Tolokminda belajar…

Perspektifku Mengenai Islam

Setiap umat Al-Kitab menyelewengkan Kitab Tuhan yang telah disampaikan kepada mereka oleh para rasul

with 108 comments

Pada umumnya umat Islam beranggapan mereka merupakan satu-satunya umat yang berada di atas jalan yang lurus berbanding dengan umat-umat agama lain. Mereka kata semua umat agama lain telah menyelewengkan Kitab-Kitab Allah yang mereka terima dan Al-Quran diturunkan untuk menggantikan atau memansuhkan semua Kitab-Kitab terdahulu. 

Dan oleh kerana umat-umat Al-Kitab terdahulu itu tidak mahu menerima Al-Quran, maka umat Islam menyifatkan mereka sebagai orang-orang yang ingkar – kafir. Tetapi benarkah umat-umat terdahulu menjadi kafir kerana mereka enggan percaya kepada Al-Quran atau sebenarnya mereka sememangnya enggan percaya kepada Kitab-Kitab dan rasul-rasul Allah?

Jika mereka percaya kepada wahyu Tuhan yang telah disampaikan kepada mereka tentu mereka telah menemui perintah yang seumpama ini.

3:84 Katakan: Kami percaya kepada Allah dan apa yang telah diwahyukan kepada kami dan apa yang telah diwahyukan kepada Ibrahim dan Ismail dan Ishak dan Yakob dan yang terdahulu dan apa yang telah diberikan kepada Musa dan Isa dan kepada nabi-nabi dari Tuhan mereka – kami tidak tidak membeza-bezakan di antara mana-mana mereka, dan kepada Dia kami berserah.

Ayat di atas menyuruh kita mengakui bahawa semua Kitab Tuhan sama saja isikandungannya dan nabi-nabi yang menyampaikannya juga sama saja status mereka. Ini bermakna setiap umat Al-Kitab – termasuk kita – hanya perlu mematuhi Al-Kitab masing-masing untuk mendapat petunjuk ke jalan yang lurus. Kitab Tuhan tidak menyesatkan umatnya baik dulu mahupun sekarang. Umat Al-Kitab sepatutnya saling menerima dan mengesahkan antara satu sama lain. 

Jadi apakah sebenarnya faktor yang telah menyesatkan setiap umat Al-Kitab?

2:113  Dan orang-orang Yahudi berkata: Orang-orang Nasrani tidak berasas. Dan orang Nasrani berkata: Orang-orang Yahudi tidak berasas sedangkan kedua-duanya membaca Al-Kitab. Samalah juga, mereka yang tidak berpengetahuan bercakap perkara yang sama. Tuhan akan menghakimi apa yang mereka perselisihkan di hari akhirat kelak.

Dari ayat di atas kita dapat melihat punca perselisihan antara umat Al-Kitab – puncanya adalah kerana kejahilan dan ketidakpercayaan mereka. Perhatikan selain dari Yahudi dan Nasrani, Tuhan turut menyatakan bahawa golongan-golongan lain yang tidak berpengetahuan juga bercakap mengenai perkara yang sama. Mereka kata mereka saja yang betul sedangkan orang lain tidak. Bukankah ini turut boleh dirujuk kepada anggapan umat Islam yang saya sebut di awal tadi?

Tidak boleh dinafikan lagi – nampaknya umat Islam juga telah mengubah cara hidup yang ditetapkan oleh Tuhan untuk seluruh manusia – yang bersifat universal – menjadi agama sempit bersifat kepuakan sepertimana Yahudi dan Kristian.

Hakikat bahawa semua Kitab Tuhan adalah sama dan Tuhan tidak pernah membatalkan mana-mana KitabNya walaupun selepas turunnya Al-Quran adalah suatu perkara yang amat penting untuk kita fahami kerana hanya dengan kefahaman tersebut sahajalah kita akan dapat membuka perspektif terhadap kesejagatan (universality) wahyu-wahyu Tuhan dari yang terdahulu sehinggalah Al-Quran. 

Semua umat Al-Kitab adalah sama taraf dan kedudukannya di sisi Tuhan sebagaimana sama taraf dan kedudukan nabi-nabi mereka. Semua umat Al-Kitab sepatutnya mengamalkan cara hidup yang sama.

Jika hari ini kita melihat sempadan dan perbezaan di antara umat-umat Al-Kitab, ia bukanlah kerana Tuhan telah menurunkan Kitab yang berbeza-beza . Sebaliknya ia adalah akibat penyelewengan tafsiran terhadap Kitab-Kitab Allah yang dilakukan oleh setiap umatnya. Jika setiap umat Al-Kitab kembali kepada Kitab-Kitab mereka dan memurnikannya dari segala bentuk penyelewengan yang telah dimulakan oleh generasi-generasi yang terdahulu, saya percaya bumi ini akan menjadi sebuah kediaman yang aman untuk semua.

Written by tolokminda

March 15, 2010 at 5:53 am

Posted in Quran

Tagged with , , ,

108 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salam,

  2:135. Dan mereka berkata, “Hendaklah kamu menjadi Yahudi atau Nasrani, dan kamu akan mendapat petunjuk.” Katakanlah, “Tidak, tetapi anutan Ibrahim, seorang yang lurus, dan dia bukan orang yang menyekutukan.”

  Menyebut pasal perangai orang-orang Yahudi dan Nasrani terdahulu, mirip macam perangai kebanyakan yang mengaku Islam pada hari ini. Kononnya kena jadi macam mereka barulah dapat petunjuk. Seolah-olah mereka atau pembesar agama mereka itu sekutu bagi Allah untuk beri petunjuk. Mereka merasakan puak mereka diberi hak esklusif untuk memberi petunjuk kepada manusia.

  2:170. Dan apabila dikatakan kepada mereka, “Ikutlah apa yang Allah menurunkan”, mereka berkata, “Tidak, kami akan mengikuti apa yang kami mendapati bapa-bapa kami buat.” Apa? Dan jika bapa-bapa mereka tidak memahami sesuatu, dan mereka tidak mendapat petunjuk?

  2:171. Persamaan orang-orang yang tidak percaya seperti persamaan orang yang meneriak kepada apa yang tidak mendengar, kecuali satu panggilan dan seruan; pekak, bisu, buta – mereka tidak faham.

  Tetapi bila diajak mereka ikut apa yang Allah turunkan (Al Kitab), mereka tidak mahu. Mereka nak juga ikut amalan bapa-bapa mereka yang tidak wujud dalam Kitab Allah itu. Maka Allah umpama orang-orang sebegitu seperti orang yang pekak, bisu lagi buta. Dibawakan banyak ayat Allah pun mereka tak faham-taham juga.

  Mereka kata merekalah golongan yang mendapat petunjuk, tetapi bila diajak kepada Kitab Allah, mereka tolak. Itukah golongan yang mendapat petunjuk kalau berdolak-dalih dengan Kitab Allah? Seperti mana kita nampak yang mengaku Islam hari ini berdolak-dalih terhadap Al Quran, seperti itulah orang-orang Yahudi dan Nasrani terdahulu berdolak-dalih terhadap Kitab-kitab Allah yang ada di sisi mereka.

  Juang

  March 15, 2010 at 6:34 am

 2. Salam,

  eksklusif versus Inklusif kot?? Persoalan ini ada dibincangkan di blog sy…

  http://doktrinisasi.blogspot.com

  🙂

  Jebon

  March 15, 2010 at 7:27 am

 3. Apa pulak umat islam yg.mengatakan demikian….
  bukan kah Allah sendiri yg.mengatakan demikian terlebih
  dulu.

  Nampaknya sepandai2 manusia memahami ayat quran tersilap
  juga buat andaian.Ada ka patut kata umat Islam yg.menuduh umat lain ubah alkitab….Sebagai umat
  islam yg.benar ,hanya ulangkan ayat tuhannya saja.

  Rasanya anda tak faham maksud Allah menyatakan tentang
  kitabnya yg.diubah tu kot.Allah memang tak batalkan
  ayat2nya terdahulu,..tapi ada yg.DIA telah gantikan
  dengan ayat lain sewaktu dengannya.

  kalau nak tau yg.mana diselewengkan….buatlah
  bandingan dengan Alquran.Kerja senang pun dirumitkan
  buat pe.

  Tok Syam

  March 15, 2010 at 9:27 am

 4. Salam Tok Syam,

  Ya. Saya faham. Dan umat Al-Quran sendiri pun tidak terlepas dengan penyakit menyelewengkan Kitab Tuhan itu dengan cara menyelewengkan maksud atau tafsirannya sebagaimana yang dinyatakan oleh Tuhan yang dirujuk kepada umat-umat yang terdahulu. Oleh itu umat Islam janganlah beranggapan orang lain saja yang selewengkan Al-Kitab sedangkan mereka sendiri pun sama saja. Itu yang saya mahu kita semua sedar dan sama-sama fikir.

  tolokminda

  March 15, 2010 at 9:52 am

 5. Salam

  “TS: kalau nak tau yg.mana diselewengkan….buatlah
  bandingan dengan Alquran.Kerja senang pun dirumitkan
  buat pe.”

  Sebab itulah orang percaya kepada Al Quran hanya guna ayat2 Al Quran sebagai penjelasan bagi Al Quran sendiri. Kalau cari riwayat, sudah merumitkan keadaan sebab nak kena tapis dari segi latar belakang perawinya.

  Bukankah guna ayat2 Al Quran lagi senang? Kerja senang pun dirumitkan buat apa?

  Juang

  March 15, 2010 at 10:19 am

 6. Ya betol ! Semua agama adalah Islam tapi telah di selewengkan atau di kafirkam/di batilkan.
  Ini termasuk agama Islam nabi Muhammadd.
  Islam original dari AlQuran telah di sesatkan menjadi “agama hadis”, oleh Ulama.
  Jika alquran sahaja di guna falsafahnya berbedza dari falsafah Hadis. Malah falsafah hadis mengkontradiksi falsafah AlQquran.

  Kaum Muslim telah di bodohkan dengan hadis riwayat Jundup dari Ibn Madja, yang berkata”Sesiapa menguna akal untok ftafsir AQluran perlu sedia di bakar api neraka”.

  Muslim juga di bodohkan untok cium batu hajar aswat, sedangkan hadis itu bukan hadis nabi,tetapi hadis Omar alKatab.

  Begitu juga Muslim telah di bodohkan bengan “Hadis cerita dongeng Greek” Israk Mikraj, yang berkata nabi Muhammad naik kuda terbang macam Hercule menuju langit ke 7(sama acam Zeus bapak Hercules, utok tawar menawar dengan Allah yang telah flip,flop,rancan solat hingga 50 kali sehari,

  Maka sebab itulah orang kafir mentertawakan orang muslim.
  Larangan Allah AlQuran 31:6 “Ada orang guna lahwal hadis untok sesatkan orang lain dari jalan Allah, tanpa pengetahuan dan mentertawakan nya(jalan Allah”.

  Sadarlah wahai Muslim bahawa kamu telah di sesatkan dan di tertawakan kerana percaya kapada lahwal hadis.!!!

  Ayoh !!! Revolusi Islam !!!
  Caranya di terangkan di…

  http://warongpakyeh.blogspot.com
  _

  pak.yeh@gmail.com

  March 15, 2010 at 12:11 pm

 7. Salam,

  Flip-flop lahwal hadis…

  “Ada diantara manusia yang menggunakan LAHWAL HADIS untuk menyesatkan daripada jalan Allah tanpa ilmu, dan mereka menjadikannya ditertawakan;…dst…” (QS 31:6)

  🙂

  Jebon

  March 15, 2010 at 1:29 pm

 8. Salam Pak Yeh,

  Memang benar – Allah mengajar manusia cara hidup Islam melalui nabi-nabi dan Al-KitabNya. Tidak ada Yahudi atau Kristian mahu pun “Islam hadis” tetapi cara hidup Islam yang universal yang menjadikan manusia sama taraf di sisi Tuhan.

  Setiap manusia boleh mengecapi kejayaan di dunia dan akhirat asalkan mereka tidak menyeleweng dari cara hidup yang direstui Tuhan dengan mengada-adakan amalan yang bukan saja sia-sia malah menyekutukan Tuhan.

  43:36 Dan sesiapa yang berpaling dari memperingati Tuhan Yang Pemurah – Kami melantik syaitan sebagai sekutunya.

  43:37 Dan mereka menjauhi jalan tetapi mereka fikir mereka mendapat petunjuk.

  tolokminda

  March 15, 2010 at 1:59 pm

 9. Tolokminda tulis:

  Ya. Saya faham. Dan umat Al-Quran sendiri pun tidak terlepas dengan penyakit menyelewengkan Kitab Tuhan itu dengan cara menyelewengkan maksud atau tafsirannya sebagaimana yang dinyatakan oleh Tuhan yang dirujuk kepada umat-umat yang terdahulu. Oleh itu umat Islam janganlah beranggapan orang lain saja yang selewengkan Al-Kitab sedangkan mereka sendiri pun sama saja. Itu yang saya mahu kita semua sedar dan sama-sama fikir.

  —————————————————

  Kalau benar mereka Islam dan beriman dengan Alquran
  pastinya mereka tak selewengkan.Kerana dia tu munafik
  maka terjadilah demikian.

  So orang yg.demikian tak usah dirisau.Sebanyak mana
  mereka nak selewengkan….Allah dah janji bahawa
  Alquran tu terpelihara.

  Kalau nak kira….ramai gak yg.mengikut Alquran jadi
  sesat walaupun ayatnya tak diselewengkan.Allah dah
  nyatakan sebagaimana firmannya bermaksud,…”Terdapat
  orang2 yg.mendahului ilmunya tersesat.Pun ada juga.

  Bagi saya,…umat Islam….samada mereka Melayu atau
  kaum keluarga seniri kalau dah nak disesatkan Allah
  oleh kerana mereka lalai dalam mempelajari Alquran,
  memang tak dapat diselamatkan lagi.Tak de nak sedih
  atau kesian pun.

  Seruan agama…Allah suruh hanya kpd.yg.nak beriman
  jek.Yang jahil kita sampaikan ilmu tanpa mengharap
  mereka tu beriman.Yang lalai beri ancaman.Yang dah
  beriman,…sampaikan berita gembira.

  Dan….kita juga tak perlu nak war2kan sunah itu
  sunah ini.Apa yg.baik mengikut Alquran adalah
  amalan2 nabi juga.Tak kiralah nabi mana.

  Cuma bersyariat tu wajiblah mengikut rasul memasing.
  Andai kata syariat tu rekaan semata mata,….maka
  Allah tu Maha Mengetahui dan maha pengampun.Yang
  penting apa ritual nak tiru pun,…jangan ada selain
  Allah yg.disembah kan segala amal itu.

  Rasanya…kalau sembahyang yg.dikatakan sembah batu
  tu kita buat kerana tanda ingat pada Allah…..tak
  salah kan.

  Andai kata…Allah tak suruh buat ritual tu….tapi
  si hamba jahil ne….nak buat gak sebagai tanda
  sujud dan rukuknya pada Allah……pun Allah tak
  marah kan.

  Sebagaimana pada zaman jahiliah…orang arab buat
  korban untuk sembahan selain tuhan Allah.Setelah
  mereka beriman….Allah benarkan amal tu diteruskan…
  tapi jadikan ia sebagai sedekah.

  Tok Syam

  March 15, 2010 at 5:17 pm

 10. Kalau nak kira berapa ramai umat Islam yg.jahil
  memang tak tau.Tapi bila berjumpa…maka akan kenallah
  dimana letak silapnya.

  Dalam hal adat perkhawinan pun dah ramai tak ikut
  sunnah,…seperti bersanding,buat kenduri besaran
  dan pembaziran,buat misjid2 besar berjuta juta ringgit,
  Jamuan bergembira hari raya dan banyak lagi sampai
  tak sanggup nak tengok dan tak mampu lagi nak ingatkan.

  Walau apa pun sebagai pembela agama Allah kena teruskan dakwah.Kalau tak..orang2 yg.berilmu tu
  akan dipersoalkan.

  Tok Syam

  March 15, 2010 at 5:25 pm

 11. Agama hanya satu…iaitu Islam.Tapi syariatnya
  berbagai2 mengikut ajaran nabi memasing.Ini telah
  dimaklumkan Allah dalam kitab…tentang pembawaan2
  umat manusia mengikut kaumnya.Kebenarannya terletak
  dalam pengetahuan Allah.

  Sebab tu Allah melarang menghina tuhan2 kaum lain
  kelak mereka akan menghina Allah.Samalah juga kalau
  kita tak kenal cara umat lain mengesakan tuhan sedangkan
  yg.dimaksudkan mereka Allah….maka yg.menghina tu
  sebenarnya Allah juga.

  Sebab tu dalam Alquran menyebut tuhan kamu sedangkan
  semuanya bertuhankan Allah juga.Begitu juga nak
  menuduh dan menghukum kafir sedangkan Allah sendiri
  menunggu saat jelasnya Kafir seseorang baru lah
  dikatakan kafir.

  Tok Syam

  March 15, 2010 at 5:33 pm

 12. The first part of syahadah is very easy ‘La Ilaha illa-Allah’. All creations agree and sing to it.

  The second part, ‘Muhammad Rasulullah’ is difficult because by saying it, if you’re sincere, you would have to follow the way of Muhammad.

  The way of Muhammad, the final messenger, encompasses all the prophetic traditions since Adam and is the sirat mustaqeem. He is the Insan Kamil, the beloved of Allah in whose hand and instructions the Quran, is the roadmap to eternal Peace.

  Zorro

  March 15, 2010 at 7:04 pm

 13. “Dia “MENSYARIATKAN” bagi kamu dari cara hidup apa yang diwasiatkan dengannya kepada Noh. Dan Kami wahyukan kepada kamu apa yang Kami wasiatkan kepada Ibrahim dan Musa dan Isa. Hendaklah kamu menegakkan cara hidup itu – dan janganlah kamu berpecah belah didalamnya. Amat berat atas orang-orang yang mempersekutukan – kepada apa yang kamu serukan mereka kepadanya. Allah memilih untuknya sesiapa yang Dia kehendaki – dan Dia memberi petunjuk kepada siapa-siapa yang kembali.” (42:13)

  Itu yang Allah tetapkan – Hanya “SATU SYARI’AT” untuk semua Nabi pada semua zaman. Tetapi orang-orang yang mempersekutukan yang mengikuti tuhan selain dari Allah tidak boleh terima – dan dia akan membuat cerita begini:-

  “Tapi syariatnya berbagai2 mengikut ajaran nabi memasing. Ini telah dimaklumkan Allah dalam kitab…tentang pembawaan2 umat manusia mengikut kaumnya.”

  Yang berani menukar ketetapan Allah hanya syaitan sahaja. Syaitan ada dua jenis – satu dari jenis manusia dan satu lagi jenis Jin.

  “CELAKALAH oorang-orang yang BERDUSTA. Maka dengan “HADIS” manakah selepas ini mereka akan beriman.” (77:49-50)

  Gunumaro

  March 15, 2010 at 10:57 pm

 14. Zorro said,

  “The second part, ‘Muhammad Rasulullah’ is difficult because by saying it, if you’re sincere, you would have to follow the way of Muhammad.”

  My question:

  Where do we find such instruction from the Quran.

  CELAKALAH orang-orang yang BERDUSTA. Maka dengan ‘HADIS’ manakah selepas ini mereka akan beriman?” (77:49-50)

  Gunumaro

  March 15, 2010 at 11:00 pm

 15. Pak Yeh kata:

  “Ayoh !!! Revolusi Islam !!!”

  ………

  Slow down sikit brader… memang betul kita diminta untuk berperang bagi menghapuskan “FITNAH-FITNAH” yang disampaikan oleh ulamak-ulamak tentang Allah – tapi kita tidak boleh bertindak sebagai “Aggressors”.

  “Dan perangilah dalam jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu – dan jangan kamu melampaui batas – Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas.” (2:190)

  “Sekiranya mereka berhenti – sesungguhnya Allah Pengampun, Penyayang.” (2:192)

  “Dan perangilah mereka SEHINGGA TIDAK ADA LAGI FITNAH-FITNAH” – dan sesungguhnya cara hidup itu HANYA UNTUK ALLAH – dan jika mereka berhenti – maka janganlah bermusuhan kecuali orang-orang yang zalim.” (2:194)

  Ulamak sememangnya kecut telur bila kita jemput mereka berbincang tentang Quran. Mereka akan terus melabelkan kita dengan bermacam-macam brand.

  Tapi tak mengapa, kita nampak macai-macai ulamak ramai ada dalam blog ini – dan tidak kurang juga yang hanya membaca dan yang sedang berfikir.

  Dari apa yang macai-macai ini tulis kita tahu ini semua “FITNAH-FITNAH” terhadap Allah yang diajar oleh ulamak mereka selama ini.

  Macai-macai ini tak boleh berdiri atas kiki mereka sendiri – daya pemikiran mereka telah dibelenggu oleh ulamak-ulamak yang menabur pelbagai FITNAH tentang cara hidup (deen) yang diredhai Allah.

  Kita tidak perlu orang percaya kepada kita – dan kita tidak perlu orang menjadi pengikut kita – apa yang kita harapkan supaya mereka yang mengambil berat tentang diri mereka – untuk berfikir.

  Tujuan peperangan kita ialah untuk mendedahkan isi kandungan Al Quran yang telah lama disembunyikan oleh ulamak-ulamak – dan merekalah “Sumber” Fitnah-Fitnah ini.

  Gunumaro

  March 15, 2010 at 11:53 pm

 16. Slm,

  The way of Muhammad is not by argument. People who argues all the time, are in lost. Just look at the lawyers. They refer to thick books to make a living. Its pure academic and archaic. Take away the books, they have nothing. Ironically, they live by the book. There are also people who refer to the Quran like lawyers do. Quoting this chapter, that ayat, and taken out of context and mentioned for the sake of winning an argument. They are the devil’s advocate pretending to be the pure Quranic followers – they are not even to be considered People of the Book. They are just people with a book 🙂 running around calling for argument after argument. They are like what we have now in the form of Submitters and Aidid Safar, Kassim Ahmad, Quranist and its offshoots in this blog and many more calling for the reformation of Islam. They should in fact reform their nafs first. They are the ones who reject the way of Muhammad because they want outer freedom whilst their hearts are bondaged by diseases.

  The way of Muhammad is by enlightenment. It is a path with outer boundaries and inner freedom. It is LaIlaha illa Allah, Muhammad ar Rasulullah. Peace.

  Say (O, Muhammad) : “If you love Allâh, then follow me, Allâh will love you and forgive you your sins. And Allâh is Oft-Forgiving, Most Merciful”}; [3:31].

  p/s – I know many will not like the bracket (O, Muhammad) in which case they can substitute it with their own name to make it more likeable to their fantasies. 🙂 No problem.

  Zorro

  March 16, 2010 at 1:04 am

 17. “Have you noted those who claim that they believe in what was revealed to you – and what was revealed before you – and they apply the status of idols? They were enjoined from idol worship, but the devil mislead them completely – When they are told “Come to what God has revealed to the messenger”, you see the hypocrites snubbing you completely.” (4:60-61)

  “These are God’s revelations that we recite for you with the truth – which “HADITH” besides God and His revelations do they believe?” Woe (CELAKALAH) to every inventor, guilty – he hears God’srevelations recited to him, then he insists on his way arrogantly – as if he never heard them. Promise him a painful retribution.” (45:6-8)

  “When he hears our verses he takes them in vain. He deserves humiliating retribution.” (45:9)

  Woe (CELAKALAH) on that day to the rejectors. Which ‘HADITH” after this do they believe in.” (77:49-50)

  Gunumaro

  March 16, 2010 at 1:33 am

 18. Zorro says;
  The way of Muhammad is not by argument. People who argues all the time, are in lost. Just look at the lawyers. They refer to thick books to make a living. Its pure academic and archaic. Take away the books, they have nothing. Ironically, they live by the book. There are also people who refer to the Quran like lawyers do. Quoting this chapter, that ayat, and taken out of context and mentioned for the sake of winning an argument. They are the devil’s advocate pretending to be the pure Quranic followers – they are not even to be considered People of the Book. They are just people with a book running around calling for argument after argument. They are like what we have now in the form of Submitters and Aidid Safar, Kassim Ahmad, Quranist and its offshoots in this blog and many more calling for the reformation of Islam. They should in fact reform their nafs first. They are the ones who reject the way of Muhammad because they want outer freedom whilst their hearts are bondaged by diseases.

  So you are saying Muslims should just listen like a bunch of morons?

  I know most Muslims do this every time in the suraus and masjids.

  Do you notice when the turban & jubah clad fella blabbering nonsensical, the “no questions ask policy” takes place in every corner of Muslim world.

  This partly explains why there is not much development and progress in science and technology in the Muslims world nowadays.

  Don’t argue, don’t challenge. Just “angguk” go home and sleep. When they wake up they wonder, why Muslims always fail…and backward?

  “Hmmmm…ni mesti yahudi punya kerja…” so they say to themselves.

  Aduh....

  March 16, 2010 at 1:42 am

 19. Zorro, come on buddy. put some spice in you argument. Stale, lame and boring is the least I can say for now.

  Aduh....

  March 16, 2010 at 1:45 am

 20. Zorro tulis:

  “The way of Muhammad is not by argument.”

  Pertanyaan saya:

  Hello Brader, mana dapat ini ide – dari Allah atau dari Syaitan? Kalau dari Allah mesti ada dia punya rujukan dalam Quran!

  Zorro tulis lagi:

  “The way of Muhammad is by enlightenment. It is a path with outer boundaries and inner freedom. It is LaIlaha illa Allah, Muhammad ar Rasulullah. Peace”

  Pertanyaan saya:

  Mana dapat ide-ide ini semua? Cuma ada dua sumber saja. Dari Allah atau dari Syaitan.

  Bila seseorang itu sudah pekak dan Bisu dia akan kaitkan Rashad Khalifa, Kassim Ahmad, Aidid Safar dan entah sesiapa lagi dengan orang-orang yang membaca Quran.

  Hello Brader, who cares about Rashad Khalifah? Who care sabout Kassim Ahmad? Who cares about Aidid Safar?
  Lu tak boleh fikir kah – dia orang jaga dia sendiri punya kubur. Apalah bebal sanggat si mamat ni!

  Gunumaro

  March 16, 2010 at 1:50 am

 21. Gunumaro said,
  “Slow down sikit brader… memang betul kita diminta untuk berperang bagi menghapuskan “FITNAH-FITNAH” yang disampaikan oleh ulamak-ulamak tentang Allah – tapi kita tidak boleh bertindak sebagai “Aggressors”.’

  pakyeh ;
  Please read my articles first. I do not recomend an arms struggle type of rRevolution. There is pasive resistence/Gandhi type of Revolution and there is also the Green Revolution.There is also the hartal/boikot type of revolution.
  Read/iqrak my articles first brader.!!!
  Dont simply tembak/shoot blanks.!!!

  pakyeh

  March 16, 2010 at 2:26 am

 22. HUKUM AKAL VS HUKUM ADAT

  Hukum akal atau hukum yang dapat difikirkan akan menjadikan kehidupan manusia semakin mudah, lapang dan bersistematik.

  Contoh hukum akal yang paling banyak manfaat kita nampak pada zaman ini adalah hukum logik yang digunakan dalam teknologi komputer. Dengan adanya hukum akal yang Allah kembangkan di dalam minda manusia itu, urusan pengiraan, penilaian dan jaringan komunikasi semakin canggih dan hidup manusia semakin mudah. Dengan hukum akal ini, jika dahulu komputer bersaiz sebesar bilik, kini ia sebenar tapak tangan sahaja. Berapa banyak nikmat2 Allah boleh kita fikirkan kesan menggunakan hukum akal.

  Hukum akal ini bersifat universal. Tidak kira manusia itu keturunan apa, kulit warna apa, bahasa apa dan duduk di tempat mana, hukum akal ini sama sahaja. Dengan kata lain, jika semua manusia ikut hukum akal, ia boleh menyatukan semua manusia sebab sifat hukum itu terpakai untuk semua manusia yang mahu menggunakan akal.

  Dengan melihat kesamaan hukum akal ini, maka kita boleh nampak tanda2 Keesaan Allah. Kita boleh nampak hakikatnya Tuhan itu Satu sahaja walaupun diciptakan manusia bermacam2 bangsa dan bahasa.

  Sebaliknya, hukum adat menjadikan kehidupan manusia semakin susah, sempit dan berterabur. Tiada konsistensi dan saling menyebabkan mereka yang mempromosikan sesuatu adat itu berbalah-balah dan berpuak-puak mengikut kepercayaan adat tradisi itu. Mereka mengagung-agungkan adat sesuatu bangsa.

  Lihatlah segala amalan ritual tradisi yang wujud di muka bumi sekarang ini. Semuanya bersifat statik dan terikat pada ketetapan2 yang menyempitkan kehidupan. Malah semakin manusia itu taksub pada ritual mereka, semakin terbatas keupayaan minda mereka kerana tidak mampu mendinamikkan kehidupan mereka.

  Percanggahan dan perbezaan hukum adat di antara manusia, menunjukkan seolah-olah tuhan itu ada banyak pula. Tiada titik kesatuan. Masing-masing nak promosikan amalan ritual adat tradisi mereka yang kononnya merekalah yang benar.

  Mereka menokok tambah ketetapan2 yang telah Allah sempurnakan dalam KitabNya sehingga kehidupan menjadi kompleks dengan hukum-hukum tak masuk akal. Bukankah Al Quran itu diturunkan untuk memudahkan kehidupan? Apabila Allah telah mudahkan kehidupan, dirumit2kan buat apa?

  Juang

  March 16, 2010 at 2:37 am

 23. Sudah baca brader – tapi yang tak pernah baca tu – bila dengar perkataan “revolution” saja – wow… ini sudah jadi kes berat. Lihatlah apa yang jadi di TM ini… kita suruh baca Quran dan fikir apa yang mereka baca pun – kita kena maki.

  Gunumaro

  March 16, 2010 at 2:41 am

 24. Hello Mr Guumaro,
  Lu percaya ahsanal hadis ka lahwal hadis ???

  1)AlQuran 39:23 “Aku telah wahyukan ahsanal hadis,al kitab(Quran)…”

  2)AlQuran 31:6 “Ada orang guna lahwal hadis untok sesatkan orang lain dari jalan Allah,tanpa pengetahuan,dan mentertawakan nya (jalan Allah)”

  3)AlQuran 45:6 “Hadis mana selain wahyuku kah yang kau percaya ???”

  Cuma ada 2 kategori hadis ia itu ahsanal hadis dan lahwal hadis, rukan dari Quran!!
  Sila jawab soalan(alQuran 45:6) dari Allah!!!1.

  pakyeh

  March 16, 2010 at 3:14 am

 25. Salam,

  “Gunumaro: kita suruh baca Quran dan fikir apa yang mereka baca pun – kita kena maki.”

  Kalo lihat dari sudut negatif, sedih juga bila kena maki macam tu semata-mata ajak orang kaji Al Quran. Tetapi bila fikir dari sudut positif, sedangkan Rasul2 terdahulu pun dimaki oleh kaum mereka semata-mata ajak manusia guna akal dan tidak menyeketukanNya, apa lagi manusia-manusia lain yang mengajak perkara yang sama yang pernah Rasul-rasul itu ajak.

  Anggaplah ia sebagai satu cabaran untuk mengentalkan jiwa.

  Juang

  March 16, 2010 at 3:19 am

 26. Pakyeh, ahsanal hadis dan lahwal hadis ulamak tak pernah ajar orang-orang Melayu – dia orang main borong saja sampai ramai yang terngaga-ngaga bila dengan ulamak cakap.

  Gunumaro

  March 16, 2010 at 4:34 am

 27. Taksub kot???

  🙂

  Jebon

  March 16, 2010 at 4:48 am

 28. Salam,

  Selama ini kita diajar untuk memandang “suci” pada pihak yang mendakwa mereka itu pewaris Nabi. Maka segala yang mereka sampaikan, kebanyakan kita menelannya mentah-mentah. Bukannya hendak difikir secara masak-masak dahulu sebelum percaya.

  Mereka itu bukannya tuhan selain Allah. Kalau mereka menghukum seseorang individu itu sesat, belum tentu di sisi Allah, manusia yang mereka hukum itu sesat. Bukankah para Rasul dahulu pun pernah dihukum sebagai pendusta atau tukang sihir oleh pembesar2 agama umat terdahulu?

  Sepatutnya kalau seseorang itu mengaku waris Nabi, maka sepatutnya Kitab Allah yang diturunkan kepada seseorang Nabi itulah yang mereka pegang, bukannya lahwal hadis (hikayat2 dusta atas nama seseorang Nabi) itu yang mereka taksub.

  Juang

  March 16, 2010 at 5:15 am

 29. Salam,

  98:6. Orang-orang yang tidak percaya daripada ahli Kitab, dan orang-orang yang menyekutukan berada di dalam api Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya; mereka itulah seburuk-buruk makhluk.

  98:7. Tetapi orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan, mereka itulah yang terbaik daripada makhluk-makhluk,

  Ayat di atas menunjukkan di zaman Rasulullah dahulu, ramai ahli-ahli Kitab yang menyeleweng sehingga mengada-adakan amalan menyekutukan Allah. Tempat mereka adalah Jahanam dan selama-lamanya mereka tinggal di sana. Mereka dikatakan seburuk-buruk makhluk kerana mendustai atas nama Allah.

  Tetapi orang-orang yang percaya kepada petunjuk Allah dan dengan petunjuk itu mereka membuat kerja-kerja kebaikan (amal soleh), maka itulah makhluk-makhluk yang terbaik di sisi Allah biarpun mereka daripada keturunan mukmin, Yahudi, Nasrani atau Sabiien.

  Di zaman kita pun ramai juga ahli-ahli kitab. Mereka tahu bahasa Arab, tetapi mereka menyembunyikan peringatan2 Allah dalam Al Quran demi menjaga kepentingan hawa nafsu mereka. Mereka membuat amalan sembahan setaraf amalan kaum musyrik terdahulu. Mereka menipu manusia kononnya amalan itu daripada Nabi walhal Al Quran tidak pernah mengiktirafkan apa yang mereka ada-adakan. Itulah seburuk-buruk makhluk.

  Apakah kita mahu meletakkan diri kita seperti Rasulullah yang tidak membuta-tuli percaya kepada ahli-ahli kitab dan orang-orang musyrik? Jangan kita anggap, dilahirkan atas label keturunan “Islam”, kita sudah beriman seperti orang-orang beriman terdahulu. Orang-orang Yahudi dan Nasrani terdahulu pun menyangka mereka adalah benar kerana lahir daripada keturunan orang-orang yang mengikut Nabi-nabi terdahulu. Namun mereka menurut membuta-tuli ajaran pembesar agama mereka sehingga jadi musyrik.

  Kini Allah perlihatkan ulangan yang sama, cuma keadaan zaman yang berbeza.

  Juang

  March 16, 2010 at 6:24 am

 30. Ulamak punya Putar Belit:

  Ulamak akan beritahu orang ramai mereka mesti percaya kepada hadis sebab Quran kata begini:

  “Say (O, Muhammad) : “If you love Allâh, then follow me, Allâh will love you and forgive you your sins. And Allâh is Oft-Forgiving, Most Merciful”}; [3:31].”

  Bila kita tanya: Mana dia perkataan “Hadis” dalam ayat ini ustaz?

  Ustaz jawab: Ohhh…. awak tak tahu bahasa Arab.

  Kita pun jawab: Tapi uztaz… Allah guna perkataan “Hadis” banyak kali dalam Quran – dan Dia beritahu kita “Hadis” ada dua kategori. Satu “Ahsanal Hadis” berupa sebuah Kitab yang konsisten yang diturunkanNya – iaitu Al Quran dalam sura 39:23. Jenis kedua ialah “lahwal Hadis” iaitu “Hadis omong-omong kosong” yang digunakan oleh orang-orang yang mendengar ayat-ayat Allah dibacakan kepada mereka – tetapi mereka buat pekak saja dalam sura 31:6-7.

  Ustaz pun jawab balik: Awak tak tahu Nahu Arab.

  Kita pun jawab: Nahu ke, balagha ke, dimana dalam sura 3:31 Allah suruh kita percaya “Hadis” selain dari Al Quran?

  Ustaz jawab balik: Awak tah tahu azbabul nuzul

  Kita jawab: Apakah maksud ayat Allah akan bertukar kalau kita tahu azbabul nuzul?

  Ustaz: Awak ni “anti hadis” dan “sesat”. Awak adalah pengikut Rashad Khalifah, Kassim Ahmad, Aidid Safar dan submitters. Awak tau ke tidak? Dalam Islam “The way of Muhammad is not by argument. People who argues all the time, are in lost.”

  CELAKALAH orang-orang yang BERDUSTA. Maka dengan “HADIS” manakah selepas ini mereka akan beriman.” (77:49-50)

  Pakyeh, lu ikut “Hadis” mana? Lahwal hadis kadang-kadang bila kita tanya apa sebab tak masuk akal – dia orang terus naikkan dia punya taraf – tapi dia orang tak guna istilah “Ahsanal” dia guna istilah “Sahih”

  Gunumaro

  March 16, 2010 at 6:41 am

 31. Salam,

  “Gunumaro: Ustaz: Awak ni “anti hadis” dan “sesat”. Awak adalah pengikut Rashad Khalifah, Kassim Ahmad, Aidid Safar dan submitters. Awak tau ke tidak? Dalam Islam “The way of Muhammad is not by argument. People who argues all the time, are in lost.””

  Benar. Skrip mereka itu sama sahaja di mana-mana. Bila kita bersoal-jawab secara logik dengan mereka, lepas tu mesti dikaitkan dengan “anti-hadis”, “muktazilah” atau nama2 individu tertentu yang terlebih dahulu mengkaji Al Quran dan tidak membuta-tuli ikut pembesar agama.

  Padahal yang menyebabkan kita nampak logik sesuatu perkara dalama Al Quran itu seumpama kita nampak logik bahawa awan mendung menurunkan hujan. Kalau Kassim Ahmad pun nampak logik bahawa awan mendung menurunkan hujan juga, takkan kita dikira pengikut Kassim Ahmad semata-mata persamaan fikiran itu?

  Sekarang kita sudah nampak Al Quran itu sebuah Kitab yang cukup sempurna. Kenapa ramai yang tak percaya pada Al Quran?

  Juang

  March 16, 2010 at 7:14 am

 32. Salam,

  MUNGKIN YANG MASIH TAK FAHAM TUH KENA BACA ARTIKEL DI BLOG SAYA YANG INI..

  http://doktrinisasi.blogspot.com/2009/07/dinamika-metodologi.html

  YANG TAKSUB-TAKSUB TUH PULA KENA BACA ARTIKEL DI BLOG SAYA YANG INI…

  http://doktrinisasi.blogspot.com/2009/09/kajian-versus-taksub.html

  🙂

  Jebon

  March 16, 2010 at 10:24 am

 33. Salam/Peace,

  Kekadang saya pun terfikir terjemahan al-Quran kepada bacaan tidak sepenuhnya dalam bahasa melayu, masih mengekalkan perkataan2 arab seperti solat,zakat,haji,umrah,masjidil haram,kaabah dan etc.

  Tiadakah maksud khusus bagi perkataan2 itu dalam bahasa melayu?

  2:147. Yang benar adalah daripada Pemelihara kamu, maka janganlah kamu termasuk orang-orang yang ragu-ragu.

  3:60. Yang benar adalah daripada Pemelihara kamu, maka janganlah kamu termasuk orang-orang yang ragu-ragu.

  3:78. Dan antara mereka, ada segolongan yang memutarbalikkan lidah mereka dengan al-Kitab supaya kamu menyangkanya daripada sebahagian al-Kitab, sedang ia bukanlah daripada al-Kitab; dan mereka berkata, “Ia daripada Allah”, tetapi ia bukanlah daripada Allah, dan mereka berkata dusta terhadap Allah sedang mereka mengetahuinya.

  3:79. Tiadalah bagi seseorang manusia bahawa Allah memberinya al-Kitab, dan Pemutus, dan Kenabian, kemudian dia berkata kepada manusia, “Jadilah kamu hamba-hamba kepadaku selain daripada Allah.” Tetapi, “Jadilah kamu orang-orang rabani (yang menguasai) dengan sebab kamu mengetahui al-Kitab, dan dengan sebab kamu mempelajarinya.”

  3:80. Dia tidak akan menyuruh kamu untuk mengambil malaikat-malaikat, dan Nabi-Nabi sebagai Pemelihara-Pemelihara; adakah Dia menyuruh kamu supaya tidak percaya setelah kamu muslim?

  Salam/Peace..

  wolverine

  March 16, 2010 at 3:55 pm

 34. salam

  dengan nama ALLAH.,

  alquran adalah alkitab dan alhikmah.kitabnya telah anda baca,hikmahnya carilah dimana..,

  jika benar umat2 sebelum nabi Muhammad berpegang pada kitab sebenar mereka,nescaya mereka akan berpegang pada apa yang dibawa oleh nabi Muhammad,kerana telah tertulis dalam kitab sebenar mereka bahwa nabi Muhammad adalah rasul yang terakhir,penyempurna agama..,

  tapi sayang kitab2 yang ada pada mereka kini semuanya telah dipalsukan,begitu juga dengan lahwal nadis(hal2 yg baru) mangkin beleluasa kini,mereka dakwa sebagai bidaah hasanah tapi sebenarnya ia tiada dalam agama,berhati hatilah ye.,

  menyembah ALLAH atau memuja ALLAH sama sahaja,caranya dengan rukuk dan sujud pada waktu2nya,seperti yg dilakukan oleh nabi Ibrahim dan yg telah disempurnakan oleh nabi Muhamad,rukuklah dan sujudlah jika benar kamu orang2 yg beriman,

  bagi kami ajaran kami dan bagi kamu ajaran kamu,dimana kesudahannya sama2lah kita tunggu,lepas mati hidup lagi,surga dan neraka itulah pasti,menyesal takkan berguna lagi,ketika hidup sudah diingatkan berkali2,siapa kita,kita dimana?,hanya ALLAH yg mengetahui,keredhaanNYA itulah yg harus dicari,

  janji ALLAH itulah janji., tunggu!……………………………….

  shah

  March 16, 2010 at 4:54 pm

 35. Pagi yg indah ini, aku senyum kambing bila baca komen Zorro,

  “They are the devil’s advocate pretending to be the pure Quranic followers – they are not even to be considered People of the Book. They are just people with a book 🙂 running around calling for argument after argument.” Hehehe, orang gila buku.

  Mereka itu berbantah untuk timbulkan kekeliruan. Kerana mereka, sepertimana Iblis, mengintai peluang di sebalik setiap kekeliruan. Tak ubah macam orang munafik dalam [63:1-3], dan mereka itu sealiran dengan org kafir: [2:6] As for those who disbelieve, it is the same for them; whether you warn them, or not warn them, they cannot believe …

  Inilah musibahnya bila org menjadi sombong dengan akal yang sedikit. Mereka mahu meredah lautan ilmu Al Quran dengan sendiri-sendiri. Mereka jadi kagum dengan ilham yang timbul tenggelam bila membaca kitab atau melihat fenomena alam. Mereka menjadi hamba kepada akal dan melayan fikiran-fikiran yg mahu menegakkan EGO sebagai tuhan mereka. Itulah syirik yang membuat Iblis disingkir dari darjatnya.

  Mereka lupa siapa mereka dan siapa Nabi Muhammad saw.

  Perhaps, like Iblis, they over-estimate themselves.

  Goatie Smiles

  March 17, 2010 at 1:00 am

 36. Salam

  “Wolverine: Kekadang saya pun terfikir terjemahan al-Quran kepada bacaan tidak sepenuhnya dalam bahasa melayu, masih mengekalkan perkataan2 arab seperti solat,zakat,haji,umrah,masjidil haram,kaabah dan etc.”

  Sebelum ini saya juga tidak perasan yang perkataan-perkataan itu dikekalkan dalam bahasa Arabnya. Namun bila ada perbincangan seperti dalam blog ini, dapatlah kita membuka minda untuk menilai erti yang lebih logik dan realistik bagi perkataan2 tersebut ke arah mentauhidkan Allah.

  Daripada pengulangan apa yang dilakukan oleh kebanyakan orang2 Yahudi dan Nasrani terdahulu (yang mengaku pengikut Taurat (Musa) dan Injil(Isa)), kita boleh nampak persamaan apa yang berlaku kepada kebanyakan orang yang mendakwa mereka pengikut Al Quran (Muhammad). Mereka menyelewengkan maksud sebenar Kitab Allah sehingga wujud amalan2 menyekutukanNya yang dalam Kitab Allah itu tidak pernah menyuruh mereka lakukannya malah ada kisah Nabi-nabi terdahulu melarang amalan menyekutukan Allah itu.

  Namun Allah meninggalkan kepada manusia logik. Dengan logik itu, kita boleh buat penentuan dan pengukuran untuk melihat kontradiksi (percanggahan) dalam sesuatu perbandingan.

  Contohnya Nabi Ibrahim mengajak manusia mentauhidkan Allah dengan tidak menyembah matahari, bulan mahupun binaan daripada tangan manusia sendiri. Alih-alih pengikut Nabi Isa mendakwa Nabi Isa adalah anak Allah. Logikkah Nabi Isa mengajar sesuatu yang bercanggah dengan apa yang Nabi Ibrahim peringatkan? Bukankah mereka sama-sama Nabi? Di sini kita nampak, yang mendakwa Nabi Isa itu anak Allah adalah orang-orang yang pendusta.

  Begitulah juga dengan logik, kita boleh nampak percanggahan yang dilakukan oleh pengikut Nabi Muhammad apabila kita buat perbandingan apa yang Nabi Ibrahim ajar dengan pengikut Nabi Muhammad itu ajar. Logikkah Nabi Muhammad mengajar menyembah batu sedangkan Nabi Ibrahim melarangnya? Di sini kita nampak, yang mengajar manusia menyembah berhala atas nama Nabi Muhammad itu adalah pendusta. Sudahlah mereka menyembah berhala, kemudia mereka berdusta guna nama Nabi Muhammad. Betapa besarnya dosa-dosa mereka itu.

  Apabila kita selalu berfikir dan bertanya sebegini kemudian kita buat perbandingan, maka mudah kita nampak percanggahan-percanggahan tersebut. Tetapi ramai yang tidak percaya sebab mereka lebih percaya kepada pembesar-pembesar agama berbanding logik yang Allah tetapkan diakal mereka sendiri. Mereka nampak percanggahan2 tersebut, tetapi mereka butakan hati mereka. Seperti itukan umat2 terdahulu membutakan hati mereka biarpun mereka nampak percanggahan2 yang wujud dalam amalan tradisi mereka.

  Kelak Allah akan membalasi segala perbuatan dusta (menipu guna nama Nabi) dan keji (menyembah berhala-berhala) yang mereka lakukan itu.

  Juang

  March 17, 2010 at 1:20 am

 37. Salam,

  Kalau kita guna common sense pun kita boleh nampak percanggahan2 tersebut. Benarkah Nabi Isa yang menyuruh manusia mengangkat baginda sebagai anak Allah sedangkan Nabi Ibrahim melarang manusia menyekutukanNya? Sudah pasti itu kerja pendusta2, bukan daripada Nabi Isa.

  Begitu juga benarkah Nabi Muhammad yang menyuruh manusia menyembah binaan daripada tangan manusia sedangkan Nabi Ibrahim melarang manusia beramal sebegitu? Sudah pasti itu kerja pendusta2, bukan daripada Nabi Muhammad.

  Namun manusia yang tidak mahu menggunakan nikmat akalnya sendiri tidak mempercayai. Kelak pendusta2 itu pasti merasakan akibatnya.

  Juang

  March 17, 2010 at 1:25 am

 38. Saya lihat Juang banyak sekali guna perkataan ‘logik’. Golongan yang menjadikan ‘logik’ sebagai tuhan mereka ialah ahli falsafah dan atheist. Mereka menyembah logik, kerana bagi mereka hanya dengan logik segala fenomena alam dapat dihuraikan dengan benar.

  Benarkah itu?

  Goatie Smiles

  March 17, 2010 at 1:39 am

 39. Salam Goatie Smiles,

  “Golongan yang menjadikan ‘logik’ sebagai tuhan mereka ialah ahli falsafah dan atheist. Mereka menyembah logik, kerana bagi mereka hanya dengan logik segala fenomena alam dapat dihuraikan dengan benar.”

  Benarkah orang2 yang pakai logik adalah atherist? Cuba kita renung ayat2 Al Quran di bawah yang membuktikan Keesaan Allah secara logik untuk menafikan dakwaan orang2 yang menyekutukan Allah.

  23:91. Allah tidak mengambil kepada-Nya sebarang anak, dan tidak juga ada tuhan bersama-Nya; jika demikian, tentulah tiap-tiap tuhan pergi dengan apa yang ia cipta, dan sebahagian mereka tentulah meninggi terhadap sebahagian yang lain; Allah disanjung, di atas apa yang mereka menyifatkan.

  17:42. Katakanlah, “Sekiranya ada tuhan-tuhan lain bersama Dia, sebagaimana mereka mengatakan, tentu mereka mencari jalan kepada Yang mempunyai Arasy.”

  Takkanlah kerana Rasulullah bawakan ayat2 yang logik tersebut maka kita nak kata baginda adalah atheist? Sudah hilang akalkah kita?

  Daripada pemerhatian saya, kebanyakan orang yang mengaku Islam tetapi tolak logik, macam orang2 yang tahu baca Al Quran sahaja. Kalau mereka baca, pasti mereka sedar yang Rasulullah pun guna logik untuk membuktikan Keesaan Allah.

  Sorong papan tarik papan
  Buah keranji dalam perahu
  Suruh makan mereka makan
  Suruh Al Quran dikaji mereka ragu-ragu.

  🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 2:12 am

 40. Salam,

  Sambung sikit…

  Anak ayam dan kura-kura didalam perahu

  Suruh kaji al-Quran mereka tuduh sesat melulu…

  🙂

  Jebon

  March 17, 2010 at 2:25 am

 41. Nabi berkata:

  “Aku tidak mengatakan kepada kamu kepunyaan aku pembendaharan Allah – Dan aku tidak mengetahui perkara-perkara yang ghaib – Dan aku tidak juga mengatakan kepada kamu sesungguhnya aku ma’laikat.
  Tidaklah aku mengikuti kecuali apa yang diwahyukan kepada aku. Katakanlah: Apakah sama orang-orang yang buta itu dengan orang yang melihat? APAKAH KAMU TIDAK BOLEH BERFIKIR?” (6:50)

  Hari-hari mereka pukul canang mereka taat kepada ajaran rasul. Ayat 6:50 rasul bertanya: “APAKAH KAMU TIDAK BOLEH BERFIKIR?”.

  “Sesungguhnya seburuk-buruk makhluk disisi Allah adalah mereka yang bisu dan tuli YANG TIDAK MENGUNAKAN AKAL.” (8:22)

  CELAKALAH orang-orang BERDUSTA! Maka dengan “HADIS” manakah lagi selepas ini mereka akan beriman?” (77:49-50)

  Aidid safar

  March 17, 2010 at 2:55 am

 42. Tuan Aidid boleh komen sikit?

  Slm,

  The way of Muhammad is not by argument. People who argues all the time, are in lost. Just look at the lawyers. They refer to thick books to make a living. Its pure academic and archaic. Take away the books, they have nothing. Ironically, they live by the book. There are also people who refer to the Quran like lawyers do. Quoting this chapter, that ayat, and taken out of context and mentioned for the sake of winning an argument. They are the devil’s advocate pretending to be the pure Quranic followers – they are not even to be considered People of the Book. They are just people with a book 🙂 running around calling for argument after argument. They are like what we have now in the form of Submitters and Aidid Safar, Kassim Ahmad, Quranist and its offshoots in this blog and many more calling for the reformation of Islam. They should in fact reform their nafs first. They are the ones who reject the way of Muhammad because they want outer freedom whilst their hearts are bondaged by diseases.

  The way of Muhammad is by enlightenment. It is a path with outer boundaries and inner freedom. It is LaIlaha illa Allah, Muhammad ar Rasulullah. Peace.

  Say (O, Muhammad) : “If you love Allâh, then follow me, Allâh will love you and forgive you your sins. And Allâh is Oft-Forgiving, Most Merciful”}; [3:31].

  p/s – I know many will not like the bracket (O, Muhammad) in which case they can substitute it with their own name to make it more likeable to their fantasies. 🙂 No problem.

  observer

  March 17, 2010 at 3:03 am

 43. observer write:- Say (O, Muhammad) : “If you love Allâh, then follow me, Allâh will love you and forgive you your sins. And Allâh is Oft-Forgiving, Most Merciful”}; [3:31].

  Maksud “follow me” adalah mengikut al-Quran… 🙂

  Jebon

  March 17, 2010 at 3:11 am

 44. Salam..kalau logik tak boleh pakai dalam islam maknanya islam itu tak logik.. kalau islam tu tak logik..buat apa semua orang kat sini susah susah nak bincang lagi…baik kita pakat ramai-ramai sembah pokok aje… lagi tak logik..

  troopze

  March 17, 2010 at 4:04 am

 45. Salam,

  Setuju dengan pendapat saudara Jebon. Bila Rasulullah suruh ikut baginda, sudah pasti yang penting kita ikut daripada baginda adalah ikut Al Quran yang baginda sampaikan itu. Kalau tidak, buat apa Allah turunkan Al Quran kepada baginda jika bukan untuk kita ikuti?

  Cuba kita fikirkan, Rasulullah punyalah bersusah-payah nak sampaikan Al Quran untuk pedoman manusia lain, dan baginda sendiri komited pada Al Quran. Logikkah kita kata kita ikut Rasulullah (yang sampaikan Al Quran itu), tetapi dalam masa yang sama tak ikut Al Quran pun? Bukankah itu berdusta namanya? Dan kuat kuat berdusta itu adalah orang-orang kafir dan munafik sahaja.

  Rasulullah bawakan ayat2 Al Quran untuk buktikan secara logik bahawa Allah itu Esa, alih-alih ada yang kata pakai logik itu atheist. Seolah-olah mereka nak kata Rasulullah pun atheist sama? Apakah mereka tidak memikirkan dahulu sebelum berkata-kata?

  Pergi pasar beli siakap
  Bawa balik naik basikal
  Cakap bukan sebarang cakap
  Bercakaplah dengan menggunakan akal

  🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 4:11 am

 46. “Troopze: Salam..kalau logik tak boleh pakai dalam islam maknanya islam itu tak logik.. kalau islam tu tak logik..buat apa semua orang kat sini susah susah nak bincang lagi…baik kita pakat ramai-ramai sembah pokok aje… lagi tak logik..”

  3:71. Wahai ahli Kitab, mengapa kamu mencampuradukkan yang benar dengan yang palsu, dan kamu menyembunyikan yang benar sedang kamu mengetahuinya?

  Mereka sebenarnya mencampur-adukkan logik dengan yang tak logik dalam Islam. Mana yang ada kepentingan kepada hawa nafsu mereka, mereka pakai logik.

  Contohnya untuk berkahwin, tahu mereka guna logik. Nak makan, tahu mereka pakai logik. Nak kumpul harta benda dan kemewahan, tahu mereka pakai logik. Tetapi bila bab mengada-adakan amalan ritual, mulalah mereka kata tidak boleh pakai logik dalam Islam.

  Apakah mereka ingat dengan cara mereka menyembunyikan sesuatu yang benar dalam Al Quran itu, kejahatan mereka itu tidak akan diperhitungkan oleh Allah kelak? Sedangkan kesalahan sebesar atom pun akan disoal, apa lagi kejahatan menipu manusia satu dunia ini.

  Kelak mereka akan tahu balasan dariapada yang mereka dustai itu?

  Juang

  March 17, 2010 at 4:28 am

 47. Sambung pantun sikit…

  Mak Bedah berambut ikal
  Agama logik dan akal… 🙂

  Jebon

  March 17, 2010 at 4:50 am

 48. 17:42. Katakanlah, “Sekiranya ada tuhan-tuhan lain bersama Dia, sebagaimana mereka mengatakan, tentu mereka mencari jalan kepada Yang mempunyai Arasy.”

  Kita nampak kelogikan ayat Al Quran di atas bukan sahaja terpakai dalam konsep Ketuhanan, malah dalam kehidupan harian kita. Umpamanya untuk mengawal (memandu) kereta, hanya boleh ada seorang pemandu sahaja dalam sesuatu masa untuk memandu kereta tersebut. Tak logik ada 2-3 orang pemandu nak mengawal stereng kereta tersebut.

  Semewah-mewah kereta Ferrari pun, hanya diizinkan seorang sahaja pemandu yang mengawalnya. Jika ada lebih daripada satu, akan ada kemungkinan berlakulah percangggahan. Seorang nak belok ke arah kiri, seorang lagi nak belok ke arah kanan. Akan berlaku perebutan.

  Begitulah perumpamaan Pengawal semesta ini. Mana logik ada lebih daripada Satu kerana nanti setiap tuhan itu akan saling bercanggah nak ikut kehendak masing-masing. Akan berlaku perebutan nak menguasai semesta ini.

  Jadi sudah pasti tak masuk akal kalau kita nak kata Rasulullah itu seorang atheist hanya kerana baginda berpegang pada sesuatu yang logik?

  Juang

  March 17, 2010 at 5:16 am

 49. tentang kiblat orang2 islam ada didalam ayat 2;143 hingga ayat 2;151,sujud adalah meletakkan muka ke tanah juga tertulis dalam alquran,jika benar anda membaca alquran tentu anda akan sedar adanya ayat2 tersebut,tapi mengapa anda menyembunyikannya,

  sebenarnya saya sedang membuat kajian tentang sifat2 manusia,dan bila di perhati dan dibuat perbandingan,anda adalah kaum yg membawa kesesatan dengan memesongkan dan menyembunyikan kandungan alquran,bertaubatlah,sesungguhnya ALLAH sebaik baik penerima taubat,saya tak akan turut serta dengan kalian lagi..,

  shah

  March 17, 2010 at 5:18 am

 50. kah kah kah Jebon, kelakar giler:

  Maksud “follow me” adalah mengikut al-Quran

  P)

  observer

  March 17, 2010 at 5:19 am

 51. Dunia dan fenomena alam ni boleh dikenal dgn logik kerana semua itu terjadi mengikut sunnatullah alami. Logik memang dibutuhi .. ha ha .. untuk kenal alam. Sampai situ saja tahap logik.

  Untuk kenal Allah, kita kena tinggalkan logik kerana ia tak dapat menjangkau ke sunnatullah haqiqi.

  🙂

  observer

  March 17, 2010 at 5:27 am

 52. assalamualaikum……,

  Ayat di atas menyuruh kita mengakui bahawa semua Kitab Tuhan sama saja isikandungannya
  **Segala isi kandungan secara keseluruhannya LAILLA HA ILLALLAH

  Jadi apakah sebenarnya faktor yang telah menyesatkan setiap umat Al-Kitab?
  ** kerana masih merasakan diri hidup dengan sifat kemanusiaan

  Tetapi benarkah umat-umat terdahulu menjadi kafir kerana mereka enggan percaya kepada Al-Quran atau sebenarnya mereka sememangnya enggan percaya kepada Kitab-Kitab dan rasul-rasul Allah?
  **Chin Peng telah di lucutkan hak kewarganegaraanya lantaran anutan dan fahaman ideologinya yang bercanggah dengan peraturan(hukum-undang2) demokrasi berpelembagaan Malaysia.

  Mereka kata mereka saja yang betul sedangkan orang lain tidak. Bukankah ini turut boleh dirujuk kepada anggapan umat Islam yang saya sebut di awal tadi?
  **Pak Najib wajib mempertahankan kefahaman 1 MALAYSIA-nya…jika Pak Najib buat acuh tak acuh nanti Pak Lah akan menghidupkan ISLAM HADHARI-nya…. Lagi takut Pak Anwar akan menjolok dengan kefahamannya yang …tut…tut .. tut….tutttttt.

  Semua umat Al-Kitab sepatutnya mengamalkan cara hidup yang sama
  **Ya semua umat al kitab wajib beriman kepada al quran dan sunnah kerana kitab zabur, taurat, injil adalah bersesuai dengan umat zamannya dari segi kuantiti dan kualiti…. Zaman dahulu kala pakai sistem barter zaman sekarang pakai sistem kewangan mana lebih releven…. walaupun kedua-duanya masih dalam konteks transaksi(dagangan)

  Jika hari ini kita melihat sempadan dan perbezaan di antara umat-umat Al-Kitab, ia bukanlah kerana Tuhan telah menurunkan Kitab yang berbeza-beza…
  **Tuhan amat kasihkan hambanya sebab itulah di berinya pelbagai bentuk pilihan kerana nafsu itu suka memilih sesuatu yang baru…. Setiap bentuk pilihan adalah diri yang menanggung sedap atau sakit. Walaupun akal mampu berfikir tanpa sempadan namun akal tidak berkuasa untuk sebarang ketentuan kerana akal hanya bertindak sebagai agen yang menceritakan tentang pro atau kontra. Maka berpandulah pada menjanakan kehendak pada pilihan yang tepat kerana dunia dan hidup ini ada peraturan yang gunanya peraturan itu untuk merungkai kecelaruan agar tidak melampaui batas.

  hanyalah zakir

  March 17, 2010 at 5:34 am

 53. ‘Maka, biarlah mereka ketawa sedikit – dan mereka akan menangis banyak – sebagai pembalasan dengan apa yang mereka kerjakan.” (9:82)

  Gunumaro

  March 17, 2010 at 5:37 am

 54. Salam Observer..

  Adalah logik jika kita ada masalah untuk mengenal Allah kerana Allah itu sesuai dengan sifatNya sebagai Tuhan.. tidak mungkin sama dengan makhluk ciptaanNya..

  logikla tu..

  ..jadi tang mana yang kata kita tak boleh guna logik untuk kenal Allah?

  troopze

  March 17, 2010 at 5:56 am

 55. Terimakasih sdr Zorro, pesanan anda padat dan melekat.

  La ilaha il-allah = inner freedom [ haqiqat ]
  Muhammad ar rasulullah = outer boundries [ syariat ]

  the Path, the way of Muhammad = jalan sirat mustaqeem
  ini adalah jalan SEMUA wali, nabi dan rasul.
  Versi paling mutakhir atau updated ialah versi Muhammad saw + Al Quran

  Quran adalah peta. Dalam peta banyak jalan, banyak tempat, banyak rahsia.
  Muhammad saw ialah ‘tour guide’ yg dilantik Allah untuk semua – rahmatal Alamin

  Org yang ikut Quran SAHAJA – akan sesat selama-lamanya!
  Sebab org mcm tu telah tolak ‘hadiah/rahmah’ Allah yakni, mereka menolak authority Rasulullah saw sebagai guide mereka yg telah Allah lantik.

  Quran hanyalah kitab/peta untuk semua manusia.
  Semua manusia boleh baca dan buka peta. Tak semestinya semuanya akan sampai. Yg degil tak nak ikut Nabi Muhammad saw dari dulu hingga sekarang ialah org munafik yg suka sembah berhala, yakni EGO, mereka.

  Majnun

  March 17, 2010 at 6:05 am

 56. apa yg saya faham Observer maksudkan Sunatullah Haqiqi ilah perkara yg melepasi logik

  – tak logik Nabi Ibrahim sembelih Ismail, tapi btukar khibas
  – tak logik Nabi Khidir bunuh anak yg tak berdosa
  – tak logik Laut Merah terbelah dua utk kaum Musa
  – tak logik logam emas boleh hidup jadi anak sapi
  – tak logik cerita Putri Balqis dan Nabi Sulayman
  – macam macam tak logik lagi yg boleh kita kumpulkan buat buku ‘Koleksi Tak Logik dari Quran’

  kalau ikut tolok org zaman skarg, banyak yg tak logik ada dlm al Quran. Sapa nak explain?

  Majnun

  March 17, 2010 at 6:19 am

 57. Salam

  “Majnun: Org yang ikut Quran SAHAJA – akan sesat selama-lamanya! Sebab org mcm tu telah tolak ‘hadiah/rahmah’ Allah yakni, mereka menolak authority Rasulullah saw sebagai guide mereka yg telah Allah lantik.”

  Bukankah Al Quran itulah guide Rasulullah yang Allah kurniakan kepada baginda? Kalau ikut guide Rasulullah yang terpelihara (Al Quran) pun mereka kata sesat, apakah dengan ikut guide yang tidak terpelihara (riwayat hadis) tidak akan sesat?

  Kuat sekali mereka berdusta.

  Juang

  March 17, 2010 at 7:06 am

 58. Salam,

  Topik bahasan:
  “Setiap umat Al-Kitab menyelewengkan Kitab Tuhan yang telah disampaikan kepada mereka oleh para rasul”

  Golongan yang menyelewengkan Kitab Tuhan adalah para Ahli Kitab, yaitu mereka yang ahli atau paham betul tentang Al-Kitab. Umat adalah korban dari Ahli Kitab.

  “3:71. Wahai ahli Kitab, mengapa kamu mencampuradukkan yang benar dengan yang palsu, dan kamu menyembunyikan yang benar sedang kamu mengetahuinya?”

  Faried

  March 17, 2010 at 7:11 am

 59. “Majnun: tak logik Nabi Ibrahim sembelih Ismail, tapi btukar khibas”

  37:102. Dan apabila dia telah sampai umur untuk berusaha bersama dia, dia berkata, “Wahai anakku, aku melihat dalam tidurku bahawa aku mengorbankan kamu; renungkanlah; apakah pandangan kamu?” Berkata, “Wahai ayahku, buatlah apa yang kamu diperintahkan; kamu akan mendapati aku, jika Allah mengkehendaki, termasuk orang-orang yang sabar.”

  37:103. Apabila mereka telah tunduk patuh, dan dia mengayunkannya di atas keningnya,

  37:104. Kami memanggilnya, “Wahai Ibrahim,

  37:105. Kamu telah mengesahkan visi; begitulah Kami membalas orang-orang yang berbuat baik.

  37:106. Ini benar-benarlah ujian yang nyata.”

  37:107. Dan Kami menebus dia dengan korban yang besar,

  Kalau ikut Al Quran, tidak pula ada cerita Ismail yang hendak dikorbankan oleh Ibrahim itu bertukar jadi kibas atau kambing atau binatang korban yang lain. Jadi, tidak wujud ketidaklogikan dalam kisah tersebut jika benar2 mahu ikut Al Quran.

  Di sini kita nampak, yang menyebabkan kisah2 dalam Al Quran jadi tak logik bila ada tokok tambah hikayat2 lain. Itulah punca pengajaran Al Quran jadi tak logik.

  Samalah seperti kisah Allah nak mengazab kaum Nabi Luth. Kalau ikut Al Quran, tiada kisah Nabi Ibrahim tawar-menawar dengan Allah pasal berapa mininum bilangan orang2 beriman dalam sesuatu kaum untuk mengelakkan mereka diazab. Tetapi dalam hikayat Bible ada kisah tawar-menawar itu.

  Nampak tak wujud penyelewengan kepada sesuatu Kitab Allah bila hikayat-hikayat tak logik dicampur sama.

  Juang

  March 17, 2010 at 7:18 am

 60. juang.,anda tidak membaca alquran ke.,atau anda tidak memahaminya.,mintalah petunjuk dari ALLAH,mudah mudahan diberikan petunjuk…..,

  shah

  March 17, 2010 at 7:18 am

 61. salam shah, saya lihat saudara yang tidak memahami Al Quran. 🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 7:33 am

 62. “Majnun: tak logik Nabi Khidir bunuh anak yg tak berdosa”

  18:74. Maka mereka bertolak; sehingga apabila mereka bertemu seorang anak lelaki muda, dia membunuhnya. Berkata, “Apa, adakah kamu membunuh satu jiwa yang suci, dan bukan kerana membalas untuk jiwa yang dibunuh? Sesungguhnya kamu mendatangkan sesuatu yang dahsyat.”

  18:80. Mengenai anak lelaki muda, ibu bapanya orang mukmin; dan kami takut dia akan memaksa mereka dalam kelampauan batas, dan ketidakpercayaan.

  18:81. Maka kami menghendaki supaya Pemelihara mereka memberi mereka, dengan menukarkan yang lebih baik daripada dia dalam kemurniaan (zakat) , dan lebih dekat dalam kasih sayang.

  Nabi Musa beranggapan tidak patut hamba Allah (yang dikatakan Nabi Khidir) itu membunuh seorang anak muda yang pada pandangan kasarnya, anak muda itu bersih akhlaknya. Namun Allah Maha Mengetahui dan memberi ilmu kepada hamba Allah itu untuk mengetahui yang anak muda itu seorang yang zalim (melampaui batas) dan kafir, yang mana ada kemungkinan dia akan memaksa ibubapanya menjadi kafir musyrik. Maka diharapkan Allah akan menggantikan ibubapa itu dengan anak yang lebih baik sifatnya.

  Secara tidak langsung ayat 18:81 menunjukkan erti zakat yang sebenar. Kalau dikatakan zakat adalah perbuatan mengeluarkan duit kepada pihak2 tertentu, maka sudah pasti tidak kena dengan konteks ayat tersebut.

  Sekali lagi, jika ikut kisah sebenar Al Quran, tidak ada pun yang tak logik daripada kisah Nabi Musa tersebut. Yang campur-adukkan dengan hikayat entah mana-mana itu, memanglah nampak kisah dalam Al Quran itu jadi tak logik.

  Semakin banyak kita nampak penyelewengan2 berlaku terhadap Al Quran sehingga kisah asal dalam Al Quran yang logik pun jadi tak logik. Bila ramai manusia beranggapan yang Al Quran mengajar sesuatu yang tak logik, maka mudahlah pendusta2 itu nak masukkan jarum mengajar sembah berhala dengan alasan “dalam Islam tidak boleh guna logik”.

  Juang

  March 17, 2010 at 7:34 am

 63. Observer tulis:- kah kah kah Jebon, kelakar giler:

  Maksud “follow me” adalah mengikut al-Quran

  Kalu anda rasa salah dan kelakar sepatutnya anda bentang hujah anda, tunjukkan mana yg tak betol… manalah tahu sy boleh terima… kita disini bertujuan mendengar hujah masing2 bukan mahu ejek-mengejek macam kanak-kanak… 🙂

  Jebon

  March 17, 2010 at 7:38 am

 64. saya rasa alquran yang anda baca bukan yang ALLAH turunkan.,sebab itu anda takkan faham maksudnya.,alquran diturunkan dalam bahasa arab,perkataan itu banyak kali diulang dalam alquran.,
  bila timbul keraguan saya akan semak pada alquran asal yaitu yang berbahasa arab.,dan terbukti banyak percanggahan dengan alquran bahasa melayu anda.,
  betul ke alquran yang anda baca tu yang diturunkan ALLAH?………………,

  shah

  March 17, 2010 at 7:47 am

 65. Salam Shah,

  Saya minta tuan kemukakan semua percanggahan yang tuan dapati dari pembacaan tuan berbanding dengan apa yang dikemukakan oleh orang lain di sini. Bertanggungjawablah ke atas apa yang tuan kata. Jangan tembak peluru kapur saja.

  tolokminda

  March 17, 2010 at 7:51 am

 66. pelajarilah alquran yang sebenar,anda akan memahaminya..,setiap orang hanya bertanggungjawab atas dosa yang dilakukannya.,jadi sama2 la kita tunggu ye,hari pembalasan itulah janji..,

  belajar la.,jangan jadi pemalas ye….,
  mulakan dengan bersembahyang,mohonlah pertunjuk dari ALLAH.,jika DIA ingin menyesatkanmu maka takkan ada sesiapa yang dapat menjadi penolong bagimu..,

  rasa itu adalah rahsia,hanya yang merasai tahu bagaimana rasanya.,cubalah sembahyang..,

  shah

  March 17, 2010 at 8:06 am

 67. Salam TM,

  Itulah tabiat orang-orang yang tak mahu gunakan akal. Main tembak peluru kapur. Kalau orang2 musyrik dahulu selalu guna peluru kapur “inilah sihir yang nyata” untuk menembak Rasul-rasul terdahulu. Tak sangka yang mengaku Islam hari ini pun perangainya sama macam orang2 musyrik terdahulu. Buat malu mengaku pengikut Nabi sahaja. 🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 8:06 am

 68. “Majnum: tak logik Laut Merah terbelah dua utk kaum Musa”

  27:61. Atau, siapakah yang membuatkan bumi sebuah tempat yang tetap, dan meletakkan sungai-sungai di celah-celahnya, dan mengadakan untuknya gunung-gunung, dan meletakkan satu pemisah di antara dua laut? Adakah tuhan selain Allah? Tidak, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui.

  Bagaimana 2 lautan boleh ada pemisah? Ia boleh terpisah kerana berbeza ketumpatan. Sama seperti air dan minyak. Kenapa ia tidak boleh bercampur? Sebab ketumpatannya berbeza.

  Guna mata kasar, kita tidak nampak “ketumpatan” itu. Tetapi bila kita berfikir, barulah nampak “ketumpatan” tersebut.

  Jadi melalui ayat ini, ia sudah berikan hint bagaimana cara lautan boleh dibelah seperti mana air dan minyak boleh dipisahkan.

  18:60. Dan apabila Musa berkata kepada budak suruhannya, “Aku tidak akan berhenti sehingga aku sampai di pertemuan dua laut, walaupun aku terus berjalan dalam masa yang panjang.”

  Dalam pengembaraan Nabi Musa, diceritakan baginda akan mencari “guru”nya itu di tempat pertemuan dua laut. Itu menunjukkan Allah sudah ajar Nabi Musa tentang wujudnya pemisah (ketumpatan) di antara 2 laut.

  20:77. Kami mewahyukan Musa, “Berjalanlah dengan hamba-hamba-Ku pada waktu malam; buatkanlah untuk mereka jalan yang kering di dalam laut, tanpa takut akan dipintas, dan tidak juga ketakut-takutan.”

  20:78. Firaun mengikuti mereka dengan tenteranya, tetapi mereka ditutupi oleh laut, mereka ditutup.

  Seperti mana Allah pernah turunkan wahyu kepada Nabi Nuh untuk membina bahtera guna ilmu2 yang logik, maka seperti itulah Allah wahyukan kepada Nabi Musa bagaimana nak buat jalan yang kering di laut iaitu menggunakan pengetahuan yang logik bahawa laut yang berbeza ketumpatan itu sebenarnya boleh dipisahkan seperti mana air dan minyak yang berbeza ketumpatan itu boleh dipisahkan.

  Sekali lagi kalau kita menyelidik semua ayat2 Al Quran dan tahu perkaitannya, kisah2 yang dikatakan tak logik itu sebenarnya ada logiknya. Sebab itulah Rasulullah suruh berfikir bukannya main percaya membuta-tuli ajaran2 orang yang tak mahu guna akal itu.

  16:44. Dengan bukti-bukti yang jelas, dan Zabur; dan Kami menurunkan Peringatan kepada kamu supaya kamu memperjelaskan kepada manusia apa yang diturunkan kepada mereka; dan supaya mereka memikirkan.

  Al Quran diturunkan untuk kita memikirkan. Bila fikir, dan menggunakan konsep2 yang wujud di alam ini seperti ketumpatan air dan minyak, barulah nampak logik kisah2 Al Quran itu. Ini bila diajak guna akal pun macam2 alasan bagi.

  Kalau hidup tak menggunakan akal, lama-lama jadi bodohlah. Tidakkah mereka sedar hakikat yang semudah itu?

  Juang

  March 17, 2010 at 8:06 am

 69. pelajarilah alquran yang sebenar,anda akan memahaminya..,setiap orang hanya bertanggungjawab atas dosa yang dilakukannya.,jadi sama2 la kita tunggu ye,hari pembalasan itulah janji..,

  belajar la.,jangan jadi pemalas ye….,
  mulakan dengan bersembahyang,mohonlah pertunjuk dari ALLAH.,jika DIA ingin menyesatkanmu maka takkan ada sesiapa yang dapat menjadi penolong bagimu..,

  rasa itu adalah rahsia,hanya yang merasai tahu bagaimana rasanya.,cubalah sembahyang…..,

  mudah madahan kita semua diberikan petunjuk olehNYA…….,

  shah

  March 17, 2010 at 8:14 am

 70. “Majnun: tak logik logam emas boleh hidup jadi anak sapi”

  7:148. Dan kaum Musa mengambil untuk mereka selepasnya, daripada perhiasan-perhiasan mereka, Anak Lembu, yang hanya berjasad dan berbunyi seperti lembu. Tidakkah mereka melihat bahawa ia tidak berkata-kata kepada mereka, dan tidak juga memberi mereka petunjuk pada sebarang jalan? Namun begitu, mereka mengambilnya untuk mereka, dan merekalah orang-orang yang zalim.

  20:87. Mereka berkata, “Kami tidak memungkiri janji temu kami dengan kamu daripada kemahuan kami; tetapi kami diberati oleh beban-beban, yang juga adalah perhiasan-perhiasan kaum, dan kami melemparkan mereka, seperti demikianlah Samiri melemparkan mereka, ke dalam api.”

  20:88. Kemudian dia mengeluarkan bagi mereka Anak Lembu yang hanya berjasad, berbunyi seperti lembu; dan mereka berkata, “Inilah tuhan kamu, dan tuhan Musa, yang dia lupa.”

  20:89. Apa, tidakkah mereka melihat bahawa ia tidak mengembalikan ucapan kepada mereka, dan tidak juga ada sebarang kuasa untuk memudaratkan atau memanfaatkan mereka?

  Sekali lagi jika ikut Al Quran, kisah patung anak lembu/sapi yang dibentuk oleh Samiri itu bukannya boleh hidup, tetapi jasad dan bunyi yang dikeluarkannya sama seperti lembu. Namun jika mereka bertanya pada patung anak lembu itu, ia tidak akan memberi respon balik kepada mereka.

  Samalah seperti kita bercakap dengan radio. Walaupun radio boleh mengeluarkan suara DJ, tetapi kalau kita bercakap dengan radio itu, ia tidak akan beri respon kepada kita. Melainkan kita telepon DJ itu, barulah suara DJ itu memberi respon kepada percakapan kita.

  Di sini menunjukkan kisah patung anak sapi ia bukannya ia bertukar jadi hidup. Al Quran tidak mengatakan seperti yang sesetengah hikayat mengatakan.

  Maka, jika kita selidik Al Quran betul-betul, tidak ada kisah tak logik dalam Al Quran. Rasulullah sudah tapis siap-siap agar manusia di masa akan datang dapat membezakan mana yang benar dan mana yang dusta walaupun dicampur-adukkan.

  Seperti mana air dan minyak tidak mungkin bercampur kerana ada pemisahnya (nilai ketumpatannya), maka di antara benar dengan yang dusta pun Allah sudah sediakan tembok pemisahnya. Sesiapa yang menggunakan akal, akan mudah membezakan mana yang benar dan mana yang dusta.

  Juang

  March 17, 2010 at 8:39 am

 71. haha .. mungkin ada tape recorder dalam patung lembu tu.
  tak pun ada orang dalamnya macam trojan horse kot?

  observer

  March 17, 2010 at 9:52 am

 72. “Majnun: tak logik cerita Putri Balqis dan Nabi Sulayman”

  21:79. Dan Kami membuat Sulaiman memahaminya, dan masing-masing Kami memberikan putusan, dan pengetahuan. Dan bersama Daud, Kami menundukkan gunung-gunung untuk menyanjung, dan burung-burung, dan Kamilah yang membuatnya.

  21:81. Dan kepada Sulaiman, angin yang berhembus dengan kencang, yang mengalir atas perintahnya ke bumi yang Kami memberkati; dan Kami tahu segala sesuatu.

  34:12. Dan kepada Sulaiman, angin; pergerakan paginya seperti sebulan perjalanan, dan pergerakan petangnya seperti sebulan perjalanan. Dan Kami membuatkan mata air leburan tembaga kuning mengalir baginya. Dan daripada jin, ada yang bekerja di hadapannya, dengan izin Pemeliharanya; dan sesiapa antara mereka menyimpang daripada perintah Kami, Kami akan merasakan kepada mereka azab yang Menyala.

  Nabi Sulaiman telah dikurniakan kefahaman untuk mengeksploitasikan angin untuk mempercepatkan perjalanannya. Jika perjalanan yang makan masa sebulan menggunakan kenderaan oleh orang kebanyakan pada waktu itu, Nabi Sulaiman hanya memerlukan hanya beberapa jam sahaja.

  Namun itu tidak menunjukkan apa yang Nabi Sulaiman lakukan adalah suatu yang tak logik kerana di zaman sekarang, ilmu menundukkan angin untuk mempercepatkan perjalanan bukan suatu yang pelik dan tak masuk akal. Berapa banyak kapal terbang, helikoter dan roket telah dicipta oleh manusia zaman sekarang yang mana berupaya memindahkan objek2 termasuk manusia dengan cepat berbanding guna perjalanan di atas darat. Itu belum lagi jika ilmu anti-graviti dapat diterokai dengan meluas untuk mempercepatkan lagi perjalanan manusia.

  Cuma bagaimana secara detail teknologi yang digunapakai oleh Nabi Sulaiman itu tidak diperjelaskan oleh Al Quran. Allah tinggalkan semua itu untuk dikaji oleh orang sekarang.

  Sedangkan teknologi kapal terbang yang tak disebut dalam Al Quran pun Allah izinkan manusia menemuinya, apa lagi ilmu2 yang ada disebut dalam Al Quran.

  27:40. Berkata yang mempunyai pengetahuan al-Kitab, “Saya akan mendatangkannya kepada kamu sebelum gerlingan mata kamu kembali kepada kamu.” Kemudian apabila dia melihatnya menetap di hadapannya, dia berkata, “Ini adalah daripada pemberian Pemeliharaku untuk menguji aku, sama ada aku bersyukur (berterima kasih), atau aku tidak berterima kasih (kafir). Sesiapa berterima kasih hanyalah berterima kasih untuk dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak berterima kasih – sesungguhnya Pemeliharaku Kaya, Mulia.”

  Dengan melihat perkembangan teknologi hari ini yang semakin pantas, maka kisah Nabi Sulaiman dengan Rasu Balqis itu bukannya tak logik pun. Jika kita tahu rahisa-rahsia di langit dan di bumi, sudah pasti kita mudah kita melihat kelogikannya.

  Kesimpulannya, sesuatu yang belum dikaji atau ditemui oleh manusia (belum tercapai oleh akal manusia), ia bukannya tidak logik. Sesuatu yang tidak logik adalah perkara yang bercanggah dengan hukum-hukum di semesta ini yang tidak mungkin berlaku seperti mengatakan Tuhan ada ramai, atau menyamakan Sifat Tuhan dengan sifat makhluk, menyamakan terang dengan gelap, mengatakan tinggi itu sama dengan rendah, atau mengatakan bilangan 10 itu lebih sedikit daripada 5. Itulah contoh kata2 yang tak logik.

  Cuba fahami balik definasi logik dengan betul. Dengan itu diharapkan tak wujud lagi orang yang berkata “pakai logik itu atheist” atau “dalam Islam tidak boleh guna logik”. Kata-kata sebegitu seolah-olah mendakwa Rasulullah yang pakai logik untuk membuktikan Keesaan adalah seorang atheist atau bukan Islam.

  Apakah mereka tidak berfikir dahulu sebelum berkata-kata?

  p/s: Bawakanlah mana ayat2 Al Quran yang menunjukkan dalam Islam tidak boleh guna logik? Boleh kita selidik lagi sejauh mana kebenaran dakwaan mereka itu. Ingatlah, pendusta-pendusta pasti akan dibalasi.

  Juang

  March 17, 2010 at 9:52 am

 73. Salam,

  “observer: haha .. mungkin ada tape recorder dalam patung lembu tu. tak pun ada orang dalamnya macam trojan horse kot?”

  Banyak kemungkinan boleh kita fikirkan umpamanya Semiri membuat lubang pada patung lembu itu agar apabila ada angin kencang meniup pada patung itu, ia akan mengeluarkan bunyi. Konsepnya sama macam kita meniup secara horizontal pada mulut botol kosong yang akan mengeluarkan sejenis bunyi.

  Begitulah janji Allah bahawa Dia akan Memelihara Kitabnya itu. Guna akal sahaja dan ilmu sains peringkat sekolah, kita boleh nampak kelogikannya.

  Yang tak nampak di mana logiknya Al Quran itu mungkin zaman sekolah dulu mereka kantoi subjek sains kot? Maklumlah tok guru mereka kata ilmu sains itu ajaran sekular atau Yahudi. Malangnya bila tok guru mereka itu sakit jantung, pada ilmu sains Yahudi itu juga yang mereka berharap.

  🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 10:01 am

 74. holy cow! mungkin jugak tuh 🙂

  kena ada daya kreatif untuk kelentong orang.

  macam ustaz kat kelantan yang kawin budak 10 tahun.
  kononnya dia ikut sunnah nabi. wakakaka

  observer

  March 17, 2010 at 10:47 am

 75. boleh tak kita hidup tanpa merujuk Quran?

  rasanya boleh.

  aku kenal satu couple gay melayu.
  dia orang ni ada masa ikut Quran, ada masa tak ikut Quran.
  aku tanya apasal macam tu?
  dia orang jawab – kami berbuat baik, dan ambil semua yang baik dari Quran.
  yang mana kami tak boleh ikut dari Quran, kami minta ampun pada Allah.
  Allah maha pengampun dan penyayang akan faham kenapa kami cinta sejenis.
  lagipun Allah tu bukan lelaki atau perempuan.

  hmmm .. ternganga jugak aku. ada logika.

  observer

  March 17, 2010 at 10:53 am

 76. Jangan buat sesuatu atas alasan “sunnah” Nabi. Belum tentu yang dikatakan “sunnah” Nabi itu benar-benar Nabi lakukan.

  Sebab itu Al Quran peringatan kita supaya jangan ikut sesuatu yang kita tidak tahu. Nanti semua penglihatan dan pendengaran akan dipertanggungjawabkan.

  Jadi, hiduplah mengikut sesuatu yang ada bukti jelas dan kukuh, bukannya buat sesuatu yang kabur atas alasan “sunnah Nabi”.

  Bayangkanlah Nabi tidak pernah buat seperti yang mereka katakan itu, bukankah nanti dapat dosa memfitnah Nabi? Elok-elok nak masuk syurga, akhirnya kena campak ke neraka disebabkan dosa berdusta dan memfitnah Nabi.

  Juang

  March 17, 2010 at 10:55 am

 77. “Observer: boleh tak kita hidup tanpa merujuk Quran?
  rasanya boleh.”

  Kalau seseorang itu komited guna akal dalam seluruh kehidupannya, pasti apa yang disebut dalam Al Quran, itulah yang akan diilhamkan. Tetapi kena betul2 follow hukum-hukum yang ada di langit dan di bumi ini. Kena kuat lawan nafsu, sebab nafsu boleh menipu hati supaya jangan guna akal.

  “aku kenal satu couple gay melayu. dia orang ni ada masa ikut Quran, ada masa tak ikut Quran. aku tanya apasal macam tu?
  dia orang jawab – kami berbuat baik, dan ambil semua yang baik dari Quran.
  yang mana kami tak boleh ikut dari Quran, kami minta ampun pada Allah.
  Allah maha pengampun dan penyayang akan faham kenapa kami cinta sejenis.
  lagipun Allah tu bukan lelaki atau perempuan.

  hmmm .. ternganga jugak aku. ada logika.”

  Kena kaji sebab apa mereka memilih kehidupan gay. Kalau mereka kata mereka gay kerana ikut hawa nafsu mereka, bukankah itu sudah menunjukkan mereka mempertuhankan hawa nafsu mereka? Mereka letakkan hawa nafsu mereka lebih tinggi daripada hukum akal. Bila buat sesuatu yang melawan hukum akal, bukankah itu bermakna mereka melawan Allah?

  Lainlah mereka boleh bawa hujah logik kenapa mereka tidak boleh mencintai wanita. Umpamanya kalau di muka bumi ini, semua wanita sudah pupus, dan tinggal lelaki sahaja. Logik kalau nak kahwin sesama lelaki. Tetapi sekarang ni wanita ramai, atas logik apa mereka nak jadi gay?

  Mereka boleh tipu manusia lain atas alasan nak jadi gay. Samalah orang yang sembah berhala boleh beri macam2 alasan untuk membenarkan perbuatan mereka itu. Tetapi Allah tahu apa yang manusia sembunyikan.

  Juang

  March 17, 2010 at 11:04 am

 78. Salam,

  Lelaki yg kawin ngan kanak2 pompuan tuh krn ikut lahwal hadis, di-influence-kan dari jemaah tabligh – kononnya ikut sunnah, padahal ahsanal hadis (Quran) kata jgn mewarisi perempuan-perempuan dgn jalan paksa… nampak tak lahwal hadis kontradik dgn ahsanal hadis (Quran), flip-flop lahwal hadis 🙂

  Jebon

  March 17, 2010 at 11:21 am

 79. Juang,

  couple gay tu pada asalnya ada awek cantik yg diorang sayang giler.
  entah sebab apa awek-awek tu tinggalkan diorang.
  lepas tu diorang tak minat pd perempuan, mungkin takut kena lagi kot.
  and then masa blajar kat London, diorang start hubungan gay.
  dfiorang kata hubungan gay ni susah orang biasa nak faham.

  diorang ni memang orang baik. budi bahasa. tapi diorang tak sembahyang yg tunggang tunggek tu.
  diaorang kata Allah cuma lihat pada hati kita.
  yg sembahyang tunggang tunggek tu khas untuk orang biasa yg tak pandai lagi berfikir.
  kalau tak disuruh buat macam tu, org biasa akan buat banyak kacau. havoc.
  sekarang suruh sembahyang 5-kali pun masih havoc.
  kalau tak suruh lagi carca marba.
  jadi kena-lah psiko derang utk smbhyang 5-waktu.
  baru boleh kontrol org ramai.

  aku fikir good point, ada logika.

  observer

  March 17, 2010 at 11:25 am

 80. sori. dah lari dari tajuk.

  Setiap umat Al-Kitab menyelewengkan Kitab Tuhan yang telah disampaikan kepada mereka oleh para rasul.

  kenapa org tak nak ikut kitab Tuhan?
  susah sangat kah apa yg Tuhan suruh buat?
  apa motif utama utk manusia melawan printah Tuhan?

  ada satu kaum di Yemen, diorang sembah Syaitan.
  kalau dah sembah syaitan, tak der lah Syaitan ganggu hidup diorang, kan?

  ada logik jugak tuh !

  🙂

  observer

  March 17, 2010 at 11:40 am

 81. prasan tak. penyembah syaitan slalunya ada batu.
  mamat rocker pun suka pakai baju gambar setan.

  tahu tak batu hajrul aswad pernah dirompak oleh org yemen tahun 600+ hijrah.

  hehehe … berebut batu lah pulok!

  observer

  March 17, 2010 at 11:47 am

 82. THE ROLE OF THE TEMPLE AT MECCA IN THE JINN RELIGION OF ARABIA

  By Dr. Rafat Amari
  The Kaabah was a temple were the two statues of Asaf and Naelah, the famous Kuhhan of Jinn, were located. The Hajj began there and progressed to the statues of Wind-Jinn. Copies of the statues of Asaf and Naelah were placed over the hills of Safa and Marwa. One can not fail to observe the role of the temple of Mecca as a place of worship for the Jinn religion, as well as being a place for the worship of the Arabian Star Family.
  Another element which helps us to understand the role of the Temple of Mecca is that it united the two main religions of Arabia: the Jinn religion, and the Star Family religion. In the Star Family religion, Allah was the biggest star. His wife was the sun, and his daughters were Manat and al-‘Uzza, each representing a planet. The Kuhhan who represented the Jinn religion to Arabians who practiced other pagan religions, such as the worship of the Arabian Star Family, were accepted by the people who considered the Kuhhan to be gods. The tribe of Quraish considered Iblis – another name for the devil – and Allah to be brothers.[i][1] They said that between Allah and the Jinn, there is great kinship.[ii][2] They believed that the angels where daughters of Allah, and that the mothers of the angels were the daughters of the “Jinn’s lord.”[iii][3] The Jinn were viewed as superior to the angels. Pagan Arabians gave this exalted position to the Jinn because they believed the Jinn were in close relationship and kinship with Allah. Because the Jinn replaced the angels, they left their fingerprints on the Qur’an.
  The Jinn-devils Replaced Angels in the Qur’an, Just as They Replaced Angels in Literature and Poetry of the Jinn Religion of Arabia

  The Qur’an represents an Arabian literature developed before Mohammed; such literature attributed artistic works to the Jinn.[iv][4] In the Qur’an, we find the spirit of the Arabian Jinn religion. We see devils as ingenious workers for Solomon in Surah al-Anbiya’. Quoting from Surah 21, verses 81 and 82:
  For Solomon, the violent wind flowed under his command to the land which we had blessed, for we do know everything. And among the devils were some who dived into the sea for him, and did other works besides, and we protected them.
  Verse 81 refers to Solomon claiming that he had the wind as his servant. Under his command, the wind would go to the land which Allah blessed, called the land of Harran, as we understand from other sources. The wind as a servant of superior gods and deified kings is a habitual theme in ancient religions of the Middle East.
  Al-Sabuni, a modern expositor of the Qur’an in Saudi Arabia, commented on verse 82:
  The devils dived for Solomon, entering the depths of the sea in order to get jewels and pearls. They made great buildings for Solomon, including the construction of his palaces.
  The devils are portrayed in the Qur’an as very useful agents for Solomon and for the prophets. They are pictured as true agents of God, which He placed into Solomon’s service.[v][5] This teaching is derived from the Jinn religion which elevated the devils in the eyes of the Arabians so that the devils would become venerated and worshipped. These Qur’anic verses implied a relationship between God in the Old Testament and the devils, to the point that God would have protected them. This is contrary to the teaching of the Bible, where the devils are condemned creatures, and there is no partnership between God and devils.
  Other verses of the Qur’an also show the influence of the Jinn religion on the Qur’an. Surah 38, called Surah S’ad, in verses 37-39, is directed to Solomon: “The devils, which included every kind of builder and diver, is our bounty, so thank us, and no account will be asked.” The devils are portrayed as gifts of God to Solomon, who was required to thank God for them. This false allegation was taken directly from the Arabian Jinn religion, which gave the devils a high position and treated them as treasured gifts to the prophets of the Old Testament. Such allegations are contrary to the teaching of the Bible. The Bible warns us about devils, and presents them as a curse and as enemies of God and man. The Bible warns us not to have any relationship with devils.
  Not only in the Qur’an do we also find the idea of devils working for Solomon, but we see it in pre-Islamic poems by men who were known to have a relationship with the Jinn. For example, we find in the poems of al-Nabighah النابغة that the Jinn worked for Solomon, building the city of Tadmur in the Syrian desert for him[vi][6]. Another example is found in the writings of Al-Aasha’, a pre-Islamic Arabian poet. al-Aasha’ named the Jinn-devil who inspired his poetry. He called the Jinn-devil, Musahhal المسحل, and described him as his “ beloved one.” Al-Aasha’ says: “my brother, the Jinn, has greeted me. My soul is dedicated to him.”[vii][7] This shows al-Aasha’ was one of the many poets dedicated to the Jinn religion of Arabia. These poets considered the Jinn to be brothers, and they tried to unify men with the Jinn. Mohammed also expressed similar thoughts. He claimed to go to heaven where he encountered Allah who delegated him for a mission to the humans and to the Jinn. Mohammed defined his people as originating from Jinn and humans.[viii][8] He often claimed that the Jinn became Muslims,[ix][9] and he referred to them as brothers.[x][10]
  Al-Aasha’ wrote in one of his poems that the “Jinn were working for Solomon, building arches.”[xi][11] Mohammed copied the same idea into Surah Saba 34, verses 12-13 . Speaking of Solomon, he wrote:
  Among the Jinn who worked with him, by the leave of his lord, they worked for him as he desired, building arches, statues, and basins as large as reservoirs and cauldrons fixed in their places. Work you sons of David with thanks.
  The Qur’an portrays God as asking the sons of David, like Solomon, to thank God because He sent the Jinn to do such artistic works. This is a false assertion against God. This idea of holding the Jinn in high esteem as good workers sent by God was an idea promoted by the Kuhhan in Arabia, to make the Jinn appreciated and venerated by the Arabians. It further sought to cause the Arabians to come to the Kuhhan as representatives of the Jinn and seek counsel from them.
  Ancient Roots of the Arabian Jinn-Devils Which Were highly Regarded as Descended From the Gods
  The teachings of the Arabians about the Jinn-devils being related to Allah, and their daughters being mothers for the angels, has its ancient roots in Arabia. The Akkadians, who came from Arabia to Mesopotamia, claimed seven devils were sons of the Mesopotamian god “An,” who represented the sky, and his wife “Kai,” who represented the earth. According to the Sumerians, An and Kai were married. The Akkadians introduced the idea that the devils were related to the main gods of Mesopotamia and assisted them in creating and governing the universe[xii][12]. The Akkadians worshipped a devil named Girru, whom they claimed was of the line of the god, “An,” and was formed from fire.[xiii][13] In the Qur’an we find the Jinn-devils were also formed from fire.
  The roots of ancient Arabia show that thousands of years before Mohammed the religion of Jinn-devils gave them an exalted position, making them a dynamic force in pagan worship in the temples of Arabia, especially in Star Family worship. The Kuhhan became the religious class, a hierarchy responsible for the various temples of Arabia. This enabled the Kuhhan to introduce the rites of the Arabian Jinn religion in the temples, such as the Umra Hajj which revolved around the Jinn and the famous servants of Jinn, Asaf and Naelah. We saw how this Hajj became an official Hajj which started at the Kaabah of Mecca. The Kuhhan caused the revered figures of the Jinn religion to be the focused sacred elements in the temple. The statues of Asaf and Naelah were placed over the main stones of the temple at Mecca.
  Since the early construction of the temple of Mecca, the Kuhhan of the Jinn were its official priests. This explains how they made their occult Hajj into a ceremony of the temple.

  The temple of Mecca was governed by the Kuhhan of the Jinn. We see this from the presence of the two statues of the Kuhhan on the stones which, without doubt, became sacred because of the two statues placed there. The fact the statues continued to be located there for a long time tells us that the hierarchy of the temple was contained in the Kuhhan line. They considered Asaf and Naelah to be the pioneer servants to the temple. It’s similar to a priest in a Catholic church putting the image of the first bishop or priest who served the church in the main corner of the sanctuary.
  We conclude that the rites in the Kaabah of Mecca were conducted by the Kuhhan of the Jinn, and they were responsible for its religious functions. There are other famous Kuhhan who were known to be responsible of the Kaabah at Mecca. Among them was Wake’a Zuhair al-Iyadi. Ibn al-Kalbi, an Arabian historian and author who wrote about the pre-Islamic era, says that Wake’a was responsible as the Kahen of the Kaabah in those times.[xiv][14] According to the old Arabian authors, Wake’a was known to have rhymed prose like that of the Kuhhan.[xv][15] This confirms his affiliation to the Kuhhan of the Jinn religion. His rhymed prose was considered equal to the Qur’an. We also find many of his phrases copied by Mohammed and incorporated into the Qur’an. Excerpts of the sayings of Wake’a are found in old Arabic literature, such as Majma’ al-Amthaal written by al-Maydaani. [xvi][16]

  All this confirms the sovereignty of the Kuhhan of Jinn over the temple of Mecca, making them the true religious class of the temple. This also explains how many of their rites, such as their Hajj to the main elements of the Jinn religion in the city, became a main ritual of the Temple and for the worshippers of the Arabian Star religion.
  They Worshipped a Serpent in the Temple At Mecca, and the Arabians Thought it was a Jinn-devil

  The true ceremonies of Kaabah, and their connection with the Jinn religion, is shown by the worship of a serpent in the Kaabah. The writings of Tabari, the famous Arabic historian who wrote about pre-Islamic Arabia, tells us that a serpent lived in the well of Kaabah, where the inhabitants of Mecca threw their gifts.[xvii][17] It seems that the gifts were offered to the serpent.
  Arabian historians who wrote about pre-Islamic Mecca, said the term “Allaha,” from which the name Allah was derived, was applied to the “big serpent.”[xviii][18] Arabians worshipped serpents, considering them to be serpent-devils. One of the titles for the devil around Mecca was “Azab,” who was believed to be a serpent.[xix][19] Historians also said that the Jinn is a white serpent,[xx][20] whom they believed heard and distinguished between languages. Poets, like al-Nabighah and others who were known to have relationship with the Jinn, such as Umayya bin Abi al-Salt and Adi bin Zayd, promoted such ideas.[xxi][21]
  Because the serpent in the well of the temple was worshipped, and because he received their gifts, we can see that the temple of Mecca was an important center for the worship of the Jinn. They worshipped the Jinn through worshipping the serpent in the well of the Kaabah, and they called it “Allaha .” Remember that the idol “Kozah” was placed in the Kaabah. The people believed he caused rain and thunderstorms, but many scholars think he was a devil.
  In structure and ceremony, the Kaabah in many ways was identical to the temples of the Jinn religion of Arabia.

  The Arabians had temples which they called “Taghut ” طاغوت, a title for Marid of the Jinn مارد الجن, which means a giant Jinn. In subsequent times, the Kuhhan of the Jinn were also called Taghut,[xxii][22] showing us that the Taghut were the temples of the Jinn religion. Authors who wrote about Arabia in the pre-Islamic period mentioned the similarity between the Kaabah of Mecca and the Taghut. Taghut had the same construction as the Kaabah from the inside, and they had the same ceremonies, such as marching around them like the pagan Arabians who had encompassed the Kaabah.[xxiii][23] This suggests to us that the temple at Mecca was much like the Taghut united with other various temples of the Jinn religion. In ceremonies and structure, there was an affinity between the temples built for the Arabian Star Family and those of the Jinn religion. This is understandable, since the Kuhhan of the Jinn governed the religious functions in most of the temples built for Star Family worship. The Kuhhan governed the worship of the Star Family temple in the same way they governed the temples of the Taghut, which were dedicated to the worship of Jinn. The Temple of Mecca was one of the temples of Arabia which practiced the worship of both of the main pagan religions of Arabia .
  The two priests of Jinn, Asaf and Naelah, were assumed to have been buried in the Kaabah of Mecca. The Kaabah was a place of immoral ceremonies, which supports the idea that it was a sanctuary for the Jinn religion. In pre-Islamic times, the tombs of some of the Kuhhan became sacred places where Arabians visited to get a blessing. Pagan Arabians made their sanctuaries into places of security and shelter. If anyone entered the sanctuaries, he would became invulnerable, and no one could harm him.[xxiv][24] This was also observed at the temple of Mecca. This may suggest that the Kaabah originally was a place where the two Kuhhan, Asaf and Naelah, were buried. Then tribes from Yemen built a temple there, sharing the same purpose for the Kaabah between the Jinn religion and the Arabian Star Family worship which Yemeni tribes embraced.
  Also, the authors who wrote about Mecca in pre-Islamic times spoke about the ceremonies which occurred in the Kaabah which are practiced today only in the temples of Satanism. For example, according to the authoritative book of al-Bukhari, when they encompassed the Kaabah, the marchers were to be naked, including the women.[xxv][25] Also according to the book Halabieh, the Kaabah was a place of fornication. If someone wanted to commit fornication, he could do so at the Kaabah.[xxvi][26] This reminds us of the fornication which occurred in the temples belonging to devil worship, and which supports the affiliation of Kaabah with the Jinn religion of Arabia. Arabic writers who tell us about Mecca describe the fornication of the women of the city.[xxvii][27] It seems these immoralities in the Kaabah had influenced the city.

  The history of occult practices in the Kaabah of Mecca rule it out as a temple of the true, holy God, since He is opposed to Satanism and any form of the occult. All the ceremonies and the personalities who governed the ceremonies, including the idols which were worshipped and the stones which were venerated, confirm that the Kaabah was a local expression of paganism and occult worship in Mecca. This defilement was worse than what occurred in any other pagan temple known to the ancient world, whether in the Middle East or in Asia. These practices failed to have even a trace of the character of worship worthy of the true God as we encounter Him in the Bible. The worship of the God of the Bible exposes every source of the occult. It is totally bound up with the Scriptures which God inspired and gave to the prophets to be conserved for all ages. The Bible was honored in every sanctuary where the people worshipped God, something we did not see in the Temple of Mecca at any point in history. In the Temple of Mecca we see only the occult and the pagan Star Family tradition. How can Islam claim the temple of Mecca was the historical center of monotheism throughout history ?

  observer

  March 17, 2010 at 11:49 am

 83. Salam,

  Cuba kita renungkan kisah iblis dilaknati Allah. Kenapa dia sanggup pilih jalan hidup begitu walaupun asalnya dia adalah malaikat?

  Iblis lakukan itu semua kerana dalam hatinya ada keangkuhan. Dia merasakan dengan status malaikatnya itu, dia lebih baik daripada Adam.

  Takkanlah sebagai malaikat, dia tidak tahu yang Allah tak suka kepada makhluk2 yang angkuh? Tetapi kenapa iblis tetap nak angkuh juga?

  Seperti itulah kenapa ada manusia tak nak ikut kitab Allah walaupun dalam Kitab itu banyak mengingatkan manusia supaya jangan tiru sifat angkuh iblis itu.

  Selama ini mereka telah dididik dengan ajaran ke arah keangkuhan. Kononnya dilahirkan dari keturunan yang mengaku Islam, mereka sahajalah yang layak masuk syurga. Keturunan lain dikatakan kafir atau bukan Islam.

  Bila keangkuhan semakin tinggi, sudah pasti rasa sukar nak ikut Al Quran yang ajak manusia merendah diri. Bukankah angkuh itu lawannya merendah diri? Itulah logik kenapa manusia ada yang tak nak ikut Kitab Allah.

  Lainlah kalau Al Quran ajar manusia jadi angkuh, sudah pasti orang yang nak angkuh itu berebut-rebut ikut Al Quran. 🙂

  Juang

  March 17, 2010 at 11:52 am

 84. hehehe .. kau jangan nak fitnah Iblis pulak, jang. 🙂

  sebagai malaikat, Iblis bukan nya ada pilihan.
  dia patuh pd apa yg di suruh boss. tak logiklah Iblis malaikat yg ranking tinggi nak lawan printah Allah. bodoh lah pulok. takkanlah Allah didik malaikat Iblis utk jadi angkuh. tak logika brader.

  by the way, Iblis nih sekor atau satu kaum?
  kalau sekor tunggal … memang powerlah dia.
  apa yang buat dia power, sampai boleh mlawan cakap boss?

  mungkin dia boring dgr celoteh boss?
  kadang2 aku pun boring baca Quran. ooops.
  benda yg sama diulang-ulang. [ jangan cakap pd ustaz ]
  hmm sebab tu arh ahli kitab seleweng kitab Allah … diorang boring.
  benda bagus macam amna pun , kalau ulang2 akan jadi boring.
  logik juga kan?

  🙂

  observer

  March 17, 2010 at 12:11 pm

 85. Salam

  “observer: takkanlah Allah didik malaikat Iblis utk jadi angkuh”

  Itulah pasal. Jika kita pun nampak tak logik Allah didik malaikat jadi angkuh, logikkah Allah suruh Nabi ajak manusia jadi angkuh? Jadi bila datang ajaran2 yang berbau angkuh atau seperti masuk bakul angkat sendiri, itu bukan lagi ajaran seseorang Nabi. Sudah pasti itulah hasut syaitan yang penipu.

  Macam orang Yahudi dan Nasrani pernah kata, dengan jadi macam mereka, barulah boleh dapat petunjuk. Bukankah itu kata2 yang berbau keangkuhan? Samalah perangainya dengan orang yang kata, kena beritual macam mereka, barulah masuk syurga. Itu kerja2 orang nak mengangkat2kan dirinya lebih mulia daripada orang lain-lah tu.

  Kenapa Rasulullah tidak membeza2kan Rasul2 terdahulu yang baginda contohi? Sebab nak melawan keangkuhanlah. Tapi sampai kat pengikut baginda zaman sekarang, mereka kata kena agung2kan Rasulullah sahaja sampaikan nama baginda diletakkan dengan nama Allah. Kononnya baginda adalah manusia istimewalah, itulah, inilah. Padahal dalam Al Quran terang2 ada ayat yang menyebut bahawa Nabi pun tidak membeza2kan para Rasul.

  “by the way, Iblis nih sekor atau satu kaum?”

  18:50. Dan apabila Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; maka mereka sujud, kecuali Iblis; ia adalah daripada jin, dan ia melakukan kefasiqan terhadap perintah Pemeliharanya. Apa, adakah kamu mengambil ia dan keturunannya untuk menjadi wali-wali (sahabat-sahabat) kamu, selain daripada Aku, sedang mereka adalah musuh bagi kamu? Betapa buruknya pengganti bagi orang-orang zalim!

  Apabila Al Quran menyebut “kecuali iblis”, ia menunjukkan iblis itu sejin sahaja (1 orang = seorang, maka 1 jin = sejin).

  Kemudian Al Quran menyebut “adakah kamu mengambil ia dan keturunannya…”. Itu menunjukkan iblis itu ada keturunannya. Kalau keturunan Adam pun sudah berkembang biak, secara logiknya keturunan iblis pun sudah berkembang baik. Maka dalam golongan jin itu, terdapat banyak jin2 yang engkar seperti moyang mereka (iblis) juga perangainya.

  Kedua-dua golongan manusia dan jin yang engkar dan jahat lagi kuat mendustai itulah yang dipanggil syaitan.

  “kadang2 aku pun boring baca Quran. ooops.
  benda yg sama diulang-ulang.”

  Petua supaya tak boring adalah dengan meminati. Kalau kita minat menyelidik Al Quran untuk mencari rahsia2nya, kita tidak boring biarpun berulang2 kali baca. Sebab bila kita baca lain kali, Allah bagi ilham2 yang kita tidak terfikir sebelum itu. Bila dapat sesuatu ilham yang baru itu, disitulah kepuasan dan keseronokan mengkaji Al Quran.

  Tetapi kalau baca Al Quran semata-mata nak dipandang mulia oleh masyarakat, memanglah cepat boring sebab keikhlasan itu takde.

  Sama macam kita minat mendengar sesebuah lagu. Biarpun berulang2 kita dengar, tak rasa boring pun sebab dah minat kat lagu tu. Tetapi kalau kita tak minat, belum sempat nak tekan butang “play” kat mp3 player tu sudah rasa boring.

  “hmm sebab tu arh ahli kitab seleweng kitab Allah … diorang boring. benda bagus macam amna pun , kalau ulang2 akan jadi boring. logik juga kan?”

  Kalau disebabkan buat benda berulang2 punca mereka jadi boring seterusnya mereka selewengkan Kitab Allah, tak juga. Kenapa mereka boleh tekun sembah berhala berulang2 dan berkali2 sehari. Sepatutnya itu lagilah boring.

  Jadi sebab itu saya nampak logik yang menyebabkan mereka selewengkan Kitab Allah itu kerana mereka nak berbangga diri kononnya merekalah golongan yang benar, merekalah kekasih2 Allah, mereka sahajalah yang layak beri petunjuk. Dengan kata lain, mereka suka masyarakat memuja dan beri penghormatan kepada mereka dan kata2 mereka dipercayai tanpa boleh dibantah2. Mereka seronok tengok orang ramai jadi burung belatuk terhangguk2 mengiyakan kata-kata mereka.

  Para Rasul diangkat martabatnya bukannya melalui sanjungan masyarakat. Allah didik hati mereka dengan dikutuk, dikeji, dimaki, dipulau dan macam2 cabaran yang mengentalkan jiwa.

  Tetapi para “pewaris Nabi” itu menaikkan “darjat” mereka sendiri dengan mengharapkan puji-pujian orang. Baru diajak guna akal pun mereka sudah melenting menghukum orang itu sesat, orang sana anti-hadis, orang tersebut atheis dan bermacam-macam lagi. Jauh sekali sifat mereka dengan sifat nabi yang mereka warisi itu.

  Sebab itu kita tertanya2, benarkah mereka itu pewaris Nabi? Kenapa jauh sangat akhlak mereka daripada Nabi?

  Juang

  March 17, 2010 at 1:32 pm

 86. Salam/Peace…

  Jika kita baca komen2 dgn hati yang ikhlas, dapat kita lihat hati orang2 yang tidak percaya ada penyakit..

  36:77. Sudahkah manusia merenungkan bagaimana Kami menciptanya daripada setitis mani? Kemudian tiba-tiba, dia menjadi penentang yang nyata.

  Mereka suka ambil pendapat orang lain.Mereka tak mahu berfikir atau menulis dengan akal/hati mereka sendiri.

  2:34. Dan apabila Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”, lalu mereka sujud kecuali Iblis. Ia enggan, dan ia sombong, dan ia menjadi antara orang-orang yang tidak percaya (kafir).

  7:11. Kami mencipta kamu, kemudian Kami membentuk kamu, kemudian Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; maka mereka sujud, kecuali Iblis; ia bukanlah daripada orang-orang yang sujud.

  15:28. Dan apabila Pemelihara kamu berkata kepada para malaikat, “Sesungguhnya, Aku mencipta seorang manusia daripada tanah liat yang kering, daripada lumpur yang dibentuk,
  15:29. Apabila Aku telah membentukkannya, dan menghembuskan Roh-Ku ke dalamnya, jatuhlah kamu dengan bersujud kepadanya.
  15:30. Kemudian para malaikat sujud, kesemuanya.
  15:31. Kecuali Iblis; ia enggan untuk menjadi antara orang-orang yang sujud.
  15:32. Berkatalah Dia, “Wahai Iblis, apakah sebabnya kamu tidak bersama orang-orang yang sujud?”
  15:33. Berkata, “Aku tidak akan sujud kepada makhluk yang Engkau cipta daripada tanah liat yang kering, daripada lumpur yang dibentuk.”
  15:34. Berkata Dia, “Maka keluarlah kamu darinya; kamu adalah direjam,
  15:35. Ke atas kamu laknat hingga Hari Agama (Pengadilan).”
  15:36. Berkata, “Wahai Pemeliharaku, tangguhkanlah aku hingga hari mereka dibangkitkan.”
  15:37. Berkata Dia, “Kamu adalah antara orang-orang yang ditangguhkan,
  15:38. Hingga hari, waktu yang diketahui.”
  15:39. Berkata, “Wahai Pemeliharaku, oleh kerana Engkau telah membuat aku bersalah, aku akan menampakkan semuanya indah bagi mereka di bumi, dan aku akan membuat mereka bersalah, kesemuanya,
  15:40. Kecuali hamba-hamba Engkau, antara mereka, yang tulus.”

  17:61. Dan apabila Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; maka mereka sujud, kecuali Iblis. Ia berkata, “Adakah aku akan sujud kepada apa yang Engkau cipta daripada tanah liat?”

  18:50. Dan apabila Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; maka mereka sujud, kecuali Iblis; ia adalah daripada jin, dan ia melakukan kefasiqan terhadap perintah Pemeliharanya. Apa, adakah kamu mengambil ia dan keturunannya untuk menjadi wali-wali (sahabat-sahabat) kamu, selain daripada Aku, sedang mereka adalah musuh bagi kamu? Betapa buruknya pengganti bagi orang-orang zalim!

  20:116. Dan apabila Kami berkata kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; maka mereka sujud, kecuali Iblis; ia enggan.

  26:95. Dan tentera Iblis, kesemuanya.
  (Dicampak ke dalam Jahim)

  34:20. Iblis mengesahkan sangkaannya terhadap mereka, dan mereka mengikutinya, kecuali segolongan daripada orang-orang mukmin.
  34:21. Dan ia tidak ada kuasa terhadap mereka, melainkan supaya Kami mengetahui orang yang mempercayai akhirat daripada orang yang dalam keraguan padanya. Pemelihara kamu Penjaga atas segala sesuatu.

  38:74. Kecuali Iblis; dia menyombongkan diri, dan termasuk orang-orang yang tidak percaya (kafir).

  38:75. Berkata, “Wahai Iblis, apakah yang menghalangi kamu daripada bersujud kepada apa yang Aku telah cipta dengan tangan-Ku Sendiri? Adakah kamu menyombongkan diri, atau kamu termasuk orang-orang yang tinggi?”

  quote:observer
  mungkin dia boring dgr celoteh boss?
  kadang2 aku pun boring baca Quran. ooops.
  benda yg sama diulang-ulang. [ jangan cakap pd ustaz ]hmm sebab tu arh ahli kitab seleweng kitab Allah … diorang boring.
  benda bagus macam amna pun , kalau ulang2 akan jadi boring.
  logik juga kan?

  17:41. Kami mengulang-ulangi di dalam al-Qur’an ini, supaya mereka ingat; dan ia menambahkan mereka hanya dalam pelarian.

  64:6. Itu adalah kerana rasul-rasul mereka telah datang kepada mereka dengan bukti-bukti yang jelas, dan kemudian mereka berkata, “Apa, adakah manusia yang memberi petunjuk kepada kami?” Oleh kerana itu mereka tidak percaya, dan berpaling, dan Allah tidak memerlukan mereka. Dan Allah Kaya, Terpuji.

  6:112. Begitulah Kami mengadakan bagi tiap-tiap Nabi suatu musuh, syaitan-syaitan daripada manusia dan jin, yang mewahyukan ucapan palsu yang indah-indah kepada satu sama lain, untuk menipu; dan sekiranya Pemelihara kamu menghendaki, tentu mereka tidak membuatnya. Maka tinggalkanlah mereka dan apa yang mereka mengada-adakan.

  6:113. Dan supaya hati orang-orang yang tidak mempercayai akhirat condong kepadanya, dan supaya mereka sangat berpuas hati dengannya, dan supaya mereka memperoleh apa yang mereka memperolehkan.

  6:114. Apa, adakah aku akan mencari sebarang hakim selain Allah? Dan Dia yang menurunkan kepada kamu Kitab yang cukup jelas; dan orang-orang yang kepada mereka Kami telah memberikan Kitab mengetahui bahawa ia diturunkan daripada Pemelihara kamu dengan yang benar; maka janganlah kamu termasuk orang-orang yang ragu-ragu.

  CELAKALAH orang-orang BERDUSTA! Maka dengan “HADIS” manakah lagi selepas ini mereka akan beriman?” (77:49-50)

  Salam/Peace…

  wolverine

  March 17, 2010 at 2:24 pm

 87. Salam,

  Sekarang kita sudah nampak bagaimana logik dapat membezakan benar atau dusta. Dengan guna logik, kita boleh kesan penyelewengan2 terhadap Kitab2 Allah yang pernah diturunkan kepada Rasul2 terdahulu. Kita boleh nampak kontradiksi2 sesuatu ajaran.

  Maka orang2 yang dalam hatinya ada niat nak berdusta dan menyeleweng, sudah pasti mereka melarang orang lain guna logik. Sebab nanti bila ramai manusia guna logik, mudahlah pendustaannya dibongkarkan. Itu yang mereka anti sangat pada orang2 yang guna akal.

  Maka ditakut-takutkanlah masyarakat dengan kata-kata seperti “dalam Islam tidak boleh guna logik”. Logik itu orang atheist sahaja pakai. Mereka tahu, punca sesuatu pendustaan itu dapat dikesan apabila masyarakat mula guna logik, maka mereka akan berusaha menghalang masyarakat berfikir secara logik supaya senanglah kerja2 “mengelepet” masyarakat dapat dilakukan.

  Oleh kerana Allah Mengetahui taktik syaitan2 ini menipu masyarakat seperti mana umat-umat terdahulu pernah ditipu oleh syaitan, sebab itulah Al Quran yang dibekalkan kepada kita selalu suruh guna akal. Itulah cara kita lawan tipu daya syaitan.

  Hukum pada semesta ini telah ditetapkan iaitu sesuatu penipuan atau pendustaan pasti akan wujud percanggahan-percanggahan. Bila masyarakat semakin matang berfikir, makin banyaklah percanggahan tersebut dapat dilihat.

  Ketika itu orang2 yang berdusta tidak senang duduk. Mereka akan takut dengan bayang2 mereka sendiri. Namun ketika maut menghampiri mereka, dosa2 menipu dirinya sendiri dan menipu orang ramai yakan menyebabkan mereka disentap dengan kesakitan yang amat sangat. Seperti mana ketika hidupnya mereka mudah tersentap bila ajaran2 dustan mereka dibongkarkan satu persatu, seperti itulah mereka merasai sakitnya mati. Seperti mana ketika hidup, hati mereka dipanasi (dibakar) oleh pembongkaran2 yang dilakukan, seperti itulah panasnya mereka diazab selepas mati nanti.

  Jadi untuk hidup dengan hati yang tenang dan aman (Salam), janganlah hidup berdusta. Bukankah Allah menjadi saksi kepada semua manusia? Sebesar atom sesuatu dusta itu dilakukan, bukankah Allah Mengetahui segala-galaNya?

  Nak lari ke mana lagi kalau berdusta sekuat mana sekalipun? Bukankah semua kita akan mati dan kembali kepada Tuhan Yang Mengetahui siapa yang jujur dan siapa yang pendusta?

  Juang

  March 17, 2010 at 2:26 pm

 88. “observer: couple gay tu pada asalnya ada awek cantik yg diorang sayang giler.
  entah sebab apa awek-awek tu tinggalkan diorang.lepas tu diorang tak minat pd perempuan, mungkin takut kena lagi kot.and then masa blajar kat London, diorang start hubungan gay. dfiorang kata hubungan gay ni susah orang biasa nak faham.”

  Dah agak dah. Kebanyakan yang jadi gay atau lesbian kerana pengalaman frust bercinta. Akibat frust, syaitan membisikkan kebencian mereka pada kaum berlawan jenis dengan mereka.

  Memanglah kalau ikutkan rasa, kegagalan bercinta itu suatu yang menyakitkan. Tetapi gagal sekali, bukannya bermakna gagal selama-lamanya. Jika mereka benar-benar beriman kepada Allah, mereka bukan menjadi orang yang berputus asa.

  12:87. Wahai anak-anakku, pergilah dan carilah berita mengenai Yusuf dan saudaranya. Janganlah berputus asa daripada kesenangan Allah; daripada kesenangan Allah, tiada yang berputus asa melainkan kaum yang tidak percaya (kafir).”

  Daripada ayat tersebut, sifat2 orang kafir adalah mudah berputus asa. So kalau alasan kerana gagal bercinta itu menyebabkan mereka pilih jadi gay, bukankah sama sahaja perangai mereka dengan orang kafir yang berputus asa itu?

  Sekuat mana dugaan yang Allah berikan, berfikirlah secara positif. Mungkin Allah gagalkan mereka bercinta dengan awek mereka itu kerana awek itu harapkan muka sahaja cantik, tetapi dalam hatinya tidak. Jadi daripada derita yang lebih teruk akibat perangai awek tersebut, maka Allah pisahkanlah mereka, di samping untuk menguji sejauh mana ketahanan diri lelaki tersebut.

  Saya lihat, justifikasi mereka guna untuk jadi gay itu tidak kukuh. Lebih kerana mereka frust dan give-up nak bercinta dengan wanita lagi seterusnya mencari lelaki2 yang memahami erti frust bercinta dengan wanita. Kalau kita fikir panjang, itukah cara terbaik yang Allah ajar untuk hadapi kegagalan?

  Bayangkanlah semua manusia jadi gay dan lesbian, bukankah suatu hari nanti akan pupusnya keturunan manusia?

  Kalau kita berfikiran jauh ke hadapan untuk melihat kesan2 dan akibat, seperti kita main chess kena berfikir beberapa langkah ke hadapan, pasti kita akan nampak risiko2 sesuatu perbuatan yang hendak kita lakukan sendiri.

  “diorang ni memang orang baik. budi bahasa. tapi diorang tak sembahyang yg tunggang tunggek tu. diaorang kata Allah cuma lihat pada hati kita. yg sembahyang tunggang tunggek tu khas untuk orang biasa yg tak pandai lagi berfikir.”

  Itu menunjukkan, pada satu sudut, mereka berjaya mengelak ditipu syaitan iaitu tidak melakukan amalan ritual sembahan.

  Tetapi kita kena ingat, syaitan tidak henti-henti nak tipu-daya. Maka syaitan perangkap mereka untuk terpesona dengan kecantikan wanita sehingga sampai satu tahap, mereka frust menonggeng (berputus asa).

  Bila frust, syaitan pujuk mereka ke arah perbuatan luar tabii. Di situ mereka diuji apakah mereka benar2 pandai berfikir. Kalau mereka itu benar2 seorang yang berfikir, sudah pasti mereka optimis kepada Allah bahawa suatu hari nanti Allah akan gantikan awek2 mereka dahulu dengan awek2 yang lebih baik.

  Jika manusia itu benar2 ikhlas kerana Allah dan mereka yakin Allah nampak hati mereka, tergamakkah mereka nak mengada-adakan dusta membenarkan perbuatan yang melampaui batas?

  “kalau tak disuruh buat macam tu, org biasa akan buat banyak kacau. havoc.
  sekarang suruh sembahyang 5-kali pun masih havoc.
  kalau tak suruh lagi carca marba.
  jadi kena-lah psiko derang utk smbhyang 5-waktu.
  baru boleh kontrol org ramai.”

  Itu macam tikus nak membaiki labu sahaja. Mereka nak perbaiki sesuatu keadaan dengan melubangkan keadaan yang lain. Akhirnya hancur labu itu dikerjakan.

  Kalau kita nak perbaiki sesuatu masalah yang menyebabkan banyak kekacauan, fahamilah punca-punca kekacauan itu berlaku. Semua punca kekacauan berlaku bermula daripada hati manusia itu sendiri. Kalau hati itu lemah dan mudah terpengaruh dengan syaitan, logiklah banyak kekacauan.

  Oleh kerana kekacauan bermula daripada hati, maka amalan2 yang memperkuatkan jiwa itulah yang patut dilakukan. Kalau buat amalan gerakan jasad, setakat nak kuatkan otot2 badan, logiklah.

  Apakah perbuatan yang menguatkan jiwa? Belajar sesuatu yang sukar dan sentiasa mantapkan ilmu di dada dengan kemahiran2 yang sukar. Bila kita didik jiwa buat sesuatu yang susah, hati akan semakin kental.

  Kemudian belajar berhujah dengan matang dan tidak mudah sensitif bila berbeza pendapat. Itulah cara kita menguatkan jiwa. Ini baru berbeza pendapat sahaja, mulalah nak menghukum orang lain itu sesat atau tukang sihir.

  Kemudian berfikiran positif menghadapi kegagalan dan kekalahan. Jangan cepat berputus asa. Jadi seorang yang sabar dan tabah.

  Apabila kita ajak manusia ke arah kesabaran, apakah akan ada lagi kekacauan?

  Sekarang ini, kebanyakan kita tidak belajar kentalkan jiwa. Lebih2 lagi yang dibuai dengan keangkuhan kononnya merekalah golongan yang Islam dan kaum2 lain kafir. Akibat jiwa dibelai keangkuhan, jiwa itu jadi lemah dan mudah sensitif. Sampaikan kalimah Allah pun mereka nak berebut-rebut. Bukankah itu seperti budak-budak kecil yang berebut gula-gula?

  Juang

  March 17, 2010 at 3:50 pm

 89. Dulu masa aku tekun blajar ugama, guru aku cakap ada tiga jenis ibadat.

  1. ibadat hamba – dia ni ibadat sebab takut api neraka, dan harapkan syurga
  2. ibadat bisnesman – dia ni ibadat sebab nak untung. macam mutawif haji kot?
  3. ibadat ? – dia ni ibadat sebab dia dah kenal Allah ?

  – yg nombor 3 tu aku belum pernah nampak lagi. tapi yg nombor 4 ni memang banyak

  4. ibadat selebriti – dia ni nak glamour = ustaz & penyanyi nasyid

  Apa-apapun aku nampak manusia ni kalau tak ada untung, dia tak sembah Allah. Orang Melayu yg kaya, majoriti tak sembah Allah. Yg miskin papa kedana yg slalu ulang alik masjid. Org kaya dia panggil org miskin baca Yasin kat majlis tahlil, sebab org kaya dia boleh bayar upah. Macam pak arab, turun kaplterbang terus pi duty free cari arak. Tonggang arak, tonggang betina .

  Kadang2 orang kaya ni, dia upah ustaz mcm Dr Asri datang bagi ceramah kat rumah dia. Yg datang pun jenis naik Merc, Cayenne & Beemer. Angguk2 geleng2, doa panjang2 .. lepastu makan. Minggu depan jumpa lagi. Muah muah. Datin dan Puan Seri.

  Ada macam2 ritual. Semua doa dalam bahasa Arab. Nasib baik bukan P Ramlee yg baca. he he. Kalau P Ramlee baca doa, mesti doa masuk jamban pun dia selit. Org Melayu bukan faham pun. Janji lakonan mantop.

  Lakonan – ibadat sebagai sebuah lakonan kena ada penghayatan seni. Kena ada stage, skrip dan audiens sasaran. Ritual ini memang meletihkan minda aku. Aku dah loya nak dgr ceramah ugama. Aku lebih senang dengar John Lennon nyanyi lagu yg tolak ibadat syirik ini:

  Imagine there’s no Heaven
  It’s easy if you try
  No hell below us
  Above us only sky
  Imagine all the people
  Living for today

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace

  You may say that I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will be as one

  Imagine no possessions
  I wonder if you can
  No need for greed or hunger
  A brotherhood of man
  Imagine all the people
  Sharing all the world

  You may say that I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will live as one

  observer

  March 17, 2010 at 4:33 pm

 90. “observer: Orang Melayu yg kaya, majoriti tak sembah Allah. Yg miskin papa kedana yg slalu ulang alik masjid.”

  Mungkin sebab saudara observer anggap erti “sembah” Allah itu adalah dengan membuat ritual di rumah ibadat, sebab itu saudara kata begitu.

  Tetapi dalam Al Quran, perkataan sembah seperti ritual itu tidak wujud. Yang ada adalah perkataan “mengabdikan”. Perkataan ibadat itu datang daripada perkataan “abid” atau “abdi”. Bermaksud manusia itu mengabdikan diri kepada Allah. Kita ini adalah hamba kepada Allah.

  Sebagai seorang hamba, kita kena hidup sesuai dengan kejadian kita sebagai manusia. Samalah macam kita bekerja dengan sesebuah syarikat. Jika kita mengambil tugas sebagai pak guard, kenalah komited sebagai pak guard.

  Seorang pak guard yang komited dengan tugasnya, dia sedar yang dia kena berjaga pada waktu malam jika diperlukan. Walaupun bossnya tidak ada pada waktu malam, tetapi sebab dia tahu dia telah ambil perjanjian dengan majikannya itu sebagai pak guard, maka dia akan bersungguh2 memastikan komitmennya itu disempurnakan sebaik mungkin. Dia tidak akan curi tulang untuk tidur di waktu shift malamnya kerana nanti fungsi pak guard itu tidak dapat disempurnakan. Dia boleh berkreativiti agar tugas pak guard itu sempurna seperti memasang perangkap2 atau membuat langkah perlindungan jika penjenayah ingin merompak. Pak guard itu kena peka dengan keadaan sekelilingnya. Bukannya beranggapan, sudah terpacak di pintu pagar itu, dia sudah sempurnakan tugasnya.

  Samalah bila kita mengabdikan diri kepada Allah, kita kena sedar apa tujuan kita diciptakan. Lihat kejadian diri kita yang ada otak yang boleh berkembang yang tidak dimiliki oleh lembu dan kerbau. Jadi oleh kerana otak manusia boleh berkembang, patutkah manusia itu hidup secara bodoh dan menurut membuta-tuli seperti lembu dicucuk hidungnya?

  Selagi manusia itu hidup mengikut fitrah kejadiannya sebagai manusia, manusia itu sudah menghambakan dirinya sebagai manusia kepada Allah. Tidak kira manusia itu kaya atau miskin, asalkan dia hidup menggunakan akalnya (yang makhluk2 lain tidak mampu melakukannya), dia sudah mengabdikan dirinya kepada Allah kerana dia hidup pada landasan sebenar sebagai seorang manusia.

  Kalau kita fikir logik pun, jika kita mencipta kereta, sudah pasti kita harapkan kereta itu berfungsi sebagai kenderaan bukannya sebagai meja makan. Macam itulah bila Allah cipta kita sebagai manusia, pastilah Dia hendak kita berfungsi sebagai manusia yang berakal sempurna, bukannya sebagai lembu atau kerbau.

  Jadi adakah kita sudah berfungsi sebagai seorang manusia yang berakal sempurna jika hidup menurut membuta-tuli?

  🙂

  Juang

  March 18, 2010 at 1:18 am

 91. Kereta Ferrari atau Kancil, jika masing2 berfungsi sebagai kenderaan, sudah pasti memberi makna kepada pencipta kereta itu. Tetapi kalau kereta semahal mana pun harganya, sebaliknya jika ia tidak dapat menjalankan fungsi utamanya sebagai kenderaan, sudah pasti ia nilainya jatuh.

  Begitulah Allah cipta kita sebagai manusia. Ada yang kaya ada yang miskin. Asalkan mereka hidup sebagai seorang manusia yang memenuhi matlamat fungsi mereka diciptakan, sudah pasti mereka bernilai di sisi Allah. Tetapi kalau mereka kaya mengalahkan Qarun sekali pun, sebaliknya gagal menjalankan fungsi sebagai manusia yang menggunakan akal sehingga hidup mementingkan diri sendiri sahaja dan membiarkan masyarakatnya dalam kebodohan, sudah pasti nilainya jatuh.

  Nabi Musa yang jadi anak angkat Firaun pun tidak lupa diri dengan kemewahan, sebaliknya baginda sanggup bersusah-payah semata-mata nak sedarkan bangsanya (bani Israel) yang hidup dalam kebodohan akibat suka menyembah patung anak lembu (berhala). Akibat kebodohan itulah Firaun mengperhambakan mereka di Mesir.

  Perasan atau tidak, kaum yang suka menyembah berhala pasti mereka akan jadi bodoh kerana amalan menyembah berhala itu menyembabkan minda terbantut. Diwujudkan amalan menyembah berhala itu bukannya kerana ada logik2nya, melainkan atas dasar “sebab kami nampak bapa-bapa kami melakukannya”.

  Ramai manusia tidak sedar nilai mereka terletak pada akal. Semakin mereka bijaksana seperti para Nabi, semakin tinggi maqam mereka di sisi Allah. Sebab itulah Al Quran suruh sangat manusia guna akal sehingga diceritakan penyesalan orang2 kafir di neraka kelak kerana tidak menggunakan akal.

  Malangnya ada yang pergi selewengkan ajaran Al Quran dengan mengatakan “dalam Islam tidak boleh guna akal” atau “guna logik itu atheist”. Mereka nak tempah tiket masuk neraka ke?

  🙂

  Juang

  March 18, 2010 at 2:26 am

 92. —-> buku dan kitab apa sekalipun, kalau diselewengkan [ atau di isi dengan fahaman peribadi ] akan berubah dari maksud asal. begitu juga Quran dan hadith

  Prophet Muhammad says “If knowledge were suspended from ath-Thurayya (the Pleiades, very distant stars), Persians would reach it.”, he puts his hand on Salman and says: “If faith were also at ath-Thurayya, even then some men from these people (Persians) would attain it.”

  —> petikan dari buku Ayat-ayat Setan:

  One night the Persian scribe had a dream in which he was hovering above the figure of Mohammad the Prophet’s cave on Mount Cone….[It] struck him that his point of view had been that of the arch-angel, and at that moment the memory of the incident of the Satanic verses came back to him as vividly as if the thing had happened the previous day. “Maybe I hadn’t dreamed of myself as Gibreel,” Salman recounted. “Maybe I was Shaitan [Satan].” The realization of this possibility gave him his diabolic idea. After that, when he sat at the Prophet’s feet, writing down rules rules rules, he began, surreptitiously, to change things.
  “Little things at first. If Mohammad recited a verse in which God was described as all-hearing, all-knowing, I would write, all-knowing, all-wise. Here’s the point: Mohammad did not notice the alterations. So there I was, actually writing the book, polluting the word of God with my own profane language. But, good heavens, if my poor words could not be distinguished from the Revelation by God’s own messenger, then what did that mean? What did that say about the quality of the divine poetry? Look, I swear, I was shaken to my soul….I was writing the Revelation and nobody was noticing, and I didn’t have the courage to own up. I was scared silly, I can tell you. Also: I was sadder than I have ever been.

  —-> ramai org yg kalau guna akal dan logik akan jadi macam Ahmed Rushdie, penulis buku Satanic Verses. Ahmed tlah tukar nama kepada Salman Rushdie untuk sinkroni dgn watak dlm buku tu 🙂

  observer

  March 18, 2010 at 5:20 am

 93. Salam,

  Juang:
  Majnun: tak logik Nabi Ibrahim sembelih Ismail, tapi btukar khibas”

  37:102. Dan apabila dia telah sampai umur untuk berusaha bersama dia, dia berkata, “Wahai anakku, aku melihat dalam tidurku bahawa aku mengorbankan kamu; renungkanlah; apakah pandangan kamu?” Berkata, “Wahai ayahku, buatlah apa yang kamu diperintahkan; kamu akan mendapati aku, jika Allah mengkehendaki, termasuk orang-orang yang sabar.”

  Mencermati teks araby dari ayat 37:102, sama sekali tidak ada pesan kepada Ibrahim untuk menyembelih putranya.

  فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِن شَاء اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ (37:102)

  Falamma balagha maAAahu alssaAAya qala ya bunayya innee ara fee almanami annee athbahuka faonthur matha tara qala ya abati ifAAal ma tumaru satajidunee in shaa Allahu mina alssabireena

  # 37:102 (Y. Ali) Then, when (the son) reached (the age of) (serious) work with him, he said: “O my son! I see in vision that I offer thee in sacrifice: Now see what is thy view!” (The son) said: “O my father! Do as thou art commanded: thou will find me, if Allah so wills one practising Patience and Constancy!”

  Setidaknya ada dua kata yang diselewengkan artinya dalam ayat di atas:
  alssaAAya
  almanami.

  Kedua kata tersebut adalah kata benda (isim ma’rifah/defenite noun), tetapi diterjemaikan sebagai kata kerja (fi’il). Akibatnya, artinya menjadi tidak sesuai dengan teks araby-nya, dan menimbulkan pemahaman yang keliru.

  Sebagai kata benda,
  alssaAAya dapat berarti usaha atau perusahaan, bukan berusaha dan
  almanami dapat berarti tempat tidur atau pembaringan, bukan tidur.

  Tuhan Maha Rahman dan Maha Rahim sehingga mustahil memiliki perintah yang kejam-bengis, menyuruh menyembelih anak yang sangat disayangi.

  Faried

  March 19, 2010 at 12:04 am

 94. “observer: ramai org yg kalau guna akal dan logik akan jadi macam Ahmed Rushdie, penulis buku Satanic Verses. Ahmed tlah tukar nama kepada Salman Rushdie untuk sinkroni dgn watak dlm buku tu”

  Jika seseorang itu buat jahat, itu kena dia berfikiran pendek. Tetapi jika seseorang itu buat baik, itu kerana dia berfikiran panjang.

  Umpamanya seseorang itu nak dapat duit. Ikut logik, dengan cara merompak pun boleh dapat duit. Memang betullah tu. Tetapi itu logik orang2 yang berfikiran pendek sahaja.

  Kalau manusia itu berfikiran panjang, dia akan nampak logik2 lain yang menunjukkan pekerjaan yang lebih baik daripada merompak. Malah dengan merompak, walaupun boleh dapat duit, tetapi mereka tidak erti ketenangan daripada duit itu kerana hidup diburu polis.

  Kalau kita bekerja sebagai doktor, kita boleh isytihar diri kita adalah seorang doktor di hadapan polis. Tetapi kalau kita bekerja sebagai perompak, bolehlah kita isytihar diri kita adalah seorang perompak? Itu belum lagi di hadapan Allah.

  Sebab itulah Al Quran suruh manusia menggunakan akal agar mereka berfikiran panjang. Luaskan pemikiran itu. Bukannya berfikir pendek, terus buat hukum.

  Malangnya ada di antara mereka berkata “dalam Islam tidak boleh guna logik”. Macam manalah orang2 Islam hari ini tak sempit pemikirannya dan jauh ketinggalan dalam bidang2 ilmu.

  Juang

  March 19, 2010 at 12:49 am

 95. “Faried: Tuhan Maha Rahman dan Maha Rahim sehingga mustahil memiliki perintah yang kejam-bengis, menyuruh menyembelih anak yang sangat disayangi.”

  Ya. Kalau kita berfikiran panjang, memang nampak ada yang tak kena daripada kisah Nabi Ibrahim mahu sembelih anaknya sendiri. Sudah lari daripada ahklak seorang Nabi yang lembut hatinya (penyayang).

  Maksud korban pun tidak semestinya sembelih. Kalau dikatakan “mengorbankan nyawa kamu”, logiklah dikatakan sembelih. Boleh juga dimaksudkan sebagai “mengorbankan masa kamu bersama aku” iaitu oleh kerana Ismail sudah dewasa dan boleh menjalankan perusahan, maka Ismail terpaksa berjauhan daripada keluarga untuk menjalankan perusahanan itu.

  Juang

  March 19, 2010 at 1:01 am

 96. fairied,

  abdullah yusuf ali tu dari kalangan syiah.
  orang syiah lebih berpegang kpd imam daripada quran.
  cuba tuan guna kitab terjemahan sunni pulak. 🙂

  observer

  March 19, 2010 at 1:31 am

 97. tengah dok pikiaq nih:

  Sacrifice of Abraham
  Judeo-Christian and Islamic heritages
  Between tension and peacefulness

  1. Sense of tragic

  It is said in Genesis:

  “And it came to pass after these things, that God did tempt Abraham, and said unto him, Abraham: and he said, Behold, here I am. And he said, Take now they son, thine only son Isaac, who thou lovest, and get thee into the land of Moriah; and offer him there for a burnt offering upon one of the mountains which I will tell thee of. (…) And Abraham took the wood of the burnt offering, and laid it upon Isaac his son; and he took the fire in his hand, and a knife; and they went both of them together. And Isaac spoke unto Abraham his father, and said, My father: and he said, Here I am, my son. And he said, Behold the fire and the wood: but where is the lamb for a burnt offering? And Abraham said, My son, God will provide himself a lamb for a burnt offering: so they went both of them together.”(1)

  Abraham lived the essential trial of Faith; he had to prove his love for God by preferring Him over love of his son. Tension is extreme and Abraham had to live it on his own. Upon his son’s questioning, he responded in an elliptical fashion and hid from his child the truth and meaning of what he was going to carry out. This trial is tragic and its character is, therein, doubly reinforced by the infinite solitude which accompanies him, something which is attested by the figure of style that Abraham had to use in order not to divulge anything to his son. Alone, face to face with the irrational Divine command, should he submit or rebel?

  Tension is at the heart of Faith and nothing comes to appease the Prophet. This test is interpreted, by Christians and the existentialists of the last century, in light of their own history. If some chose rebellion; they, like Abraham, have chosen the tragic destiny of men of Faith who accept everything including the incomprehensible. We know well the existentialist and profound analysis which was developed by the Protestant philosopher and theologian Soren Kierkegaard in his book Fear and Trembling (1843). He shows that the story of Abraham carries, in itself, Christianity’s fundamental Message concerning the existence of man who is subjected to the sense of sin, suffering, anguish and fear. Faith is, at best, the assumed test of anguish and inward conflict.

  It is of little importance, in the final analysis, to know whether these interpretations are good or not. What should be noticed is that the decisive presence, in the texts of Aeschylus and then in the Bible but more clearly in the mentalities beginning from the Renaissance, of a tension between the domains of the sacred and the profane. Such presence had consequences on the expression of Faith. The idea of sin, culpability, suffering and Salvation by the Saviour are as many references that marked the Christian, and in a broader sense Western mentality. This is, moreover, also the case with the notion of ‘the elect people’ of the Jewish tradition. Whether one likes it or not, there are two poles in man which tear him apart to the point of tragic anguish. One should attach oneself to the sacred or free oneself from it.. To say “God” is still not to attain serenity. On the contrary, the conscience of culpability gives rise to tension and suffering that give meaning to Faith. The Promethean myth finds, on a private plane, an echo in the history of Abraham as reported in the Bible: to live is tantamount to accepting distress, or liberating oneself by means of rejection. The alternative does not offer any other outlet: The Western history of mentalities imposes this reading.

  2. Islam: Signs, revelations and submission

  In showing the specifically Western character of rebellion, a thinker like Camus refers only to the Hindu pariah, the Inca warrior or the primitive man of Central Africa. Perhaps he wanted to demonstrate divergences by citing such specific examples. He says nothing of Islamic civilisation which is so near and so different at the same time. Nonetheless, we do not find in Muslim points of reference a figure similar to Prometheus. Even the story of Abraham is reported in terms which, at the onset, give a particular flavour to the rapport between man and the Divine order. Certainly, there is the trial of having to sacrifice the most beloved being, his son(2), in order to give witness of his Faith. But the tragic experience, solitude, and allusive response are absent here. Abraham speaks to his son who, having the same Faith, reassures his father, submits himself with the same kind of submission and joins his witness of Faith to that of his father:

  {And when he reached the age of running with him, he said, ‘My son, I see in a dream that I shall sacrifice thee; consider, what thinkest thou?’ He said, ‘My father, do as thou art bidden; thou shalt find me, God willing, one of the steadfast.’ When they had surrendered, and he flung him upon his brow, We called unto him, ‘Abraham thou hast confirmed the vision; even so We recompense the good-doers. This is indeed the manifest trial.’ And We ransomed him with a mighty sacrifice, and left for him among the later folk ‘Peace be upon Abraham!’} [Qur’an, 37:101-109]

  The teachings that we can derive from these verses are multiple, but we shall limit ourselves to showing the strength of the supplementary Faith that the son offers to his father. There is not solitude, no figure of style and no struggle between the two loves, “both have submitted”; the son’s patience echoes the intimate fidelity of the father. The trial of faith is, far from tragic tension, one of patience and acceptance. If, on the other hand, everyone has to give account of his actions, alone; Faith is lived with the other, whose love and fraternity accompany one, appease one’s heart and vivify one’s conviction. Shared Faith, the brotherhood of Faith -which is the foundation of Islam- is opposed to any idea of tragic consciousness.

  The reading of “signs” is exactly of the same nature. It is destined to comfort and appease. Abraham had a vision, his heart understood the meaning and accepted it. In another context, it is him who asks God to show him how He brings the dead back to life. Not because he did not believe in the same but rather “in order that his heart be appeased”:

  {And when Abraham said, ‘My Lord show me how Thou wilt give life to the dead,’ He said, ‘Why, dost thou not believe?’ ‘Yes,’ he said, ‘but that my heart may be at rest.’} [Qur’an, 2:260]

  Faith in God, life after death, and everything that is endowed with meaning, are not questioned: “Certainly, yes, I believe,” says Abraham; It is not a question of doubt, a fortiori, in a Cartesian or existentialist sense. Nor is it about questioning Transcendence. On the contrary, what counts here is the re-comforting offered by the sign, remembrance and reminding:

  {… in God’s remembrance are at rest the hearts…} [Qur’an, 13:28]

  The different revelations of the Psalms, the Torah, the Gospel and the Qur’an are so many “signs” that mark out the history of humanity. All of them are destined to orientate and appease. According to Islam, it is the human nature of man, in that he is responsible, that allows him to grasp the essence of Divine Revelation and not his quality of “being culpable” pilfered by salvation. The tormented nature which characterises, very early on, the experience of Faith in Christianity does not have any hold over the Islamic tradition. Adam and Eve have been forgiven, man is born innocent and his responsibility relates to the fact that he knows, according to the time and the place of his existence, how to read Divine signs and follow Revelation:

  {Thereafter Adam received certain words from his Lord, and He turned towards him; truly He turns, and is All-compassionate. We said, ‘Get down out of it, all together; yet there shall come to you guidance from Me, and whosoever follows My guidance, no fear shall be on them, neither shall they sorrow.} [Qur’an, 2: 37-38]

  Just as there is a written book (mastûr), there is also an unrolled book (manshûr), which is the book of the universe, replete with signs, visions and Revelations. The holders of Faith see with the eyes of the heart. Creation, light, or a simple circumstance, all are a reminder, re-cognition and meditation. There is one particular Qur’anic verse which has instigated numerous commentaries and innumerable interpretations. After all, it summarises in one breath all the elements that we have just spoken about. This consists of responding to the call of God and giving witness of one’s Faith with others well before living a life of solitude. It is also thinking and meditating in order to know how to read all the signs. Such is the way of wisdom, when appearance wants to see therein but folly:

  {Say: ‘I give you but one admonition, that you stand unto God, two by two and one by one, and then reflect; no madness is in your comrade.} [Qur’an, 34:46]

  Enough cannot be said about how much these elements have fashioned, and are still fashioning daily, the Faith of Muslims, theologians, thinkers or simply believers. The differences pointed out in the story of Abraham are, in our mind, representative of essential specificities. The expression of tension and conflict is not, at all, of the same nature. Nor does it engage human beings, as already indicated, in an experience of doubt that is conceived as positive. Muslim thought, all along its history, does not tackle the question of tragic experience, and we can even claim that it does not know it.
  The character of Prometheus, who had such an influence on the Judaeo-Christian tradition as on the representation formed in the West regarding the rapport between God and clerical authority, is absent from Islamic points of reference and traditions(3). Regardless of the nature of the Hellenistic influence beginning from the ninth-tenth centuries, we do not find in the great Muslim thinkers any indications of a thought similar to an Aeschylian kind of interpretation concerning the rapport between man and the Divine. The question, which was posited very early on, is rather of the compatibility of the Greek theses, essentially the Aristotelian and Islamic. Abu Ya’qub al-Kindi, who was one of the reputed translators of Greek works, Abu Nasr al-Farabi, surnamed “the second master” after Aristotle, or Abu ‘Ali Ibn Sina (Avicenna), author of the famous Al-Qanun fi’l-Tibb (Canon of Medicine) – to cite just these few- have explained, discussed and sometimes fiercely opposed the Greek theses by trying to be faithful to the fundamental Islamic teaching. Being both savants and philosophers at the same time, their object of study, their borrowed methodology, and their conclusions remained linked to their Muslim points of reference. Searching, deepening their knowledge and understanding had never meant entering into conflict with God or living the tension of doubt about Being and His presence.
  The argumentation developed by Abu Hamid Muhammad al-Ghazali, in the eleventh-twelfth centuries, even though he conceives of doubt on the rational level, goes very swiftly beyond it through the acknowledgement and experience of the light of heart. At first, we can find innumerable correspondences between his thought and that of Descartes. Such correspondences certainly exist, but the frame of reference which gives the solution to going beyond doubt is fundamentally different. With the Muslim thinker, God calls the faithful to Him, He makes conviction be born in him and offers him His light.
  The axis of Ghazali’s thought is indeed, in the light of Islam, to harmonise the domains of philosophical reflection. In the face of Greek thought, he operates the distinction between philosophical opinion and its means. If he refutes Aristotle’s metaphysics, it is because it carries postulates which oppose the revealed tenets of Islam. This, nonetheless, does not stop him from “integrating” the means. In this sense, the reasoning faculty, which “has nothing to do with faith either approving it or disapproving it”, carries knowledge which, in itself, is not the outcome of transgression. The latter is effective if we want to formulate rationally absolute answers. Metaphysics is of this nature but not least is science. Ghazali’s thought pursued reflection and completed it all while clarifying the importance of limits. Rational research, scientific knowledge and progress are compatible with Islam and are not a liberation vis-à-vis Divine authority. They are rather its confirmation. To think is not at all struggling to liberate oneself from God, it is rather coming closer to Him. There is not here a shadow of a Promethean tone and, if by any chance, a thinker wanted, through his own capacity, to accede to Truth, then he will find in Ghazali but a formal opposition to what he will consider to be his “illness”.

  Tariq Ramadan

  1. Genesis, 22:1-2 and 6-8.
  2. According to the Islamic tradition, it is question of Ishmael (Isma’il), the eldest son born to the servant Hajar and not Isaac (Ishaq) son of Sarah. The Bible acknowledges Ishmael as being the eldest, which makes very strange the expression: “Take your son, your unique Isaac whom you love.”
  3. Iblis, the demon or Satan, is certainly, according to the Qur’an, the transgressing Jinn: he was proud and refused to obey and submit. However, he does not repudiate what he knows and sees; he does not try to contest Divine power, for he is clearly submitted to the same. If he likes to deceive people it is with the consent of God Who, at the same time, offers men the means to guard against this deception.

  observer

  March 19, 2010 at 2:18 am

 98. Juang:
  ‘Maksud korban pun tidak semestinya sembelih. Kalau dikatakan “mengorbankan nyawa kamu”, logiklah dikatakan sembelih. Boleh juga dimaksudkan sebagai “mengorbankan masa kamu bersama aku” iaitu oleh kerana Ismail sudah dewasa dan boleh menjalankan perusahan, maka Ismail terpaksa berjauhan daripada keluarga untuk menjalankan perusahanan itu”.

  Korban yaitu qurban adalah berarti pendekatan. Untuk mendekatkan diri kepada Tuhan, dapat dilakukan dengan berbagai cara melalui amal saleh.

  Kata korban diterjemahkan dari athbahuka, padahal kata tersebut juga dapat berarti memisahkan.

  Falamma balagha maAAahu alssaAAya qala ya bunayya innee ara fee almanami annee athbahuka faonthur matha tara qala ya abati ifAAal ma tumaru satajidunee in shaa Allahu mina alssabireena

  Juang:
  “…kerana Ismail sudah dewasa dan boleh menjalankan perusahan, maka Ismail terpaksa berjauhan daripada keluarga untuk menjalankan perusahanan itu”.

  Sangat benar, 37:102 adalah berkisah tentang Ibarahim yang akan memisahkan diri dengan anaknya dalam menjalankan usaha/perusahaan sendiri-sendiri.

  Faried

  March 19, 2010 at 2:28 am

 99. observer:
  “abdullah yusuf ali tu dari kalangan syiah.
  orang syiah lebih berpegang kpd imam daripada quran.
  cuba tuan guna kitab terjemahan sunni pulak. :)”

  Saya suka menggunakan terjemahan Alquran Departemen Agama Republik Indonesia yang juga beraliran sunni, bukan untuk mempedomaninya, tetapi untuk mengoreksinya.

  Salam

  Faried

  March 19, 2010 at 2:35 am

 100. Salam,

  Saya mula menyelamai isi kandungan Al Quran juga menggunakan terjemahan Al Quran daripada Republik Indonesia itu. Walaupun banyak diselitkan dengan tafsiran2 berdasarkan hikayat hadis, namun struktur bahasanya mudah difahami. Cuma konteks pengajarannya adakalanya tidak logik sebab telah dicampuri hikayat2.

  Bila ada pertukaran maklumat seperti yang ada dalam blog ini, maka sesuatu konteks mula nampak cerah.

  Diharapkan lebih ramai pakar2 yang mendalami bahasa Arab dapat berkongsi pengetahuan di sini untuk kita sama2 menilai dan memilih yang paling baik.

  Juang

  March 19, 2010 at 3:12 am

 101. diharapkan ada peserta yg mampu mencerahkan perihal mastûr Vs manshûr :

  Just as there is a written book (mastûr), there is also an unrolled book (manshûr), which is the book of the universe, replete with signs, visions and Revelations.

  observer

  March 19, 2010 at 3:32 am

 102. Salam,

  Adakah “unrolled book” itu dimaksudkan Sunnah Allah yang berlaku di semesta ini? Jika komputer boleh diprogramkan oleh manusia agar ia berfungsi mengikut spesifikasi ia diciptakan, apakah semesta ini tidak mempunyai aturcara2 bagi memastikan ia berfungsi mengikut Kehendak Allah?

  Juang

  March 19, 2010 at 3:43 am

 103. cantik tu jang !

  mesti boleh bentang [unroll] kan? aku harap ada peserta yg boleh .. atau TM sendiri

  observer

  March 19, 2010 at 4:26 am

 104. sedara juang komputer ada akal ke?.,pernah tengok monyet bawa kapal terbang x?.,monyet tu berakal ke?..,

  shah

  March 27, 2010 at 12:43 pm

 105. sedara farid nabi ismail diperintah menjalankan perusahaan pastu ditukar dengan kibas?.,macammana tu ye,kibas boleh meniaga ke?..,

  shah

  March 27, 2010 at 1:03 pm

 106. Salam,

  sedara juang komputer ada akal ke?.,pernah tengok monyet bawa kapal terbang x?.,monyet tu berakal ke?..

  Setiap makhluk Allah yang mahu tunduk dengan apa yang Allah tetapkan, semuanya berakal. Yang tak mahu tunduk pada ketetapan Allah sahaja golongan tak berakal iaitu di kalangan jin dan manusia.

  Jika monyet sanggup pikul amanah untuk mencipta kapal terbang dan memandunya, sudah lama Allah berikan kepada monyet itu. Tetapi yang sanggup pikul amanah itu hanyalah manusia, sebab itu Allah beri akal yang mampu memandu kapal terbang itu kepada manusia. Akal yang diberikan kepada monyet sekadar cukup untuk monyet berfungsi sebagai monyet.

  Jadi, jika ada manusia yang pemalas guna akal sehingga hidupnya sama macam monyet, bukankah manusia itu lagi hina daripada monyet.

  Juang

  May 20, 2010 at 1:29 pm

 107. pbuu!

  27.82 Dan apabila telah disahkan perkataanya kepada mereka maka Kami keluarkan suatu “mahluk” dari bumi dan berkata-kata dengan mereka. Demikian itu kerana manusia masih tidak yakin dengan ayat-ayat Kami.
  27.83 Dan Kami himpunkan setiap ummat dari berbagai puak yang telah disenarai-hitamkan kerana telah mendustakan ayat-ayat Kami maka mereka pasti ditanya.

  Syabasss! Juang! PEACE!!!!

  chong

  May 20, 2010 at 8:43 pm

 108. Umat islam merasa diri paling benar. Karena hadis2 dongeng yg lebih di utamakan daripada quran! Hub. Sy di indo 082129506482

  Agung Sedayu

  July 2, 2013 at 1:46 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: