan dan wahyu yg diturunkan jadi mana datangnya hadith?

  Ada peribahasa ” kalau takde angin,takkan pokok bergoyang” dan siapa tahu lagu Pokok nyanyian Hazama Meet Uncle Hussein? Antara liriknya “tanya sama pokok,apa sebab goyang…jawab angin yang goncang”

  Justeru apakah sumber hadith2 ? Angin apa yg membawa hadith2 ini?

  Saya masih belajar mengenali hadith,kerana hadith itu dikatakan bersumber dari sunnah( perbuatan,percakapan ) Rasulullah SAW.Jika Quran mengatakan saum itu seperti yg kita bincangkan,mengapa hadith berkisar saum membenarkan apa yang kita bincangkan DAN membenarkan apa yg kita gelarkan ritual dan dilakukan oleh berbillion muslim?

  Dalam 2:231″… And do not take the verses of Allah in jest. And remember the favor of Allah upon you and what has been revealed to you of the Book and wisdom by which He instructs you. And fear Allah and know that Allah is Knowing of all things.”

  Perhati baris kedua ” Book AND wisdom” dari kontek bahasa “AND atau DAN” adalah kata hubung bagi perkataan book dan wisdom.Dari sudut tatabahasa,perkataan “dan” digunakan bagi menghubungkan satu klausa yg sama tarafnya dan berfungsi sebagai pelengkap klausa pokok( utama) dan sebagai keterangan bagi klausa pertama.

  Sebelum ini saya memahami hikmah sebagai sunnah atau wisdom ( kebijaksanaan) dan sekarang saya memahami hikmah sebagai ” pengetahuan yang mendalam”.

  Cik Bunge kemudian mengambil contoh pembinaan bahtera dalam Quran 11:36-37 d

  “And it was inspired to Nuh (Noah): “None of your people will believe except those who have believed already. So be not sad because of what they used to do, And construct the ship under Our Eyes and with Our Inspiration, and address Me not on behalf of those who did wrong; they are surely to be drowned.”

  Tiada ayat lain yg. mengajar cara2 pembinaan bahtera,jadi jika tiada ayat mengenai cara pembinaan bahtera adakah ini bermaksud tiada bahtera sebenarnya yg dibina?

  Atau

  Nuh membina bahtera melalui “inspiration” dan antara maksud inspirasi adalah :
  1. stimulation or arousal of the mind, feelings, etc., to special or unusual activity or creativity
  2. the state or quality of being so stimulated or aroused
  3. someone or something that causes this state
  4. an idea or action resulting from such a state

  Maka,boleh kah kita bersetuju yang wahyu adalah apa yg terkandung dalam quran dan juga disampaikan menerusi mimpi,kata,ilham,perbuatan,disampaikan oleh malaikat jibrail.

  Ada beberapa ayat berkenaan wahyu,spt 53:1-10,48:27,4:113,11:77-81,37:102,42:51,79:80

  Seterusnya,cik bunge try2 la baca skit2 tentang hadith…so baru tau ttg hadith mutawatir iaitu hadith yang berapa ramai pun yg sampaikan,fakta atau statement tetap sama.Kan ada satu game tu,ntah apa namanya…ada beberapa org dlm satu group,pastu seorang akan diberi satu ayat kemudian ayat tersebut di pass ke org sebelah dan seterusnya….dan pada pengakhiran game,konpem ayat penutup lari terus atau tidak sama dgn ayat sumber.

  Dikatakan ayat di dalam al quran adalah mutawatir dan amat sedikit sekali hadith mutawatir yg tidak
  terkandung di dalam quran.

  Dalam surah Maryam ayat 26, kita fahami Maryam tidak bercakap dan masih makan dan minum.

  TETAPI
  Al- maidah :48

  Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu, Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama
  (yang wajib diikuti oleh masing-masing).

  dan

  Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan. [al-Hajj:67]

  Adakah syariat puasa Maryam berbeza dengan umat Muhamad? Kerana ayat tersebut mengatakan demikian namun yang tidak berubah dari satu kitab ke kitab seterusnya ialah dalam soal TAUHID,MENGAKUI TUHAN ITU HANYALAH ALLAH YANG SATU SERTA TIADA SEKUTU?

  Sejak zaman Nabi Adam a.s sehinnga kepada Nabi Muhammad s.a.w, jumlah kitab suci yang diturunkan adalah sebanyak 104 iaitu 100 buah suhuf dan 4 buah kitab suci:

  Taurat – Nabi Musa a.s
  Zabur – Nabi Daud a.s
  Injil – Nabi Isa a.s
  Al-Quran – Nabi Muhammad s.a.w

  Maryam dipelihara oleh nabi Zakaria,Justeru kitab dan ajaran yang disambung oleh Zakaria dan anaknyaYahya itu pastilah berdasarkan kitab2 sebelum Injil dan Quran.

  Justeru adakah puasa umat Muhamad sama dengan puasa umat sebelumnya?

  —————————————————————————————————————————

  Menjawab pertanyaan TM adakah ayat/ sunnah/ hadith lain selain dari Allah,Cik Bunge jawab

  ” hilang akal ke apa TM ni…mestilah semua bersumber dari Allah,persoalannya adakah semua hanya terkandung di dalam quran semata mata atau diperlengkapkan dengan hikmah yang disampaikan melalui wahyu dengan cara- cara tertentu seperti yg tertulis di atas kemudian diriwayatkankan oleh mereka yg melihat,mendengar perbuatan percakapan nabi Muhamad”

  La ni…cik bunge bukanlah heran sangat pun bab makan minum,tapi kita nak tau pasai apa dalam berbillion muslim sikit sangat yang kata puasa bukan menahan makan minum siang hari?Pasal apa,ada satu kitab seorang Muhamad…tapi ada dua pendapat?

  Dua hari lepas,cik bunge try arrr..nak rasa makan minum time siang…best gak lah..memang rasa bersenang lenang,tapi sekejap jer…pastu rasa malu.Walhal ketika makan,saya dok sorang2 kat rumah…takde org nampak pun kecuali Allah.

  Bagi yang mengaku beriman,kita hendaklah bertakwa.Bertakwa dlm erti kata bersungguh sungguh dlm mengerjakan sesuatu.

  Berpuasa boleh menyebabkan kegemukan,makan berlebihan,pembaziran.Tapi kenapa disalahkan puasa
  bila diri sendiri tak kuat menahan nafsu makan??? Cik Bunge sendiri memang menyampah gak lah dgn sikap diri,dahulu…time buka makan itu ini,gi hotel lah,rajin pulak menyinggah bersesak kat bazar ramadhan sedangkan hari biasa jangan haraplah nak jejak kaki kat pasar malam…rimas!Bila makan lewat ( after 7pm) confirm berat badan naik se dua tiga kilo.

  Tapi dalam bulan ramadhan kali ni,saya lebih bersungguh memahami quran,justeru menjauhi bazar dan hotel….makan sempoi gilerrrr dan berat badan pun tak lebih 48kg….best apa!!!

  Jadi soal makan minum ni bergantung pada kekuatan menahan nafsu makanlah kot!Dan bukankah saum itu bermaksud menahan diri???

  Cik Bunge harap tuhan tidak mencelakakan saya,kerana saya masih dalam proses mempelajari ayat dan keteranganNYA.Tak taulah adakah sebab hati cik bunge benak sangat ke,atau sebab kita rasa kita bukan follower sapa sapa makanya apa saja maklumat yang diperolehi perlu diproses baik supaya kandungan maklumat bermutu tinggi dan paling penting mendapat redhaNYA.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 8, 2011 at 1:05 am

 51. masa nak raya,cik bunge tak rasa lah raya tu membebankan pasal kalau ikut kepala sendiri tak kisah pun bab2 ganti langsir,perabot dan memang jenis tak suka pakai baju kurung.tak kisah pun pakai baju tahun lepas lepas lepas…saja cukupkan syarat pasal takut makcik pakcik saya halau kalau beraya pakai jeans n tshirt.

  kalau berbelanja pun,cik bunga belanja makcik2 n sedara baju raya ke,biskut raye ke,sponsor duit raya ke…tapi tak rasa beban pun pasal kita buat semua tu based on bersedekah mengikut kemampuan.

  saya rasa best gak lah… takdelah typical taksub sgt bab2 ritual agama sambut tu buat ni pakai tu tutup ni.saya rasa,best jugaklah jadi manusia yg nak dan mahu belajar tapi tak ikut membuta tuli sebabnya proses pembelajaran tak akan ada akhirnya sampai mati.Kita tak tau sapa yang betoi2 benar dan salah kecuali Allah Tetapi yang mebezakan benar dan salah ialah usaha bersungguh sungguh dalam memberi makna dalam apa juga tindakan perbuatan dan tutur sebagai hambaNYA.

  Ada manusia yang dari hidup sampai mati…blurrrr tak sudah2 sebab tak berusaha utk memberi makna pada kehidupan sendiri.

  Dan mungkin sebab kita tak berapa nak typical taksub,setiap kali raya cina,raya melayu cik bunge masih dapat duit rayeeeeee ang pow lai laaa!!!:D

  Cik Bunge NiaSarah

  August 8, 2011 at 1:45 am

 52. Salam Cik Bunge,

  Mengapa sikit sangat yang faham puasa bukan tidak makan dan minum? Kenapa sikit sangat yang faham solaa bukan ritual sembah menyembah?

  Baiklah. Cuba CB letakkan diri CB sebagai orang Hindu. CB tentu akan mempersoalkan kenapa sikit sangat orang Hindu yang menolak nak sembah patung. Kemudian CB letak pula diri CB sebagai orang Buddha. Tentu CB pun akan bertanya soalan yang sama. Kenapa sikit sangat orang Buddha yang tak percaya mereka kena sembah patung. Kemudian CB letakkan diri CB sebagai orang Kristian. Tentu CB akan persoal juga mengapa sikit sangat yang kata Isa bukan Tuhan.

  Maknanya kita kena tengok sesuatu di luar kotak kita. Kalau kita tengok dari dalam kotak maka kita tidak nampak sebenarnya orang yang terjebak dalam penyelewengan Kitab Tuhan ni bukannya sedikit. Memang ramai dan majoriti manusia. Sebab Tuhan sendiiri pun dah nyatakan kepada kita sedikit sangat manusia yang percaya kepada Dia.

  Menurut Tuhan setiap Nabi mempunyai musuh. Tapi sekarang nabi-nabi ini sudah tidak ada untuk memberitahu kita yang mana satu musuh mereka. Apa yang tinggal hanyalah Kitab yang dia diamanahkan untuk sampaikan. Jadi apakah sebaik-baik Kitab yang kita perlu percaya untuk memahami yang mana musuh nabi dan yang mana bukan.

  tolokminda

  August 8, 2011 at 12:34 pm

 53. ek eleh….tu je???

  kan cik bunge dah bagi ayat bg jawab soalan TM tu,(quran dan hikmah)…tolonglah fikirkan sama…kang saya tanya kata saya ingat TM pembantu tuhan plaksss…ni orang dah jawab,tolonglah sama2 fikir.

  yelah…tau…luar kotak luar pagar.ni sebab keluar dr kotak le cik bunge wujud kat blog TM.kalau nak selamat nak senang baik saya dok lepak chill dalam kotak,takyah guna otak…

  Cik Bunge NiaSarah

  August 8, 2011 at 2:32 pm

 54. Salam CB,

  Pandangan saya mengenai Al-Hikmah ada di https://tolokminda.wordpress.com/2011/01/29/al-hikmah-tidak-ada-kena-mengena-dengan-riwayat-sipolan/

  Sebenarnya memang berat nak mengubah kepercayaan. Ramai orang lebih suka bergantung kepada apa yang telah menjadi tradisi mereka dari menjadi manusia yang percaya kepada common sense mereka sendiri. Mereka rasa itu lebih selamat. Dia macam jadi gangster juga. Kalau sorang-sorang dia mati kutu. Tapi kalau ramai-ramai dia rasa hebatlah.

  Pada dasarnya Tuhan beri kita dua perkara. Pertama Al-Hikmah, iaitu common sense. Dan yang kedua Dia beri kita Kitab. Dia beri kita Al-Hikmah atau common sense sebagai standard issue. Macam “Intel Inside”. Tetapi Dia beri Kitab melalui nabi-nabi. Untuk memproses maklumat dalam Kitab atau tanda-tanda Tuhan yang lain – kita perlu activatekan Al-Hikmah atau common sense kita. Jadi kalau tidak mahu guna common sense kita tidak akan faham Kitab atau apa pun tanda yang Tuhan bentang depan kita.

  tolokminda

  August 8, 2011 at 3:27 pm

 55. Dalam Al-Quran pun banyak digalakkan kita untuk berfikir. Contoh alam semesta bagaimana ianya di jadikan, bagaimana langit itu kukuh. Tapi dalam Quran tidak disebut secara teperinci apa saiz planet, apa saiz bintang. Ini bermakna kita sendiri dikehendaki untuk menjalankan kajian semua apsek sains angkasa dengan segala kudrat ilmu yang ada pada kita, samada sains fiziks, biologi, kimia, matematiks, geologi dsb.

  Al-Quran tidak memberi maklumat secara teknikal bagaimana cara kita beribadah kepada Tuhan. Tuhan lebih tahu keadaan kita dari masa kesemasa. Tuhan tahu apa kekuatan dan kelemahan kita. Tuhan tahu apa kehidupan makhluk ciptaannya yabg berkeliaran di atas planet bumi yang ada musim panas, musim sejuk, musim bunga, musim luruh, dsb.

  Sebab itulah Tuhan beri kita maklumat secara asas. Asas hidup bermasyarakat. Asas berkeluarga. Asas ekonomi dan segala-galanya asas sudah lengkap.

  Contoh, Al-Quran tidak beri kita suruhan pakaian ala Arab atau ala Pakistan. Sebab Tuhan cipta pelbagai jenis bangsa dan budaya manusia. Tahu-tahu sendirilah kita, pakaian mana yang sesuai dengan persekitaran kita sendiri.

  Terang-terang sudah Tuhan beritahu Quran atau mesejnya sudah lengkap. Apa lagi yang kita terhegeh-hegeh hendak tambah ini tambah itu kononnya itu amal ibadat kita kepada Tuhan. Sepatutnya, kita ikut arahan tuhan untuk memperbaiki dan meningkatkan taraf hidup kita seharian dengan segala teknologi dan etika dan moral yang betul.

  Sebab itu kita lihat pelbagai agama ciptaan manusia lebih banyak memberi kesan stress kepada instink manusia itu sendiri.

  Contoh stress :

  1. Mazhab Sunni itu betul tapi Mazahab Syiah itu sesat. Orang Syiah lain katanya. Nah…sudah ada permusuhan. Dendam kesumat selama beribu tahun. Sehingga berbunuhan.

  2. Hidup macam ala Tasauf. Sememangnya, ada pengajaran tasauf yang sudah membantut keperluan biologi manusia. Tuhan suruh kita senang dengan ciptaannya. Bukan kita lagi yang memandai- mandai
  nak mengubah-ngubah aliran aura hidup sesuai dengan tuntutan Quran. Bila sudah memandai-mandai maka terjadilah perkara yang tidak sepatutnya berlaku.

  3. Lihat baru-baru ini, kes dera pelajar di sekolah pondok agama. Kes pukul kepala pelajar. Kes rantai kaki pelajar. Lihat atas dasar apa kita nak mendidik Quran dengan cara kasar dan tidak peri kemanusiaan.

  4. Heboh, kes penggunaan purdah di Eropah. Umat Islam seolah-olah rasa dipinggirkan. Ini masalah umat Islam sendiri. Purdah tidak ada dalam Quran kita kata ada. Bukan orang Eropah suruh kita bertelanjang, tapi mereka ada undang-undang moral dan etika mereka sendiri. ini pak Arab ini, bila negeri Eropah mandai-mandai nak buat undang-undang sendiri, bila orang Eropah nak ke negeri Arab, mesti ada cara Arab. Nah….siapa yang adil, siapa yang bahlul…Buka saya nak sokong buta orang Barat, tapi orang Barat sendiri sudah jauh meninggalkan ajaran Bible yang penuh kesesatan itu. Sebab bagi mereka, bible itu sudah menyusahkan fitrah manusia itu sendiri. tapi kita umat Islam terhegeh-hegeh mempertahankan purdah yang sebenarnya asal dari ajaran Bible ciptaan paderi sesat.

  5. Satu lagi bahlulnya pak ustaz Malaysia yang melarang guna nama Allah untuk umat lain. Nama Allah itu sudah di sebut beribu-ribu tahun sebelum Muhammad. Kecoh jadinya perkara remeh-temeh ini.

  6. Tiap-tiap tahun. berjuta-juta ringgit zakat yang dikumpul. Mana semua juta-juta itu, sehingga umat Islam masih banyak masalah kewangan dan kemiskinan. Sebab isitlah zakat itu sudah tidak selaru dengan apa maksud Al-Quran.

  7. Kita disuruh bermati-matian dari kecil untuk memperbaiki bacaan dan sebutan betul Al-Quran. Tapi sampai ke tua beruban masih tidak faham-faham apa maksud dlaam Quran. Apa mesej sains Quran. Apa mesej politik Quran. Apa mesej sains sosial Quran. Orang lain sudah jauh maju dalam sains, kita masih terkial-kial dengan cara sebut itu cara sebut ini dalam ayat Quran.

  sebab apa : sebab kita sendiri sudah tunggang terbalik dalam memahami Al-Quran, akibat terlalu taksub dengan pak ustaz, pak kiayi, ulamak-ulamak dsb.

  message114

  August 8, 2011 at 6:58 pm

 56. Salam,

  Buat message 114,
  “Salahkan orang lain memang senang kan?”: – )

  Buat Cik Bunga,
  “Memang itu aje…pusing2 kat situ jgk TM ni… : – D

  Macam “Pi Mia Pi Mai Tang Tu La”… : – D

  Jebon

  August 9, 2011 at 3:03 pm

 57. Salam TM

  Ada dua Jebon, diatas ini bukan saya, harap maklum….

  Jebon

  August 9, 2011 at 3:35 pm

 58. Salam,

  Tujuan shiyam (puasa) supaya kita menjadi orang yang bertakwa (2:183). Umat terdahulu ramai yang tak bertakwa kepada Tuhan kerana mereka tidak percaya pada KitabNya. Mereka tidak mahu memahami ayat-ayat Tuhan kerana taksub dengan ayat-ayat pembesar agama mereka.

  Apakah yang menyebabkan mereka tidak memahami ayat-ayat Tuhan walaupun tanda-tanda kebenaranNya wujud di sekeliling kita? Apakah kerana mereka terlebih makan/minum di siang hari atau kerana mereka terlebih bual-bual kosong sehingga tiada waktu untuk memikirkan ayat-ayatNya?

  Jika terlebih makan/minum di siang hari adalah punca manusia tidak takwa kepada Tuhan, maka logik jugalah puasa dilakukan dengan menahan makan/minum di siang hari agar mencapai ketakwaan tersebut. Tetapi oleh kerana punca manusia tidak percaya kepada Tuhan kerana mereka banyak berbicara dengan orang-orang yang lalai daripada ayat-ayat Tuhan, maka kita nampak perkaitannya kenapa Al Quran menceritakan kaedah puasa yang dilakukan oleh Mariam adalah dengan cara menahan berbicara dengan manusia (yang pada waktu itu majoritinya lalai dengan ayat-ayat Tuhan), iaitu supaya banyak waktu untuk memikirkan ayat-ayat Tuhan baik dalam bentuk “common sense” mahu pun dalam bentuk Kitab yang terpelihara daripada percanggahan sesama ayat-ayatnya.

  Macam TM ada sebut, samseng hanya menunjukkan kesamsengannya bila mereka ramai. Kalau bersendirian, mereka mati kutu (seperti mana orang-orang yang taksub dengan amalan tradisi mati kutu untuk berdiskusi one by one dengan orang-orang yang percaya kepada Tuhan). Jadi untuk mencegah kesamsengan, perbanyakkan masa untuk bersendirian agar masa memahami ayat-ayat Tuhan. Itulah shiyam yang masuk akal ke arah ketakwaan.

  p/s: Di sekolah dahulu ada terma “pengaruh rakan sebaya”. Perbuatan-perbuatan buruk mudah berjangkit bila kita terlebih bergaul dengan orang-orang yang tidak memikirkan baik-buruk perbuatan mereka seperti pelajar yang suka merokok dan ponteng sekolah. Bila kita tidak bercampur sangat dengan orang-orang yang membuat perbuatan-perbuatan buruk, maka kita dapat mencegah sifat-sifat buruk itu berjangkit pada diri kita.

  Juang

  August 9, 2011 at 8:36 pm

 59. Ooo…ada dua jebon???
  Haisshhh….” Jebon yang tak berapa nak tulen” ….cik bunge tak fikir pun TM pusing2 pi mai pi mai tang tu jugak…jangan babit nama saya tau,saya tumbuk nanti!

  Cik Bunge NiaSarah

  August 9, 2011 at 9:11 pm

 60. Salam Juang,

  “Bertakwa” sebenarnya bermaksud “memberi perhatian”. Ia tiada membawa apa-apa konotasi “kealiman” atau “keagamaan”. Misalnya, Tuhan suruh kita beri perhatian kepada Al-Quran.

  2:2 Bahawa Kitab ini tidak ada keraguan di dalamnya, petunjuk kepada orang-orang yang memberi perhatian.

  Transliterasi: Thalika alkitabu la rayba feehi hudan lilmuttaqeena

  Dalam pada itu Tuhan juga sentiasa memerhatikan kita sebagaimana yang dinyatakan dalam ayat berikut:

  2:237: Dan jika kamu menceraikan mereka dari sebelum menggauli mereka sedangkan telah diperuntukkan untuk mereka peruntukan maka separuh dari apa yang telah diperuntukkan kecuali jika mereka maafkan atau dimaafkan dia dengan tangannya terikat dalam perkahwinan itu. Dan memaafkan adalah lebih dekat kepada Yang Memerhati. Dan jangan lupa bermurah hati terhadap satu sama lain. Sesungguhnya Tuhan – apa yang kamu kerjakan Dia Melihat.

  Transliterasi: Wain tallaqtumoohunna min qabli an tamassoohunna waqad faradtum lahunna fareedatan fanisfu ma faradtum illa an yaAAfoona aw yaAAfuwa allathee biyadihi AAuqdatu alnnikahi waan taAAfoo aqrabu lilttaqwa wala tansawoo alfadla baynakum inna Allaha bima taAAmaloona baseerun

  tolokminda

  August 9, 2011 at 9:25 pm

 61. asyik lupa bagi salam je…Salam semua!

  ptg semalam,cousin cik bunge sms tanya makan apa berbuka nanti,sebab mrk satu family akan makan ikan bakar ke apakebendanya lah!

  cik bunge pun terfikir…bila masa lah kita nak rasa macam mana rasa orang miskin yg kelaparan.Sebab bila ditanya antara kebaikan berpuasa ialah menginsafkan diri….insaf apa ntah???Membazir lagi banyak,bermewah makan lagi lah banyak.

  Saya anggap tidak makan minum siang hari sebagai cara diet,saya harap proses memahami quran ni sbg satu jalan takwa( usaha bersungguh- sungguh) mengenali pencipta dan diri.

  Manusia yg mudah terpengaruh dgn manusia lain,baik sebaya atau tak…hatinya lemah.Setuju dgn Juang,kurang bergaul jadi lone ranger boleh menambah kekuatan hati dan akal.Bila kurang pembaziran masa,kita akan ada lebihan masa utk berfikir,memeriksa dan memperbaiki diri.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 9, 2011 at 9:28 pm

 62. Salam CB,

  Kamu tak payah la nak berdiet. Berat 48 kg tu dah ideal dah tu. Boleh pakai kebaya nyonya..

  tolokminda

  August 9, 2011 at 9:31 pm

 63. Salam TM,

  Apakah takwa itu juga boleh diertikan sebagai tekun? Tekun pun senada dengan memberi perhatian.

  Memang masuk akal, bila puasa adalah mengecualikan diri daripada orang kebanyakan, maka kita dapat menjadi orang yang memberi perhatian kepada ayat-ayat Tuhan. Apatah lagi Allah telah memberi amaran kepada kita jika ikut orang kebanyakan, pasti kita akan disesatkan oleh mereka kerana kebanyakan mereka beramal hanya mengikut persangkaan (kononnya bila si polan bin si polan mengatakan nabi buat itu dan ini, terus mereka buat tanpa usul periksa lagi).

  Dan Al Quran itu memang suatu yang common sense, kerana saya mula mengecualikan diri daripada meniru amalan kebanyakan orang mengaku Islam hari ini, sebelum saya tahu tentang erti puasa yang sebenar. Maknanya proses pengecualian diri itu datang semulajadi demi untuk menjauhkan diri daripada membuat amalan-amalan karut-marut.

  Juang

  August 9, 2011 at 10:28 pm

 64. nak tanya sikit boleh?berapa lama ya TM,Juang,Jebon,Message 114 memeriksa kandungan Quran sehingga benar2 yakin 100 percent utk meninggalkan amalan karut?

  Message 114, cara tulis macam babeh Jahamy jer…hehehee

  Cik bunge akui,bila focus pada bacaan…memang menggetarkan,seolah tuhan direct bercakap.Tadi saya minta teman baca surah 2 al baqarah,selepas recite minta baca makna.Sebab Quran dlm bahasa inggeris yg dihadiahkan oleh sahabat saya amat cantik dan direct terjemahannya…..malangnya sahabat saya tolak,ini bukan perkara baru.Ramai sahabat menolak bila cuba diajak memahami quran dlm bahasa yg lebih dekat dan rata2 akan bidas dgn ” baca quran perlukan guru” ….errrmmm…guru pun dpt ilmu dari membaca juga kan?

  TM,cik bunge takbleh pakai kebaya….macam pokok bonsai dibalut kain.Tinggi tak cukup….yelah…yelah…saya faham maksud TM tu.

  p/s
  terbaca diskusi tm di site lain,berkisar tudung.malangnya banyak yg di removed.Saya nak diskus tentang tu juga yea kemudian hari nanti.Salam.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 10, 2011 at 12:58 am

 65. Juang,sudah tentu senada…tekun memerlukan kita focus,terlalu banyak ‘ noise’ akan ganggu proses tersebut.Jadi perlu sungguh2 mengurangkan ‘ noise’ dalam usaha utk memberi perhatian dlm sesuatu subject.

  Misalnya,cik bunge ingin mempelajari teknik baru dalam gubahan bunga.saya terpaksa memahami asas teknik tersebut,apa message yg terkandung dlm teknik tersebut….saya tak mungkin boleh berlatih sekali dua,utk dapatkan impact maximum,cii bunge perlu focus berlatih selalu.Memperbaiki apa yg kurang,memeriksa apa yang salah….ini memakan banyak masa.Jika saya tidak mengasingkan diri dari urusan harian( noise) ….saya sukar focus.

  Seperti iman,percaya dan yakin…grading dalam gubahan juga sukar diukur.Kita kata itu yg terbaik,di mata lain…mungkin masih kurang.Justeru diri sendiri perlu tekun untuk memahami dan utk ambil tahu…jika tak tahu bagaimana nak yakin?

  Cik Bunge NiaSarah

  August 10, 2011 at 1:10 am

 66. Salam untuk semua.

  Sebenarnya Quran sudah terang-terang menyatakan bahawa mesej Tuhan sudah lengkap.

  Apa yang menyebabkan begitu ketara perpecahan umat ialah kerana tidak selari dengan tuntutan Quran.

  Kata pepatah “Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh”. Maknanya kita harus bersatu hanya pada Quran.

  Apa yang menjadi masalah semenjak wafatnya Muhammad, ada di antara manusia yang mempunyai persepsi bahawa Quran ini masih longgar dan memerlukan tafsiran. Masalahnya ialah yang membuat tafsiran itu adakah betul-betul hendak mentafsir atau semata-mata ada agenda disebaliknya.

  Kalau dikira bahawa Quran itu bagaikan lautan samudera yang luas dan boleh diselami ke dasar lautan untuk mendapatkan hikmat mutiara yang sangat tinggi nilainya dalam segala aspek kehidupan, baik sains, sosial, budaya dsb.

  Yang sedihnya, apabila pentafsir dahulu yang dari pelbagai latar-belakang hidup, kepercayaan karut-marut dan sistem politik, maka tafsiran Quran sudah dirojak-rojakkan dengan nafsu mereka sendiri. Bukan hanya mesej terakhir ini (Quran) tapi mesej Tuhan kepada semua nabi-nabi terdahulu telah di salah ertikan kerana perbuatan paderi-paderi atau pemikir-pemikir yang tidak bertanggung-jawab.

  Ini sudah diperkatakan dalam Quran itu sendiri.

  Yang paling merbahaya ialah apabila mesej Quran itu dikatakan perlu di perlengkapkan dengan kitab-kitab karangan manusia. Bayangkan Tuhan sendiri kata mesejnya lengkap….kita manusia kerdil ini berani kata belum lengkap dan perlu dilengkapkan lagi.

  Yang besar lagi masalah ialah apabila kitab-kitab karangan manusia ada yang diceduk dari kitab Bible (bukan dari Isa) dan dikatakan hukum Islam. Ini sudah terang-terang berlaku dan apa lagi nak kita nafikan kebenarannya? Sudah jelas penyelewengan ini berlaku dan kasihan semuanya ini dikambing-hitamkan kepada Nabi Muhammad. Beliau sendiri tidak pernah mengatakan sesuatu dan beliau dituduh mengatakannya. Sedangkan dalam Quran sendiri, Tuhan telah memberi amaran kepada Muhammad, supaya jangan berani mengada-ngada membuat satu fatwa, kalau tidak dipotong lidah Muhammad. Muhammad sendiri, apabila sudah menerima mesej amaran dari Tuhan, takkanlah beliau berani mengatakan itu dan ini.

  Yang lucunya kita kata ini sabda Nabi, itu sabda Nabi.

  Besar tanggungjawab dan kita akan dipertanggungjawabkan apabila kita berani mengatakan mesej Tuhan (Quran) masih longgar dan mesti ada pelengkapnya. Saya sendiri minta ampun kepada Tuhan sekiranya ada terlintas dalah hati fikiran sedemikian.

  Kesimpulannya, Tuhan suruh kita memahami Quran dengan kudrat yang ada pada kita, tanpa ada unsur-unsur kurafat, syirik, kepalsuan dari ajaran-ajaran terdahulu (seperti Bible) yang terang-terang ada kontradiksi dengan Quran itu sendiri.

  message114

  August 10, 2011 at 1:45 am

 67. Salam Cik Bunge,

  Secara peribadi, dalam proses meninggalkan ajaran karut ini adalah proses yang berterusan. Sebab itu kita di suruh senantiasa baca Al-Quran setiap hari, setidak-tidaknya satu muka surat. Lagi penting ialah baca Quran yang ditafsir dalam Bahasa Melayu atau English. Quran ini bukan khas hanya untuk pak Ustaz yang mahir berbahasa Arab sahaja, tapi untuk semua manusia tidak kira apa agama, bangsa dan bahasa. Quran bahasa Germankah, Jepunkah….semua bahasa ciptaan Tuhan. Memang Tuhan dah takdirkan ada semua alih-bahasa ini dari bahasa Arab. Tuhan tahu, bukannya semua orang pandai bahasa Arab.

  Banyak contoh-contoh :

  1. Dari kecil kita disuap dengan cerita Israk Mikraj. Turun naik Muhammad berkali-kali dari langit dan kemudian diberi solat 50 kali. Cari mana ceritanya dalam Quran ?

  2. Pakai purdah tutup muka. Cari mana arahan dalam Quran? Yang kita tahu itu budaya Arab.

  3. Berjanggut sunnah Nabi. Cari mana ayat Quran cerita pasal janggut? Kalau kononnya sayang nabi, orang Yahudipun berjanggut tebal. Kalau sayang nabi, bukan sayang kerana apa pakaianya, apa celak matanya, apa makanan kesukaannya. Itu hal hidup peribadi dia. Muhammad tidak pernah beritahu semua itu untuk kita dalam menyampaikan mesej Tuhan. Kalau kerana janggut dapat bersama Nabi dalam syurga, maka rugilah bangsa yang tidak berjanggut.

  4. Satu lagi masalah, bila kaji quran kena berguru. Berguru siapa? Guru ahlulSunnah? Guru Ahlu Syiah? Guru Tarikat itu ini? memang berguru ini penting ada tempatnya. Alasan orang kata kena berguru ini, sebenarnya orang ini malas nak kaji Quran. Mereka guna Quran ini hanya bila waktu orang mati, atau waktu orang kahwin dsb. Malas inilah menyebabkan umat Islam sempit kepada sekian guru dan minda pun tersekat.

  5. Quran hanya untuk orang Islam saja? Ini yang masalahnya minda umat Islam, bila Quran tidak boleh disentuh oleh orang bukan Islam…kerana .najis. Ini semua karut. Kalau Quran bahasa Arab, bagaimana orang Arab Kristian nak pegang pun tak boleh? Inilah minda umat Islam rantau Malaysia ini. Pak ustaz Malaysia, kalau boleh rasa Islam Malaysialah paling hebat dalam dunia ini. Mengalah Islam negara lain.

  6. Kalau nak cerita, tak habis berkenaan perkara kontradiksi dengan Quran. Boleh cari sendirilah. Usahakan.

  Nota : Maaf, siapa babeh Jahamy.

  message114

  August 10, 2011 at 2:19 am

 68. Salam…

  3:106 “… mengapa kamu kafir setelah beriman?…”

  Soalan 1
  adakah ini bermaksud,setelah kita beriman,iaitu memperakui tuhan itu Allah yg esa lalu kemudian kita mengikuti segala amalan yg sebenarnya tidak ada pun di dalam suruhanNYA.

  Soalan 2
  Siapa itu ahli kitab?

  Message 114,babeh Jahamy tu siapa?Ooo…mangsa buli cik bunge 😀
  BFF kita lah,dia pun suka guna perkataan bahlul bila merujuk pd ustaz2 di malaysia 🙂

  Cik Bunge NiaSarah

  August 10, 2011 at 7:27 am

 69. Apakah takwa itu juga boleh diertikan sebagai tekun? Tekun pun senada dengan memberi perhatian.

  Salam Juang,

  Saya berpendapat tekun dan memberi perhatian dalam konteks perkataan “takwa” tidak sama.

  tolokminda

  August 10, 2011 at 12:09 pm

 70. Salam M114,

  Terima kasih kerana memberi pandangan dari pelbagai sudut. Sudah tentu ia dapat membantu orang berfikir mengenainya.

  tolokminda

  August 10, 2011 at 12:11 pm

 71. Salam CB,

  Saya tidak setuju cara CB menulis mengenai babeh Jahamy walaupun dia BFF CB.

  tolokminda

  August 10, 2011 at 12:13 pm

 72. Salam,

  Soalan 1 dan 2 ada saling kait mengait.

  Kita sebenarnya respect antara satu sama lain dari aspek kepercayaan dan kefahaman. Sebenarnya Tuhan telah menurunkan mesej sejak beribu-ribu tahun dahulu kepada manusia di atas planet bumi ini. Yang bertanggunjawab menerima mesej ialah seorang manusia bergelar rasul,nabi atau utusan.

  Tugas seorang posmen ialah menghantar surat kepada yang dituju. Posmen tidak boleh mengada-ngada mengubah suai isi kandungan surat itu. Dia hanya menyampaikan. Manager beri kita tugas dan amanah sebagai penyelia, dan tugas kita menyampaikan amanat itu dan tidak boleh sebarang-barang tambah atau kurangkan amanat itu. Bagaimana rasa seorang Boss apabila anak buahnya mengubah suai peraturan syarikat. Kan niaya organisasi itu. Manager tahu apa yang sesuai untuk syarikatnya dengan mengadakan peraturan-peraturan untuk kelancaran syarikat itu.

  Begitulah seorang nabi hanya menyampaikan secara tepat mesej yang telah diberi oleh Tuhan. Ada mesej yang jelas dan terang tanpa kita nak cari formula baru untuk menerangkannya. Ada mesej yang open for thinking tapi hanya untuk proses kehidupan di atas dunia ini dan bukan dalam konteks ritual yang hanya banyak duga-menduga sahaja.

  Kitab ini adalah mesej. Maka orang atau bangsa menerima mesej dari Nabi di kalangan bangsanya sudah dikelompokkan dalam masyarakat kitab.

  Maka ada yang menerima 100% tepat mesej Tuhan. Tapi……ada lagi yang ada perasaan syak wasangka dengan mesej Tuhan itu, mungkin kerana kepentingan duniawi, maka mereka berani merombak sebahagian mesej Tuhan semata-mata mengikut acuan kefahaman datuk nenek moyang mereka. Sebab itulah mereka “ingkar” atau “kafir” setelah beriman atau mempercayai/faith terhadap sebahagian kitab itu sebelum itu.

  Masyarakat Islam hari ini, apabla disebut kafir maka mereka teringat agama lain. Walhal, mereka tidak sedar yang kitab-kitab karangan manusia itulah yang menyebabkan kita berani ingkar kepada Quran. Kalau kita ingkar kepada Quran, maka samalah kita dengan ahli Kitab terdahulu yang disebut oleh Tuhan di dalam Quran.

  Kita semua semenjak kecil apabila disebut “ustaz” maka kita hormat habis, lebih hormat dari cikgu sains dan matematik. Ustaz atau Ustazah itu bagai lampu cahaya kita samada di sekolah atau di kampung.

  Biasalah ustaz ayah ibu kita memang menasihati kita supaya senantiasa baca Quran. Kena rotan, menangis tersedu-sedu semata-mata hendak memperbetulkan bacaan Quran. Sudah cukup bagus nasihat mereka. Tiba masa kita sudah mampu membaca tafsir Quran……maka dari situlah kita mula berfikir apa beza antara kandungan Quran dengan apa yang kita percayai selama ini dan apa yang ceramah dari ustaz beri dari tahun ke tahun. Saya berdoa kepada Tuhan agar selamatlah ayah-ibu kita dan uztaz kita dunia dan akhirat.

  Yang mula-mula mengetik hati saya dan fikiran saya dalam mula mempersoalkan ajaran Islam dulu ialah apabila ustaz mula membicara tentang mazhab-mazhab dalam Islam.

  Contoh :

  1. Ustaz kata rantau kita ini mazhab Syafiee. Mazhab lain rantau lain. Aikkkk???? Mulalah saya tanya Ustaz apa sebab bezanya? Berjela-jelalah jawapan…di mana saya mula rasa ada benda pelik dalam bab-bab mazhab ini. Saya mula membaca buku-buku berkenaan perbandingan agama, perbandingan mazhab, buku aliran kaum Muda (golongan ini anti-bidaah). Saya bukanlah pengkaji tetap alam semua hal ini, cuma saya baca dari hari ke hari, tahun ke tahun dan bila mula surfing internet terjumpa website yang membicarakan soal anti-hadis, soal khurafat.

  2. Saya sudah mula berasa pelik dengan minda sebahagian umat Islam sekarang yang nampak macam ada kontradiksi dengan mesej Quran itu sendiri. Quran adalah mesej yang menggalakkan pembacanya berusaha untuk berfikir seluas-luasnya dalam segala aspek konteks kehidupan. Bak kata CB, umat Islam bila di suruh baca tafsir, enggan dan hanya rujuk pak ustaz. memang saya jumpa banyak kawan-kawan yang takut hendak baca tafsir Quran. mereka baca Quran bahasa Arab sahaja…untk mendapat pahala. Bab-bab pahala baca Quran inilah kita tidak sampai kemana pun. Bila kita tanya apa mesej Quran. Apa kata mereka? “Tak usah pikir banyak sangat….baca sahaja..dapat beribu-ribu pahala sudah.” haa….inilah penyakit yang melanda umat Islam kita sampai menjadi keterbelakang dan jumud dalam arus pemodenan dunia hari ini. Bagi saya pahala itu kita boleh dapat setelah kita buat apa yang Quran suruh. Bukan hanya baca-baca begitu sahaja. Kalau setakat baca-baca dengan berlagu-lagu, samalah kita dengan orang Yahudi baca-baca sambil mengangguk-angguk kepala depan dinding besar di Jerusalem, samalah kita dengan sami-sami Buddha baca-baca kitab mereka secara alunan di kuil-kuil. Atau orang Kristian bernyanyi-nyanyi di Gereja. Maksud saya kalaulah orang Islam kata Quran itu baca saja. Tidak salah baca dengan betul, asalkan jangan berfikir dengan salah. Saya tanya kawan Kristian, apa mesej sains dalam Bible, jawab mereka “Entahlah….tak jumpa apa pun pasal sains cuma kita kena taat Jesus anak Tuhan..itu saja yang saya tahu. Buat baik kepada orang, itulah kira-kiranya.”

  3. Apa lagi pak ustaz dengan ego kata tafsir Quran ini jangan di baca sebarang-barang nanti sesat. Walhal dalam banyak siri ceramah pak ustaz (kadang ceramah pak ustaz ini berapi-api macam bunyi hendak bergaduh) saya nampak tidak sealiran dengan mesej Quran itu sendiri.

  4. Sebab itulah pak ustaz yang sangat saya hormati satu ketika dahulu sudah saya berasa meluat dengan bicara-bicara mereka yang agak sangsi bagi saya hendak menelannya bulat-bulat. Yang saya ingat bila saya mula menyoal pak ustaz apa yang terlintas dalam fikiran saya, saya dibalas dengan jawapan yang tidak sepatutnya oleh orang yang bergelar pak ustaz. Mungkin mereka rasa mereka waris para anbiya.

  5. Kerana taksublah, muncul golongan ekstremis agama…ta kira agama apa dan sanggup berbunuhan kerana agama. Sanggup mengebom diri sendiri dan orang lain yang tidak berdosa…kerana agama, kerana balasan syurga kerana hendak mendapat beribu-ribu bidadari disyurga. ini terang-terang sudah berlaku kepada umat Islam sekarang. Kita jangan hendak menafi-nafi lagi kewujudan golongan ekstremis agama ini kononnya berjihad atas nama Islam.

  6. Sebab tidak memahami Quran itulah atau saja-saja tak nak memikir apa mesej Quran, maka wujudlah fahaman umat Islam dalam menjalankan perintah Tuhan. Ada yang kata keluar dari rumah kita dan berzikir di masjid selama sekiankian hari dan bulan. Barulah ada peningkatan iman kita. Atau adakan seminar dan kursus untuk mempertingkatkan ilmu Islam kita. Ada yang kata kalau rasa hidup tak selesa, baik pergi umrah dan menangis dihadapan Kaabah. Pulak dah…..menangis di hadapan batu besar untuk mendapat kasih-sayang Tuhan. Berbelanja beribu-ribu untuk menangis dihadapan batu besar. Kalau orang itu tak mampu, menelan air-liur saja untuk pergi umarah tiap-tiap tahun.

  7. Itulah serba sedikit pandangan saya dan pengalaman yang ada …mungkin sama mungkin tidak dengan orang lain.

  Kita sendirilah sahaja yang mampu untuk berfikir sejenak setiap hari apa yang telah kita lakukan dalam mengikuti apa arahan dan mesej Quran dari Tuhan Pencipta alam.

  message114

  August 10, 2011 at 12:30 pm

 73. Salam,

  TM, jika ada masa, mungkin boleh buka topik pasal takwa pula.

  CB, saya mengambil masa dalam 2 tahun lebih untuk mencari mesej Al Quran yang “make sense” sehinggalah berjaya menjauhi amalan karut-marut. Apa jua tabiat buruk, nak meninggalkannya bukan suatu perkara yang mudah melainkan apabila kita sudah sampai satu keinginan yang kuat iaitu bila nampak bermacam-macam percanggahan dengan ayat-ayat Tuhan dan kita menemui jawapan yang logik. Tetapi bagi yang tidak mahu memikirkan langsung apa yang mereka amalkan selama ini, samalah seperti mana kaum Nabi Ibrahim terdahulu tidak mahu memikirkan apa yang mereka abdikan.

  Satu yang perlu kita ingat dalam menyampaikan ayat-ayat Tuhan, kita tidak akan menanggung apa-apa di atas perbuatan orang lain. Mereka nak tunggang-terbalik macam mana sekali pun, merekalah yang menerima kesan perbuatan tersebut. Tugas kita setakat menyampaikan sahaja dan sebagai pelepas diri daripada tanggungjawab sosial.

  Juang

  August 10, 2011 at 1:08 pm

 74. Betul Juang,
  Setiap kita bertanggungjawab pd perbuatan dan pilihan sendiri…keyakinan tidak boleh dibuat buat.

  TM,sorry…kebetulan pagi tadi sempat bersembang kosong dgn Jahamy n saya dah pun ceritakan apa yg saya tulis…mengenali saya,Jahamy hanya ketawa besar.Maaflah…kalau TM tak setuju.

  Message 114, atas dasar perbincangan,pembacaan dan pemeriksaan…saya tidak diet hari ini.Takut juga ada yg terbaca lalu disabit bakal murtad pula 😦

  Cik Bunge NiaSarah

  August 10, 2011 at 5:39 pm

 75. Salam,

  Ayat Al-Quran yang paling jelas menyatakan hal ini adalah “Tidak ada paksaan dalam agama, telah jelas petunjuk dan kesalahan”(Q.,2:256).

  Di dalam kitab Bible Old Testament,

  1. Deuteronomy 13:6-9 “If your very own brother, or your son or daughter, or the wife you love, or your closest friend secretly entices you, saying: Let us go and worship other gods (gods that neither you nor your fathers have known, gods of the peoples around you, whether near or far, from one end of the land to the other, or gods of other religions), do not yield to him or listen to him. Show him no pity. Do not spare him or shield him. You must certainly put him to death. Your hand must be the first in putting him to death, and then the hands of all the people.”

  2. Deuteronomy 17:3-5 “And he should go and worship other gods and bow down to them or to the sun or the moon or all the army of the heavens, …..and you must stone such one with stones and such one must die.”

  Negara beragama Kristen seperti US tidak jatukhan hukuman murtd sekiranya rakyat US tukar kepada “Islam”. Walhal Bible sendiri menekankan hukuman murtad.

  Tapi ada ulamak “Islam” terhegeh-hegeh nak hukuman bunuh terhadap kes murtad, walhal Quran tidak sebut kes itu dan Bible pula menekankannya.

  Bible itu sendiri adalah karangan manusia yang mengubah ayat-ayat Allah kepada Isa. Isa difitnah oleh kaum Yahudi. dan fahaman kuno orang Rom dirojakkan ke dalam ajaran Isa.

  Nota :

  1. TM terimakasih atas galakan anda kepada kami pembaca semua di sini.
  2. Juang saya setuju cadangan membina anda.
  3. Cik B, berkenaan cara Jahamy saya faham, no problem. kadang-kadang kebetulan style sama.

  message114

  August 10, 2011 at 6:56 pm

 76. Salam,

  M114, dunia sudah terbalik. Kita sangkakan orang2 Islam mengikut ajaran Al Quran, rupa-rupanya di Barat sana banyak mengamalkan apa yang terkandung dalam Al Quran (sama ada mereka sedari atau kerana mengikut common sense).

  Sebenarnya, apa yang kita lihat dalam masyarakat Islam hari ini ada hikmahnya untuk orang-orang yang mahu memahami Al Quran. Bila kita lihat persamaan perangai orang Islam hari ini dengan orang Yahudi dan Nasrani terdahulu, ia membantu kita untuk mendapat gambaran yang sama seperti yang Rasulullah lihat dahulu. Contohnya orang-orang Yahudi dan Nasrani adalah kaum yang telah diberikan Kitab dan ada nabi-nabi, tetapi setelah lama pemergian nabi-nabi itu, mereka mula meninggalkan Kitab Allah dan taksub dengan ajaran guru-guru agama mereka sehingga mereka merasakan apa yang guru agama mereka ajar, itulah yang ada dalam Taurat dan Injil. Keadaan ini sebijik berlaku dalam masyarakat Islam hari ini (yang telah diberikan Kitab dan pernah ada nabi) di mana ramai yang menyangka apa yang pak ustaz-pak ustaz ajar bersumberkan Al Quran.

  Seperti mana apabila nabi kenal sifat-sifat buruk yang wujud dalam kaumnya sendiri (bangsa Arab), orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani, membawa dia mengenal sifat-sifat baik yang dianjurkan oleh Al Quran, macam itulah bila kita nampak sifat-sifat buruk yang wujud dalam masyarakat Islam hari ini yang sama macam kaum-kaum musyrik terdahulu, ia memudahkan lagi kita kenal sifat-sifat baik yang ditekankan oleh Al Quran.

  Antara sifat-sifat baik yang ditekankan sangat oleh Allah adalah menggunakan akal, sehingga sesiapa yang tidak menggunakan akal akan diletakkan najis di atasnya (lihat ayat 10:100)

  Juang

  August 10, 2011 at 10:48 pm

 77. Salam,

  Bila kita diajak berfikir dan mengkaji mesej sebenar dalam Al Quran, kita akan nampak jika orang-orang Islam benar-benar kembali kepada mesej sebenar Al Quran, tiada sebab mereka jadi golongan yang lemah macam sekarang. Ini kerana dengan adanya suruhan berfikir, membaca, menumpukan perhatian (fokus), komitmen dan memurnikannya, penyelidikan dan pembangunan, semua itu pasti membawa manusia berjaya di dunia. Bila amalan itu terbukti berjaya di dunia, sudah pasti kita yakin dengan amalan itulah akan membawa kejayaan di akhirat juga.

  Tetapi jika buat amalan karut-marut yang tidak membawa apa-apa kejayaan di dunia, macam mana amalan itu akan mampu membawa kejayaan di akhirat? Di dunia yang sementara pun sudah lemah dan gagal, takkanlah di akhirat nanti Allah masukkan mereka dalam golongan yang berjaya? Tak masuk akal.

  Juang

  August 10, 2011 at 11:33 pm

 78. Message114 dan Juang,bila guna akal…jadilah kita golongan yang terpinggir kan? 😦 Jemput singgah di laman ketiga bff cik bunge http://bendahara-thethirdeye.blogspot.com/2011/08/why-do-you-talk-what-you-talk.html

  Good nite and salam.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 11, 2011 at 2:50 am

 79. Tuan-tuan,

  Buat M114,
  + Quran juga sama seperti mazhab.
  + Quran juga berbeza dalam penulisannya.
  + Cuba tengok link ni: http://www.answering-islam.org/Green/seven.htm dan http://www.scribd.com/doc/10883768/01b-
  + Memang ada perbezaan dalam Quran.
  + Sama macam mazhab. Ada je perbezaan.
  + Quran mana kita nak ikut?
  + Kita dok sibuk bincang sedangkan ianya telah disewengkan.
  + Tiada siapa boleh buktikan Quran itu seperti yg diturunkan kepada Muhammad.
  + Saya pernah bekerja di Catalunya, Spain.
  + Saya dihadiahkan Quran oleh org Tabligh.
  + Quran tu memang lain dari Malaysia punya.
  + TM, Quran ada berapa mazhab?

  Shen Jin

  August 11, 2011 at 9:53 am

 80. Tuan-tuan,

  Buat M114,

  + Sebenarnya, Quran juga seperti mazhab.
  + Quran juga ada perbezaan.
  + Sila lihat : http://www.answering-islam.org/Green/seven.htm
  + Memang ada perbezaan dalam Quran sendiri seperti mazhab.

  Buat TM,

  + Saya pernah bekerja di Catalunya, Spain.
  + Saya dihadiahkan Quran oleh org Tabligh di Catalunya.
  + Qurannya memang berbeza dari Malaysian version.
  + Jadi TM, Quran mazhab mana yg saya perlu ikut?

  Buat Juang,

  + Bagaimana anda pasti Quran anda sama seperti diturunkan pada Muhammad?
  + Siapa boleh pastikan ianya exactly seperti yg turun pd Muhammad?
  + Atau ianya sebenarnya telah diseleweng?

  Shen Jin

  August 11, 2011 at 10:10 am

 81. Salam semua,

  Saya mula mempersoalkan ajaran agama ‘Islam’ sejak kecil kerana saya lihat banyak persamaannya dengan agama Hindu. Saya membesar berhampiran (lebih kurang 5 km) dari Batu Caves, tiap-tiap hari naik kereta lalu di MRR2 saya akan nampak patung-patung besar ini. Dari kecil semasa mengikut ibu ke pasar borong Selayang hinggalah saya sendiri dah besar ada kenderaan sendiri, saya sentiasa fikir bahawa agama “Islam” dan Hindu mempunyai banyak persamaan dari segi:-

  1. Mempunyai tempat-tempat suci.
  2. Mempunyai perayaan tahunan.
  3. Penganutnya mesti memakai pakaian-pakaian tertentu.
  4. Sungai suci atau telaga suci.
  5. Ritual sembahyang lima kali sehari.
  6. Ritual-ritual pagan.
  7. Bayar cukai agama atas nama Tuhan/Dewa.
  8. Berkumpul beramai-ramai setiap tahun.
  9. Banyak lagi……

  Bila saya tanya seorang kenalan beragama Hindu tentang patung Dewa Murugan, beliau menjawab itu hanya simbol Dewa Murugan sahaja bukan betul-betul. Sekadar simbol. Sama seperti jawapan yang kita terima apabila mempersoalkan sama ada batu empat segi di Arab Saudi itu berhala atau tidak kepada orang-orang Melayu.

  Agama memecah-belahkan manusia kerana setiap penganut agama berasa bangga bahawa amalan-amalan ritual mereka “lebih indah dan lebih hebat” berbanding agama lain.

  Malam tadi saya baru pulang dari Perak dan masuk ke KL melalui plaza tol Sg. Buloh. Keluar dari tol terus masuk ke MRR2 menuju ke Gombak. Semasa lalu di depan kuil Hindu Batu Caves, saya dapat lihat bagaimana “meriahnya” suasana kuil tersebut dengan lampu-lampu spot-light yang menerangi anak-anak tangga, pintu gua, dinding gua dan patung EMAS besar.

  Lima minit kemudian saya masuk ke Gombak dan melihat pula betapa “meriahnya” suasana di sebuah bangunan “Masjid” di mana ratusan kereta yang double-park di kiri kanan bahu jalan menunjukkan ramai orang-orang Melayu datang untuk “sembahyang tarawih”. Ada orang jual burger berhampiran bangunan “Masjid” tersebut dan saya pun singgah untuk memesan 2 biji burger.

  Sambil duduk menunggu burger saya siap, terdengarlah Pak Imam di bangunan “Masjid” ini memberikan tazkirah antara dua waktu “sembahyang tarawih”. Bunyinya sangat kuat- entah sound system apa digunakan “masjid” ini. Saya hanya mampu tergelak mendengar tazkirah “tarawih” tersebut kerana isi kandungannya lebih kurang begini:-

  – sebagai umat Islam kita mestilah banyak bersedekah di bulan “Ramadhan”.
  – “puasa” menjadikan kita mempunyai perasaan belas kasihan kepada orang-orang miskin yang kelaparan.
  – “puasa” menjadikan tubuh badan kita sihat kerana perut kita berehat selama sebulan.
  – “puasa” ialah bulan yang menjadikan kita semua bersatu-padu kerana bersama-sama berkumpul melakukan “sembahyang tarawih”
  – (yang paling kelakar) ber”puasa” di “tanah suci” Mekah akan mendapat ganjaran pahala berlipat kali ganda berbanding ber”puasa” di Malaysia.

  Yang paling menghairankan ialah sepanjang saya mendengar tazkirah 15 minit ini, saya perasan bahawa tiada satu ayat-ayat Al-Quran dibentangkan melainkan cerita-cerita dari “sahabat-sahabat” Nabi Muhammad. Semakin hari saya lihat umat “Islam” menjadi semakin sesat dek tidak mahu memahami mesej Al-Quran.

  -Mat Guyver-

  Mat Guyver

  August 11, 2011 at 10:41 am

 82. Salam,

  Juang – satu analisa dan pendapat yang bernas dan nyata.

  Mat Guyver – tepat sekali. cun. memang on target. Semenjak kecil kita sudah tenggelam dalam suasana fahaman asal dari Hindu. macam adik kembar dengan fahaman “Islam” kita.

  Baik. Sebelum saya mengupas lebih lanjut, kita kena faham bahawa dalam Quran disebut Tuhan menjadikan manusia dari lelaki dan perempuan juga menjadi pelbagai bangsa …… agar kita kenal mengenal antara satu sama lain.

  Maknanya, ada banyak kepelbagaian budaya yang kita lihat dan harus kita hormat menghormati antara satu sama lain.

  Contoh :

  1. Kalau orang Melayu, bila lalu dihadapan orang lebih tua, maka mereka tunduk sedikit dan luruskan tangan ke bawah.
  2. Bila jumpa bersalam tangan. Orang Jepun tunduk hormat. Orang India rapat tapak tangan. orang Inggeria berjabat tangan. dsb.

  Itu semua memang Tuhan cipta agar manusia tahu kehebatanNya.

  Itu adalah dalam konteks hubungan sesama keluarga, handai taulan dan juga dalam peringkat antarabangsa. Kepelbagaian itu mewujudkan perasaan hormat sesama insan dan keamanan terjamin.
  Itu adalah hubungan secara horizontal.

  Cuma …… apabila satu budaya dicipta dalam konteks ketuhanan atau hubungan dengan Sang Pencipta.

  Dari sinilah banyak cabaran berlaku. Manusia mempunyai instinct ingin tahu dan cuba hendak memahami siapa diri mereka sebenarnya, siapa yang mencipta alam, siapa yang control alam ini, siapa mencipta mereka dan dari mana asal mereka. Di waktu malam manusia mendongak ke langit dan melihat alam angkasaraya yang luas terbentang. Manusia tunduk dan kemudian berfikir di mana Tuhan. Bagaimana rupa Tuhan. Bagaimana hendak bercakap atau berhubung dengan Tuhan.

  Dari sinilah, manusia mula menoleh ke arah 360 darjah alam di sekeliling dan mula membuat andaian atau duga menduga bekenaan kewujudan Tuhan. Maka semenjak ribuan tahun kita sudah lihat bagaimana kefahaman ketuhanan sudah menjadi sebati dalam hidup manusia semenjak mula lahir ke dunia hinggalah ke saat kematian. ada yang sembah batu, laut, pokok, matahari, bulan, bintang dsb.

  Tuhan tahu semua itu. Maka Tuhan pun mula menurunkan mesej kepada manusia, melalui seorang manusia yang lahir di kalangan masyarakat itu sendiri. Dari utusan Tuhan itulah, seorang lelaki bergelar Nabi mula menyampaikan mesej Tuhan. Mesej Tuhan itu agak pelik bagi masyarakat sekeliling, sebab ianya boleh meruntuhkan kefahaman ketuhanan selama ini yang mereka pegang dari datuk nenek moyang.

  Sampailah kepada zaman Muhammad, sifat kedegilan manusia masih wujud hinggalah ke abad ke21 ini.

  Dalam rentetan sejarah nabi-nabi pasti ada tentangan dari manusia yang keras kepala dalam memahami mesej Tuhan.

  Sebab itulah, saya bersyukur kepada Tuhan, kerana kita sudah di takdirkan menemui sinar kebenaran yang selama ini kita tertakluk di dalam kegelapan dan kepalsuan dan angan-angan ketuhanan yang begitu melekat di hati-hati orang-orang Islam kebanyakan. Syabas kepada TM dan rakan-rakan. Kita berjuang untuk menyerlahkan kepalsuan yang wujud dalam masyarakat Islam dan membuka hati kembali kepada maksud sebenar mesej Quran yang selama ini kita sendiri tidak menerokai sinaran cahaya yag tulen.

  Memang Tuhan menguji kita. Dalam Quran, Tuhan cabar kita “Apakah kamu mengaku sudah beriman sedangkan kamu belum di uji?”

  Kalau ujian yang selama ini kita fikir “Ujian tahan lapar berpuasa, ujian tidak minum arak, ujian tidak dsb”

  Lihat betul-betul maksud ayat itu…….. kita orang Islam memang selalu mengaku beriman. Tetapi apakah keimanan kita itu betul-betul selari dengan mesej Quran. Kalau kita masih berkeras kepala walaupun sudah diberi bukti ayat-ayat Quran dan masih juga bercinta-cinta dan berkasih-sayang dengan kitab karangan manusia yang 100% terang-terang bertentangan dengan AL-Quran, maka kita sudah kalah dalam ujian tersebut.

  Betul mc guyver, kita lihat sekarang hampir 99% ceramaah ustaz di salut dengan hadis-hadis bervolume-volume, sehingga Quran itu sendiri semacam secondary factor. Bukan sahaja kata-kata Nabi kononnya, bahkan kata-kata sahabat, kata-kata dari penulis kitab yang entah siapa mereka itu sebenarnya. Ini memang berlaku di sana-sini.

  Banyaklah contoh-contoh seperti :

  1. Batu Kaabah itu asal dari kerja-kerja orang Hindu dulu.
  2. Solat 5 waktu, itu asal dari orang-orang Parsi. Cara solat, berwuduk dsb.

  Saya rasa ada di antara pak ustaz sekarang sudah tahu apa yang orang semacam kita perjuangkan selama ini, tapi oleh kerana kepentingan diri sendiri dan pangkat kemuliaan, maka mereka hanya diam diri sahaja dan tutup mulut. Saya tidak fikir mereka tidak ada kemampuan untuk mengkaji dan research benda-benda yang kita perjuangkan selama ini. Mereka pasti ada menemui sinarnya…hanya kalau mereka masih takut-takut….yalah kerana fahaman ekstremes Islam sunni dsb.

  Persepsi ada ketua agama, imam, atau paderi dalam hidup ini adalah virus yang sangat merbahaya kepada masyarakat manusia keseluruhannya kerana ianya mampu memecah-belahkan hidup manusia.

  Kenyataan sudah terhidang di hadapan kita hari ini. Sejarh telah membuktikannya.

  message114

  August 11, 2011 at 2:09 pm

 83. Tuan-tuan,

  Buat M114,

  + Sebenarnya, Quran juga telah diselewengkan.
  + Quran juga ada perbezaan dlm beberapa versi.
  + Sila lihat artikel “The Different Arabic Versions Of The Qur’an” oleh Samuel Green.
  + Sila klik pada nama saya utk lihat artikel tersebut.
  + Memang ada perbezaan dalam Quran sendiri seperti mazhab.

  Buat TM,

  + Saya pernah bekerja di Catalunya, Spain.
  + Saya dihadiahkan Quran oleh org Tabligh di Catalunya.
  + Qurannya memang berbeza dari Malaysian version.
  + Jadi TM, Quran mazhab mana yg saya perlu ikut?

  Buat Semua,

  + Bagaimana anda pasti Quran anda sama seperti diturunkan pada Muhammad?
  + Siapa boleh pastikan ianya exactly seperti yg turun pd Muhammad?
  + Atau ianya sebenarnya telah diseleweng?
  + Quran yang diprint di Malaysia lain, ditempat lain juga lain…hairan?

  Shen Jin

  August 11, 2011 at 2:31 pm

 84. Salam M114,

  Saya tak nafikan terdapatnya perkataan “saum” di dalam Al-Quran tetapi bagaimana “saum” itu? Inilah yang menjadi masalah apabila kita menggunakan kitab2 karangan manusia untuk membuat analisis terhadap ayat-ayat Al-Quran.

  Bagi saya ialah Al-Quran mentafsirkan Al-Quran. Tapi apa yang baiknya ialah di bulan “Ramadhan” ini kita boleh membeli makanan2 yang sedap yang biasanya sukar ditemui selepas bulan “Ramadhan”.

  -Mat Guyver-

  Mat Guyver

  August 11, 2011 at 2:52 pm

 85. Salam,

  Muhammad menerima Al Quran daripada Tuhan. Sesuatu yang datangnya daripada Tuhan, kita tidak akan jumpa percanggahan di antara ayat-ayatnya, kerana hanya orang yang berdusta sahaja akan bercakap bercanggah-canggah dengan apa yang pernah mereka katakan dahulu. Mana logik Tuhan berkata-kata dusta dengan manusia?

  Kita berQuran bukan kerana Muhammad, tetapi kerana Allah. Jadi sama ada Quran yang kita pegang itu benar-benar disampaikan kepada Muhammad, bukan menjadi persoalan pokok. Yang pentingnya, Quran yang kita pegang itu bebas daripada percanggahan ayat-ayatnya untuk membuktikan ia benar-benar dari sisi Tuhan. Sehingga kita menemui pemahaman Al Quran yang tidak bercanggah-canggah ayat-ayatNya, tidak mustahil itu adalah Kitab yang pernah Allah turunkan kepada Nabi dahulu.

  Pentaksub riwayat hadis pun merasakan hadis2 mereka pakai itu benar-benar daripada Muhammad, tetapi mereka tak sedar wujudnya percanggahan di antara hadis2 itu (sehingga wujud versi Sunnah dan Syiah) malah dengan Al Quran juga. Pada mereka, asalkan sesuatu riwayat itu disandarkan atas nama Muhammad, ia semestinya benar dari sisi Tuhan. Jadi tak mungkin orang yang mahu menjauhi menyekutukan Tuhan berperangai begitu iaitu melihat Al Quran atas nama Muhammad semata-mata bukannya atas nama Allah.

  Kita lahir di Malaysia, diperkenalkan dengan Al Quran versi resam Uthmani. Masalahnya sekarang terjemahan Al Quran tersebut banyak dipengaruhi riwayat hadis, sehingga logik atau common sense yang Allah tetapkan dalam diri kita ditolak tepi. Kalau ada sesiapa dapat kemukakan Al Quran versi lain yang tidak wujud percanggahan ayat-ayatnya dan membuktikan penyelewengan Al Quran yang dipakai oleh kebanyakan orang Malaysia, bolehlah dikemukakan di sini seperti mana usaha TM mengemukakan terjemahan Al Quran yang tidak bercanggahan ayat-ayatnya berbanding terjemahan biasa yang digunakan oleh kebanyakan orang melayu.

  Juang

  August 11, 2011 at 3:15 pm

 86. Salam Shen Jin,

  Seperti yang saya katakan dalam salah satu komen saya di atas, Tuhan telah beri kita Kitab (misalnya Al-Quran) dan satu lagi Al-Hikmah iaitu common sense. Kita boleh baca apa saja Kitab Tuhan tetapi akhirnya kita perlu menggunakan common sense untuk memahaminya.

  Saya melihat kandungan Al-Quran sebenarnya ibarat kandungan alam semesta juga. Kita tidak perlu orang Arab atau orang Jerman atau orang Jepun untuk memahamkan bagi pihak kita segala unsur yang terdapat di sekeliling kita jauh atau dekat. Kita boleh menyelidiki sendiri setiap unsur berkenaan melalui apa saja kaedah yang mampu kita usahakan. Jika kita melakukannya dengan betul, kita akan menemui jawapan atau kesimpulan yang sama dengan jawapan atau kesimpulan yang diperolehi oleh orang lain sebelum atau selepas kita – asalkan usaha mereka juga berasaskan kepada kebenaran. Ini kerana sunnah Tuhan tidak berubah-ubah. Sifat x-ray adalah sama samada ia ditemui oleh orang Jepun atau orang Australia. Hukum aerodinamik di atmosfera bumi adalah sama bagi orang Arab dan orang Kemboja.

  Begitulah juga isi kandungan Al-Quran. Perkataan “solaa” misalnya, tentulah membawa maksud yang sama kepada sesiapa saja. Tetapi apakah maksud yang benar-benar benar? Atau adakah kita lebih suka percaya saja kepada maksud yang diberitahu kepada kita oleh “ulama”? Bagaimana kalau salah? Dulu mereka beritahu orang bahawa bumi leper – ramai orang percaya apa yang mereka kata dan mereka berpegang kepada kepercayaan itu dari muda sampai mati. Siapa yang rugi?

  Saya melihat cabaran utama untuk kita memahami Al-Quran hanyalah bahasa. Ia bukanlah halangan yang besar sangat. Kita tak perlu belanja berbillion dan menguasai sebarisan panjang bidang ilmu untuk memahami Al-Quran sepertimana jika kita mahu memahami alam ini. Kalau ahli arkeologi Mesir boleh mentafsir tulisan-tulisan Mesir purba yang sudah pun ditinggalkan sejak ribuan tahun lepas, mengapa kita tidak boleh mentafsir dan memahami Al-Quran? Tuhan sudah ajar bagaimana kita harus menyelidik Al-Quran, bila masa yang sesuai dan peralatan yang kita perlukan hanyalah common sense saja yang Tuhan sudah beri secara percuma. Pendek kata, tidak ada alasan untuk kita tidak mencuba dan mencari sendiri kebenaran di sisi Tuhan.

  Mazhab mana yang perlu kita ikuti? Tuhan kata hanya Dia – tiada lain selain Dia – yang memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Mahzab ini hanyalah markas syaitan-syaitan yang usaha mereka hanyalah untuk menghasut manusia supaya menafikan apa yang telah Tuhan turunkan melalui nabi-nabi. Jadi untuk menggagalkan mereka, kita hanya perlu kembali kepada apa yang diturunkan kepada nabi-nabi – iaitu Kitab Tuhan seperti Al-Quran.

  tolokminda

  August 11, 2011 at 3:59 pm

 87. Salam,

  check this photo,cara nak tambah pahala

  saya kehilangan kata…

  Cik Bunge NiaSarah

  August 11, 2011 at 6:25 pm

 88. Salam,
  Apabila saya membaca satu ayat tetapi ditulis dlm 3 quran yg berlainan,diakui…bahasa mencabar akal menggunakan common sense. Sudah tentu secara sedar setiap yg ditulis itu ialah ayat dari Allah swt,tapi penterjemahan yg tidak tepat oleh penulis quran tersebut…itu yg sebenarnya mencabar saya dlm usaha memahami.

  Masa kecil,Quran terjemahan yang ada di dalam bahasa Indonesia( sampai hari ni,cik bunge tak faham kenapa boleh dapat terjemaham dalam bahasa tersebut) . walaupun serumpun tapi bukan setiap perkataan mereka diguna-pakai oleh kita.

  Jika tidak menerusi perbincangan,pencerahan…mungkin cik bunga tidak dapat memahami semua hanya dengan pembacaan, menduga duga sendiri.Melalui perbincangan sebegini, apa yg masuk akal dan tidak masuk akal lebih mudah dilihat.

  Bila Juang dan Message 114 menyamakan keadaan umat Islam sekarang sama seperti umat terdahulu yg meninggalkan kitab dan ajaran asal nabi dan rasul,lalu ditokok tambah….dang!!!Betul2 masuk akal.

  Sebab inilah kita jauh ketinggalan…kita leka mengejar pahala dgn perbuatan yang tak pun menambah nilai.

  [2:2] This scripture is infallible; a beacon for the righteous;

  Three Categories of People (1) The Righteous
  [2:3] who believe in the unseen, observe the Contact Prayers (Salat),* and from our** provisions to them, they give to charity.

  Salam SJ,

  Sudah jelas,tiada keraguan dalam kitab( message) …kenapa perlu mazhab dan berpecah belah untuk memahami message yg satu?

  Dari ayat 3, benar…saya tak lihat amalan amalan ini dapat membantu kita dalam melakukan kebajikan.Hanya sedekah ketika dalam bulan puasa,hari2 lain…usaha pembangunan lain…mana nak dapatkan sumber bagi membuat kebajikan( charity) jika kefahaman cetek tentang makna sebenar puasa dan amalan lain semata mata mengejar pahala.

  Cik Bunge NiaSarah

  August 11, 2011 at 7:23 pm

 89. Salam,

  TM menulis “ ……Saya melihat cabaran utama untuk kita memahami Al-Quran hanyalah bahasa. Ia bukanlah halangan yang besar sangat. Kita tak perlu belanja berbillion dan menguasai sebarisan panjang bidang ilmu untuk memahami Al-Quran sepertimana jika kita mahu memahami alam ini….”

  Tepat sekali. Lihat mesej Tuhan di dalam surah al-Hujurat ayat ke-13 yang bermaksud:

  “Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)”.

  Sudah jelas dalam ayat di atas bahawa Tuhan mencipta pelbagai bahasa dan juga budaya. Sebab itulah Quran adalah mesej Tuhan untuk setiap umat manusia dari zaman ke zaman sesuai dengan pemikiran dan akal budi masyarakat setempat dan ketika itu. Seperti yang saya kata dulu, Al-Quran adalah mesej Tuhan dalam bentuk asas dan open for thinking asal tidak lari dari tujuan mesej itu sebenarnya. Bukan kerja kita hendak menjadikan bahasa-bahasa di jadikan satu sahaja bahasa. Ini kerja Tuhan. Sebenarnya mesej Tuhan melalui arus semua zaman dan dijamin oleh Tuhan. Tuhan sudah jamin, jadi apa yang kita risau dalam masalah bahasa.

  Sekira orang England kata “Pak Mat had passed his exam with flying colors….” Kalau kita orang Melayu terjemah “……Pak Mat telah berjaya dalam ujiannya dengan warna terbang…” adakah maksud begitu ? sudah tentu tidak. Kita sudah memahami apa maksud ‘….flying colors..” Sudah tentu ‘….cemerlang…” Jadi adakah kita berkeras hendak menyalahkan orang England kerana ayatnya salah. Tidak. Itu konteks pemahaman satu maksud yang jelas. Jadi ‘…flying colors…’ dengan ‘…cemerlang…’ adalah dalam maksud yang sama.

  Begitu juga ahli falak atau astronomi abad ke15 dalam menafsir ayat Quran berkenaan bintang dan alam semesta sudah tentu mungkin berlainan dengan pandangan ahli astronomi zaman sekarang yang sudah ada teknologi computer dan teleskop yang canggih. Ini semua adalah tanggungjawab kita. Begitu juga future ….

  Ada ayat Quran Tuhan sebut kuda sebagai kenderaan dan kenderaan yang tidak diketahui. Jadi maksud ayat “…tidak di ketahui…” jelas menunjukkan Tuhan memberi kita ruang untuk mencipta kenderaan berdasarkan sains dan teknologi terkini.

  Kita tidak harus melekatkan minda kita dengan teknologi-teknologi yang sudah lepas-lepas. Tuhan senantiasa memberi galakan dan cabaran kepada kita untuk menerokai angkasa….kecuali dengan sultan atau ilmu.

  ***********************************************************************************
  Memang benar ada kritikan bahawa Quran ditafsir mengikut agenda politik atau lain-lainnya menurut pikiran pentafsir-pentafsir tersebut. Tapi adakah Quran itu hanya untuk orang abad ke 10, ke 11 dan ke 15 sahaja.

  Tidak. Mesej Quran tetap meneruskan perjalanannya hingga akhir zaman. Tapi bagi setiap zaman, kalau pentafsir menafsir dan memahami mesej Tuhan secara benar dan betul maka kita akan Berjaya, begitu juga sebaliknya kalau ditafsir secara salah maka kita akan gagal. Kita tidak perlu merisaukan diri kita sendiri tentang hal-hal bahasa-bahasa, kerana semua itu adalah ujian Tuhan. Memang ujian Tuhan. Tuhan memang sengaja membiarkan perkara ini untuk memberi ruang dan kebebasan kepada manusia itu sendiri untuk mencari kebenaran.

  Lihat mesej di bawah :
  “Dan tiada seorangpun di antara kamu melainkan akan sampai kepadanya; (yang demikian) adalah satu perkara yang mesti (berlaku) yang telah ditetapkan oleh Tuhanmu..Kemudian Kami akan selamatkan orang-orang yang bertaqwa, dan kami akan biarkan orang-orang yang zalim (dengan kekufurannya dan maksiatnya) tinggal berlutut di dalam neraka itu”. -Surah al-Maryam ayat 71-72.

  Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertaqwa kepada Allah, nescaya Ia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar”.-Surah al-Anfaal ayat 29.

  Maka kalau kita berusaha dengan sifat takut dan takwa dalam mengkaji mesej Tuhan di dalam Quran maka, Tuhan pasti akan memudahkan kita. Kalau kita malas dan hanya bergantung kepada orang lain, maka itu pilihan kita.

  “…Dan (ingatlah), sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya”.-Surah al-Tallaq ayat 4.

  *****************************************************************************

  Kita mesti ada keyakinan dan penuh keimanan kepada Tuhan yang senantiasa memberi arah kepada kita.
  Bak kata pepatah “ Kalau kamu buat sesuatu yang kamu tahu…maka Tuhan akan memberi kita sesuatu yang tidak kita ketahui selama ini…”

  Mesej Tuhan dalam ayat Kursi :
  2:255 God, there is no god except He, the Living, the Sustainer. No the heavens and the earth. Who will intercede with Him except with His permission? He knows their present and their future, and they do not have any of His knowledge except for what He wishes. His Throne encompasses all of the heavens and the earth and it is easy for Him to preserve them. He is the Most High, the Great.

  Lihat “….he knows their present and their future …..” Dia mengetahui sejarah lalu dan masa hadapan. Sambung “ and “ …..they do not have any of His knowledge except for what He wishes.” Kalau kita begitu risau dengan tafsir Quran yang pelbagai maka kita renung sejenak ayat Kursi. Terang-terang semua ini adalah kerja Tuhan.

  Jelas bukan…

  Kalau masih ragu-ragu dengan Quran mungkin kita boleh test dalam “makmal” dan input ke dalam computer untuk diproses. Ingat bahawa yang saya maksudkan makmal bukanlah lab kimia seperti di sekolah. Kita boleh buat rigorous testing dalam segala aspeks sains, teknologi, matematiks atau sains social.

  Kita test Quran, Bible(karangan manusia), Tsalmud(karang pendita Yahudi), kitab Buddha, hadis-hadis dsb

  Macam kilang kereta atau kapalterbang. Kita test, badannya, test dalam air, dalam panas, dalam sejuk dsb.

  Sudah pasti Quran akan berjaya dalam setiap ujian di setiap zaman. Tuhan sudah janji itu.
  Masih ragu lagi?….. baliklah kita kepada pak ustaz di jabatan agama macam biasa laksana semua rukun-rukun yang telah diberitahu dalambuku-buku agama. Terpulang kepada diri kita sendiri. Lihat bagaimana rasa kemanisan iman kita….

  *************

  2:272 You are not responsible for their guidance, but it is God who will guide whoever He wishes.

  message114

  August 11, 2011 at 8:38 pm

 90. Salam Mat Guyver,

  Tak apalah. Belilah apa yang patut juadah dalam bulan puasa ini. janji kta happy.

  message114

  August 11, 2011 at 8:44 pm

 91. Nia: Sebab inilah kita jauh ketinggalan…kita leka mengejar pahala dgn perbuatan yang tak pun menambah nilai.

  Perbuatan karut-marut dan sia-sia, nilainya sifar (0).

  0+0+0+0+………………….+0 = 0

  Maksudnya, sebanyak mana amalan yang tidak bernilai dilakukan, pada akhirnya, nilainya tetap sifar. Sebab itu amalan orang-orang musyrik nanti hanya seperti debu yang disambar angin.

  Jadi, untuk tidak membazirkan hayat yang Tuhan beri di atas dunia ini, saya memilih makna-makna Al Quran yang mempunyai nilai yang tinggi dalam kehidupan seperti komitmen (solaa), fokus (takwa), R&D (haj & umra), dan lain-lain kerana perbuatan tersebut memang terbukti membangunkan dan memajukan manusia. Cuba lihat orang Barat, Jepun dan Korea, mereka maju pada hari ini kerana faktor-faktor di atas dan bukan kerana amalan ritual nenek moyang mereka. Jadi takkanlah kita tak boleh memahami erti hidup yang sebenarnya dengan melihat apa yang berlaku di sekeliling kita?

  Juang

  August 12, 2011 at 8:11 am

 92. Tuan TM,

  + Nampaknya soalan saya tidak terjawab.
  + Yang saya maksudkan adalah Koran itu sendiri dah coruppted (mcm mazhab)
  + Koran yg u all bincangkan telah diseleweng oleh Arabs.
  + Sebb tu saya suruh refer artikel Samuel Green and John Wansbrough.
  + Juga boleh refer: Qur’anic Studies: Sources and Methods of Scriptural Interpretation, The Muslim World 67: 1977).
  + Soalan saya, siapa yang tulis Koran yg kamu bincangkan?
  + Apakah benar ianya revealed by God?

  Shen Jin

  August 12, 2011 at 9:03 am

 93. Salam Shen Jin,

  kitaorang kan…baca tulisan Allah,tapi penterjemah lain lain lah.Tapi kan…kitaorang kan…tidaklah saling mengenali,jadi kitaorang tak tahu tulisan siapaorang yang diaorang baca.

  Tapi itulah…walaupun kitaorang tak kenal dan tidak tahu penterjemah mana yang diaorang atau korang baca,kitaorang masih boleh bersetuju jika kitaorang fikir analisis perbincangan diaorang korang masuk akal.

  Baiklah,memandangkan SJ telah pun bermurah hati berkongsi info ,kitaorang akan bacalah utk mencari mengetahui kebenaran Quran yang dikatakan corrupted itu.

  Pertanyaan SJ itu juga masuk akal…ori atau pirated.Jadi walaupun selepas membaca versi asal,kita masih lagi boleh bertanya apa bukti ianya versi asal,ori tak diubah…dan sekali lagi ianya berbalik kepada hikmah( common sense) utk menimbang apa yg dibaca.

  Soalan tak terjawab kah?Atau SJ sendiri nak tanya lain tapi tulis lain? Namun…pertanyaan kali kedua ini,saya baru faham ( pendek dan jelas ).

  Cik Bunge NiaSarah

  August 12, 2011 at 1:10 pm

 94. Salam

  Al-Quran ada versi satu sahaja, apa yg Sin Jin kata pelbagai mazhab/versi Quran sebenarnya satu sahaja, perbezaannya hanya sedikit, iaitu versi A = qaala, versi B = qul, tambah satu huruf atau dua huruf sahaja, namun secara keseluruhannya sama pada dasarnya… simple sajer… 🙂

  Jebon

  August 12, 2011 at 1:25 pm

 95. Salam,

  Ada baiknya kita guna kaedah yang TM pakai dalam posting beliau iaitu membawa satu contoh perbandingan di antara yang dikatakan telah diseleweng dan yang asli. Jadi mudah kita hendak menilai.

  Contohnya dalam Al Quran terjemahan, TM bawakan terjemahan yang biasa dipakai umum yang penuh perkataan dalam kurungan dan terjemahan berasaskan kajian Aidid Safar. Jadi mudah kita menilai mana satu yang masuk akal, dan mana satu yang mengarut.

  Begitu jugalah dengan Al Quran versi bahasa Arab. Jika ada sesiapa yang memiliki maklumat tentang korup yang berlaku, bawakan perbandingannya di sini.

  Rata-rata yang aktif mengikuti perbincangan di sini open-minded dan sudah melalui fasa berubah daripada taksub kepada ajaran tradisi kepada ajaran Allah yang berasaskan Kitab dan common sense. Jadi tidak menjadi masalah jika ada sesiapa dapat mengemukakan bukti bahawa Al Quran versi Arab yang diguna sebagai rujukan di sini adalah Al Quran versi yang telah diselewengkan. Kita sudi menelitinya.

  Namun kalau setakat perbezaan “qaala” dan “qul” dijadikan alasan untuk mengatakan Al Quran versi Arab sudah diselewengkan, ia sama seperti orang yang kata buku bahasa Melayu telah diselewengkan hanya melihat perbezaan perkataan “percobaan” (ejaan BM dahulu) dan “percubaan” (ejaan BM standard terkini).

  Juang

  August 12, 2011 at 1:46 pm

 96. Salam SJ,

  Bagi saya yang tetap memegang mesej Quran, bukan tugas saya untuk menjawab persoalan yang berlegar-legar dalam fikiran tuan. Bagi saya mesej Quran itu sendiri yang boleh menjawap persoalan tuan Sj kalau tuan sudi memikirkannya dari Surah pertama hingga surah yang terakhir dan baca ayat satu persatu.

  To be fair enough, tuan ada hak yang penuh untuk mempercayai siapa-siapa saja yang menulis berkenaan Quran. Saya percaya, jauh disudut hati tuan SJ ingin mencari kebenaran. Untuk mencari kebenaran walau tuan ada mempunyai beribu-ribu orang macam John warnsborough (American), tuan mesti minta pertolongan Tuhan directly. Kalau tuan SJ rasa John Warnsborough ada kebenarannya terserah. Tuan Sj diri sendiri tahu apa dalam hati tuan, benarkah tidak cakap John Warnsborough ini.

  “When you read the Qur’an, you shall seek refuge with God from the outcast devil. He has no authority over those who believe, and who put their trust in their Lord. His authority is over those who follow him,
  and set him up as a partner.” (Qur’an 16:98-100)

  Ya, orang macam pemahaman kami mungkin sedikit kalau di bandingkan dengan berjuta-juta orang yang bermacam-macam agama dalam dunia ini, tapi adakah terjamin yang berjuta-juta itu?

  Lihat mesej di bawah :
  “And if you obey most of those on the earth they will lead you away from the path of God; that is because they follow conjecture, and that is because they only guess.” (Qur’an 6:116)

  Memang orang putih macam John Warnsborough beria-ia hendak mempersoalkan bahasa arab dalam Quran pelbagai versi. seperti saya katakan dulu, bahasa Arab bukan soal besar. Tuhan sudah jamin mesej Quran akan sampai ke seluruh pelusuk dunia dan pelbagai bangsa dan bahasa.

  Lihat mesej :

  “And had We made it a non-Arabic Qur’an, they would have said: ‘If only its revelations were made clear!’ Non-Arabic and Arabic, say: ‘For those who believe, it is a guide and healing. As for those who disbelieve, there is deafness in their ears, and they are blind to it. These will be called from a place far away.’” (Qur’an 41:44)

  Kalau takdir quran di turunkan dlaam bahsa China atau Jepun, sudah pasti ada saja lagi manusia yang mempersoalkan bahasa Jepun atau China. Sifat manusia memang begitu. Bahasa adalah ciptaan Tuhan.

  Sifat manusia yang suka ingkar walau Nabi didepan mata masih juga ingkar. Lihat mesej dibawah :

  2:55 And you said: “O Moses, we will not believe you until we see God openly!” So the lightning strike took you while you were still staring.

  Ini sifat buruk kaum Yahudi yang suka sangat ingkar kepada nabi-nabi.

  Tuan memang jamin mesej Quran dipelihara.

  “It is an honorable Qur’an. In a protected Book. None can grasp it except those purified. A revelation from the Lord of the worlds.”
  (Qur’an 56:77-80)

  Jadi, bagi saya mesej Quran adalah pegangan saya dalam konteks pemahaman yang kita minta tolong dari Tuhan yang mencipta kita. Tuan Sj ada pendapat tersendiri. Itu hak tuan.

  Lihat mesej :

  109:0 In the name of God, the Almighty, the Merciful.
  109:1 Say: “O rejecters,”
  109:2 “I do not serve what you serve,”
  109:3 “Nor do you serve what I serve,”
  109:4 “Nor will I serve what you serve,”
  109:5 “Nor will you serve what I serve,”
  109:6 “To you is your system, and to me is mine.”

  message114

  August 12, 2011 at 3:35 pm

 97. Salam

  Bila bulan puasa je, barulah terjumpa produk tertentu ada bahan ‘haram’. Kesianlah kat mereka yg berniaga kebetulan menggunakan bahan tersebut. Nak dibuang ke? kalau takat dua-3 ketul tak ralat sangat.. Nak2 berbalang2, tempahan2 org lagi? Sape nak ganti rugi? orang yang buat penemuan itu ke? bulan puasa je ke mereka buat kajian-kajian nih?

  nazzri

  August 17, 2011 at 12:32 am

 98. Sejahtera,

  Bukan itu sahaja, di media-media massa banyaklah program atau iklan yang menyiarkan tentang keagamaan. alunan ayat-ayat al-quran yang dilagu-lagukan kedengaran di sana-sini tapi sedikit sekali mereka cuba memahaminya dalam bahasa sendiri.

  Anak-anak diajar supaya menahan makan dan minum di bulan puasa. selain itu ada beberapa di kalangan mereka yang menjadi hos atau tetamu jemputan dalam rancangan tertentu di TV diajar tentang kisah-kisah dalam riwayat hadis. memang petah apabila mereka berkata-kata. Bila dewasa kelak masuk universiti untuk menjadi pembesar agama.

  Kesian sungguh.

  syurgaminda

  August 17, 2011 at 4:28 pm

 99. SM:Bila dewasa kelak masuk universiti untuk menjadi pembesar agama.

  Keadaan ini berlaku kerana masyarakat kita telah di”brainwash” supaya menganggap watak pembesar agama adalah watak yang mulia. Tetapi kalau kita renung kisah-kisah dalam Al Quran, watak pembesar agama itulah yang banyak mengajar amalan karut-marut dan menyekutukan Tuhan dalam sesuatu kaum.

  Daripada mana datangnya agama yang sembah berhala beraneka jenis dan bentuk itu? Bukankah itu semua ajaran pembesar-pembesar agama? Kalau sesuatu kaum itu tidak meletakkan penghormatan melampau kepada pembesar-pembesar agama, sudah tentu golongan ini susah hendak menipu masyarakat dengan kepercayaan karut-marut dan angan-angan mereka.

  Macam skim cepat kaya, kenapa ia boleh mendapat ruang dalam masyarakat kita? Sebab masyarakat kita mudah terpesona dengan janji-janji palsu pelopor skim ini. Tetapi jika jiwa kita ada benteng kuat untuk tidak mudah terpengaruh dengan janji-janji tak masuk akal, maka kita akan terselamat daripada penipuan mereka. Begitu jugalah dengan pelopor agama karut-marut itu.

  Juang

  August 17, 2011 at 9:02 pm

 100. Salam,

  Pak Imam, Pak ustaz, paderi, sami-sami semua mereka ini adalah virus di dalam kehidupan kita manusia.

  Bukan kita kata mereka ambil buku komik, tapi mereka ambil kitab-kitab karangan manusia dan dikatakan dari Allah. Semua fahaman-fahaman itu adalah sah menyeleweng dan tidak di terima Tuhan, kerana mengatakan sesuatu yang Tuhan tidak pernah perintah.

  Lihat mesej :

  3:78 And from among them is a group who twist their tongues with the Book so that you may think it is from the Book, while it is not from the Book, and they say it is from God while it is not from God, and they say about God lies while they know.

  Tuhan cabar mereka pak imam ini :

  3:83 Is it other than the system of God that they desire, when those in the heavens and the earth have submitted to Him voluntarily or by force? And to Him they will be returned.

  Kalau kita bersuka-suka dengan hadis-hadis ini maka akibatnya :

  3:85 And whoever follows other than submission as a system, it will not be accepted from him, and in the Hereafter he is of the losers.

  Sebab hadis-hadis ini adalah rekaan manusia dan lebih buruk lagi sanggup berbohong, sama seperti perbuatan orang-orang Yahudi terdahulu :

  3:94 Whoever invents lies about God after this, these are the wicked.

  Kita mesti berwaspada kerana timbulnya hadis-hadis ini adalah salah satu konspirasi puak-puak Yahudi yang ingin merendah-rendahkah martabat Quran :

  4:46 From among those who are Jewish are some who take the words out of context, and they say: “We hear and disobey, and listen but let not any listen, and shepherd us,” in a twisting of their tongues
  and as a mockery of the system! And had they said: “We hear and obey, and listen, and watch over us,” it would have been better for them and more upright; but God has cursed them for their disbelief, they do not believe except very little.

  4:47 O you who have received the Book, believe in what We have sent down authenticating what is with you, before We cast down faces and turn them on their backs or curse them as the people of the Sabbath were cursed. And the will of God is always done.

  Satu perkara yang juga kita mesti berhati-hati ialah kepujian yang melampaui batas terhadap Nabi Muhammad. Kalau setakat hormat boleh saja. Yang menjadi masalah kita ialah kebanyakan kita menangis-nangis tersedu-sedu mengenang Muhammad ingin bersama Muhammad di syurga, ingin ikut janggut Muhammad, apa makanan kesukaan Muhammad. Muhammad sendiri tidak pernah mengisytriharkan dirinya sebagai pak imam atau pak ustaz. Dia kata, dia hanya menyampaikan mesej Tuhan dan…..tidak lebih dari itu.

  Selalu pak ustaz kata Muhammad kekasih Allah, sedangkan Tuhan dalam Quran ada memberi amaran keras kepada Muhammad.

  Yang teruknya, bila puji Muhammad melangit, wah…..sampai Tuhan sendiri sudah lupa pulak dah…

  Ini semua gara-gara lidah berbelit-belit pengarang hadis-hadis.

  Kalau sudah termakan hadis-hadis, lihat di masjid, nama Muhammad sudah sama level dengan Allah, satu kiri, satu kanan.

  Kita khawatir kerana terlalu taksub, kita boleh jatuh syrik seperti mana orang-orang zaman selepas Isa, memuji-muji Isa dengan cara tidak sah, memuji-memuji melangit.

  Lihat mesej Tuhan sebagai amaran kepada kita :

  9:30 The Jews said: “Ezra is the son of God,” and the Nazarenes said: “The Messiah is the son of God.” Such is their utterances with their mouths, they imitate the sayings of those who rejected before them. God will fight them. They are deluded from the truth!

  9:31 They have taken their Priests and Monks to be patrons besides God, and the Messiah, son of Mary, while they were only commanded to serve One god, there is no god except He, be He glorified against what they set up.

  message114

  August 18, 2011 at 9:35 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: