Tolokminda belajar…

Perspektifku Mengenai Islam

Apa yang berlaku apabila kita mati

with 131 comments

Kali ini saya ingin berkongsi kefahaman saya mengenai kematian selepas memikirkannya melalui petunjuk Al-Quran. Sebelum ini saya pernah menulis tentang ritual kematian dan kubur. Ia boleh dibaca di sini. Jadi, apakah yang sebenarnya berlaku apabila kita mati? Adakah akan berlaku perkara-perkara sepertimana yang digambarkan oleh para ustaz misalnya?

Benarkah roh kita akan dikembalikan ke jasad sebaik saja orang terakhir meninggalkan kubur kita sejauh 7 langkah? Adakah kita akan didatangi malaikat yang bernama Munkar dan Nankir? Adakah kubur kita akan berubah menjadi ruang yang selesa jika kita seorang yang baik? Atau adakah kita akan dipukul dan kubur kita akan disempitkan jika kita seorang yang jahat?

Selepas memikirkan tentang mati menurut petunjuk yang ada di dalam Al-Quran, saya berasa yakin dan tenteram mengenainya. Jika para pembaca budiman ingin tahu apakah yang berlaku apabila kita mati, saya berpendapat caranya mudah saja. Bayangkan tidur. Pada pendapat saya itulah sebenarnya yang akan kita lalui. Blank. Shut off. Total black out. Bagaimana keadaannya apabila kita tidur atau malah sewaktu kita belum lahir, begitulah juga keadaannya apabila kita mati. Tidak ada apa-apa!

Petunjuk bahawa keadaan mati adalah sama dengan keadaan di waktu tidur boleh difahami dari ayat berikut.

39:42  Tuhan mengambil jiwa-jiwa apabila tiba masa kematian mereka dan juga mereka yang belum mati semasa mereka tidur. Justeru Dia menahan mereka yang telah ditetapkan kematiannya dan mengembalikan yang lain sehingga tiba waktu yang ditentukan. Sesungguhnya pada yang demikian ada tanda-tanda kepada mereka yang memikirkannya.

Saya berpendapat tidak ada bezanya keadaan jiwa ketika diambil Tuhan apabila seseorang itu mati atau tidur. Perbezaan hanya berlaku di peringkat badan. Badan fizikal mereka yang mati akan berhenti berfungsi sedangkan badan fizikal mereka yang tidur terus berfungsi seperti biasa walaupun buat sementara waktu jiwa mereka tiada di situ. Maka apabila jiwa mereka yang tidur itu dikembalikan, mereka akan mendapat kembali kesedaran dan kesinambungan hidup diteruskan.

Ini bermakna kesedaran memanifestasikan kehidupan. Sewaktu tidur kita tidak memiliki kesedaran. Dan melalui petunjuk 39:42, saya percaya keadaan yang sama berlaku apabila kita mati. Dalam kedua-dua keadaan, dunia tiga dimensi tidak wujud. Dengan kata lain, dimensi ruang-waktu tidak memberi sebarang impresi kepada mereka. Jiwa yang sedang tidur atau mati tidak tahu samada dia telah melaluinya selama 10 minit atau 10 jam. Malah kalau 10 juta tahun atau 10 billion tahun pun tempohnya, ia tetap tidak memberi sebarang makna.

Tuhan ada menggambarkan keadaan ini melalui reaksi sekumpulan lelaki yang dibangkitkan semula oleh Tuhan selepas tidur di dalam sebuah gua selama beratus tahun.

18:19  Begitulah, Kami bangkitkan mereka supaya mereka tertanya-tanya di antara satu sama lain. Kata seorang dari mereka: Berapa lama kita telah berada di sini? Mereka berkata: Kita mungkin telah berada di sini selama sehari atau kurang dari sehari. Berkata: Pemeliharamu lebih tahu berapa lama kamu telah berada di sini. Sekarang suruhlah seorang dari kamu dengan syiling yang kamu miliki ke bandar, supaya dia mendapatkan makanan yang elok dan membawa bekalan untuk kamu. Dan suruh dia berhati-hati dan jangan beritahu sesiapa tentang kamu.

Pendek kata, kesedaran memerlukan jiwa digabungkan dengan badan fizikalnya. Dan dengan adanya kesedaran barulah dimensi ruang-waktu memberi impresi dan nilai yang kita panggil realiti.

Apabila kita faham konsep tidur/mati yang sebenar, maka kita akan faham hakikat kehidupan dan kematian dengan mudah. Dalam perspektif setiap jiwa manusia yang Tuhan beri peluang hidup di dunia ini secara silih berganti sejak generasi pertama sehinggalah ke generasi terakhir – sebelum tibanya kiamat – satu-satunya pengalaman hidup yang akan dikenali dan dilalui oleh seseorang hanyalah hidupnya yang bermula dari saat dilahirkan sehinggalah saat dia dimatikan. Itulah realiti baginya. Itulah tempoh kewujudan yang mempunyai makna kepadanya.

Selain tempoh berkenaan setiap jiwa, tidak mempunyai kesedaran terhadap sebarang bentuk kehidupan atau kewujudan lain sehinggalah apabila mereka dibangkitkan kembali di akhirat nanti – di mana pada ketika itu jiwa dikembalikan semula kepada badan fizikalnya. Sebab itulah menurut Tuhan, kita akan mendengar dialog seperti ini dalam kesibukan kebangkitan semula di akhirat nanti.

36:52  Celakalah ke atas kami! Siapakah yang telah membangkitkan kami dari tempat tidur? Inilah yang telah dijanjikan oleh Yang Pemurah dan para rasul telah berkata benar.

Saya bina satu analogi melalui satu watak yang saya namakan Abdullah.

Jika Abdullah lahir di kalangan generasi pertama manusia dan dia mati pada umur 50 tahun, apabila dia dibangkitkan semula oleh Tuhan selepas kiamat nanti, dia sebenarnya tidak akan berasa yang dia telah menunggu lebih lama berbanding dengan orang lain yang lebih kemudian – misalnya berbanding dengan orang yang lahir 100 tahun sebelum kiamat. Walaupun pada skala masa yang diukur oleh mereka yang sedang melalui realiti kehidupan di dunia Abdullah mungkin telah mati selama sejuta tahun, tapi kepada jiwa Abdullah realiti itu tidak wujud.

Malahan jika pada skala masa mereka yang hidup kiamat berlaku 10 billion tahun selepas Abdullah mati sekalipun, apabila dia dibangkitkan semula bersama-sama seluruh manusia lain di akhirat, Abdullah sebenarnya tetap akan merasakan bahawa dia baru saja dibangkitkan dari tidur sebagaimana orang lain – hatta jika dibandingkan dengan mereka yang baru mati akibat trauma kiamat itu sendiri.

Begitu juga sebaliknya jika Abdullah adalah orang yang lahir 100 tahun sebelum kiamat. Dia juga tidak akan berasa telah menunggu lama sebelum dilahirkan walaupun jarak masa di antara dia dengan anak-anak generasi pertama manusia adalah 10 billion tahun. Ini kerana di sepanjang tempoh Abdullah belum dilahirkan, Tuhan tidak memberinya sebarang kesedaran – iaitu keadaan yang sama apabila kita tidur ataupun mati.

Sebagai kesimpulan, sekarang kita nampak bahawa sesungguhnya setiap manusia tidak mempunyai kesedaran di kedua-dua sisi kehidupan mereka di dunia samada sebelumnya atau sebaik saja mati. Kepada setiap orang yang tiba-tiba merasai hidup pasti akan merasai mati dan apabila tiba-tiba sedar kembali mereka sudah pun berada di akhirat. Oleh itu jarak masa di antara setiap orang dengan pengadilan Tuhan sebenarnya amatlah dekat walaupun pada perspektif mereka yang telah hidup jauh lebih awal dari kita.

Dengan ertikata lain, kebangkitan semula di akhirat akan dirasai oleh setiap orang sebagai “effectively immediately” selepas kematian mereka. Berikut adalah laluan perjalanan kehidupan setiap jiwa manusia secara ringkas.

2:28 Bagaimana kamu boleh tidak percaya kepada Tuhan sedangkan kamu telah mati (Mati 1) kemudian Dia menghidupkan (Hidup 1) kamu kemudian Dia matikan (Mati 2) kamu kemudian Dia menghidupkan kamu kemudian kepadaNya kamu akan kembali (Hidup 2).

Mati 1 : Kematian pertama – sebelum lahir
Hidup 1 : Kehidupan pertama – lahir ke dunia
Mati 2 : Kematian kedua – akhir usia kehidupan dunia
Hidup 2 : Kehidupan kedua – dibangkitkan di akhirat/kembali kepada Allah dan hidup berkekalan

Written by tolokminda

February 19, 2011 at 12:52 am

Posted in Kehidupan Harian, Quran

Tagged with , ,

131 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salam Tolokminda

  Anda tidak pernah bermimpi ke semasa tidur?? 🙂

  Jebon

  February 19, 2011 at 12:00 pm

 2. Salam TM,

  Saudara telah membawakan satu pendapat yang kukuh pasal erti kematian mengikut perspektif Al Quran. Jika mati itu boleh diumpamakan dengan tidur, maka apa yang diperlihatkan kepada Firaun setelah mati adalah umpama mimpi.

  Firaun bukannya diazab dalam kubur sebab jasad manusia tidak ada ertinya lagi ketika mati. Mereka hanya ditakutkan dengan mimpi ngeri seperti mana ketika tidur, ada manusia mengalami mimpi yang menakutkan.

  Secara tidak langsung, pendapat saudara tentang erti kematian itu menunjukkan konsep azab kubur dan soalan mungkar-nankir itu hanyalah pendapat orang-orang terdahulu yang tidak diiktiraf oleh Al Quran.

  Juang

  February 19, 2011 at 12:07 pm

 3. Salam Jebon dan Juang,

  Saya rasa tuan Juang sudah menjawab persoalan mimpi. Mimpi walaupun kadang-kala agak vivid tetapi ia tetap bukan dalam bentuk 3 dimensi. Dalam mimpi kita boleh berada di bermacam-macam tempat dalam satu masa. Ia seperti tinggal di dalam dunia quantum.

  Ya tuan Juang. Apabila kita faham hakikat kematian yang sebenarnya maka dengan secara tiba-tiba semua kepercayaan kita tentang adanya malaikat kubur atau siksa kubur, menghantar pahala kepada orang dalam kubur dan sebagainya tidak laku lagi.

  tolokminda

  February 19, 2011 at 5:36 pm

 4. Salam,

  Saya bersetuju bahawa Al-Quran tidak menceritakan tentang seksaan kubur dan soal jawab Munkar & Nakir.

  Masa di sekolah dulu, para ustaz & ustazah kerap menceritakan tentang seksaan kubur. Ditambah pula cerita-cerita dr majalah seperti MASTIKA yg membuatkan saya percaya pada mulanya.

  Sesekali saya terfikir, bagaimana jika seseorang itu mati dalam keadaan tubuh fizikalnya hancur teruk atau mayatnya tidak ditemui adakah beliau tetap mendapat seksaan kubur.

  Setiap kali saya mendengar lagu ‘Bila Izrail Datang Memanggil’, saya selalu terfikir jika seseorang itu mati secara tiba-tiba seperti kemalangan kereta, kapal terbang terhempas, terpijak periuk api, mati ditembak di kepala atau diserang penyakit jantung, adakah malaikat maut akan datang seperti apa yang digambarkan dalam lagu tersebut.

  Berkenaan dengan persoalan mimpi yang dialami oleh orang yang telah mati, gambaran yang paling membantu pada pendapat saya ialah LUCID DREAM iaitu mimpi dalam mimpi.

  Terdapat 2 jenis LUCID DREAM iaitu:-

  1.Dream-initiated lucid dream (DILD)
  2.Wake-initiated lucid dream (WILD)

  Saya tak tahu bagaimana hendak kaitkan LUCID DREAM dengan kematian, tapi mungkin saudara TM boleh buat kajian lanjutan berkaitan topik ini

  Boleh tonton filem Vanilla Sky yg menceritakan seorang lelaki menyangka beliau masih hidup walhal sebenarnya telah koma selepas terlibat dalam satu kemalangan. Satu-satunya cara untuk beliau keluar dari mimpinya ialah dengan membunuh dirinya sendiri di dalam dunia mimpi itu. Saya percaya filem ini gambaran yg paling hampir kepada alam kematian.

  Sekadar pendapat sahaja.

  Skygyver

  February 19, 2011 at 6:22 pm

 5. Salam,

  Tentang mimpi semasa kita sudah mati. Saya berpendapat ia tidak akan berlaku. Saya berpendapat mimpi melibatkan aktiviti otak, yang mana apabila sudah mati kita sudah tidak ada otak lagi untuk menjana mimpi. Keadaan jiwa semasa kita mati adalah sama dengan jiwa semasa kita belum dilahirkan. Iaitu kita tidak mempunyai kesedaran apa-apa termasuk mimpi.

  tolokminda

  February 19, 2011 at 6:36 pm

 6. Salam,

  Sangat menakjubkan apabila kita mengetahui bahawa sebaik saja mati kita akan –> blank, dan kemudian terus dibangkitkan di akhirat. Itulah perspektif yang berlaku kepada setiap individu samada dia dari kalangan generasi awal atau pun dari kalangan generasi akhir.

  Maknanya biar berapa lama tempoh ujian terhadap manusia yang Tuhan tetapkan di dunia ini – dari satu generasi ke satu generasi – tetapi hakikat sebenarnya perjalanan setiap individu ke akhirat hanyalah mengambil masa sepanjang umur masing-masing saja.

  Dari sudut yang lain pula kita dapat melihat dengan jelas bagaimana pada dasarnya Tuhan telah menetapkan kepada kita 2 kesedaran saja. Kesedaran pertama semasa hidup di dunia. Dan kesedaran kedua apabila dihidupkan semula di akhirat.

  Kesedaran pertama hanyalah sepanjang usia seseorang. Kalau 10 tahun – 10 tahun sajalah. Kalau 90 tahun – maka 90 tahunlah peluangnya.

  Tetapi kesedaran kedua yang Tuhan beri di akhirat berlangsung buat selama-lamanya. Dan bagaimana realiti yang akan kita lalui dalam kesedaran kedua itu akan bergantung sepenuhnya kepada apa yang kita perbuat semasa diberi peluang menikmati kesedaran pertama.

  Bayangkan kalau orang hidup 100 tahun pun kita kata panjangggggggggggggg umurnya, bayangkan di akhirat nanti kesedaran itu akan berterusan selama-lamanya. Kalau dalam syurga okaylah. Kalau dalam neraka?

  tolokminda

  February 19, 2011 at 6:58 pm

 7. Salam TM,

  Saudara menulis bahawa mimpi tidak berlaku selepas kematian kerana mimpi melibatkan aktiviti otak.

  Tetapi bagaimana pula firaun dan pengikut2nya boleh mendapat gambaran neraka setiap pagi dan petang?

  Setakat apa yang saya faham, roh ialah suatu bentuk tenaga. Einstein menjelaskan bahawa tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan tetapi tenaga boleh berubah dari satu bentuk ke bentuk lain. Adakah teori ini terpakai bagi keadaan roh kita selepas kita mati?

  Ke mana perginya roh kita selepas kita meninggal dunia? Adakah roh atau tenaga kita akan menyerap masuk ke dalam ruang & masa alam semesta kita ini? Adakah kita akan mendapat tubuh badan yang sama di hari pembalasan nanti seperti tubuh badan kita di dunia?

  Skygyver

  February 19, 2011 at 7:31 pm

 8. Salam Skygyver,

  Saintis sudah membuktikan bahawa mimpi melibatkan aktiviti otak. Orang yang bermimpi semasa tidur, dapat dikesan aktiviti otak yang correspond kepada mimpinya itu. Jadi mekanisme itu sudah jelas walaupun yang lain-lain mungkin belum difahami sepenuhnya.

  Tentang Firaun diberi gambaran neraka itu, pemahaman saya terhadap ayat 40:46 berbeza dengan tuan Juang. Saya ingat saya pernah menyatakan pendapat saya mengenai ayat ini dalam blog ini dulu, tapi saya lupa di mana.

  Berikut adalah terjemahan Yusuf Ali untuk ayat 40:46.

  40:46 (Y. Ali) In front of the Fire will they be brought, morning and evening: And (the sentence will be) on the Day that Judgment will be established: “Cast ye the People of Pharaoh into the severest Penalty!”

  Melihat struktur ayat ini, saya teringat Yoda – watak dalam Star Wars. Struktur ayat-ayat Yoda adalah sama dengan struktur ayat di atas. Saya melihat baris pertama ayat itu, jika bukan menggunakan struktur ayat Yoda – ia harus dibaca di belakang sekali. Bunyinya akan jadi begini.

  40:46 Dan di hari itu Pengadilan dilaksanakan: Masuklah kamu wahai orang-orang Firaun ke dalam hukuman yang paling teruk. Mereka dibawa ke Api – pagi dan petang.

  Ayat 40:46 adalah jelas maksudnya. Tidak ada apa-apa yang menunjukkan Firuan akan ditunjukkan Api di dalam kubur. Tetapi ia adalah tentang siksaan yang mereka terima di akhirat – selepas pengadilan dibuat. Bacalah ayat seterusnya maka konteks ayat menjadi lebih jelas.

  Tentang jiwa atau roh, saya berpendapat ia bukan satu bentuk tenaga. Saya lebih cenderung percaya bahawa ia adalah pure information atau informasi mutlak. Sepertimana tenaga, informasi juga sebenarnya tidak boleh hilang atau dimusnahkan atau dipadam – sains sudah membuktikan perkara ini.

  Sebab itulah jiwa memerlukan hardware, seperti otak dan pancaindera-pancaindera lain untuk menuai dan memprosesnya. Produk hiliran dari proses menuai dan memproses informasi itulah yang kita panggil kesedaran.

  Kita ambil komputer sebagai contoh. Komputer memproses juga informasi. Bezanya, kita menuai sendiri informasi yang kita mahu proses. Komputer perlu disuap sepanjang masa. Semasa komputer dihidupkan iaitu diberikan tenaga, semua komponennya akan berfungsi dan maklumat boleh diproses. Tetapi apa jadi apabila komputer dimatikan? Informasi turut lenyap. Tetapi ia tidak hilang.

  Apabila komputer dihidupkan semula walaupun sejuta tahun selepas dimatikan (tanpa mengambilkira faktor-faktor kerosakanlah) – kita akan dapat sebiji maklumat yang sama. Dan lebih hebat lagi informasi boleh dipindahkan atau disimpan ditempat lain tanpa mencacatkannya. Itulah sebenarnya yang akan berlaku kepada jiwa kita sebagai pure information atapun maklumat mutlak.

  Di dunia ini dari lahir sampai mati kerja kita sebenarnya menuai dan memproses informasi demi membina dan mempertingkatkan nilai jiwa kita. Kemudian Tuhan ambil jiwa kita – the pure information – apabila masa yang diperuntukan untuk kita menjayakan tugasan kita itu tamat. Dengan kata lain, kita mati. Hardware atau jasad kita Tuhan biar reput melalui proses alam yang telah ditetapkan.

  Kemudian Tuhan kiamatkan dunia ini. Tuhan kata gunung-ganang akan hancur, bumi ditutup. Kalau gunung pun hancur seperti pasir yang mengalir, mayat Firaun yang dimamiakan pun tak ada nilailah. Buat kubur besar Taj Mahal pun buang masa saja. No point!

  Kemudian Tuhan buka alam baru – alam akhirat. Di sanalah kita akan dihidupkan semula, bukannya di bumi. Ini bermakna di akhirat hardware atau tubuh badan kita bukanlah hardware atau tubuh badan yang sama dengan yang kita miliki sekarang. Mungkin Tuhan buat yang baru dan kemudian Dia download jiwa atau maklumat atau kita ke dalam hardware baru kita itu dan wallaaa… kita ingat kitalah, siapa lagi?

  Itu pandangan saya.

  tolokminda

  February 19, 2011 at 8:24 pm

 9. Salam,

  Apabila kita melihat jiwa kita ini sebagai a pure information atau matlumat mutlak – maka kita dapat melihat betapa pentingnya kaitan di antara akal dan jiwa.

  Semasa kita dilahirkan, Tuhan bekalkan kita dengan hardware (tubuh badan), sistem pemprosesan (akal) yang pada dasarnya telah dilengkapi dengan beberapa program asas supaya kita mampu mengerakkan sistem yang bersifat kendiri untuk mengumpul maklumat dan memprosesnya demi meningkatkan nilai jiwa kita sebagai matlumat mutlak atau pure information.

  Semakin banyak maklumat yang kita kumpul dan proses, lebih-lebih lagi jika semua maklumat itu membawa banyak manfaat samada kepada diri sendiri mahu pun orang lain maka semakin tinggilah nilai kita.

  Tetapi jika maklumat yang kita kumpul selama masa yang Tuhan telah berikan kepada kita di dunia hanyalah maklumat-maklumat palsu yang tidak membawa sebarang manfaat kepada sesiapa dan tidak memberi sebarang mudarat pun kalau kita tidak ambil tahu maknanya nilai jiwa kita hanyalah a pure garbage information atau informasi sampah mutlak.

  Sebagai sampah, maka memang layaklah kalau Tuhan bakar.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 12:03 am

 10. Salam TM,

  3:169. Janganlah menyangka bahawa orang-orang yang terbunuh di jalan Allah sebagai sudah mati, tetapi hidup di sisi Pemelihara mereka, diberi rezeki oleh-Nya.

  Bagaimana saudara mengaitkan ayat di atas dengan erti kematian yang saudara faham setakat ini? Dikatakan orang yang terbunuh di jalan Tuhan, mereka tetap hidup malah mendapat rezeki. Dengan kata lain, mereka bukan dalam keadaan seumpama tidur, kerana ada kurniaan rezeki (seolah-olah hidup yang sebenar-benarnya).

  Saya sefahaman dengan Skygyver bahawa ruh itu adalah berbentuk tenaga. Seperti mana tenaga ada pelbagai bentuk, maka tenaga (ruh) bagi orang beriman adalah tenaga cahaya. Ini kerana ketika hayatnya di dunia, mereka dapat membezakan baik-buruk (hati mereka terang). Tenaga (ruh) orang kafir adalah tenaga haba. Ini kerana ketika hayatnya di dunia, hati mereka sentiasa panas dengan dendam dan permusuhan terhadap orang-orang yang berbeza kepercayaan tradisi dengan mereka.

  Oleh kerana ruh orang kafir itu sejenis tenaga haba, maka tidak hairanlah Allah masukkan Firaun dalam Api setiap pagi dan petang. Allah meletakkan tenaga kena pada tempatnya.

  Juang

  February 20, 2011 at 12:21 am

 11. Salam Juang,

  3:169 Jangan fikir mereka yang terbunuh di jalan Tuhan sebagai mati. Tidak. Mereka hidup. Di sisi Pemelihara merekalah rezeki mereka.

  Ayat di atas tidak bercanggah dengan pendapat saya mengenai mati di atas. Bukankah saya telah katakan, perspektif kita yang hidup dengan perspektif mereka yang sudah mati tentang bila berlakunya kiamat dan hari pembalasan adalah tidak sama.

  Kepada kita yang hidup, kita anggap kiamat itu sesuatu yang akan berlaku pada masa depan tetapi tak tau bila. Sebab itulah ramai yang terpedaya dengan pelbagai teori tentang bila akan berlakunya kiamat. Mereka cerita tentang tanda-tanda kecil, tanda-tanda besar dan sebagainya.

  Tetapi bagi mereka yang mati, pembalasan Tuhan adalah segera. Dari perspektif mereka sebaik mati saja, tiba-tiba mereka dibangkitkan dan terus dibawa ke pengadilan Tuhan. Ini kerana dalam jangkamasa mereka mati sehinggalah dibangkitkan semula, mereka tidak memiliki kesedaran.

  Saya harap tuan Juang faham bagaimana boleh wujud 2 prespektif yang berbeza bagi mereka yang masih hidup dan mereka yang sudah mati dalam konteks kiamat dan hari pengadilan. Rezeki yang dimaksudkan kepada orang-orang yang mati di jalan Tuhan itu tentulah syurga yang sempurna segala-galanya. Ia tidak ada kaitan dengan rezeki di dunia.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 12:53 am

 12. Salam TM,

  Maksud saudara, ketika generasi terkemudian ini masih berada di dunia, generasi awal terdahulu sudah pun mengalami hari pengadilan tersebut?

  Juang

  February 20, 2011 at 1:04 am

 13. Salam Juang,

  Tentang roh. Saya tidak nampak kenapa perlu ada beza di antara bentuk roh orang kafir dan roh Muslim. Kalau roh manusia itu dari tenaga haba, tentulah semua roh manusia terbina dari elemen tenaga yang sama.

  Bagi saya jika roh adalah sejenis atau dalam bentuk tenaga, nilainya tidak bernilai apa-apa. Semasa kita hidup di dunia kalau kita sekadar mengumpul tenaga, hasilnya satu saja iaitu kita akan jadi gemuk. Adakah mereka yang lebih gemuk lebih bernilai atau lebih bermanfaat dari mereka yang tidak gemuk?

  tolokminda

  February 20, 2011 at 1:09 am

 14. Juang menulis,

  Maksud saudara, ketika generasi terkemudian ini masih berada di dunia, generasi awal terdahulu sudah pun mengalami hari pengadilan tersebut?

  Salam Juang,

  Jika dilihat dari satu perspektif, ia kelihatan seperti begitu. Tetapi pada hakikatnya, pada ketika hari kebangkitan semula itu berlaku semua manusia yang pernah hidup di dunia sudah pun mati. Cuma oleh kerana orang yang mati tidak ada kesedaran tentang berapa panjang masa yang telah berlalu sebelum manusia yang terakhir mati, maka tempoh masa itu tidak memberi apa-apa makna atau impresi kepada mereka. Mereka hanya ingat mereka tidur dan tiba-tiba dibangkitkan untuk berdepan dengan pengadilan Tuhan.

  Ia macam teori relativiti Einstein la. Perspektif sentiasa berbeza bergantung kepada di mana permerhatian itu berlaku. Tetapi perspektif yang berbeza-beza itu tidak penting. Yang pentiing kepada kita adalah untuk mengetahui apa yang sebenar-benarnya berlaku.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 1:10 am

 15. Salam TM,

  Kalau kita perhatikan penggunaan tenaga dalam kehidupan, tenaga haba banyak menyebabkan sesuatu sistem jadi tidak efisien. Tenaga haba selalu dikaitkan dengan pembaziran tenaga dan merosakkan sesuatu alat. Sebab itu dalam enjin kereta, adanya sistem penyejukan enjin agar enjin berfungsi dengan optimum.

  Tenaga haba hanya diperlukan dalam pembakaran, seperti mana kita guna tenaga elektrik yang diubah kepada tenaga haba untuk memanaskan air dalam cerek.

  Dalam Al Quran menyebut bahawa manusia akan jadi bahan bakar di neraka. Jika manusia itu tidak mempunyai kandungan pembakaran dalam diri, macam mana ia nak dijadikan bahan api? Kita tidak jadikan intan berlian sebagai bahan api kerana ia tidak sesuai sebagai bahan api. Tetapi kita guna arang batu atau petroleum, kerana ia mudah terbakar.

  Kenapa orang beriman dikaitkan dengan kesabaran, dan orang-orang kafir dikaitkan dengan kemarahan?

  Juang

  February 20, 2011 at 1:40 am

 16. Salam Juang,

  Apa saja bahan boleh terbakar. Cuma takat suhu bakarnya saja berbeza-beza. Misalnya takat suhu bakar petrol adalah lebih rendah dari takat suhu bakar diesel.

  Jadi persoalan samada manusia boleh jadi bahan bakar atau tidak bukanlah satu masalah. Ini kerana kita tak tahu berapa tinggi suhu api neraka sehingga manusia pun boleh terbakar seperti bahan bakar.

  Tengok matahari pun cukup. Rasanya kalau dicampak intan berlian di dalamnya pun semua akan terbakar hangus sampai arangnya pun tak ada.

  Berbalik kepada pendapat bahawa roh adalah suatu entiti yang terbentuk dari tenaga. Saya berpendapat ia banyak dipengaruhi oleh teori yang dibawa oleh para pemburu hantu. Tidak ada bukti pun bahawa tenaga-tenaga yang mereka kesan melalui peralatan mereka itu benar-benar roh. Bukankah Tuhan sudah jelaskan bahawa roh mereka yang mati atau pun yang tidur Dia ambil?

  Tentang kenapa orang beriman penyabar dan orang kafir pemarah, itu adalah sifat yang boleh diperhatikan dan menjadi petunjuk kepada mereka yang mahu memikirkannya.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 2:22 am

 17. Salam TM,

  Ada bahan, dikenakan suhu yang tidak berapa tinggi pun ia mudah terbakar. Ada bahan kena dikenakan suhu yang tinggi baru terbakar. Bukankah itu perbezaan sifat?

  Begitulah yang membezakan orang beriman dan orang kafir. Orang beriman, diejek dan dimaki (macam Nabi terima pun), mereka tidak cepat “terbakar”. Sedangkan orang kafir, baru diajak berfikir tentang kepercayaan tradisi mereka, sudah hangus terbakar dalam kemarahan.

  Untuk membezakan bahan mudah terbakar atau susah terbakar, saintis kena menguji dengan suhu yang sama. Tidak mungkin oleh kerana besi dibakar dalam suhu 1500 darjah celcius untuk lebur, ia diklasifikasikan sama dengan plastik yang boleh mencair dalam suhu 80 darjah celsius.

  Begitulah Allah menguji manusia dengan aras yang sama. Jika dengan ujian yang sama arasnya, seorang itu ternyata kesabarannya dan seorang lagi hilang sabarnya, takkanlah Allah nak klasifikasikan mereka adalah sama.

  Juang

  February 20, 2011 at 2:43 am

 18. Salam Juang,

  Masalahnya di akhirat nanti bukan semua orang akan dicampak ke dalam neraka di mana tahap kepanasan apinya akan menjadi faktor penentu samada seseorang itu akan menjadi bahan api neraka atau tidak.

  Saya tidak faham apa relevannya sifat mudah terbakar dengan sifat tidak mudah terbakar ini dengan roh manusia.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 3:00 am

 19. Salam TM,

  Pada pendapat saudara, apakah jiwa dan roh itu satu perkara yang sama? Ketika kita tidur, jasad kita masih mengandungi roh (adanya tenaga keupayaan pada jantung untuk mengepam darah), tetapi jiwa kita tidak ada di dalamnya. Ketika kita mati, jasad kita sudah tiada roh dan jiwa.

  Juang

  February 20, 2011 at 3:01 am

 20. Salam,

  “TM: Saya tidak faham apa relevannya sifat mudah terbakar dengan sifat tidak mudah terbakar ini dengan roh manusia.”

  Seperti mana bahan fizikal (jasmani) ada sifat-sifat yang membezakan di antara mereka, begitulah spiritual (rohani) ada sifat-sifat yang membezakan di antara mereka.

  Jika kita tidak jadikan bahan fizikal yang susah terbakar sebagai bahan api, macam itulah jiwa manusia yang berkesabaran tinggi (susah terbakar/marah/melenting), Allah tidak jadikan sebagai bahan api di neraka.

  Di sinilah logiknya kenapa orang beriman dikaitkan dengan kesabaran, dan orang kafir dikaitkan dengan kemarahan. Apa yang menyebabkan Firaun nak kejar Nabi Musa setelah kalah dalam membuktikan kebenaran? Sebab perasaan marah ke atau sebab dia tengah bersabar?

  Juang

  February 20, 2011 at 3:09 am

 21. Salam Juang,

  Dalam perbincangan ini saya menggunakan istilah jiwa. Jika tuan rasa istilah roh adalah lebih tepat, tukarkan saja istilah jiwa itu kepada istilah roh. Saya tidak membezakan jiwa dengan roh. Dalam bahasa Inggeris perkataan yang digunakan adalah soul.

  Saya berpendapat fungsi tubuh badan kita tidak mempunyai kaitan langsung dengan jiwa atau roh. Tubuh badan hidup atau berfungsi berasaskan hukum-hukum bio-mekanikal. Sedangkan jiwa pula merupakan pure information.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 3:11 am

 22. Juang menulis,

  Jika kita tidak jadikan bahan fizikal yang susah terbakar sebagai bahan api, macam itulah jiwa manusia yang berkesabaran tinggi (susah terbakar/marah/melenting), Allah tidak jadikan sebagai bahan api di neraka.

  Salam Juang,

  Tuhan tidak jadikan seseorang sebagai bahan api neraka di akhirat nanti bukan sebab rohnya diperbuat dari bahan yang lebih tahan panas dari mereka yang jadi bahan api neraka. Saya fikir tuan Juang tentu faham apakah faktor yang menyebabkan seseorang itu dihumban ke neraka dan apakah faktor yang menyebabkan seseorang yang lain dimasukkan ke dalam syurga.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 3:17 am

 23. Salam TM,

  Pada pendapat saya, jiwa dan roh adalah satu yang berbeza. Jiwa adalah yang menjadikan kita kenal siapa diri kita. Adanya perasaan “keakuan”. Ada identiti tersendiri. Pada jiwa terkumpulnya sifat-sifat rohani yang membezakan di antara satu jiwa dengan jiwa yang lain.

  21:91. Dan dia (perempuan) yang menjaga kemaluannya, maka Kami menghembuskan ke dalamnya ROH KAMI, dan Kami membuat dia dan anaknya satu ayat bagi semua alam.

  Daripada ayat di atas, jika roh dikatakan jiwa, maka ia menyebabkan ada manusia anggap jiwa Allah adalah sama dengan jiwa Nabi Isa. Dari situ datangnya kepercayaan bahawa Isa itu adalah sebahagian daripada Tuhan (3 dalam 1).

  Tetapi bila roh itu difahami sebagai tenaga, maka ayat 21:91 itu menunjukkan Allah memberikan tenaga kepada janin manusia yang terbentuk dalam rahim seibu. Sama konsepnya seperti bateri memberikan tenaga keupayaan elektrik pada mentol. Bateri dan mentol suatu yang berbeza, tetapi boleh berkongsi tenaga yang sama. Begitulah Allah dan manusia adalah berbeza, tetapi Allah boleh kongsikan tenagaNya kepada orang-orang yang Dia nilai layak untuk menerimanya.

  Mungkin perbezaan pendapat antara kita ini kerana saudara merasakan jiwa = ruh, sedangkan pendapat saya sebaliknya.

  Juang

  February 20, 2011 at 3:41 am

 24. Salam Juang,

  Manusia mendapat tenaga untuk mengerakkan fungsi tubuh badan dan seterusnya mengaktifkan sistem penuaian dan pemprosesan maklumat mereka dari makanan yang mereka ambil. Itulah sistem yang Tuhan telah tetapkan kepada manusia dalam hal penjanaan tenaga.

  Kalau roh itu sendiri tenaga seperti yang tuan Juang kata, maka tentulah kita tidak perlu makan untuk recaj tenaga kita sepanjang masa. Saya berpendapat jiwa/roh/pure information tidak memerlukan tenaga secara langsung. Ia boleh wujud dalam keadaan ada tenaga dan boleh juga wujud dalam keadaan tidak ada tenaga.

  Misalnya informasi di dalam komputer boleh diakses ketika ada tenaga dibekalkan kepada komputer itu tetapi jika komputer itu diswitch off/tiada tenaga, informasinya tidak akan musnah sebaliknya ia masih ada.

  Sebaik saja kita hidupkan/bekalkan tenaga kepada semua sistem komputer itu, informasinya boleh diakses kembali.

  tolokminda

  February 20, 2011 at 9:22 am

 25. Salam TM,

  “Kalau roh itu sendiri tenaga seperti yang tuan Juang kata, maka tentulah kita tidak perlu makan untuk recaj tenaga kita sepanjang masa.”

  Oleh kerana roh itu tenagalah menyebabkan kita kena recaj seperti mana handphone kita perlu dicas bila kekurangan tenaga. Ini kerana tenaga akan berpindah ke satu bentuk yang lain dan ke jisim yang lain.

  Saya setuju jika jiwa dikatakan tidak memerlukan tenaga, kerana jiwa itu adalah maklumat unik yang membezakan di antara jiwa dengan jiwa yang lain. Kalau dalam sistem komputer, jiwa itu seumpama data unik yang tersimpan dalam harddisk, memori, BIOS, network card yang membolehkan sesuatu komputer itu ada identiti sendiri yang berbeza dengan komputer-komputer yang lain baik sama ada ia dalam keadaan ada tenaga elektrik atau tidak.

  Seperti komputer, bila tenaga elektrik dicabut, data tersebut tetap tersimpan, cuma tidak boleh diakses dan dihubungkan dengan komputer yang lain. Begitulah manusia, bila ruh dicabut (mati), maklumat yang tersimpan dalam hati manusia itu masih wujud di sisi Allah tetapi tidak boleh dicapai oleh mana-mana manusia yang masih hidup.

  Itu yang menyebabkan saya nampak jiwa dan roh suatu yang berbeza.

  Juang

  February 20, 2011 at 12:24 pm

 26. Salamun’alaykum,

  ‘Perdebatan’ ini seolah tidak byk yg boleh dimanfaatkan kerana, it is what it is. It doesn’t change the fact how we all gonna live and die later on. Tetapi Tuhan telah pun memberi sedikit gambaran bagaimana keadaannya nanti jadi benarkan saya requote terjemahan tuan Tolokminda di atas dan memberi pendapat menurut pandangan saya.

  39:42 Tuhan mengambil jiwa-jiwa apabila tiba masa kematian mereka dan juga mereka yang belum mati semasa mereka tidur. Justeru Dia menahan mereka yang telah ditetapkan kematiannya dan mengembalikan yang lain sehingga tiba waktu yang ditentukan. Sesungguhnya pada yang demikian ada tanda-tanda kepada mereka yang memikirkannya.

  Berdasarkan pendapat saya, tidur dan mati tiada byk beza (tapi tidur mati adalah satu masalah), cuma selepas tidur jiwa-jiwa dikembalikan kepada jasadnya manakala jika ditakdirkan telah sampai ajalnya, jiwa-jiwa itu tidak dikembalikan. Jadi, jiwa-jiwa yg tidak dikembalikan kepada jasadnya akan terus berada di ,for the lack of a better term, alam mimpi (alam barzakh? 23:100), sehingga dibangkitkan kembali kelak.

  36:52 Celakalah ke atas kami! Siapakah yang telah membangkitkan kami dari tempat tidur? Inilah yang telah dijanjikan oleh Yang Pemurah dan para rasul telah berkata benar.

  Kerana itulah apabila dibangkitkan kembali mereka (atau kita) bertanyakan siapakah yg membangkitkan mereka dari tempat tidur kerana tiada bezanya antara bangkit dari tidur atau bangkit dari mati kelak. Mungkin apabila kita mati, kita akan merasakan seolah kita terus dibangkitkan seperti kadang-kadang pernah rasa terlelap hanya sesaat tetapi masa telah berlalu berjam-jam lamanya. Begitulah juga apabila kita mati dan dibangkitkan semula. Rasanya mungkin hanya seperti beberapa saat terlelap itu.

  Namun usahlah memberatkan perkara ni sgt. Tak byk pun manfaat boleh didapatkan utk menambah baik kehidupan sendiri atau pun masyarakat, pada pendapat sayalah.

  Sekian. Salam.

  Northman

  February 20, 2011 at 8:27 pm

 27. Salam Northman,

  Manfaat dari pengetahuan yang jelas tentang apakah sebenarnya di belakang kematian adalah sama saja dengan manfaat yang kita perolehi apabila kita mengetahui perkara-perkara lain yang bersifat “it is what it is”.

  Sebenarnya semua benda kita patut tahu dan memahaminya sepertimana it is what it is. Tetapi seringkali dalam banyak hal, itu tidak berlaku. Seperti yang telah saya katakan perspektif sentiasa ada banyak kerana ia bergantung kepada dari sudut mana sesuatu perkara itu dilihat.

  Maknanya perspektif seseorang terhadap sesuatu adalah bergantung dia berada di mana. Perspektif itu pula kemudiannya boleh menjadi kepercayaan dan akan menzahirkan amalan. Bagaimanapun yang penting sebenarnya bukanlah perspektif-perspektif si pemerhati.

  Yang penting adalah kebenaran yang sebenar-benarnya. The real truth to it. What it is must be the true what it is dan bukannya it is what it seems to me it is.

  Misal contohnyanya, kita tahu di dunia ini manusia mempunyai banyak perspektif tentang kematian. Misalnya perspektif kematian orang Islam, perspektif kematian orang Hindu, perspektif kematian orang Cina, perspektif kematian orang Asli, perspektif kematian orang Kristian dan sebagainya.

  Masing-masing ada perspektif yang berbeza tetapi adakah perspektif mereka tentang kematian itu berdasarkan kepada it is what it is?

  Kalau tidak, maknanya mereka sebenarnya membazir fikiran, masa, tenaga dan harta kerana akibat perspektif tidak betul mereka terhadap kematian, mereka terpaksa memasukkan kepercayaan-kepercayaan dan ritual-ritual yang tidak berguna dalam kehidupan singkat yang Tuhan kurniakan kepada mereka.

  Itu belum lagi mengambilkira kalau kepercayaan atau ritual yang mereka amalkan membawa syirik kepada Tuhan. Di dunia rugi di akhirat pun rugi jugalah. Oleh itu saya berpendapat, kita sebenarnya akan memperolehi keuntungan yang banyak di dunia dan akhirat apabila mengetahui mengenai apa itu kematian seperti mana it is what it is dan bukannya sepertimana it is like what those religious people say what it is.

  tolokminda

  February 21, 2011 at 11:28 am

 28. Salam,

  Mari kita lihat dari sudut positif tulisan pasal kematian yang diutarakan oleh TM. Memanglah sekali fikir seolah-olah ia bukan perkara penting, tetapi bila kita nampak ada orang-orang mengeksploitasikan erti kematian untuk mengada-adakan hukum yang tak masuk akal demi mengaut keuntungan duniawi, pencarian erti kematian sebenar patut dilakukan agar masyarakat tidak ditipu oleh orang-orang yang mencari untung nama kematian.

  Sama konsepnya macam hantu. Setiap kaum atau keturunan, ada perspektif masing-masing tentang hantu. Disebabkan salahfaham apa itu hantu, ada orang-orang yang mempergunakan ketakutan masyarakat pada hantu itu untuk mencari untung dan nama. Masyarakat diperbodoh-bodohkan dengan ketakutan dan mereka terpaksa membayar harga untuk menghilangkan ketakutan itu. Maka wujudlah kumpulan mengkaji kes paranormal untuk melihat sejauh mana kebenaran kepercayaan-kepercayaan pasal hantu yang dimanipulasi untuk kepentingan diri sesuatu pihak agar masyarakat tidak diperbodoh-bodohkan lagi.

  Inilah sebenarnya tanggungjawab sosial kita kepada masyarakat untuk menyelamatkan ramai manusia yang diperbodohkan dengan kepercayaan karut-marut sehingga mereka terpaksa membayar harga demi merealisasikan impian orang yang mencari keuntungan dengan memperbodoh-bodohkan masyarakat.

  Macam mana kita nak wujudkan masyarakat yang berilmu dan dihormati jika elemen-elemen memperbodoh-bodohkan masyarakat dibiarkan begitu sahaja?

  Juang

  February 21, 2011 at 1:17 pm

 29. Salam Juang,

  Benar. Kita ambil satu contoh, masyarakat Firaun. Firaun mempunyai perspektif yang salah mengenai kematian. Tetapi oleh kerana kepercayaan dan keghairahan buta yang tidak bersempadan terhadap perspektif kematiannya, habis satu negara tidak ada kerja lain kecuali mengerjakan alam kematian impiannya.

  Bayangkan kalau teknologi dan kemampuan orang-orang Mesir purba dulu tidak difokus hanya kepada membina kubur Firaun dan kuil-kuil saja, mungkin orang sekarang lebih mengenali mereka sebagai pelopor dan pemangkin tamadun manusia. Itu tentu lebih bermakna dari setakat dikenali sebagai pembina kubur yang hebat.

  tolokminda

  February 21, 2011 at 4:46 pm

 30. Salam.

  Saya tidak menyangkal apa yang ditulis di dalam tulisan di atas cuma saya merasakan kalian terbawa-bawa apabila cuba untuk menyampaikan pendapat dalam ruangan komen yang pada pandangan saya mungkin terlalu banyak perincian yang seolah-olah sama dgn cerita-cerita karut yang pernah saya baca dan dengar dalam masyarakat Melayu terutamanya dan kisah-kisah hadis ada yang tidak masuk akal. Mungkin pada asalnya niatnya adalah untuk menerangkan dalam satu analogi yang logikal namun seolah-olah telah lari daripada tajuk asalnya. Saya merasakan artikel asal yang ditulis telah cukup baik iaitu tidak terlalu banyak perincian yang boleh mengelirukan.

  On a side note TM, if you’re referring to pyramids, pyramids weren’t built for the pharaohs tomb like most of people thought or been told, no mummies were ever found in any pyramids.

  Northman

  February 21, 2011 at 8:15 pm

 31. Salam Northman,

  Orang kita ni amat kurang kemahuan apatah lagi keberanian mengeluarkan pendapat. Sudah diajar supaya jangan cakap banyak tapi ikut saja. Itu sikap yang salah. Yang elok biarlah orang nak bagi pendapat.

  Nama pun pendapat, ia tak semestinya akan betul belaka tapi tak semestinya juga tidak betul. Betul atau tidak, pendapat perlu dikeluarkan. Lebih banyak lebih baik.

  Tamadun manusia pada dasarnya bercambah dan berkembang melalui pendapat. Dari zaman batu sampai sekarang mungkin sudah berbillion pendapat dikeluarkan oleh manusia dalam usaha mereka mencapai apa yang mereka capai sehingga sekarang.

  Demi kesinambungan dan masa depan yang lebih baik, kita tidak boleh berhenti menabur pendapat. Tumbuh atau tidak pendapat yang kita tabur tidak penting, yang penting tabur dulu. Macam ikan bertelur juga. Telur berjuta-juta untung-untung 10 darinya berjaya jadi ikan dewasa. Begitulah Tuhan mengajar kita.

  Dan jangan tuan samakan pendapat dengan cerita/hadis kerana sifatnya tidak serupa.

  tolokminda

  February 21, 2011 at 9:45 pm

 32. Salam Northman,

  Tentang pyramid Mesir purba. Artikel berikut dari sumber ini.

  The pyramids of Egypt are really impressive and famous all over the world. There are also pyramids in other parts of the world, but this article will focus on why the pyramids in Egypt were built. As of 2010, 138 pyramids have been discovered in Egypt. Most of these pyramids were built for Egypt’s pharaohs from about 3000 BC to 1600 BC.

  So why were pyramids built? The most simple answer is that they were built as tombs for the pharaohs and their consorts. But why did the Pharaohs need massive tombs like the pyramids were? The answer lies in the ancient Egyptians religion and their belief in afterlife. The Egyptians had hundreds of gods, and these gods were believed to be present in every part of the natural world. When it comes to afterlife, the Egyptians believed that Pharaohs could become one with the gods after their death. For all people in Egypt the ability to enter the afterlife was believed to depend a lot on their tomb and the gifts they were buried with.

  Exactly why the pharaohs needed these huge pyramid constructions as tombs has been debated. One theory is that the pyramids were built as some type of resurrection machine for the Pharaohs. Egyptians believed that the night sky was a physical gateway to the heavens, and the narrow shafts that extends through most pyramids from the main burial chamber is an indication that the pyramids were some sort of path for the Pharaohs to rise up into heaven. The setting sun was also associated with the realm of the dead in ancient Egypt, and all the Egyptian pyramids are on the west bank of the Nile where the sun sets.

  It is hard to know the exact details why the pyramids were built the way they are, but it is generally agreed that they were important burial monuments to the ancient pharaohs.

  Dan ini pula mengenai siapa yang membina piramid-piramid berkenaan dari sumber ini.

  Contrary to some popular depictions, the pyramid builders were not slaves or foreigners. Excavated skeletons show that they were Egyptians who lived in villages developed and overseen by the pharaoh’s supervisors.

  The builders’ villages boasted bakers, butchers, brewers, granaries, houses, cemeteries, and probably even some sorts of health-care facilities—there is evidence of laborers surviving crushed or amputated limbs. Bakeries excavated near the Great Pyramids could have produced thousands of loaves of bread every week.

  Some of the builders were permanent employees of the pharaoh. Others were conscripted for a limited time from local villages. Some may have been women: Although no depictions of women builders have been found, some female skeletons show wear that suggests they labored with heavy stone for long periods of time.

  Graffiti indicates that at least some of these workers took pride in their work, calling their teams “Friends of Khufu,” “Drunkards of Menkaure,” and so on—names indicating allegiances to pharaohs.

  An estimated 20,000 to 30,000 workers built the Pyramids at Giza over 80 years. Much of the work probably happened while the River Nile was flooded.

  Huge limestone blocks could be floated from quarries right to the base of the Pyramids. The stones would likely then be polished by hand and pushed up ramps to their intended positions.

  It took more than manual labor, though. Architects achieved an accurate pyramid shape by running ropes from the outer corners up to the planned summit, to make sure the stones were positioned correctly. And priests-astronomers helped choose the pyramids’ sites and orientations, so that they would be on the appropriate axis in relation to sacred constellations.

  From stone pusher to priest, every worker would likely have recognized his or her role in continuing the life-and-death cycle of the pharaohs, and thereby in perpetuating the glory of Egypt.

  Dari dua artikel yang saya kemukakan di sini kita dapat melihat satu pattern. Iaitu piramid dan segala macam binaan yang wujud di sekitarnya adalah berkisar dalam soal kematian yang berakar dari agama orang Mesir purba itu.

  Orang Mesir sendiri yang membinanya kerana kepercayaan mereka bahawa Firaun mereka itu akan menjadi penyelamat di akhirat nanti. Jadi mereka sanggup buat dan bina apa saja supaya kehidupan lepas mati Firaun sempurna.

  Malang sekali bakat dan kesungguhan mereka dalam bidang pembinaan dan astronomi menjadi sia-sia kerana kepercayaan karut yang melampau tentang dunia kematian.

  tolokminda

  February 21, 2011 at 9:56 pm

 33. Salam,

  Begitulah, bakat dan kesungguhan anak-anak Melayu akan jadi sia-sia jika kepercayaan karut-marut dalam masyarakat kita tidak dijauhi. Bangsa lain yang dikatakan bukan Islam sudah mendahului kita kerana mereka sudah boleh menerima logik. Masyarakat kita bila lagi untuk sanggup berubah?

  Juang

  February 22, 2011 at 2:11 am

 34. Salam

  Pada sy bincanglah apa yg nak bincangkan, manalah tahu ada manafaatnya bukan kena bayar pun nak bincang… lainlah ceramah agama sekarang kena bayar/hulur kat ustaz..

  Kalu ustaz atau ustazah seleberiti mungkin mahal agaknya 🙂

  Jebon

  February 22, 2011 at 10:16 am

 35. Salam.

  Jebon,

  Kalau ustaz kita kenala berkira sikit sbb diorg ajar agama je…

  Kalau artis kita jgn berkira sebb diorg menghiburkan kita..

  Artis bayar mahal pn xpe beb… Yg penting rock!!

  Ayah Pin

  February 22, 2011 at 11:26 am

 36. Salam

  Artis tuh boleh jadi KARIER

  Berbeza dengan hal2 “keimanan”…

  Ianya menuntut keikhlasan…

  P/S: Bukan Takaful Ikhlas, apa yg ikhlas pun sy tak tahu… 🙂

  Jebon

  February 22, 2011 at 11:47 am

 37. Salam

  Wahai Saudarku Jebon,

  Kembalilah kepada Al-Quran.

  “Dan ada di antara manusia: orang yang memilih serta membelanjakan hartanya kepada cerita-cerita dan perkara-perkara hiburan yang melalaikan” (31:6)

  Artis yg MELALAIKAN sanggup dibayar atas nama KARIER.

  Ustaz yg memberi keimanan dituntut supaya ikhlas…

  Renungkan ayat (31:6) di atas..

  Kembalilah kepada Al-Quran wahai Jebon.

  Ayah Pin

  February 22, 2011 at 6:28 pm

 38. Salam

  Rasanya tidak ada orang yang tolak al-Quran disini, mengkaji al-Quran adalah… hanya perbezaan tafsiran… harap faham itu 🙂

  Jebon

  February 22, 2011 at 7:39 pm

 39. Salam Ayah Pin,

  Transliterasi 31:6 Wamina alnnasi man yashtaree lahwa alhadeethi liyudilla AAan sabeeli Allahi bighayri AAilmin wayattakhithaha huzuwan olaika lahum AAathabun muheenun

  31:6 Tetapi ada di kalangan manusia mereka yang membeli hadis-hadis merepek tanpa pengetahuan untuk menyesatkan dari jalan Tuhan dan memperolok-olokkannya. Untuk yang sedemikian akan ada hukuman yang menghinakan.

  Tidak ada artis yang dimaksudkan dalam ayat di atas.

  tolokminda

  February 22, 2011 at 7:57 pm

 40. Salam,

  Artis-artis tugasnya sementara hidup ini adalah menghiburkan manusia. Tiada larangan dalam Al Quran untuk menjadi penghibur asalkan jangan sampai melampaui batas.

  Seperti mana para doktor yang bertugas atas nama perubatan, para jurutera bertugas atas nama pembinaan dan penciptaan, begitu jugalah para artis, bertugas atas nama persembahan hiburan.

  Tugas artis bukan suatu yang hina melainkan jika mereka menggunakan hadis-hadis mengarut untuk menaikkan popularitinya. Begitu jugalah dengan kerjaya apa sekali pun, jika dicemari dengan perbuatan menjual-beli hadis-hadis mengarut untuk menipu sesama manusia, maka itulah orang-orang yang hina di sisi Tuhan hatta mereka adalah ustaz atau mufti.

  Jadi, jangan cepat memandang buruk manusia hanya kerana perkerjaannya itu tidak “sebulu” dengan kita. Lihat sejauh mana mereka jujur atau menipu menggunakan nama Allah dan RasulNya.

  Juang

  February 23, 2011 at 5:21 am

 41. Salam,

  Tolok Minda,

  Itu terjemahan saudara sahaja.

  Saya hormati terjemahan saudara.

  Tuhan telah memahamkan saya sebagaimana yg saya faham.

  Terpulang pd saudara utk memahaminya.

  Saya tidak merujuk mana2 kamus atau pendapat Tuan Tolok. Apatah lagi Aidid.

  Memadai bagi saya Tuhan. Tuhan telah memberi kefahaman kepada saya.

  Bagaimana manusia ‘membeli hadith yg merepek’?

  Teruknya anda memahami Al-Quran. Lebih teruk dari Aidid.

  Sekian.

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 8:47 am

 42. Salamun ‘Alaikum,

  Apa yg Ayah Pin cakap tu ada benarnya.

  Bila di taip perkataan “لهو ” pd google translater muncul perkataan:

  “Fun/ amusement/ pastime/ sport/ diversion/ distraction/lark/ festivity”

  Maknanya ada juga maksud “hiburan” yg melibatkan artis..

  Tiada pula perkataan “merepek”.

  Mungkin ada pihak tertentu yg merepek.

  Patutla Pak Kassim marah. Hanya merosakkan pejuang Al-Quran.

  Zidane

  February 23, 2011 at 9:16 am

 43. Salam,

  Zidane..

  Terima kasih atas penelitian saudara.

  Saya tidak merujuk pd kamus.

  Tuhan telah memahamkan saya.

  Ada pihak tertentu mendakwa Tuhan telah memahamkan mereka.

  Tetapi mereka sebenarnya penyeleweng Kitab.

  Sangat jijik perbuatan mereka.

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:20 am

 44. Salam,

  Ayah Pin,

  Pada saya rujukan pd kamus itu perlu kerana Quran diturunkan dalam bahasa Arab.

  Perkatan lahwu adalah dari kata akar L-H-W

  Bila dirujuk pd translator, ternyata ada benarnya pandangan anda.

  Mungkin ada yg sedang merepek…

  Zidane

  February 23, 2011 at 9:28 am

 45. Salam,

  Zidane,

  Terpulang pada saudara utk merujuk kamus atau sape2.

  Memadai bagi saya Tuhan. Tuhan telah memahamkan saya.

  Tugas saya hanya memperbetulkan kesalahan manusia yg melakukan kesalahan atas nama Quran.

  Hati2 saudaraku kerana syaitan tidak pernah leka.

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:35 am

 46. Salam,

  Zidane,

  Terpulang pada saudara utk merujuk kamus atau sape2.

  Memadai bagi saya Tuhan. Tuhan telah memahamkan saya.

  Tugas saya hanya memperbetulkan kesalahan manusia yg melakukan kesalahan atas nama Quran.

  Hati2 saudaraku kerana syaitan tidak pernah leka.

  Dikalangan manusia juga ada syaitan. Rujuk (114:6)

  Hati-hati dgn syaitan manusia!!

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:36 am

 47. Dikalangan manusia juga ada syaitan. Rujuk (114:6)

  Hati-hati dgn syaitan manusia!!

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:37 am

 48. Salam,

  Ayah Pin,

  Saya rujuk ayat 31:6 pd byk terjemahan. Your word makes sense.

  Lihat terjemahan Syed Abul Ala Al Maududi, dia kata:

  The words lahw al-hadith in the Text imply such a thing as may allure and absorb a listener completely and make him heedless of everything else around him. Lexically, there is nothing derogatory in these words, but in custom and usage they apply to evil and useless and vain things, such as gossip, nonsensical talk, joking and jesting, legends and tales, SINGING and merry-making.

  Kesimpulan: Perkataan lahw al-hadith termasuk juga nyanyian artis..

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 10:04 am

 49. Salam,

  Ibrahim,

  Telah saya katakan, saya tidak perlukn kamus atau terjemahan.

  Tuhan telah memahamkan saya. Memadailah Tuhan bagi diri saya.

  Tugas saya hanya memperbetulkan kesalahan manusia yg melakukan kesalahan atas nama Quran.

  Hati2 saudaraku kerana syaitan tidak pernah leka.

  Dikalangan manusia juga ada syaitan. Rujuk (114:6)

  Hati-hati dgn syaitan manusia!!

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 10:14 am

 50. Salamun Alaikum,

  Ayah Pin,

  Maksud Ayat 31:6:

  “Lahwal hadith” yang diterjemahkan sebagai perkataan yang tidak berguna ditafsirkan sebagai:

  Ibnu Jarir Ath-Thabari menyebutkan:

  Ibnu Mas’ud (Sahabat): “Nyanyian, Demi Yang tidak ada yang berhak disembah selain Dia” beliau sampai mengulangnya tiga kali

  Ibnu ‘Abbas (Sahabat): “Nyanyian dan yang sejenisnya dan mendengarkannya”

  Jabir (Sahabat):”Nyanyian dan mendengarkannya”

  Mujahid (Tab’in):”Nyanyian dan semua permainan yang melalaikan” dalam kesempatan lain beliau mengatakan “Genderang (rebana)”

  ‘Ikrimah (Tabi’in):”Nyanyian”

  Adh-Dhahak: “Syirik (menyekutukan ALLAH)”

  p/s: sekadar perkongsian..

  Kassim Ahmad

  February 23, 2011 at 10:45 am

 51. Shalamekhom,

  My humble opinion,

  The Noble Qur’an – Luqman 31:6

  “And of mankind is he who purchases idle talks (i.e. music, singing, etc.) to mislead (men) from the Path of Allah without knowledge, and takes it (the Path of Allah, the Verses of the Qur’an) by way of mockery. For such there will be a humiliating torment (in the Hell-Fire).”

  John

  February 23, 2011 at 10:54 am

 52. Salam,

  1. Menurut tuan Zidane Google mentafsirkan lahwa sebagai – Fun/ amusement/ pastime/ sport/ diversion/ distraction/lark/ festivity

  2. Menurut tuan Ibrahim pula Maududi berkata – The words lahw al-hadith in the Text imply such a thing as may allure and absorb a listener completely and make him heedless of everything else around him. Lexically, there is nothing derogatory in these words, but in custom and usage they apply to evil and useless and vain things, such as gossip, nonsensical talk, joking and jesting, legends and tales, SINGING and merry-making.

  3. Tuan Kassim Ahmad pula berkata: Maksud Ayat 31:6:

  “Lahwal hadith” yang diterjemahkan sebagai perkataan yang tidak berguna ditafsirkan sebagai:

  Ibnu Jarir Ath-Thabari menyebutkan:

  Ibnu Mas’ud (Sahabat): “Nyanyian, Demi Yang tidak ada yang berhak disembah selain Dia” beliau sampai mengulangnya tiga kali

  Ibnu ‘Abbas (Sahabat): “Nyanyian dan yang sejenisnya dan mendengarkannya”

  Jabir (Sahabat):”Nyanyian dan mendengarkannya”

  Mujahid (Tab’in):”Nyanyian dan semua permainan yang melalaikan” dalam kesempatan lain beliau mengatakan “Genderang (rebana)”

  ‘Ikrimah (Tabi’in):”Nyanyian”

  Adh-Dhahak: “Syirik (menyekutukan ALLAH)”

  Baiklah. Sekarang kita lihat konteks perkataan yang menjadi pertikaian iaitu Lahwa Al-Hadeethi. Dari semua tafsiran yang diberikan oleh para pembahas berdasarkan – sumber-sumber yang mereka sendiri percayai – nampaknya mereka setuju bahawa perkataan Lahwa boleh membawa maksud;

   1. Fun/ amusement/ pastime/ sport/ diversion/ distraction/lark/ festivity

   2. in custom and usage they apply to evil and useless and vain things, such as gossip, nonsensical talk, joking and jesting, legends and tales, SINGING and merry-making.

   3. perkataan yang tidak berguna

  Dalam 31:6 perkataan lahwa adalah satu kata sifat. Jadi soalan yang perlu ditanya adalah, apa yang dikatakan bersifat lahwa itu? Hiburankah atau nyanyiankah? Atau Al-Hadeethi? Kalau dah jelas Al-Hadeethi yang disifatkan sebagai lahwa apa kena mengena dengan hiburan, nyanyian dan sebagainya? Selama ini tidak pernah pula ada orang yang menyifatkan mereka yang menonton konsert itu sebagai menonton lahwa al-hadeeth.

  54:22 Tetapi sesungguhnya Kami telah menjadikan Al-Quran ini mudah difahami dan diingati, maka ada sesiapakah yang akan mendapat peringatan?

  tolokminda

  February 23, 2011 at 12:27 pm

 53. Salam

  Diorang nih bermati-matian nak mempertahankan hadis2 beginilah jadinya… hinggakan memahami al-Quran pun melalui orang tengah… 🙂

  Jebon

  February 23, 2011 at 12:40 pm

 54. Salam,

  Saudaraku TM,

  Benarlah kata Pak Kassim dalam emelnya pd Saudara:

  Saya quote balik emel tersebut:

  “Saudara tidak boleh faham perkara yg mudah pn!”

  Memang benar kata Pak Kassim…

  Sekian…

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 2:22 pm

 55. Salam,

  Ayah Pin,

  Saya pn setuju dgn Ayah Pin…

  Memang benar apa yg tersebar sebelum ini…

  Tolok Minda, Juang dan Jebon…

  Berhentilah memalukan diri sendiri…

  Zidane

  February 23, 2011 at 2:30 pm

 56. Salam,

  Jebon,

  Rasanya tidak salah mempelajari Quran melalui org tengah.

  Nabi sendiri Allah turunkan pdnya Quran melalui Jibril.

  Sila lihat (26:193-195)

  26:193: Ia dibawa turun oleh malaikat Jibril yang amanah.

  26:194: Ke dalam hatimu, supaya engkau (wahai Muhammad) menjadi seorang dari pemberi-pemberi ajaran dan amaran (kepada umat manusia).

  26:195: (Ia diturunkan) dengan bahasa Arab yang fasih serta terang nyata.

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 2:40 pm

 57. Salam,

  Betul kata Ibrahim.

  Jebon asik senyum aje. Komennya tidak pernah ada ayat Quran.

  Dia orang Islam ke?

  Aidid

  February 23, 2011 at 2:43 pm

 58. Salam semua,

  “Telah saya katakan, saya tidak perlukn kamus atau terjemahan.

  Tuhan telah memahamkan saya. Memadailah Tuhan bagi diri saya.

  Tugas saya hanya memperbetulkan kesalahan manusia yg melakukan kesalahan atas nama Quran.”

  Ayah Pin, saya akui hanya Tuhan yg layak memberikan petunjuk kepada sesiapa yg dikehendakiNya. Tuhan tunjukan jalan tetapi kita perlu berusaha utk menempuh jalan itu.

  Jika anda berkata anda tidak perlukan kamus, itu dinamakan sombong bodoh. Adakah Tuhan memberikan anda petunjuk termasuk dengan kebolehan memahami bahasa Arab secara tiba-tiba. Adakah anda berdelusi dengan Tuhan?

  Bila masa Tuhan melantik anda untuk membetulkan kesalahan manusia tapi dalam masa yg sama anda kata anda tidak perlukan kamus. Anda nabi ke menerima wahyu dari Tuhan? Jika anda hendak membantu umat manusia, lebih baik anda membuat R&D utk mencipta teknologi yg lebih bermanfaat kepada manusia seperti apa yg Barat sedang buat. Cuba kaji seruan Tuhan dalam 55:33.

  Sampai hari ini, tiada satu pun negara ‘Islam’ mampu mencipta roket sendiri ke a/l kerana telah disesatkan dengan ‘hadis2’ riwayat Bukhari, Tarmizi, Shafee dan Muslim.

  Berkaitan 31:6, ianya merujuk kepada ‘Lahwal Hadis’ yang menyesatkan manusia dari mesej Tuhan yang terkandung dalam Al-Quran. Sila baca 5 ayat sebelumnya. Tiada kena mengena dengan lagu, nyanyian, artis, pernyanyi dsbg.

  Kita tak boleh samakan Earth Song(Michael Jackson) dengan So You Can Suck My Di**(Eminem). Antara 2 lagu ini, yang mana satu memberi kebaikan kepada manusia?

  Tetapi AQ dinyanyikan tanpa mengerti isi kandungannya kerana atas nama Kitab Tuhan. Bukankah itu boleh ditafsirkan sebagai ‘Lahwal Hadis’.

  Kalau ikut AQ terjemahan tradisional, ramai yg tidak percaya bahawa Matahari adalah sejenis bintang.

  Di dalam AQ, perkataan bintang boleh merujuk kepada bintang dan juga objek2 astronomi lain seperti komet, meteor, asteroid, planet, bulan planet2 lain dll.

  Konteks yang sama juga perlu digunakan utk memahami maksud “Lahwal Hadis”. Rujuk ayat sebelum dan selepas.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 3:49 pm

 59. Kepada Ibrahim,

  “Rasanya tidak salah mempelajari Quran melalui org tengah.

  Nabi sendiri Allah turunkan pdnya Quran melalui Jibril.”

  Bila masa Jibril datang kepada anda? Jibril bukan orang tetapi Malaikat yang diutuskan Tuhan menyampaikan mesejNya kepada para NABI & RASUL.

  Jika kita belajar AQ dari seseorang tidak menjamin kualiti pengetahuan yg akan kita dapat dr AQ sama seperti Muhammad yang menerima wahyu dari Malaikat kerana Malaikat itu datang terus dari Tuhan. Orang tengah yang anda dakwa itu bukan datang dari Tuhan.

  Al-Quran mampu difahami oleh semua manusia. Ditambah pula dengan kemajuan internet, byk terjemahan dan kamus digital boleh diakses 24/7.

  “Dan sesungguhnya Kami telah mudahkan Al-Quran itu untuk pengetahuan, adakah orang yang mahu mengambil pengetahuan (darinya)?”
  (54:17)

  Kita tidak boleh taksub dengan sesiapa pun termasuk Kassim Ahmad, Othman Ali, Aidid Safar, Tolok Minda dsbg. Apa yang penting Al-Quran no. 1:

  “Sesiapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Pemurah(Al-Quran), Kami adakan baginya syaitan maka syaitan itu menjadi teman yang selalu bersamanya. Dan sesungguhnya syaitan2 itu benar2 menghalang mereka dari jalan yg benar dan mereka menyangka bahawa mereka mendapat petunjuk.”
  (43:36-37)

  Berbincang dan mengambil segala pendapat adalah cara terbaik untuk mencari kebenaran:

  “Dan orang2 yang menjauhi Taghut (dan) tidak menyembahnya dan kembali kepada Tuhan, untuk mereka khabar yang gembira, maka sampaikanlah khabar itu kepada hamba2Ku, yang mendengar perkataan lau mengikut apa yang terbaik. Mereka itulah orang2 yang telah diberi Tuhan petunjuk dan mereka itu adalah orang2 yang mempunyai AKAL.”
  (39:18)

  Sekian terima kasih.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 4:21 pm

 60. Pembetulan,

  Berbincang dan mengambil segala pendapat adalah cara terbaik untuk mencari kebenaran:

  “Dan orang2 yang menjauhi Taghut (dan) tidak menyembahnya dan kembali kepada Tuhan, untuk mereka khabar yang gembira, maka sampaikanlah khabar itu kepada hamba2Ku, yang mendengar perkataan lalu mengikut apa yang terbaik. Mereka itulah orang2 yang telah diberi Tuhan petunjuk dan mereka itu adalah orang2 yang mempunyai AKAL.”
  (39:18)

  Sekian terima kasih.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 4:25 pm

 61. Salam

  Syabas Skygyver hujah yg bernas…

  Diantara Nabi dan Allah berhubung melalui Gabrael…

  Tetapi Gabrael bukanlah “orang tengah” yg boleh disamakan dengan manusia…

  Kalau diantara seseorang dan al-Quran dihubungkan dengan sipolan-sipolan… itu menunjukkan sipolan-sipolan menjarakkannya dengan al-Quran… 🙂

  Jebon

  February 23, 2011 at 5:20 pm

 62. Salam Jebon,

  Memang benar Gabriel (Jibrail) menjadi perantara Tuhan dengan para Nabi & Rasul. Tapi Moses (Musa) menerima wahyu terus dari Tuhan.

  Sipolan-sipolan inilah yang menyebabkan ramai ‘ulamak2’ gagal memahami Q55:33. Tuhan memotivasikan manusia naik melepasi atmosfera Bumi tp ada pula yg berkata,

  “Buat apalah dok kaji planet2 nie, kat Bumi banyak lagi yg kita tak kaji, x payah la kita mencabar Allah, biarkan saja itu semua kuasa Dia”

  Ttp lain pula yg diseru dalam AQ.

  “Katakanlah” Perhatikan apa yang ada di langit dan Bumi. Tidaklah bermanfaat bukti Kekuasaan Tuhan dan penyampai(Rasul) yang memberi peringatan bagi orang2 yang tidak percaya.”
  (10:101)

  Akibat taksub dengan ‘pakar2 agama’ maka sebahagian besar masyarakat kita tidak mengetahui mesej sebenar Tuhan. Jika ajaran Syiah tiba di tanah Melayu 600 tahun lalu, pasti ramai yg memuja Ayatollah Iran sekarang dan mereka akan mengatakan Sunnah wal jamaah adalah sesat dan masuk neraka.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 7:09 pm

 63. Salam,

  Skygyver menulis:

  “Jika anda berkata anda tidak perlukan kamus, itu dinamakan sombong bodoh”

  Dalam blog Kassim Ahmad, Tolok Minda menulis:

  “Akhir sekali, saya tidak ikut Aidid Safar atau kamus.” (Sila lihat artikel bertajuk: Tragedi bernama Islam)

  Apakah skygyver cuba membuktikan bahawa Tolok Minda BODOH SOMBONG?

  Jangan meludah ke langit labu..

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 7:16 pm

 64. Salam…

  Benar kata Ayah Pin,

  Saling bercanggah.. Huh!

  Malunya..

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 7:18 pm

 65. Salam,

  Betul kata Ayah Pin,

  Saya sendiri baca komen2 Tolok minda sebelum ni.

  Beliau memang tidak merujuk pada kamus.

  Apakah skygyver cuba katakan?

  Adakah sygyver cuba kata Tolok Minda adalah Bodoh Sombong?

  zidane

  February 23, 2011 at 7:22 pm

 66. Salam,

  Jebon,

  Dalam Quran Tuhan menyebut nama Jibril dengan sebutan Jibril. Bukan Gabrael.

  Kenapalah tidak ikut sebutan Quran?

  Bukankah kita seharusnya mencontohi Quran.

  zidane

  February 23, 2011 at 7:26 pm

 67. Salam,

  Jebon,

  Dalam Quran Tuhan menyebut nama Jibril dengan sebutan Jibril. Bukan Gabrael.(66:4)

  Kenapalah tidak ikut sebutan Quran?

  Bukankah kita seharusnya mencontohi Quran.

  zidane

  February 23, 2011 at 7:27 pm

 68. Salam,

  Betul kata Ayah Pin,

  Saya juga dapati Tolok Minda memang tidak ikut kamus mcm xperlukannya.

  Skygyver,

  Jgn tuduh Tolok Minda Bodoh Sombong.

  Tidak kena dgn ajaran Al-Quran.

  Anda tulis berdegar. Tiba2 akhlak bertentangan Quran.

  Shame on you!

  Aidid

  February 23, 2011 at 7:30 pm

 69. Salam,

  Saya merujuk pd artikel Safa dan Marwah tulisan Tolok Minda.

  Perbincangan dalam komentar jelas menunjukkan beliau tidak perlukan kamus.

  Skygyver,

  Jangan celupar tuduh Tolok Minda Bodoh Sombong.

  Perbuatan tiada adab.

  Yusuf

  February 23, 2011 at 7:38 pm

 70. Salam,

  Skygyver,

  Betul dlm blog kassim ahmad Tolok Minda menulis ‘saya tidak ikut Aidid Safar atau kamus’

  Tp anda tidak boleh menuduh Tolok Minda sebagai Bodoh Sombong.

  Itu menghina namanya!

  Yusuf

  February 23, 2011 at 7:40 pm

 71. Salam,

  Skygyver,

  Apa yg saya nampak, tujuan Ayah Pin tulis “saya tidak perlukan kamus” adalah utk perli Tolok Minda.

  Ayah Pin berpendapat Tolok Minda tidak merujuk kamus dlm terjemahannya.

  Nampaknya sekarang anda telah termakan.

  Anda sendiri melabelkan org yg x ikut kamus sebagai Bodoh Sombong.

  Bermakna anda tuduh Tolok Minda Bodoh Sombong.

  Dah terkena Labu… Nak wat camane. Telan jela.

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 8:01 pm

 72. Salam Zidane,

  Jibril disebut dalam bahasa Arab. Bahasa Inggeris panggil Gabriel. Iblis dipanggil Lucifer. Mikail disebut Michael.

  Tak jadi masalah kerana itu soal bahasa. Planet Musytari disebut sebagai Jupiter tapi sebutan berbeza tidak menjadikan Musytari planet yg berbeza dgn Jupiter. Berikut adalah senarai nama nabi2 yg disebut ‘mat saleh’:

  Noah- Nuh
  Jonah- Yunus
  Ezekiel- Zulkifli
  Elijah- Ilyas
  Joseph- Yusuf
  Moses- Musa
  Aaron- Harun
  Jethro – Syuaib
  David- Daud
  Solomon- Sulaiman
  Jacob- Ya’kub
  Isaac – Ishak
  Ishmael- Ismael
  Abraham- Ibrahim
  Zachariah- Zakaria
  Christ- Isa

  Memang benar kita perlu mencontohi Al-Quran. Tapi banyak peristiwa yg berlaku sebelum AQ diturunkan berlaku di kalangan bangsa yang tidak bercakap bahasa Arab. Apabila AQ diturunkan, Tuhan menggunakan perkataan2 yg sesuai mengikut lidah orang Arab utk menceritakan tentang kaum2 dan nabi2 sebelum mereka.

  Berkaitan TOLOKMINDA, saya tak pasti apa argument beliau menulis komen tersebut di blog Kassim Ahmad. Mungkin beliau menulis tidak menggunakan kamus atas sebab yg berbeza dengan Ayah Pin dimana beliau mendakwa Tuhan sahaja sudah cukup utk mengajar AQ kepada anda. Saya yakin saudara Ayah Pin sedang berdelusi dengan Tuhan.

  Mungkin saudara TM ada penjelasan lain. Ayah Pin mendakwa bahawa beliau tidak perlukan kamus seolah-olah beliau mendapat petunjuk dari Tuhan dan dalam masa yang sama mampu memahami bahasa Arab secara tiba-tiba dari petunjuk Tuhan yg beliau dakwa itu. Ini satu delusi seperti yg dialami kebanyakan manusia.

  Saudara TM mengkaji ayat-ayat AQ dan berbincang di sini utk mendapatkan terjemahan yg lebih jelas berbanding terjemahan tradisional. Beliau pun tak paksa kita percaya apa yg beliau tulis di sini.

  Saya tak ikut Aidid Safar, Tolok Minda, Kassim Ahmad atau Othman Ali dengan maksud tidak mengikut 100% apa yg mereka kemukakan. Tp byk tulisan2 mereka yang saya setuju setakat apa yg saya faham hari ini berdasarkan AQ.

  Kita harus bijak menafsir soalan dan jawapan sesuatu pihak bukan putar belit utk lari dari topik sebenar.

  Kalau saya kata saya tidak menyokong Parti U, tidak bermakna saya menyokong Parti P. Dan juga tidak bermakna saya tidak mengiktiraf pembangunan yang dibawa Parti U walaupun Parti U banyak melakukan penyelewengan. Dan tidak bermakna Parti P lebih layak menggantikan Parti U.

  Seperti Tun Dr. M keluar dari UMNO, adakah bermakna beliau menyokong PAS?

  Apabila TM menulis beliau tidak mengikut Aidid Safar & kamus mungkin beliau maksudkan tidak ikut 100%. Perlu baca apa arguments beliau menulis komen seperti itu.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 8:17 pm

 73. Oohhh,

  Ingatkan Ayah Pin perli Zidane. Bagaimana dengan komen Zidane 9:28am dan Ayah Pin 9:35am.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 8:24 pm

 74. Salam,

  Tentang komen saya tidak ikut kamus di Kassimahmad.blogspot. Saya hanya memberi reaksi kepada komen “Pejuang” yang berbunyi begini.

  + Solaa bukanlah komitmen seperti yang didakwa oleh Aidid SAfar.

  + Perkataan Solaa berasal dari SLW yang mebawa maksud sembahyang. Rujuk kamus arab lexicon m/s 1720.

  Reaksi saya berbunyi begini.

  Akhir sekali, saya tidak ikut Aidid Safar atau kamus. Saya ikut petunjuk Al-Quran. Jika sesuatu yang saya ambil dari Aidid Safar ia adalah kerana saya fikir ia pendapat terbaik dari pilihan yang ada. Saya tidak sekali-kali bergantung sepenuhnya kepada beliau.

  Dari petikan-petikan di atas adalah jelas apa yang saya maksudkan dengan tidak ikut kamus. Iaitu, untuk menterjemahkan perkataan solaa – saya tidak ikut kamus. Saya juga kata saya tidak ikut Aidid Safar tetapi dalam masa yang saya tidak kata saya tolak beliau. Saya cuma kata saya tidak bergantung sepenuhnya kepada Aidid Safar saja.

  Saya kata lagi, jika ada pun saya ikut Aidid Safar itu adalah kerana saya merasakan pendapat beliau adalah pilihan yang terbaik. Kalau pendapat Ibrahim, Yusuf, Aidid, Ayah Pin, Zidane mahupun Skygyver baik, saya pun boleh terima juga.

  Dan untuk membantu saya membuat penilaian samada sesuatu pendapat itu baik atau tidak, khususnya dalam hal-hal yang berkaitan dengan “agama”, saya akan sentiasa gunakan petunjuk Al-Quran.

  Malah kalau saya perlu rujuk kepada kamus pun atau sumber apa sekalipun, akhirnya petunjuk Al-Quran juga yang saya akan gunakan sebagai pembezanya. Itu yang saya maksudkan saya ikut petunjuk Al-Quran.

  Kesimpulannya, saya berusaha dengan kaedah-kaedah yang termampu untuk memahami mesej-mesej Tuhan di dalam Al-Quran. Saya percaya Tuhan tidak akan memberi kefahaman jika kita tidak berusaha ke arah itu.

  tolokminda

  February 23, 2011 at 8:44 pm

 75. Salam

  Tentang hal tak ikut kamus, diantara Ayah Pin dgn Zidane pun berbeza..

  Seperti itu juga tolokminda dan Skygyver…

  …………..

  Ayah Pin tulis:-

  Salam,

  Zidane..

  Terima kasih atas penelitian saudara.

  Saya tidak merujuk pd kamus.

  Tuhan telah memahamkan saya.

  Ada pihak tertentu mendakwa Tuhan telah memahamkan mereka.

  Tetapi mereka sebenarnya penyeleweng Kitab.

  Sangat jijik perbuatan mereka.

  Zidane Tulis:-

  Salam,

  Ayah Pin,

  Pada saya rujukan pd kamus itu perlu kerana Quran diturunkan dalam bahasa Arab.

  Perkatan lahwu adalah dari kata akar L-H-W

  Bila dirujuk pd translator, ternyata ada benarnya pandangan anda.

  Mungkin ada yg sedang merepek…

  ………….

  Berkenaan Gabrael

  Samada Gabrael atau Jibrail adalah dimaksudkan kpd perkara yg sama…

  Bahasa jer berlainan tetapi dimaksudkan kpd perkara yg sama…

  Tak usah bingung2… perkara simple jer… 🙂

  Jebon

  February 23, 2011 at 8:47 pm

 76. Perumpamaan sahaja kalau tak faham tak tahu nak kata apa lagi.

  Contoh:

  Saya berkahwin dengan seorang wanita yg cantik pada pandangan saya. Masa bercinta memang indah tetapi selepas beberapa tahun mendirikan rumah tangga, hubungan kami mula retak. Berat badannya semakin bertambah, less hygiene, boros membelanjakan duit yg diberi, dan banyak karenah lain.

  Dan saya pun berkata: “Yana, saya mula hilang minat terhadap awak sebab…………………..”

  Adakah Si Yana boleh membuat kesimpulan bahawa saya mahu menceraikannya kerana saya berkata: “Yana, saya mula hilang minat terhadap awak” tetapi mengabaikan kata-kata saya seterusnya bahawa sebabnya ialah beliau menjadi semakin gemuk, less hygiene, boros dll.

  Saya berkata sedemikian dengan harapan mahu beliau ubah sikap dan perangai kerana isteri adalah perhiasan bagi si suami seperti saya.

  Teringat masa di zaman sekolah rendah dulu, seorang rakan minta sedikit air sirap yg saya beli di kantin. Besoknya apabila beliau beli air sirap dan saya minta hirup sikit beliau kata tak boleh dan saya pun ungkit tentang air sirap yang saya beri semalam. Beliau jawab:

  “Semalam-malamlah, orang nak hari ini”

  Inilah ayat budak2 sekolah. Pandai bemain dengan kata-kata.

  Kalau nak jadi lelaki dewasa, perlu bijak menafsir soalan dan jawapan seseorang, bukan ikut nafsu anda utk memanipulasikan sebahagian ayat utk menimbulkan salah faham.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 8:53 pm

 77. Salam Tolokminda,

  Memang benar hujah anda kita boleh merujuk apa-apa sahaja rujukan sama ada tulisan2 orang lain, artikel, kamus dsbg. tetapi akhir sekali mestilah menjadikan Al-Quran itu sebagai ‘standard control’.

  Kalau ikut AQ terjemahan tradisional, ISLAM ialah agama tetapi apabila dikaji 3 maksud sebenar perkataan “Ad-deen”, “millat” dan “syiya’an”, Islam bermaksud KESEJAHTERAAN dan merupakan CARA HIDUP (DEEN) yang diredhai Tuhan. Tp yg kita nampak hari ini ialah orang meletupkan bom atas nama ISLAM.

  Tidak menjadi masalah utk merujuk apa sahaja bahan ilmu tetapi AQ mesti rujukan No.1. Itulah sebabnya mengapa Kassim Ahmad tidak menolak semua hadis2 riwayat kerana ada juga sebahagiannya yg berbentuk nasihat, cerita teladan dan nilai sejarah yg tidak bertentang dengan Al-Quran.

  Tetapi tanpa hadis pun Al-Quran telah mengajar kita garis panduan utk menjalani kehidupan . Yg menjadi masalahnya ialah masyarakat meninggalkan Al-Quran dan menjadikan hadis sebagai perbahasan.

  Konsepnya mudah, Al-Quran tidak perlukan hadis tetapi hadis memerlukan Al-Quran. Hadis yg bertentang dengan Al-Quran wajib diabaikan tetapi jika terdapat hadis yg selari dengan Al-Quran tidak wajib dipercayai kerana Al-Quran sahaja sudah cukup untuk kita semua.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 9:19 pm

 78. Salam,

  Syabas Ayah Pin. hehe

  Panjang berjela nak menjawab..kui..kui..

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 9:26 pm

 79. Salam,

  Hehe… biasalah..

  Budak2 cepat melatah.. hehe

  Bak kata Jebon.. perkara simple jer… 🙂

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:28 pm

 80. Salam,

  Pak Mael,

  “Aku jugak kena”… kui..kui..kui

  Sabaq noo…

  Zidane

  February 23, 2011 at 9:29 pm

 81. Salam,

  Kawan2,

  Udah le tuu.. kang x abis diorg nak karang..

  heheh…:)

  Ayah Pin

  February 23, 2011 at 9:31 pm

 82. Salam,

  Heheh.. betul tu Ayah Pin..

  Udah lee tuu…

  Esok nak sekolah… keh keh keh..

  Kelakor jgk aku tengok menda ni…

  ok.. Roger.

  jumpa lagi … 🙂

  Ibrahim

  February 23, 2011 at 9:35 pm

 83. Salam,

  “Diantara Nabi dan Allah berhubung melalui Gabrael…
  Tetapi Gabrael bukanlah “orang tengah” yg boleh disamakan dengan manusia…”

  Tertarik dengan perbincangan pasal fungsi malaikat dalam penurunan wahyu yang disentuh oleh Skygyver.

  Cuba fikirkan perumpamaan ini. Katakan kita ingin mengetahui rupa bentuk bangunan KLCC. Secara kasarnya, ada 2 cara untuk mengetahui rupa bentuk KLCC.

  1) Guna mata sendiri dan membiarkan imej KLCC dibawakan oleh cahaya ke dalam mata.
  2) Pejamkan mata dan harapkan seseorang menceritakan bagaimana rupa bentuk bangunan KLCC.

  Untuk cara 1, kebarangkalian kita akan ditipu adalah sifar kerana cahaya yang membawa imej KLCC itu tidak akan menipu. Macam mana rupa bentuk KLCC itu, macam itulah imej yang dibawa oleh cahaya masuk ke dalam mata kita.

  Tetapi untuk cara 2, jika manusia yang menceritakan rupa bentuk KLCC itu menipu, maka sampai ke mati kita tidak tahu rupa bentuk sebenar KLCC jika tidak mahu melihat guna mata sendiri.

  Begitulah untuk nampak “rupa bentuk” pengajaran Al Quran, Nabi menggunakan akalnya sendiri untuk “melihat” imej pengajaran Al Quran itu. Imej itu dibawakan oleh malaikat (cahaya) yang tidak mungkin menipu tentang mesej Allah.

  Sebaliknya jika seseorang itu tidak guna akal sendiri, dan mengharapkan orang lain (ulamak agama) ceritakan tentang isi Al Quran, samalah risikonya seperti cara 2 dalam kes melihat bangunan KLCC. Jika orang itu menipu, sampai ke matilah kita tidak tahu mesej sebenar yang terkandung dalam Al Quran.

  Juang

  February 23, 2011 at 10:02 pm

 84. Tu diaaaaa….sekarang kita nampak siapa yg bodoh sombong di sini. Tak boleh jawab, cuba ketawakan orang. Inilah perbuatan orang bodoh sombong.

  Sama seperti orang2 musyrik mengejek para Nabi apabila mereka kalah dalam berhujah.

  Macam berbahas dengan keli**. Tak boleh jawab geleng2 kepala lepas tu gelak sorang2.

  Ayah Pin masih berdelusi bahawa Tuhan bagi petunjuk kepada dia dengan Al-Quran sahaja tanpa perlu belajar bahasa Arab dan kamus. Tapi Ayah Pin masih tak tahu persamaan derivatif escape velocity walaupun dia sangka dia faham Al-Quran termasuk 55:33.

  Orang sombong bodoh suka berdelusi dengan Tuhan. Saya percaya budak2 tak baca The God Delusion-Richard Dawkins. Di dalam buku ini, dibincangkan bagaimana orang2 sombong bodoh berdelusi dengan Tuhan dan menyangka dia sahaja yang betul utk mengebom, membunuh, mencabuli hak asasi manusia, gila seks dll.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 10:02 pm

 85. Salam Juang,

  Bagi hujah apa pun, ramai tetap tidak akan percaya.

  “Sesungguhnya orang2 yang tidak percaya, sama sahaja bagi mereka, kamu beri peringatan atau kamu tidak beri peringatan, mereka tetap tidak akan percaya. Tuhan telah menutup hati dan pendengaran mereka; dan penglihatan mereka ditutup. Dan bagi mereka seksaan yang sangat berat.”
  (2:5-6)

  ‘Tuhan’ delusi Ayah Pin memberi ‘wahyu’ kepadanya utk menjawab:

  “Kawan2,

  Udah le tuu.. kang x abis diorg nak karang..”

  Cakap faham Al-Quran tanpa kamus tetapi yang dijawab xde sepatah pun ayat Al-Quran. Dah pencen dari tugas membetulkan kesalahan orang lain 😉 Bye2.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 10:17 pm

 86. Salam Skygyver,

  Anggaplah kata-kata mereka itu seperti warna-warni kehidupan. Sedangkan para Rasul terdahulu pun di”warna-warni” dengan gelagat orang-orang sebegitu, apa lagi orang hari ini yang nak kembali kepada Kitab yang Rasul itu sampaikan.

  Tak perlu ambil hati sangat dengan kata-kata mereka itu sebab tiada isi untuk dijadikan nilai pengajaran. Malah mereka pun tak tergamak nak suruh anak-anak mereka nanti membaca apa yang mereka tuliskan itu sebab tidak pengajarannya.

  Biarkan mereka melepaskan apa yang terbuku dalam hati mereka itu. Bukan kita rugi apa-apa pun.

  Teruskan perbincangan seperti biasa.

  🙂

  Juang

  February 23, 2011 at 10:26 pm

 87. Salam Juang,

  Betul kata anda,

  “Some of them listen to you, but when they leave, they ask those who are knowledgeable (experts), “What did he say”? This is how God seals their heart, and they follow their own opinions.”
  (47:16)

  Saya pun tak tahu macamana topik kematian ni boleh jadi perbalahan tentang lahwal hadis. Sepatutnya saya nak tanya sikit pasal kematian, tapi dah banyak komen2 mengarut kat sini.

  Saya nak bertanya tentang pemahaman saudara TM dan lain2 tentang kubur. Saya tahu bahawa kita tidak boleh membuatkan orang2 yang telah mati mendengar apa yang kita cakap.

  Tetapi saya kerap menziarahi kubur seseorang dan bercakap sesuatu terhadapnya. Bukan apa, saya rapat dengan seseorang ini semasa beliau masih hidup. Perasaan ini memang sangat kuat kerana hubungan peribadi.

  Saya tidak bermaksud utk membuatkan dia menjawab kata-kata saya tetapi sekadar melepaskan rindu. Jika ini bertentang dengan AQ, apa yang harus saya buat?

  Saya sentiasa menyibukkan diri semata-mata hendak menghilangkan rindu kepadanya.

  Skygyver

  February 23, 2011 at 10:49 pm

 88. Salam Skygyver,

  Ayat 47:16 itu amat relevan. Terima kasih kerana membawanya. Ia pasti berlaku begitu. Tuhan tahu segala-galanya. Kita cuma perlu relatekan saja.

  Tentang komen-komen mengarut. Blog ini saya buka kepada semua dan saya tidak mahu mengawal apa-apa. Setiap orang melihat sesuatu melalui perspektif yang berbeza. Jadi masing-masing tapis dan pilihlah apa yang bermanfaat.

  Tentang kubur saya ada menulisnya di sini. Samada ia relevan atau tidak tuan semaklah sendiri. Tentang rindu tuan kepada seseorang, saya kira itu normal. Mungkin jiwa tuan selembut jiwa nabi Ibrahim.

  tolokminda

  February 23, 2011 at 11:16 pm

 89. Salam,

  Kubur adalah tanda terakhir bagi seseorang manusia yang telah meninggal dunia. Jadi jika ada yang masih hidup pergi bercakap-cakap di kubur orang yang dirindui, itu masih perkara normal.

  Yang tak normal, bila manusia itu pergi buat tanda (berhala) kononnya untuk dekatkan diri kepada Tuhan, dan bercakp-cakap kepada Tuhan melalui objek yang dijadikan tanda itu.

  Tuhan bukannya sudah mati yang perlukan batu nesan sebagai tanda kita mengingatiNya. Tetapi ada manusia letakkan seketul batu sebagai cara nak ingat kepada Tuhan.

  Juang

  February 23, 2011 at 11:41 pm

 90. Salam Juang,

  Saya berpendapat jika kita percaya kepada Tuhan tentang akhirat, tentang kematian dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya, kita tidak perlu bimbang tentang hal mayat, kubur dan sebagainya.

  Apa yang kita perlu lakukan kepada mayat bukanlah untuk mayat itu, tetapi adalah untuk kesejahteraan yang hidup. Kalau kita biar mayat merata-rata, orang yang hiduplah yang akan berhadapan dengan masalah.

  Begitu juga kesopanan dan rasa hormat dalam mengkebumikan mayat juga tidak bermakna apa-apa kepada mayat tetapi ia melambangkan sifat dan nilai yang kita pegang dalam hubungan dengan sesama manusia.

  Yang dah mati tidak tahu sedikit pun apa yang terjadi kepada badan yang ditinggalkan. Apabila dia dibangkitkan semula nanti, dia akan memperolehi badan baru dan jika dilihat dari petunjuk Al-Quran tidak ada sesiapa di kalangan mereka mempertikaikan tentang bagaimana mayat mereka disempurnakan.

  Juga tidak ada yang digambarkan sebagai merungut kerana ahli keluarga mereka yang hidup tidak mengirim bekalan yang cukup sewaktu mereka menjalani sesi kehidupan di dalam kubur.

  tolokminda

  February 23, 2011 at 11:59 pm

 91. Salam,

  Terima kasih atas penjelasan saudara2 sekalian. Sedikit membantu. Apa yang penting kita semua perlu menerima hakikat bahawa kita semua pun akan mati cuma berbeza masa sahaja.

  Tiada apa yg kekal di dunia ini termasuk kita semua. Berbalik kepada analogi Abdullah, bagaimana jika kita relatedkan dengan relativiti. Teori relaviti menyebut begini.

  Seorang angkasawan bernama bernama Awang menaiki roket ke satu sistem bintang yang jauhnya 8 tahun cahaya dari Bumi.

  Semasa pelancaran, anak lelaki Awang baru berusia 1 bulan. Kapal angkasa yang dinaiki Awang mampu memecut melebihi kelajuan cahaya dan hanya mengambil masa beberapa jam sahaja untuk pergi ke bintang tersebut dan pulang semula ke Bumi.

  Walaupun Awang mengalami beberapa jam sahaja, tetapi apabila pulang ke Bumi, anak lelakinya yang ditinggalkan itu telah pun mencecah umur 80 tahun!

  Mungkin begitu juga dengan kematian. Perjalanan kehidupan melalui masa dan ruang tetapi kematian dirasakan singkat kerana roh/tenaga kita bergerak menuju ke satu dimensi baru.

  Skygyver

  February 24, 2011 at 11:40 am

 92. Salam,

  Pak Mael,

  Boring lee… sunyi je…

  takde warna warni kehidupan…:)

  Phiuuu… (Angin bertiup sepo bahasa…). 😉

  Zidane

  February 25, 2011 at 5:18 pm

 93. Salam,

  Zidane,

  hehe… 😉

  Nak buat camane.. hang bodoh sombong..… 🙂

  Orang macam hang xlayak kat sini…

  Nyah ko..… 🙂

  Ayah Pin

  February 25, 2011 at 5:20 pm

 94. Salam,

  Skygyver menulis:

  “Perasaan ini memang sangat kuat kerana hubungan peribadi”

  Saya harap, janganlah saudara membincangkan masalah peribadi di sini.

  Jangan diheret masalah peribadi dekat kain org lain.

  Saya harap skygyver faham 😉

  Ayah Pin

  February 25, 2011 at 5:51 pm

 95. Salam TM,

  Jika kita perhatikan orang yang hidup penuh fantasi, maka perihal kematian juga dianggap satu yang fantasi. Seperti kisah kepercayaan kaum Mesir terdahulu terhadap kematian.

  Namun Al Quran membawa kita melihat kematian pada perspektif yang realistik. Sebab itu ia umpamakan mati seperti tidur.

  Konsep menyedekahkan pahala kepada si mati yang banyak diamalkan dalam masyarakat yang mengaku Islam di negara kita juga dipengaruhi unsur-unsur fantasi. Sedangkan kita nak bagi duit pada orang yang sedang tidur pun tak mampu (yang membolehkan orang itu mimpi dapat duit daripada kita), macam mana nak diberikan pahala kepada si mati?

  Patutlah Allah tidak mengajar kepercayaan-kepercayaan sebegitu di dalam KitabNya.

  Juang

  February 26, 2011 at 9:11 am

 96. Salam,

  Merujuk kepada (2:96), saya bersetuju bahawa bila seseorang manusia itu mati, tempoh yg dialaminya (selepas mati hingga dibangkitkan) adalah sama dengan yg dialami manusia2 lain.

  Kematian memang menakutkan bagi setiap orang tetapi Tuhan menjadikannya sebagai peringatan kepada kita utk melakukan segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya kerana selepas mati kita tidak lagi mempunyai peluang utk kembali ke dunia.

  Apa yg saya faham ialah mati akan dirasai setiap manusia dan sebelum kita mengalaminya, pastikan kita sudah membuat persiapan sepatutnya untuk bertemu denganNya.

  Kematian boleh diumpamakan seperti transit dari dunia ke akhirat(syurga atau neraka). Destinasi kita di akhirat ditentukan oleh apa yg kita lakukan semasa di dunia.

  Dengan pemahaman konsep kematian, kita akan menjadi lebih berhati-hati utk menentukan yg mana satu benar atau palsu supaya ditempatkan di dalam neraka.

  Skygyver

  February 26, 2011 at 11:47 am

 97. Salam,

  Tuan Juang telah memberi satu analogi yang amat mudah. Kita harap ada orang yang akan memahaminya.

  Tuan Skygyver, kita selalu membayangkan bahawa hari kiamat dan hari pembalasan itu lambat lagi. Kalau mati pun kita akan tetap menunggu tibanya hari berkenaan untuk sesuatu tempoh yang tidak kita ketahui.

  Hakikatnya kita nampak ia begitu kerana kita melihatnya dari perspektif kehidupan di dunia ini yang sentiasa dilingkungi oleh dimensi ruang dan masa.

  Tetapi apabila kita mati ruang dan masa tidak lagi relevan kepada kita dan hari kebangkitan itu kita akan dapati berlaku sejurus saja selepas kematian kita.

  Jadi benar kata tuan, sebelum tiba kematian janganlah tersalah membuat pilihan. Sesungguhnya pengadilan Tuhan itu hanyalah dipisahkan oleh satu kematian yang singkat.

  tolokminda

  February 26, 2011 at 12:40 pm

 98. Salam Skygyver,

  Dengan kata lain, kematian adalah penamat untuk membuktikan siapa diri kita yang sebenarnya. Apakah kita seorang yang jujur atau orang yang hipokrit.

  Apabila sampai Saat itu, jangan ada manusia menyesal berkata “kenapalah ketika di dunia aku tidak memperbaiki diri aku supaya menjadi seorang yang jujur, bukannya berpura-pura?”

  Bentuk jiwa manusia boleh dicorakkan semasa hidup di dunia. Atas tanggungjawab setiap jiwa itulah membentuk jiwa masing-masing. Baik keadaan jiwa yang dibentukkan semasa hayat di dunia, baiklah perjalanan jiwa itu ke alam abadi. Begitu juga sebaliknya.

  Seperti ketika kita menulis di alam siber ini. Walaupun mungkin orang lain tidak tahu siapa kita, tetapi apa yang kita tulis dan apa yang kita sembunyikan, semuanya diperhatikan oleh Allah. Dan kita tidak boleh menipu Allah di akhirat nanti.

  Juang

  February 26, 2011 at 12:45 pm

 99. Salam TM,

  seorang kenalan saya telah koma selama tiga bulan.

  Bila dia sedar dari koma saya tanyakan dia apa yang terlintas dalam fikirannya selama dia koma.

  Dia jawap, selama koma dia sentiasa berada dalam ketakutan. Di setiap masa dia mendapati dirinya di atas sebuah bangunan yang sangat tinggi dan dia berasa seolah-olah akan jatuh dari bangunan, tapi dia tidak jatuh dan ‘igauan’ itu akan diulangi.

  Itulah senario yg sama berulang-ulang semasa dia dalam koma selama tiga bulan. Itulah saja yang dia ingat.

  Agnostika

  February 27, 2011 at 5:08 pm

 100. Salam Agnostika,

  Mimpi berada di tempat tinggi dan berasa seolah-olah akan jatuh adalah biasa semasa saya kecil. Saya tidak tahu samada orang lain juga mengalaminya, tapi saya memang selalu dalam keadaan seperti itu dulu. Saya berpendapat mimpi tidak kira bagaimana pun rupanya masih memerlukan aktiviti otak. Maknanya selagi otak kita tidak mati, mimpi boleh terjadi.

  Tetapi apabila kita mati, otak kita tidak berfungsi maka saya berpendapat kita tidak akan dapat lagi bermimpi. Segala-galanya hilang begitu saja. Tiada sebarang kesedaran walaupun kesedaran mimpi.

  Saya telah menemui satu lagi ayat yang mungkin kalau dapat dikatakan, mengesahkan pendapat saya bahawa apabila kita mati keadaannya adalah sama seperti keadaan sewaktu kita belum lahir. Iaitu tidak ada apa-apa langsung.

  Berikut adalah ayatnya.

  2:28 Bagaimana kamu boleh tidak percaya kepada Tuhan sedangkan kamu telah mati (1) kemudian Dia menghidupkan (2) kamu kemudian Dia matikan (3) kamu kemudian Dia menghidupkan (4) kamu kemudian kepadaNya kamu akan kembali (5).

  Melalui ayat di atas kita dapat melihat dengan jelas laluan perjalanan kehidupan jiwa manusia dari awal sehingga akhirnya.

  (1) Kematian pertama – sebelum lahir
  (2) Kehidupan pertama – lahir ke dunia
  (3) Kematian kedua – akhir usia kehidupan dunia
  (4) Kehidupan kedua – dibangkitkan di akhirat
  (5) Kembali kepada Allah – hidup yang berkekalan di akhirat

  tolokminda

  February 28, 2011 at 11:16 pm

 101. Salam,

  Terkadang setuju dengan beberapa komentar di atas.

  Perbahasan ini seakan menuju kepada penamat yg sia-sia.

  Sekiranya perbahasan ini penting pasti akan diterangkan di dalam Quran.

  Manusia suka berbual dan berbalah.

  Realiti perkara yang dibincangkan berkesudahan ‘hanya Allah yg tahu’

  Jangan ulangi kesilapan lampau. Berbahas bermatian.

  Apakah ini yg Tuhan minta?

  Nelson Nyambek

  March 1, 2011 at 8:14 am

 102. Salamun alaikum,

  ->Saya setuju dgn pndgn Northman dan Nelson.

  ->Isu apa yg berlaku slps kematian pernah di utarakan oleh Kassim Ahmad.

  ->Pak Kassim telah menulisnya pada 14 Ogos 1995 dalam Utusan Malaysia.

  ->Begitu juga dengan Astora Jabat dalam majalah Al-Islam.

  -> Apa sumbangannya pd umat Islam?

  -> Sebb tu artikel Pak Kassim dlm blognya dilihat lebih matang dlm mengenengahkan isu umat.

  -> Jangan ulangi kesilapan lampau..… 🙂

  Melor

  March 1, 2011 at 8:40 am

 103. Realitinya kalau kita ambil kepercayaan sebagaimana Tuan Tolokminda utarakan, kita akan percaya Hari Kiamat itu amat hampir. Effectively immediately selepas kita mati, kita akan dibangkitkan dihari pembalasan tersebut. Ini adalah atas sebab kita tidak merasakan tempoh masa sewaktu kita “sedang” mati. Cerita alam barzakh, dengan soalan-soalannya, doa-doa yang dipohon oleh anak cucu cicit kita yang akan menolong kita, pahala yang dihadiahkan oleh mereka dll menyebabkan kita merasakan hari kiamat itu masih amat jauh. Kita tidak mahu menerima realitinya. Itu sebab ada commenter yang crack jokes berkenaan perkara ini, tindakan reflect defensif mereka. Ada yang dismiss perbincangan ini mengatakan tak penting dsb. Yang saya kagum dalam perbincangan ini adalah kesungguhan Tuan Tolokminda dan beberapa commenter mengutarakan hujah yang sincere dan tidak pernah mengolok-olok sesiapa atau dismiss apa-apa komen. Ini yang akan memberikan sumbangan dalam memerdekakan fikiran dari kepercayaan karut marut, insyaAllah.

  gertim

  March 1, 2011 at 10:02 am

 104. Salam,

  Betul juga tu. Perincian dalam ruangan komen ni dah macam menambah-nambah apa yg ada dalam Kitab Allah.

  Menambah-nambah dh jadi tradisi Ahli Kitab yg dicela Tuhan.

  Menokok tambah perincian Quran hanya mengulangi kesilapan pereka hadith palsu.

  Patut pun Pak Kassim marah.

  Susah sangat ke nak percaya Quran? 😦

  Space Tourist

  March 1, 2011 at 10:21 am

 105. Perhatika jawapan Nabi Muhammad bila ditanya oleh orang yang tidak percaya “Hari Kiamat itu bilakah akan berlabuh?” Jawapannya “Barangkali ia sudah dekat”. Kebarangkalian inilah yang cuba ditolak oleh manusia dengan mencipta berbagai kisah seperti tujuh langkah, soal-jawab kubur dan seumpamanya untuk divert dari percaya realiti hari kiamat itu.

  gertim

  March 1, 2011 at 10:25 am

 106. Salam,

  Saya setuju dengan pandangan Northman dan bbrp commenter yg lain.

  Pada saya memadai dengan percaya g kita akan mati.

  Apa yg berlaku selepas itu terserah pada Allah.

  Allah Maha Benar.

  xperlu terikut2 sangat dengan kumpulan satu lagi tu.

  Mudah kan? … 🙂

  Mc Gill

  March 1, 2011 at 10:29 am

 107. Salam,

  Gertim menulis:

  “Perhatika jawapan Nabi Muhammad bila ditanya oleh orang yang tidak percaya “Hari Kiamat itu bilakah akan berlabuh?”

  – Nampaknya ada Pejuang Hadith di sini…:)

  Mc Gill

  March 1, 2011 at 10:30 am

 108. Salam

  Memang ada Pejuang hadis disini, tetapi bukan hadis Kassim Ahmad sebaliknya Ahsanal Hadis…

  [33:63] Manusia bertanya kepada kamu mengenai saat itu; katakanlah: “Pengetahuannya hanyalah disisi Allah; dan apakah kamu dapat mengetahui, MUNGKIN SAAT ITU SUDAH DEKAT?”

  Agaknya ayat yg dimaksudkan Gertim 🙂

  Jebon

  March 1, 2011 at 12:10 pm

 109. Salam,

  Saya setuju dgn Tuan Gertim.

  Sepatutnya kita jadikan Nabi Muhammad sebagai ikutan.

  Segala tunjuk ajar Baginda mesti dijadikan panduan.

  Benar seperti firman Allah 4:136 dan 8:46.

  Mudah kan? … 🙂

  Space Tourist

  March 1, 2011 at 1:23 pm

 110. Salam,

  Benar. Pandangan Gertim tepat sekali.

  Jadikan Nabi Muhammad sebagai pedoman.

  Beliau telah menunjukkan contoh tauladan yg sempurna dalam menyebarkan Islam. (33:21)

  Tuhan juga menyuruh kita taat pada Rasul (3:32) dan (4:59)

  Benarlah Al-Quran ” Dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah (s.a.w) kepada kamu maka terimalah serta amalkan, dan apa jua yang dilarangNya kamu melakukannya maka patuhilah laranganNya.” (59:7)

  Saya juga sependapat dgn Jebon yg memperjuangkan hadis… 🙂

  Tereshkova

  March 1, 2011 at 1:53 pm

 111. Salam

  Hadoii jangan salah faham saya maksudkan “Ahsanal Hadis” tuh al-Quran la… 🙂

  Jebon

  March 1, 2011 at 2:40 pm

 112. Salam.

  Saya setuju dgn Jebon dalam memperjuangkan hadis.

  Al-Quran adalah Ahsanal Hadis (39:23) maksudnya sebaik-baik hadis/hadis yg terbaik.

  Al-Quran yg terbaik. Hadis yg lain adalah baik tetapi x sampai peringkat terbaik.

  Maka berjuanglah Jebon dalam mempertahankan hadis.

  Saya juga sependapat dgn Jebon yg memperjuangkan hadis… 🙂

  Space Tourist

  March 1, 2011 at 3:19 pm

 113. Salam

  Sy tidak guna hadis dlm menjustifikasikan pendapat sy… jadi sy bukanlah pejuang hadis… 🙂

  Jebon

  March 1, 2011 at 4:36 pm

 114. Maksudnya hadis riwayat Bukhari, Muslim, si-polan2 etc… 🙂

  Salam

  Jebon

  March 1, 2011 at 4:39 pm

 115. Salam Tuan Jebon

  Saya quote dari memori jadi tak tepat sangat. Saya berterimakasih kerana tuan rujuk ayat itu. Maaf jika menimbulkan kekeliruan.

  Salam Tuan McGill

  Kalau dah Tuhan sendiri timbulkan persoalan “mungkin saat itu sudah dekat?” apakah wajar kita hanya pasrah berserah kepadanya tanpa mengambil peringatan kemungkinan kehampiran pembalasan yang dijanjikanNya? Atau buat lawak mengabaikannya?

  gertim

  March 2, 2011 at 12:34 pm

 116. Salam,

  Bila kita tahu Saat itu sudah dekat, janganlah nak mendustai ayat-ayat Allah. Itu pengajarannya.

  Sebenarnya di sebalik TM membuka topik tentang kematian, ia mengajak kita kembali kepada ayat-ayat Allah dan tidak hidup mendustaiNya.

  Tetapi si pendusta-pendusta itu amat tidak menyukainya. Bukankah mengajak manusia bersikap jujur itu satu perkara yang mulia? Itulah sumbangan yang boleh kita dapati bila TM mengajak kita berfikir erti kematian yang selari mengikut perspektif Tuhan (bukan ikut perspektif pembesar agama).

  Juang

  March 3, 2011 at 7:40 am

 117. Salam,

  Jika menyapu sampah, membersihkan najis dan membuang duri di jalanan itu satu perbuatan yang mulia kerana memudahkan ramai manusia menggunakan jalan tersebut dengan selesa, begitulah bila ada orang-orang menyapu pendustaan, membersihkan kemunafikan dan membuang kepuak-puakan dalam masyarakat adalah satu tugas yang mulia di sisi Allah kerana ia memudahkan manusia menggunakan kehidupan ini dengan aman dan harmoni (Islam).

  Namun ramai manusia tidak memahami.

  Juang

  March 3, 2011 at 7:44 am

 118. Semoga damai sahabatku.. ada email tolok minda? mahu bertanya sesuatu tentang Al-Quran sahaja.. mohon dipermudahkan ya..

  Pencari Syurga Tuhan

  April 2, 2011 at 6:21 pm

 119. Salam PST,

  Saya telah mengadakan ruangan Ajukan Soalan Anda Di Sini di bahagian Tentang Blog Ini atau klik saja di sini. Kalau saya tidak tahu jawapan kepada persoalan tuan, orang lain mungkin boleh turut sama membantu. Terima kasih.

  tolokminda

  April 3, 2011 at 4:54 am

 120. Saya amat bersetuju dgn pendapat tuan. Pernah dulu saya terdengar ceramah agama dari loudspeaker masjid Kelana Jaya. Punya la kuat loudspeaker dia. Dah pulak tu cakap terjerit2. Tok lebai bersarban tinggi itu kata, orang Islam kena di kuburkan di kubor org Islam. Kalau tak katanya malaikat jaga kubor tak masuk.

  Dia kata kalu org Islam mati dan kemudian tanam kat kubor Kristian misalnya, maka malaikat tak boleh masuk dan tanya soklan kubor. Jadi katanya lagi, mayat kita nanti tak diterima sbg mayat org Islam. Sampai kiamat mayat kita tidak diterima Allah. Dia kata, malaikat jaga kubor tu macam “immigration” officer la. Kalu tak lepas, macam mana nak masuk jumpa tuhan…

  Hati saya terus berdetik pada saat itu. Apa benda makhluk pakai gaun ni cakap?? Malaikat dah buat kerja imigration officer la pulak??

  Kalu dah malaikat tu makhluk Allah dan mulia, pasai apa dia takut nak masuk compound kubor agama lain?? Malaikat jaga kubor org Islam tak da “jurisdiction/visa” ka?? Kena mintak kebenaran bertulis dari “malaikat” kristian kalu nak masuk ka?? Kalu dah kunonnya malaikat tu menjalankan perintah Allah, pasai apa dia bole ada restriction pulak nak masuk kubor agama lain?? Kena mintak “extradition” dari tuhan Kristian ka baru boleh masuk soal mayat Islam??

  Macam2 benda bermain kat kepala saya. Sampai sengal dibuatnya..

  Oh ya BTW, soklan kubor tu pon rupa2nya dah jadi soklan bocor pon. Sbb tok lebai bersarban tinggi tu sendri dah share kat org lain.. siap dengan contoh skema jawapan dia lagi….

  Anak Yang Halal

  May 13, 2011 at 11:32 am

 121. Seperkara lagi. Kalu lah soklan kubor tu betul2 ada dan kalu kita boleh pass dgn cemerlang maka kita tak kena siksa kubor, maka segala persiapan kita kat muka bumi ni kenalah menjurus kat cara2 nak jawab soklan tu saja. Tak perlu la kita dok sibok2 buat ritual lain.. Focus kan saja kat technique2 dan skema2 jawapan yg di sediakan masa kita hidup ni…

  Mohon pendapat tuan..

  Anak Yang Halal

  May 13, 2011 at 11:44 am

 122. Salam AYH,

  Saya sudah memberikan pendapat saya berkenaan apa yang saya percaya sebenarnya berlaku apabila kita mati. Semua orang akan merasai mati dan apa yang berlaku selepas itu adalah sama saja bagi setiap orang. Tidak ada sesiapa yang mati akan dibangkitkan sebelum tiba waktu yang dijanjikan.

  Dan pada hari kebangkitan semula yang dijanjikan itu tidak ada orang yang akan ketinggalan. Tidak ada pengecualian kerana perbezaan agama dan sebagainya. Mereka semua akan menuju kepada Tuhan untuk menerima perhitungan yang telah dijanjikan.

  22:7 Dan sesungguhnya saat itu akan tiba – tidak ada keraguan mengenainya atau bahawa Tuhan akan membangkitkan semua mereka yang berada di dalam kubur.

  54:7 Dengan menundukkan pandangan mereka datang dari kubur-kubur mereka seperti belalang juta yang tersebar luas.

  10:30 Di sana setiap jiwa akan faham apa yang telah mereka kerjakan sebelum ini, semuanya akan dikembalikan kepada Tuhan, Pemelihara mereka yang sebenar dan semua kepalsuan yang telah mereka ada-adakan lenyap dari mereka.

  tolokminda

  May 22, 2011 at 3:52 pm

 123. Salam,

  Saya melihat ramai sukar memahami perbezaan di antara dunia mereka yang hidup dengan dunia mereka yang telah mati yang saya utara di sini. Ada yang beranggapan ia bersifat mistik mustahil berlaku 2 keadaan yang berbeza pada masa yang sama. Mereka tidak dapat mengasingkan 2 konsep dunia itu yang pada dasarnya hanyalah suatu keadaan yang bersifat relatif.

  Katakan semalam jiran kita mati dan sudah dikuburkan. Kepada kita, jiran kita itu sudah berada selama sehari di dalam kubur. 20 tahun ke hadapan, jika kita masih hidup kita akan kata jiran kita sudah berada dalam kubur selama 20 tahun. Ini adalah perspektif yang relatif kepada kita.

  Tetapi kepada jiran kita yang mati itu, apa yang dirasakan sebagai sehari atau 20 tahun dalam perspektif kita itu tidak wujud dalam perspektifnya. Yang dia tahu sebaik saja dia bangkit dari kuburnya, dunia di hadapannya sudah tidak sama lagi dengan dunianya sebelum ini. Dia sudah berada di alam akhirat. Berapa lama dia sudah mati, pada ketika itu bukanlah menjadi satu isu. Sebab ia tidak memberi sebarang makna kepada dirinya.

  tolokminda

  June 13, 2011 at 1:54 pm

 124. Salam TM:
  Sikit sumbang pikir … belajar mati!

  Bila tidur adalah gambaran mati,
  Dan, mati adalah gambaran kiamat,
  Tidurlah dalam gambar menjadi rahmat.

  Jadi,
  Jangan mati dulu sebelum kita menjadi …
  Menjadi rahmat lil alamin-lah tentu!

  Salam Damai!

  Maren Kitatau

  June 13, 2011 at 3:06 pm

 125. Salam,

  Konsep mati….jiwa….roh….
  1. Mati – tidak bernyawa. badan menjadi sejuk dan reput. hancur. maka tidak ada lagi “manusia”. bak kata kalau si ayah meninngal, anak menangis dan kata”ayah sudah tiada” walhal tubuh ayahnya masih nampak dan terbujur di atas katil. maka maksud sudah tiada adalah nyawanya atau maklumatnya.

  2. TM kata roh itu semacam information yang kita gunakan dan di pertanggungjawapkan. betul juga. sebab apa yang kita buat adalah information. kita makan sebab kita ada information yang makan keperluan tubuh. kita tolong orang sebab information kata itu baik. kalau information kata jahat mencuri maka kita lakukan juga maka kita salah guna information. kalau banyak information baik lebih banyak dibuat dari information jahat maka kita selamat. tapi maklumat masih ada selagi badan masih ada nafas dan otak stabil.

  3. kenapa orang gila bila buat kesalahan tidak sama perspektif kita dengan orang normal? sebab rohnya atau makumatnya sudah tidak ada. walhal dia masih ada nafas. jadi rohnya bukan seperti apa yang kita fikir selama ini. cuma dia bergerak dan cakap adalah kerana kehendak biologinya. perasaan sedih bukan kerana sedih biasa tapi dia sudah tiada maklumat sedih sebenar. dia ketawapun bukan ketawa sebenar. kerana semua ini otak tidak stabil. maka rohnya sudah tiada. dia hanya jasad bergerak. nilainya dalam masyarakat sudah tidak ujud. mcm komputer, walaupun mahal, bila software rosak atau cip rosak tidak ada erti lagi. orang masalah mental sebenarnya sudah tidak sedar lagi. dia sudah macam dalam alam tidur. macam orang mabuk arak, dia kacau anak bini orang dia tak sedar. bila dia sudah tidak mabuk, tentu dia malu perbuatannya.

  4. lupa itu adalah kerana maklumat kita hilang sebentar.

  5. bab-bab kematian ini banyak sangat kepelikan dalam masyarakat Islam. ada kata mayat tidak diterima kubur kerana banyak dosa. ada ular dalam kubur. ini orang islam. bagaimana orang kristian atau tok paderi kristian bila mati nampak wajah paderi tenang dan masuk kubur pun jalan lancar dan selamat dikebumikan. tidak pernah heboh orang kristian pasal ada ular atau kubur tak terima mayat. bayangkan mayat orang islam ada tauhid, tapi ada dosa banyak tidak diterima kubur, tapi paderi kristian yang tauhid bercampur-campur triniti, dengan senang diterima kubur. jadi banyak sangat karut-marut bab kematian dikalangan pak ustaz. bukan maknanya saya memuji kristian. bab agama-agama lain pun ada juga cerita tersendiri yang pelik-pelik.

  6. maka kalau orang gila sudah tidak sedar diri, contoh malaikat pun tidak ambil peduli. inikan pula orang mati dan bagaimana malaikat tanya orang tidak sedar lagi. ustaz kata dalam kubur malaikat datang dan tanya kita. itu kubur yang sempurna. kalau mayat itu dalam badan ular, atau hangus habis…..

  7. banyak lagi persolan dalam pemikiran org islam yg harus diperbaiki. kalau org itu solat (solat sunni) walaupun banyak dosa, pasti masuk syurga. kalau tidak solat walau buat baik bertan-tan pasti masuk neraka . ini sudah kes berat ni. patutlah pak arab walapun bawa tasbih, berjubah putih dan pakai sal tapi masih juga pergi ke tempat tak sepatutnya. ini fakta. sebab pengertian solat itu sendiri.

  boleh di perbaiki lagi……

  message114

  July 22, 2011 at 2:00 am

 126. Salam M114,

  Seperti yang boleh dibaca melalui komen-komen di atas, saya nampak ramai orang menganggap perbincangan mengenai roh tidak penting. Walaupun Tuhan memberitahu kita bahawa Dia hanya memberi sedikit pengetahuan tentang roh tetapi pengetahuan yang sedikit itupun mestilah bersandarkan kepada apa yang benar. Dan kita perlu cari kebenaran itu. Kalau pengetahuan kita mengenai roh salah – walaupun ia sedikit saja – akibatnya kita mungkin akan terjebak dengan kepercayaan dan amalan salah yang banyak. Saya harap perbincangan diteruskan.

  tolokminda

  July 22, 2011 at 10:21 am

 127. Salam TM & M114
  Sikit sumbang pikir lagi Sobat!
  Aku mau ikut belajar mati yg benar.

  Semua kita sudah banyak faham tentang tubuh.
  Semua kita mulai mengerti tentang hal jiwa.
  Tapi banyak kita tak tahu mengenai roh.

  Tubuh itu benda kongkrit, mudah difahami
  Jiwa itu benda abstrak, sulit dimengerti
  Roh bukan benda, jadi muskil sekali

  Kita dulu dominan daging dan pernah hidup di alam cairan
  Kita kini dominan jiwa yg sedang hidup di dunia padatan
  Kita nanti dominan roh yg akan hidup di nuansa gas-an

  Ketiganya ini – tubuh, jiwa dan roh, ku konsentrasikan dlm blog ku,
  Lalu, segala ada ku coba pikir dr tiga sisi itu, tubuh, jiwa dan roh,
  Lihatlah! Mulai dari artikel bayi mimpi!

  Ttg roh,
  Kurasa ada tiga
  Rohku, Roh Kudus dan Roh tak kudus.

  Aku hanya mereka-reka, Sob!
  Melalui gejala-geja yang ada.
  Mungkin saja bisa berguna

  Aku melihat permainan roh secara dangkal
  Eg. Melalui jaran kepang, Leak Bali, Paranormal,
  Mimpi, Santet, Voodo, Kesurupan, Kuda Lumping, dsb

  Tapi kita harus yakin,
  Bahwa roh yang ada di dalam diri kita
  Lebih besar dari pada roh yg ada di dlm dunia.

  Salam Damai!

  Maren Kitatau

  July 22, 2011 at 10:07 pm

 128. Wahai hamba2 allah yg brilmu..bertaubatlah kamu..sy jahil pasai agama,.tp sy percaya dgn hadis2 yg mengatakn siksa kubur,soalan mungkar nangkir adalah benar,.mudahmudahn, iman seorang muslim xkn terpesong dgn membaca blog ni..amin..

  Zaini

  April 17, 2012 at 5:54 pm

 129. Salam Zaini,

  Bila Tuhan menurunkan Al-Quran, ia terpulang kepada manusia yang menerimanya untuk mencari bukti samada Kitab itu benar-benar datang dari Tuhan atau tidak. Begitu juga dengan apa yang dilontarkan dalam blog ini. Terpulang kepada sesiapa yang membacanya untuk memeriksa samada ia benar atau tidak.

  tolokminda

  April 18, 2012 at 5:08 pm

 130. Dulu masa kecik, ustazah saya cakap lebih kurang begini,

  “Kita sebagai orang Islam harus bersyukur kerana telah dilahirkan dalam cahaya keimanan. Mak kita Islam, Ayah kita Islam, Nenek kita Islam, Atok kita Islam. Saudara-mara kita Islam. Tak payah fikir ape-ape dah. Ikut saje ape yang mak ayah kita buat….”

  Sampai hari nie saya tak percaya ape yang ustazah nie cakap. Terima kasih Tuhan kerana telah selamatkan diri saya dari agama.

  -Mat Guyver-

  Mat Guyver

  April 21, 2012 at 6:47 pm

 131. shalom/salam

  quranmelayu telah beralih alamat ke:

  http://www.qaraimelayu.wordpress.com

  tq

  Beninoah

  May 10, 2012 at 4:36 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: